Naučte se odpovídat chytře: Jak na situační otázky na pohovoru?

Jan 25, 2024

6 mins

Naučte se odpovídat chytře: Jak na situační otázky na pohovoru?
author

Situační otázky, to jsou takové ty: „Zkuste si vzpomenout na / popište mi nějakou situaci, kdy jste…“ U pohovoru jsou naprosto klíčové, protože se na nich pozná, jak umí uchazeč řešit problémy a kriticky myslet. Jsou zdánlivě velmi jednoduché, ale dokážou pořádně potrápit. Jen si to představte: Sedíte v horkém křesle a náborář vám položí záludnou otázku: „Jak se vám v poslední době podařilo zvládnout nějakou vyhrocenou situaci?“ Konec legrace, přestaňte vyjmenovávat odborné znalosti a ohánět se okázalými diplomy. Teď musíte zalovit hluboko ve svých zkušenostech a vytasit nějaký důkaz toho, že i vaše měkké dovednosti stojí za to.

Felicia Shakibaová, specialistka na HR, autorka podcastu, externí CPO v konzultační firmě CPO PLAYBOOK a členka poradního výboru start-upu Paragon One (Y-Combinator), vysvětluje, že: „Díky situačním otázkám lze lépe pochopit způsob, jakým uchazeči své dovednosti a znalosti využívají v reálných scénářích. Ukáže se na nich schopnost řešit problémy, ale také to, jaké má uchazeč tendence chování a jak se umí rozhodovat.“ Vzhledem k tomu, že má za sebou pohovory s celou řadou uchazečů, má podobné otázky v malíčku a dobře ví, jak na ně správně odpovídat. Tak jdeme na to!

K čemu situační otázky slouží?

Jejich cílem je zjistit něco víc než jen seznam předchozích zkušeností. Jsou cenným zdrojem informací o tom, jaký výkon se může od uchazeče v budoucnu očekávat. Felicia Shakibaová vysvětluje, že náboráři u uchazečů hledají konkrétní vlastnosti, jako přizpůsobivost, emoční inteligenci, schopnost poučit se z vlastních chyb – jsou totiž indikátorem budoucí pracovní úspěšnosti uchazeče. Pro uchazeče je tato narativní část pohovoru příležitostí k tomu, aby předvedli, že mají nejen odborné dovednosti, ale i související zkušenosti. Takže ano, je to celkem důležité.

Jaké druhy situačních otázek můžete na pohovoru očekávat

1. Řešení problémů a rozhodování

Příklad: „Popište mi situaci, kdy jste v práci musel/a řešit nenadálý problém. Jak jste to zvládl/a?“

Účel: Podobné otázky slouží k vyhodnocení vaší schopnosti identifikovat problém, analyzovat situaci a provést informované rozhodnutí. Felicia Shakibaová říká, že ji zajímá, jak uchazeči v minulosti zvládali neočekávané situace a jak přistupovali k jejich řešení.

2. Práce v kolektivu a spolupráce

Příklad 1: „Vzpomeňte si na případ, kdy jste musel/a úzce spolupracovat s nějakým problémovým kolegou. Jak jste k tomu přistoupil/a a jak probíhala práce na projektu?“

Příklad 2: „Můžete nám popsat případ, kdy dosáhl nějaký týmový projekt úspěchu díky vašemu významnému přispění?“

Účel: Tady je hlavním cílem zjistit, jestli umíte efektivně fungovat v týmu. Náboráře zajímá, jak pracujete v kolektivu, zda umíte spolupracovat, efektivně komunikovat a jestli budete přínosem pro tým. Felicia Shakibaová radí, abyste si připravili názorné ukázky toho, jak jste pracovali s dalšími lidmi, a soustředili se především na situace, kdy byla spolupráce obzvlášť náročná.

3. Přizpůsobivost

Příklad: „Jak byste se přizpůsobil/a neočekávané změně ve směřování projektu poté, co jste do něj již investoval/a značné množství času?“

Účel: Otázky týkající se přizpůsobivosti mají zjistit, jestli vám nevadí změny a rozhodování za pochodu. Naše odbornice si myslí, že by vaše odpověď měla ilustrovat flexibilitu a odolnost.

4. Řešení sporů

Příklad: „Popište mi situaci, kdy jste měl/a v práci jiný názor, než váš nadřízený. Jak se spor nakonec vyřešil?“

Účel: Tento typ otázek testuje interpersonální dovednosti a schopnost řešení sporů. Podle Shakibaové je třeba popsat nějaký konkrétní případ, a proto se uchazečů přímo ptá: „Jak jste si s tím poradili? Jak jste z toho sporu vyšli? Podařilo se vám to vyřešit v dobrém?“

5. Selhání

Příklad: „Můžete nám popsat situaci, kdy se vám nepodařilo splnit zadaný úkol a jak jste se k tomu postavil/a?“

Účel: Tato otázka ověřuje, jak zvládáte neúspěch a jestli se z něj umíte poučit. Shakibaová tvrdí, že ji zajímá především to, jestli si dokáže vzít uchazeč příklad z minulých chyb, aby už je neopakoval. Je to příležitost ukázat, jak jste odolní a že dokážete využít neúspěch a přetvořit jej v příležitost k dalšímu růstu.

6. Překonávání překážek

Příklad: „Vzpomenete si na situaci, kdy jste v práci musel/a překonat nějakou velkou překážku?“

Účel: Hlavním cílem této otázky je zjistit, jak přistupujete k problémům a jejich řešení, když jste pod tlakem. V tomto případě chce Shakibaová vědět, jestli umíte kriticky myslet a jste vynalézaví i v náročných podmínkách. Upozorňuje na to, že překonávání překážek není jen o výsledcích, ale o celkovém přístupu a postupu. Zajímá ji, jak se uchazeči dokážou přizpůsobit a vyvíjet tváří v tvář velkým výzvám.

Jak na situační otázky odpovídat?

Zachrání vás hvězdná metoda STAR!

Vlastně existuje jen jeden způsob, jak dodat odpovědím strukturu. A to je metoda STAR. Jedná se o naprosto základní postup, jehož název je vytvořen pomocí prvních písmen jednotlivých fází (Situation, Task, Action, Result), vysvětluje Shakibaová. Jde o narativní techniku, která napomáhá uchazečům souvisle prezentovat předchozí zkušenosti.

  • Situation (situace): Představení situace, poskytnutí relevantních a vysvětlujících okolností.

  • Task (úkol): Popis překážky nebo úkonu, za který byl uchazeč zodpovědný, konkrétní vysvětlení role uchazeče.

  • Action (akce): Jádro celého příběhu, tedy popis jednotlivých kroků, na kterých je hezky vidět zvolený přístup, použité dovednosti a rozhodovací proces.
    Result (výsledek): Uzavření výpovědi, vyzdvihnutí výsledků přijatých opatření, úspěchů a/nebo nových poznatků.

  • Jaké písmeno je v metodě STAR nejdůležitější? R, říká Shakibaová. „Zajímá mě, čeho se vám podařilo dosáhnout,“ dodává a zdůrazňuje, jak je důležité, aby uměl uchazeč shrnout výsledky svého jednání a provést analýzu efektivity. „Máte-li nějaká čísla, použijte je,“ říká s tím, že umět výsledky kvantifikovat je velmi užitečné.

Víte, co je to neúspěch? Paráda

Ukažte, že jste schopni sebekritiky, a popište, co jste se naučili. Nejzajímavější jsou příběhy o tom, kdy výsledek nesplnil původní očekávání, vysvětluje Shakibaová. Naše odbornice totiž očekává, že se během pohovoru dozví, jak se uchazeč poučil z nesplněných cílů. Až budete formulovat svou odpověď, nezapomeňte zmínit i to, jak zkušenosti z dřívějška ovlivnily váš přístup do budoucna.

Vezměte v potaz firemní kulturu a hodnoty

Lámali jste si někdy hlavu nad tím, proč vaše promyšlená odpověď ve stylu STAR metody neudělala na náboráře dojem? Možná jste odpověděli dobře, ale úplně jste se netrefili do firemní kultury. „Vezměte si třeba biotechnologie nebo finance, to jsou velmi přísně regulované obory,“ vysvětluje Felicia Shakibaová, „kde je nutné se důsledně držet předpisů. Jako náborářka musím přijít na to, jestli se uchazeč do tak striktního prostředí hodí.“ Na druhou stranu však upozorňuje: „Když jde o start-up, je to o něčem jiném: Má uchazeč dost flexibility a odvahy na to, aby se dokázal rychle přizpůsobit a přeskakoval z role do role?“

Jak to tedy udělat, aby vaše odpovědi odrážely i firemní kulturu a hodnoty? Online průzkum! „Nejlepší bude začít se záložkou ‚Kariéra‘ na webových stránkách společnosti, do které se hlásíte, tam jsou totiž většinou uvedeny hodnoty,“ říká. Jestli se chcete dozvědět něco víc, pořádně si je vygooglujte: „Přečtěte si zkušenosti na Glassdooru, na LinkedInu zase krásně pochopíte styl managementu. Tam všude se můžete dozvědět něco o tom, do jaké míry se firmy proklamovaných hodnot doopravdy drží.“

Nejčastější chyby, a jak se jim vyhnout

1. Neodpovídejte povrchně

Vaše odpovědi by měly mít určitou hloubku, hlavně co se týče vzpomínání na předchozí zkušenosti. Když se budete snažit sklouzávat po povrchu a popisovat banality jako neshody ohledně tématu vánočního večírku, nebude to pro náboráře tak zajímavé, jako skutečně významné pracovní zkušenosti – například velké spory s nadřízeným ohledně pracovních cílů. Felicia Shakibaová doporučuje uchazečům, aby se nebáli otevřít a sdíleli zkušenosti, které opravdu úzce souvisí s položenou otázkou. Podle ní je totiž důležitější ukázat, že jste skutečně řešili komplikované a reálné situace, než abyste se jen letmo dotkli těch doopravdy podstatných informací.

2. Nic si nevymýšlejte, protože pravda se vždycky ukáže

Lež není prakticky nikdy dobré řešení, takže je lepší si během pohovoru nevymýšlet. Felicia Shakibaová upozorňuje: „Je poměrně lehké poznat, že uchazeč lže, protože velmi znervózní.“ Nevařte proto z vody, ale dejte na její doporučení a připravte si skutečné zážitky dopředu. Nejlepší je prý upřímnost: „Víte, s touhle konkrétní situací nemám zkušenost. Ale mohu vám popsat jeden případ, který s ní do jisté míry souvisí.“ Podle naší odbornice je takový přístup daleko efektivnější, než když se budete snažit vytvořit fiktivní příběh o něčem, co jste nezažili.

3. Tvrdé dovednosti nejsou to jediné, co máte

Felicia Shakibaová varuje, abyste se při odpovídání přehnaně nesoustředili na tzv. hard skills, protože mají podle ní uchazeči tendenci ukvapeně reagovat na klíčová slova: „Lidé někdy slyší třeba jen jedno slovo a řeknou si ‚aha, oni mluví o projektování, tak bych měl taky mluvit o projektování‘.“ Ale, jak upozorňuje: „Když se ptáme na situační otázky, nezajímají nás tolik tvrdé dovednosti, cílíme na ty měkké.“ Radí proto nezabíhat do příliš odborné diskuze a místo toho se soustředit na tzv. soft skill, jako je týmová práce a emoční inteligence.

Teď už víte, jak na to

Záludné dotazy začínající slovy ‚popište mi situaci‘ mohou ukázat víc, než si myslíte. Je to vaše šance předvést, jak jste přizpůsobiví, jak umíte přemýšlet za pochodu a jak pracujete v týmu. Pamatujte, nejde jen o to, co jste dokázali, ale také jak jste toho dosáhli a co jste se přitom naučili. Díky STAR metodě budou vaše odpovědi trefné a pádné. Popisujte reálné úspěchy i neúspěchy a své odpovědi formulujte v souladu s firemní kulturou a hodnotami. Nevymýšlejte si a držte se faktů. Ve finále jde o to, že když dobře odpovíte na situační otázky, budou náboráři vědět, že jste schopní se poprat s překážkami, co vás mohou v budoucnu potkat, a že se jich nebojíte.

Překlad: LexiPro
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Topics discussed
Looking for your next job opportunity?

Over 200,000 people have found a job with Welcome to the Jungle.

Explore jobs