20 věcí, které bychom chtěli o práci vědět, než nám bude 30

Apr 15, 2024

3 mins

20 věcí, které bychom chtěli o práci vědět, než nám bude 30
author
Markéta Mazačová

Markeťačka, copywriterka, novinářka, historička, matka a čtenářka. Blízká jsou jí zejména sociální témata a otázka postavení žen na trhu práce i ve společnosti.

Co bychom si přáli, aby nám starší kolegové, přátelé, mentoři či rodiče poradili ohledně pracovního života, když jsme do něj vstupovali? Co všechno je důležitější než čerstvý diplom z prestižní univerzity a čistá košile? Posbírali jsme moudrosti zkušených a tady je máte. Vše, co bychom si přáli vědět, než jsme nastoupili do první práce.

„Zbytečně do práce nespěchejte. Fakt vám nic neuteče, když hned po dvacítce nenaskočíte do procesu a nezačnete vydělávat objemy peněz.“ Olena, majitelka a provozní kavárny v pražských Nuslích. Dopřejte si luxus se skutečně rozkoukat.

„Šéf či šéfka jsou důležití. Buď ti hodně pomůžou v růstu a kariéře, nebo naopak,“ říká HR manažerka Petra. Roli, jakou hraje ve vaší kariéře váš nadřízený, není radno opomenout. Přátelský tým je důležitý, ale nadřízený je klíčový.

„Už nikdy nebudeš mít více času než teď. Teď je čas učit se, růst a využívat možnosti.“ Milan, který se věnuje HR v nadnárodní společnosti. Myslíte, že máte málo času? A myslíte, že za 10 let ho bude víc? Ta chvíle, kdy se můžete věnovat sobě, je teď.

„Nesnaž se být nepostradatelný, ať můžeš v klidu odjet na dovolenou.“ Denisa, HR specialistka. Být pro tým důležitý je fajn, ale odpočinout si je ještě o něco lepší.

„Ameriku už objevili. Uč se od zkušenějších a nedělej si to složitější.“ Radek, consulting. Je fajn hledat nové cesty, ale existují případy, kdy je lepší držet se osvědčeného a nechat si poradit od někoho, kdo už tou cestou šel. Nechte si poradit.

„Říkejte si častěji o zpětnou vazbu.“ Zuzana, manažerka komunikace a PR. Zpětná vazba je jedna z nejdůležitějších věcí pro váš růst. Říkejte si o ni co nejčastěji.

„Od začátku si nastavujte zdravý worklife balance a hranice, ať vám práce nepřeroste přes hlavu.“ Honza, sales manager. Vyhořet ještě před 30? Častější, než se může zdát! Pozor na raketové starty, mívají tvrdá přistání.

„Nesnaž se být perfektní, druzí to neocení a ty si na tom zničíš nervy. Dělej, co tě opravdu baví a dává smysl.“ Stanislava, kariérní koučka a mentorka. Nemějte na sebe přehnané nároky, ve všem nemusíte být 10/10. Je to vyčerpávající a zbytečné.

„Přátelští kolegové nejsou totéž, co přátelé,“ připomíná David, který pracuje v oblasti péče o zákazníka. Ačkoli si i v práci můžete nepochybně najít přátele, je dobré být alespoň z počátku trochu ostražitý. Vztahy na pracovišti mohou být ještě složitější než ty ve školní třídě.

„Pravděpodobně se někdy zamilujete do kolegy, nebo kolegyně. Buď se potom vezmete, nebo to dopadne dost blbě.“ Kateřina, PR manažerka. Pracoviště je jedním z nejčastějších míst, kde lidé potkávají své životní partnery. Pracoviště je také jedním z nejčastějších míst, kde je to úplně pitomý nápad a skončí to špatně buď pro práci, nebo pro vztah.

„Vše se děje z nějakého důvodu.“ Tomáš, pracovník v HR. I v pracovním životě jsou některé věci dílem náhody a ambivalence, nebojte se nechat zavést na místa, kde byste se před pár lety vůbec neviděli.

„Nadšením nájem nezaplatíš,“ cituje stejnojmennou iniciativu Anna, publicistka na volné noze. V pracovních začátcích si možná můžeme dovolit upřednostnit zajímavost nabídek před jejich finančním ohodnocením, ale je třeba vydělat si alespoň na přežití. Možná začínáte, ale i vaše práce má hodnotu.

„Chybuj a nauč se chybu přiznat.“ Hana, marketingová manažerka. Chyba není prohra a ve většině případů vás nikdo nevyhodí. Neúspěchy, fuck upy a omyly jsou v práci také pohybem vpřed.

„Není nutné natlačit se hned do jedné škatulky a vybrat si jeden obor. Můžete se realizovat ve více oblastech, která vás zajímají. Zkoumejte, choďte na kurzy, propojujte, potkávejte se,“ doporučuje Andrea, spoluzakladatelka neziskového projektu, který se věnuje seberozvoji. Kdy, když ne teď? Experimentujte a zkoumejte, co všechno vám jde a baví vás to. Čím víc člověku je, tím méně je pro experimenty prostoru.

„Firemní kultura může mít poměrně zásadní dopad na to, jak se ti bude v dané práci pracovat a žít.“ Michaela, HR manažerka. Firemní kultura není jen buzzword, ale realita, která zásadním způsobem ovlivňuje naši spokojenost v práci. V realitě všedního dne je firemní kultura podstatnější než produkt nebo služba, kterou firma ve výsledku prodává.

„Poslouchej svou intuici, ne ostatní.“ Pavel, CEO v technologické firmě. Čím mladší člověk je, tím snáz se nechá přesvědčit „zkušenějšími“ či objektivními argumenty. Vybodněte se na to. Zvlášť když to vidíte a cítíte jasně.

„Buď iniciativní, podnikavý a vyjádři svůj názor. Tvůj hlas je cenný, zároveň ale zůstaň pokorný.“ Martin, architekt. Dostatek sebevědomí a odvahy chybí mnoha mladým profesionálům, kteří mají dojem, že jejich názor zatím není podložen dostatkem zkušeností. Těm, komu nechybí sebevědomí, zase občas chybí pokora.

„Najdi něco, co tě bude vážně bavit, a vyber si pečlivě lidi okolo sebe. Neboj se riskovat.“
Martin spoluzakladatel a CEO IT firmy. Risk je zisk, a když není, je to zkušenost. Obklop se v práci lidmi, se kterými tě to bude bavit.

„Soustřeď se víc na sebe než na ostatní a hledej to, v čem ti je dobře, zkoušej toho co nejvíc, a když to hned nebude ono, nevadí, jdi dál. Hlavně začni co nejdřív a nečekej na lepší podmínky a příležitosti, ty totiž nepřijdou s věkem.“ Barbora, spoluzakladatelka neziskového projektu. Vyhni se kariérnímu FOMO. Možná máš pocit, že všichni ostatní už se našli a šlapou do toho jako o život, ale je to jen zdání. Většina z nich kariéru ještě několikrát změní a je to normální.

„Seznam se se svými právy. Minimum pracovního práva pro všechny, kdo vstupují do pracovního poměru, prosím!“ Dana, právnička v neziskové občanskoprávní organizaci. Pracovněprávní vztah je vztah oboustranný a veřte, že druhá strana je v tomto případě obeznámena kvalitně. Měli byste vědět, že zaměstnavatel má vždy o něco silnější pozici a zajímat se a mít otázky neznamená „otravovat“.

Foto: Thomas Decamps for Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Topics discussed