Motivační dopis na míru: Jaký poslat do startupu vs. do korporátu

13 sept. 2023

5min

Motivační dopis na míru: Jaký poslat do startupu vs. do korporátu
auteur.e
Debbie Garrick

Freelance writer and translator, ex-recruiter

Tohle určitě neslyšíte poprvé: „Obecný motivační dopis nikoho neposadí na zadek.“ Tak jak tedy s tímhle často přehlíženým dokumentem udělat dojem? Má dopis ukázat náborářům ze startupu jiné dovednosti než těm z korporátů? Jak se liší jejich náborové procesy? Farshad Firouzian, talentový poradce a kariérní kouč z New Yorku, s námi sdílí svoje zkušenosti s náborem ve startupech i korporátech a hlavně radí, jak tyhle rozdíly reflektovat při psaní motivačního dopisu.

Firouzian tvrdí, že startupy a velké korporace přistupují k náboru zaměstnanců naprosto odlišně. „Už na první pohled najdete spoustu rozdílů ve struktuře, přísnosti a organizaci celého procesu.“ Mají zájem o jiné typy kandidátů, kteří vynikají jinými dovednostmi. Je třeba jejich předpoklady a specifika vzít v potaz a přizpůsobit tomu váš motivační dopis.

Náborový proces ve startupu

Podle Firouziana bude nábor ve startupu záviset na velikosti společnosti. Pokud jde o relativně malý či středně velký startup (100–250 zaměstnanců), popisuje ho jako „proces s volnějším průběhem nabízející spoustu flexibility, podle toho, jaký typ kandidáta se o roli uchází“. Náš expert tvrdí, že startupy mají flexibilitu vrytou do svého DNA, zvláště když jsou ve fázi expanze. Musejí zkoušet nové věci a progresivní provozní modely. „Mají tvůrčí přístup, a proto slaví úspěchy.“ A to reflektuje i jejich náborový proces. Nebude mít tak pevně danou strukturu a vždycky se přizpůsobí situaci.

Ve startupu chtějí náboráři i vedení poznat, kým ve skutečnosti jste, a prokouknout všechny tváře, které jim nastavíte. Firouzian k tomu dodává: „V roli náboráře jsem byl mnohokrát a mým úkolem nebylo jen vyzvědět dovednosti kandidátů, ale pochopit, kdo přede mnou sedí, co je motivuje a co jim dodává energii v osobním i profesním životě.“ Podle něj je autentičtější pohovor v pohodlí jedním z nejzásadnějších rozdílů v očekávání náborářů mezi startupem a velkým korporátem. A pro uchazeče to znamená, že by měli do svého motivačního dopisu vložit víc ze sebe samých.

Náš expert totiž tvrdí, že na míru šitý a osobnější dopis jim poskytne výhodu, jelikož v procesu poznají budoucího zaměstnavatele rychleji a mnohem hlouběji. Osaháte si, jak ve firmě funguje spolupráce, jakým výzvám čelí a jak vypadá každodenní provoz. Velmi rychle pochopíte, jestli se do firmy hodíte, protože zjistíte, co je opravdu zač, co přesně dělá a co ji motivuje. Na druhou stranu v takhle nastaveném procesu si startup velmi rychle uvědomí, jestli o vás má zájem, nebo ne, takže máte omezený prostor udělat dojem. Je možné, že se proces uchazečům bude zdát uspěchaný a že neposkytuje dostatek informací na to, aby mohli učinit informované rozhodnutí. Startupy většinou na nábor spěchají, takže celý proces probíhá rychleji a pod větším tlakem.

Náborový proces ve velkém korporátu

V korporátních firmách jsou obvykle náborové procesy dobře zavedené a jejich pravidla pevně daná. Pravděpodobně už stejnou pozici v minulosti několikrát obsazovali, takže „kandidáti zažijí pohovor s mnohem striktnější strukturou. Bude to mnohokrát odzkoušený a fungující proces“. Korporátní náboráři vyzkoušeli různé metody, aby zjistili, kolikrát by se s kandidáty měli sejít, jaké zdroje informací jim poskytnout a kdy je pro takové informace ideální čas. Korporát ví, jak svoje náboráře připravit na pohovory s kandidáty, aby si obě strany odnesly informace, které potřebují. Často je kandidátům nabídnuta možnost se na konci pohovoru pobavit se zbytkem týmu, který nebyl u pohovoru. Korporáty mají jasnou představu o tom, jak by se měli uchazeči chovat. Firouzian tvrdí, že „si kandidáty oťuknou hned ze startu, aby zjistily, jestli zapadají do jejich firemní kultury“.

Výhoda korporátních náborů je, že jsou mnohem férovější a spravedlivější, jelikož všichni uchazeči procházejí úplně stejným kolečkem. Ti mají možnost poznat více lidí zastávající různé pozice ve firmě a můžou si udělat lepší obrázek o běžném provozu. V nejlepším případě pak budou mít jasno, jestli si sami sebe umí představit na dané pozici. Je ale pravda, že korporátní pohovor může být někdy až moc strojený a plný namotivovaných korporátních hesel. Firemní kultura plná pravidel a byrokracie tak může na uchazeče působit nevěrohodně.

Psaní motivačního dopisu

Vždycky ho přizpůsobte konkrétnímu typu společnosti, pro kterou chcete pracovat. Podle Firouziana můžete v motivačním dopisu pro startup být osobnější (tedy v závislosti na roli), zatímco do korporátu byste měli poslat strukturovanější a učesanější dopis.

Jak napsat motivační dopis?

Nezapomeňte na soft skills

Ať už startup, nebo korporát, oba typy zaměstnavatelů potřebují vědět nejen to, jestli na danou pozici sedíte technicky, ale i jakými měkkými dovednostmi disponujete. Každý z nich ale bude upřednostňovat trošku jiný druh soft skills.

Motivační dopis do startupu: Adresátem nejspíš bude někdo s úplně jinými zkušenostmi, takže musíte komunikovat efektivně a mít na paměti společný cíl. Náš expert o startupech říká, že často „budují tým a zároveň kolem něj vytvářejí strukturu“. Váží si uchazečů, kteří ovládají multitasking, jsou otevření novým nápadům, nebojí se vyjádřit vlastní názory a nedělá jim problém komunikace s různými typy lidí.

Motivační dopis do korporátu: Čím vyšší pozice, tím větší šance tření a rozdílnosti v názorech. Zamyslete se, jestli například umíte dosáhnout kompromisu či dohody s jinými důležitými hráči. A co takhle zdůraznit vaše vyjednávací schopnosti nebo prozíravost?

Dejte mu strukturu

Motivační dopis do startupu: Náš expert tvrdí, že startupy tolik nebazírují na pevné struktuře a dávají prostor flexibilitě a příběhu. Při vytváření takového motivačního dopisu navrhuje následující formát:
Co vás motivuje? Popište profesionální trajektorii, kterou vám podle vás daná role umožní.

Které z vašich měkkých dovedností jsou v dané roli užitečné?

Svoje kvalifikace a motivace předveďte na konkrétních příkladech z profesního života.
V závěru všechno propojte dohromady.

Motivační dopis do korporátu: Představte se jako profesionál. Bude nejspíš třeba zapojit více formálnosti než u startupu.

V úvodu sepište svoje dovednosti a kvalifikace, jak ty technické, tak i ty měkké.
Vysvětlete, jak takové dovednosti pomůžou vašemu budoucímu týmu.
Vyzdvihněte to, co vás motivuje. Co přesně vás na této kariéře či příležitosti zajímá? Jak tím rozvinete svoje dovednosti?

Pokud vám to přijde na místě, přidejte krátký závěr.

Tipy pro psaní

Oba typy motivačních dopisů mají určitá pravidla, kterých byste se měli držet. Náš expert je rozděluje takto:

  • Myslete na svoje čtenáře. Máte pocit, že jeden obecný motivační dopis vám vystačí? Ucházíte se možná o stejnou pozici, ale ve dvou úplně jiných startupech. Firouzian doporučuje zaměřit se na jejich klíčové zájmy, slabiny a výzvy a dopis jim přizpůsobit.
  • Adresujte dopis vedoucímu týmu nebo náborovému oddělení. Řadoví náboráři možná nebudou přikládat vašemu motivačnímu dopisu velkou váhu a je třeba oslovit náborového manažera nebo přímo vedení týmu.
  • Nevymýšlejte si. Lidé mají tendenci představovat takovou verzi sebe sama, která není stoprocentně pravdivá, a dávají velký důraz na ty dovednosti, které považují za důležité, i když je sami neradi uplatňují. Firouzian to přisuzuje pocitu, že „se musíme stát takovým člověkem, jakého společnost hledá“. Ve skutečnosti si ale sami sobě uškodíte, a když budete mít to štěstí (nebo smůlu) a práci skutečně získáte, pak tyhle dovednosti budete muset používat, i když se vám to bude příčit. A za pár měsíců si možná uvědomíte, že to vůbec nejste vy.
  • Ve stručnosti je síla. V případě delšího dopisu si dejte práci s tím, aby každý jeho odstavec přinášel jasnou myšlenku. Firouzian doporučuje následující kontrolní otázky: „Odhaluje tenhle odstavec můj další rozměr jakožto kandidáta? Jaké nezbytné informace sděluje mému potenciálnímu zaměstnavateli? Co podstatného o mých dovednostech najde adresát v tomhle odstavci?“ Váš dopis by měl být organizovaný a všechno v něm by mělo mít svůj důvod.
  • Pozor na hrubky. Dávejte si pozor na překlepy a gramatické chyby a překontrolujte si název společnosti a jméno adresáta (pokud jej uvádíte). Možná máte pocit, že je to maličkost, ale taková drobnost vás může stát vaši vysněnou práci!

Ujasnili jsme si, že ať už píšete motivační dopis do startupu, nebo korporátu, musíte být sami sebou a zdůraznit svoje měkké dovednosti (ty, které jsou relevantní pro danou práci). I když může být obtížné do textu zakomponovat rozdíly mezi startupem a korporátem, s radami od našeho experta Firouziana není pochyb, že to zvládnete.

V obou případech nezapomeňte klást důraz na vaše jedinečné silné stránky a sladit je s potřebami a hodnotami zaměstnavatele. Výsledný motivační dopis by měl vyzařovat vaše nefalšované já, budoucí přínos do týmu a motivaci pro danou pozici. Ať už si vyberete dynamické prostředí startupu, nebo strukturovanější atmosféru korporátu, s originálním a upřímným motivačním dopisem budete o krok blíž další vzrušující kapitole své kariéry.

Co ještě potřebujete pro sepsání motivačního dopisu vědět?
Jak vypadá vzor pro motivační dopis v roce 2024? Poradíme.
Jak napsat motivační dopis jako student?
Help! Jak napsat motivační dopis v angličtině?

Překlad: Eva Mazalová
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Les thématiques abordées
Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs