„Výpověď dohodou“ neexistuje. O co vlastně jde a kdy je pro vás (ne)výhodná?

Mar 11, 2024

5 mins

„Výpověď dohodou“ neexistuje. O co vlastně jde a kdy je pro vás (ne)výhodná?
author
Markéta Mazačová

Markeťačka, copywriterka, novinářka, historička, matka a čtenářka. Blízká jsou jí zejména sociální témata a otázka postavení žen na trhu práce i ve společnosti.

Ukončení pracovního poměru probíhá velmi často takzvanou dohodou. A to i v případech, kdy konec navrhuje zaměstnavatel, a často i v moment, kdy to není pro zaměstnance úplně výhodné. Pojďme se podívat, co ukončení pracovního poměru dohodou vlastně znamená a kdy je to fajn nejen pro zaměstnavatele, ale i pro vás.

Anička prošla zkušební dobou, ale po půl roce v nové práci její nadšení a zápal hodně opadly. Práci odváděla, ale na půl plynu. Nespokojenost v týmu rostla a ani Anička se necítila úplně komfortně. Zaměstnavatel jí nabídl ukončení pracovního poměru dohodou s tím, že už do kanceláře chodit nemusí, ale následující dva měsíce bude ještě placena a může aktivně hledat nové zaměstnání, a teprve potom se pracovní poměr formálně ukončí. Anička přijala.

Petr byl ve firmě už docela dlouho, když náhodně narazil na svůj dreamjob. Nemohl to nezkusit, a tak se – úplnou náhodou – octl na pohovoru. A potom na druhém. Ukázalo se, že místo může mít, ale musí nastoupit už příští měsíc. A tak Petr nabídl původnímu zaměstnavateli dohodu. Zaměstnavatel sice stál o Petra, ale ne o naštvaného a frustrovaného Petra, tak mu popřál hodně štěstí a na dohodu přistoupil.

Linda pracovala v mezinárodním korporátu původně na pozici event managera, což v překladu znamenalo to, že bookovala zasedací místnosti v kalendáři. Dle jejích vlastních slov to byla asi dost zbytečná pozice. Časem jí vymysleli jinou práci. Jako reporting specialist různě rozřazovala úkoly a tickety pro jiné kolegy. Nesmyslné „úkoly pro úkoly“ se množily a nemalou část pracovní doby neměla co dělat. Nakonec jí šéf po více než dvou letech řekl, že vidí, jak se trápí, a že připravil dohodu o ukončení spolupráce s tím, že by bylo fajn podepsat hned, protože to musí odeslat na HR. Linda podepsala s tím, že dostane jeden měsíční plat jako odstupné. Doma si ale zjišťovala, co vlastně podepsala, a společně s právníkem vyhodnotila, že se jednalo o typický příklad nadbytečnosti, a měla tedy dostat při odchodu platy tři. S firmou už se ale nedohodla.

Jsou vám tyhle příběhy povědomé? Jsou to tři z mnoha variant, kdy byl pracovní poměr ukončen dohodou – dvakrát ji inicioval zaměstnavatel a jednou zaměstnanec. Pojďme se podívat, v čem je dohoda skvělý nástroj pracovněprávních vztahů, v čem může být trochu nefér, a v čem hodně.

Výpověď. Dohoda. Nemíchat

V hlubinách internetu a v různých diskuzích můžete najít spojení „výpověď dohodou“. Nic takového ale neexistuje. „Výpověď dohodou je často používaný pojem, zákoník práce ale nic takového nezná. Pracovní poměr můžete rozvázat výpovědí nebo dohodou, spolu s dalšími způsoby, jsou to ale různé věci, které je nutno rozlišovat,“ vysvětluje JUDr. Adam Valíček, MBA, z brněnské advokátní kanceláře Valíček & Valíčková.

Pokud váš zaměstnanecký poměr neskončí uplynutím doby určité, zrušením ve zkušební době nebo jiným speciálním případem, můžete ho ukončit výpovědí (ze strany zaměstnance či zaměstnavatele) nebo oboustrannou dohodou.

Na co pozor, když jde o dohody

Nabídl vám zaměstnavatel dohodu, nebo se mu ji chystáte navrhnout vy? Určitě byste měli vědět pár věcí, nad kterými bliká malý vykřičník či otazník.

Čeká vás nižší podpora v nezaměstnanosti

Pokud ukončíte pracovní poměr dohodou, můžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti ve snížené výši, protože je váš odchod z práce vnímán jako akt vaší vůle. Pokud se tedy chystáte registrovat na úřadu práce, nemusí pro vás být dohoda úplně výhodná. Podpora v nezaměstnanosti se ale nekrátí, pokud byl k ukončení dohodou vážný důvod – např. neslučitelnost práce s péčí o dítě. Rozhodně je tedy dobré, aby byl v dohodě v takovém případě uveden důvod.

Můžete přijít o nárok na odstupné

„Odstupné je přímo upraveno zákonem ve výši jednoho až trojnásobku průměrného výdělku podle délky trvání pracovního poměru. Může být poskytnuto i vyšší odstupné, než upravuje zákon, ale to je na dohodě mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem,“ upozorňuje JUDr. Adam Valíček, MBA. Odstupné je vázáno jen na určité důvody skončení, např. když je důvodem k dohodě nadbytečnost a podobně. Důvod dohody a nárok na odstupné by měly být v dohodě uvedeny. Je tedy určitě dobré nic zbrkle nepodepisovat a situaci promyslet, případně si ověřit, zda se nárok na odstupné netýká právě vás.

Dohoda je pro zaměstnavatele vždy snazší než vám dát výpověď

Pokud tedy dohoda vzešla z jeho strany a vy ji přijmete, usnadňujete zaměstnavateli práci a šetříte čas. Aby vám totiž zaměstnavatel mohl dát výpověď z oprávněných důvodů, potřebuje na to minimálně šest měsíců. Jedná se o poměrně složitý proces, který může být v závěru z vaší strany rozporován, proto se většina zaměstnavatelů snaží najít se zaměstnancem společnou řeč a nabízí rozvázání pracovního poměru dohodou. To je dobré vědět pro vaši vyjednávací pozici.

Vraťme se k případu Aničky, která podepsala dohodu navrženou zaměstnavatelem. Zeptali jsme se právničky, zda Anička udělala dobře. „Návrh ze strany zaměstnavatele mi přijde fér. Ač při skončení pracovního poměru dohodou žádná výpovědní doba neběží, zaměstnavatel poskytl zaměstnankyni přiměřenou dobu pro hledání nového zaměstnání,“ komentuje příběh JUDr. Tereza Patočková ze Společnosti pro zdravé rodičovství Aperio.

Co by se stalo, kdyby Anička na dohodu nepřistoupila? Zaměstnavatel by musel Aničku písemně vyzvat k odstranění neuspokojivých pracovních výsledků a dát jí čas na nápravu a až pokud by k nápravě nedošlo, mohl by jí dát výpověď. Z pohledu zaměstnavatele by to bylo období, kdy by měl v týmu člověka, se kterým není spokojený. Z pohledu Aničky by to byl čas, kdy někdo sleduje každý její krok a je někde, kde „o ni nestojí“. „Setrvávání v zaměstnání jen proto, že zatím nebyl naplněn výpovědní důvod, byť je zřejmé, že zaměstnavatel není s výsledky práce spokojen a pouze čeká na příležitost, kdy bude moci dát zaměstnanci výpověď, podle mě nemůže být přínosné pro zaměstnavatele ani zaměstnance a musí se odrazit i v celkové atmosféře na pracovišti a v kvalitě vykonávané práce,“ dodává JUDr. Patočková. Jsou tedy situace, kdy je i dohoda ze strany zaměstnavatele dobré řešení, pokud má fér podmínky, jako v případě Aničky.

A co případ Lindy? „Dohoda vyjadřuje vůli obou stran, pokud má zaměstnanec pochyby o předložené dohodě, neměl by se nechat ‚donutit‘ k podpisu s odkazem na potřebu rychle situaci vyřešit a věc by měl konzultovat s odborníkem před podpisem, nikoli až poté,“ vysvětluje JUDr. Patočková. Postavit se za sebe a říct, že chci čas, se samozřejmě snáz říká, než dělá, ale tohle je přesně ten moment, kdy nebýt poslušná/ý.

Jak je to s nadbytečností? „Pokud se zaměstnavatel Lindy rozhodl provést organizační změnu a jí zastávanou pozici zcela zrušit, byly splněny podmínky pro výpověď pro nadbytečnost. Zaměstnavatel samozřejmě mohl Lindě nabídnout dohodu o skončení pracovního poměru z důvodu nadbytečnosti ve smyslu § 52 písm. c) zákoníku práce, kdy by jí náleželo odstupné podle délky trvání pracovního poměru,“ doplňuje advokátka. V případě Lindy, která ve firmě pracovala déle než dva roky, by to byl trojnásobek jejího průměrného platu ve firmě. Při výpovědi by měla standardní dvouměsíční výpovědní lhůtu, při dohodě by se mohli domluvit jinak. Pokud si nejste jistí tím, že je pro vás situace výhodná, nenechte se přimět k podpisu hned.

Kdy dohoda slouží zaměstnanci

Dohoda je také užitečná, jak jsme mohli vidět v případě Petra z druhého příběhu. Dohoda se hodí, když pospícháte a zaměstnavatel je vstřícný. „Jedná se zejména o situace, kdy zaměstnanec potřebuje pracovní poměr ukončit dříve a nečekat na uplynutí výpovědní doby,“ říká JUDr. Adam Valíček, MBA. Ať už spěcháte, nebo pro vás není spolupráce únosná už ani měsíc navíc, je dohoda optimální řešení. Pracovní poměr může skončit jakýmkoli datem, třeba hned. Samozřejmě ne vždy chce a může zaměstnavatel připustit, že mu tak narychlo bude chybět člověk. Jsou ale situace, kdy je lepší chybějící člověk, než nespolupracující a naštvaný zaměstnanec, kterému nebylo vyhověno.

Tápete? Poraďte se. Například Aperio nabízí bezplatnou právní poradnu a také vřele všem (i nerodičům) doporučujeme Průvodce zákony, který je jako e-book zdarma ke stažení na jejich webu. Je tam velmi přehledně zpracovaná i oblast pracovního práva s doporučeními, na co si dát pozor při výpovědi i v pracovních smlouvách.

Foto: Thomas Decamps zWelcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.