Od HR i CEO: 10 otázek skutečných lidí, které potkáte na pohovoru

Oct 30, 2023

5 mins

Od HR i CEO: 10 otázek skutečných lidí, které potkáte na pohovoru
author
Petra Plintová

Externí autorka české redakce

Seznam nejzákeřnějších otázek, které vás mohou potkat na pohovoru, patří mezi nejvyhledávanější články. Není se čemu divit, perfektní příprava na pohovor je půl úspěchu. Dnes však pro vás máme ještě něco lepšího. Oblíbené otázky konkrétních náborářů, HR a CEO. Teoretická příprava je totiž fajn (a nutná!), opravdové a reálné informace mají ale cenu zlata. Tak tady je máte na stříbrném náborovém podnose.

Otázky od lidí, které potkáte na pohovoru

Dotazy na pohovorech, to je denní chleba všech náborářů, HR expertů, ale i manažerů či CEO – ti všichni jsou více či méně zodpovědní za nábor nováčků. A přesně ty nejspíš potkáte i během svého příštího přijímacího řízení. Pojďme se spolu podívat, jak odpovědět na otázky na pohovoru, a nenechat se jen tak něčím zaskočit!

Petra Nulíčková, HR Manager v Pale fire capital

  • Co nového se naposledy daný člověk musel naučit a rychle zavést do praxe.

Význam: Petra Nulíčková vysvětluje, že otázkou mapuje schopnost učit se a adaptovat, a taky chuť kandidáta se vzdělávat. Dodává, že tímto nekončí, naopak přitvrzuje otázkami, které pátrají po konkrétních příkladech, tedy například: „Co jste naposledy četl/viděl v rámci oboru, když říkáte, ze se rád učíte a sledujete trendy? Je teď něco, na čem aktivně pracujete a cíleně se v tom zlepšujete? Jakým způsobem?“

Není se co divit, nejen v jejím oboru je dnes kladen velký důraz na proaktivitu kandidáta, jeho schopnost reagovat na obor a trh, chuť se učit, překonávat se a pracovat na sobě. Doporučujeme tedy na pohovor chodit nejen připraven, ale také mít pro každé tvrzení, které o sobě máte, připraven příklad, kterým jej budete moct podpořit.

Barbora Riedl Černiková, SHL Talent Assessment, Managing director (HR expert a konzultant)

  • Co byste dnes, se zkušenostmi, které již máte, udělali jinak? – Jako otázka, když se bavíme o chybách či náročných pracovních obdobích v životě kandidáta.

Význam: I tato otázka zjišťuje kandidátovu schopnost se učit, tentokrát ale také za využití sebereflexe. Podle Barbory je to jedna z nejpodstatnějších kompetencí. Přiznává, že i pokud má před sebou sebelepšího a sebechytřejšího kandidáta, který však není schopen nahlédnout svoje rozvojové oblasti a učit se z nich, nemusí to za ni být ideální kandidát. „Raději pak vezmu někoho ochotného nahlédnout svoje rozvojové stránky a schopného formulovat jejich řešení.“ Takže i když jste se dopustili spousty chyb, nezoufejte, pokud se z nich umíte poučit, je to důležitější, než kdybyste chyby nikdy nedělali.

Jiří Havel, people care team manager v NOTINO

  • Čemu se nejraději smějete?

Význam: Tahle otázka zní jednoduše, ale může být pěkně náročná na zodpovězení. Přiznat svůj černý humor nebo oblíbenost vtipů o zvířatech? Jiří Havel naštěstí dodává, jak z této otázky vybruslit a ukázat svůj nadhled. „Ptám se na tuhle otázku, protože k nám chci přijmout někoho, kdo se s námi bude smát, rád, často a upřímně. A nejraději sám/sama sobě.“ Přidat tedy rovnou můžete nějaký svůj pracovní fuck-up, ze kterého jste se zvládli poučit, a rovnou tak kromě smyslu pro humor ukázat i svou sebereflexi.

Michaela Sekaninová, People & Facilities Coordinator CZ pro Welcome to the jungle

  • Co jste naposledy udělali v práci navíc? Kdy se vám povedlo přeplnit své cíle a co myslíte, že k tomu vedlo?

Význam: Tato otázka nebude nic pro lidi, kteří si to chodí do práce jen odsedět. A to je přesně to, co se snaží Michaela Sekaninová o kandidátovi zjistit. Jedna z hodnot, kterou totiž ve WTTJ hledá, je „good enough is not enough“. A otázkou se tedy snaží dostat k reálné situaci, kdy byli kandidáti ochotni ujít svou „extra mile“.

José Kadlec, spoluzakladatel GoodCall a Recruitment Academy, Talent sourcing

  • Pokud byste mohl být zapamatován jednou větou, jaká by to byla?

Význam: Na první dobrou tato otázka zní složitě na zodpovězení. José Kadlec však prozrazuje, že se pomocí ní snaží zjistit, čeho si na sobě kandidát nejvíce cení, čím by chtěl být znám. A to už se trochu blíží otázce na vaše silné stránky, ať už ty, co máte, nebo ty, které byste chtěli mít. A s tím byste si mohli umět poradit. Takže příště, až dostanete na první pohled složitě znějící otázku, zkuste se zamyslet, co tím chtěl básník říct, a bude se vám odpovídat lépe.

  • Pokud bychom se za rok setkali na obědě a oslavovali skvělý rok, který jste u nás měli, co bychom oslavovali?

Význam: Abyste byli schopni odpovědět na tuto otázku, musíte zapojit fantazii a schopnost představit si budoucnost. Což je přesně to, co touto otázkou José Kadlec mapuje. Tedy kandidátovu schopnost myslet dopředu, jeho ambice a vizi pro pozici, o kterou se uchází. Příště až půjdete na pohovor, mějte mysl otevřenou a zkuste přemýšlet, kam až to chcete na nové pozici dotáhnout.

Markéta Paulínová, konzultantka v oblasti HR

  • Jak to vypadá, když jste pracovně spokojený?

Význam: Zdánlivě jednoduchá otázka, ale její význam je hlubší, než se může zdát. Markéta Paulínová vysvětluje, že otázkou zjišťuje kandidátovu ideální představu o povolání a zda se shoduje s tím, co mu může nabídnout. Taky to, zda vůbec ví, co chce, a jak dokáže svá přání zformulovat. Už jen to, zda dovede být ve formulaci svých požadavků asertivní, nebo řekne jen „stačí mi…“, o něm dost prozradí. Není tedy podstatné jen to, co říkáte, ale také jakou zvolíte formu.

Do téhle kategorie určitě patří i zmínky o vedení a představě, jaký bude váš budoucí nadřízený.

Kateřina Márová, HR manažerka s bohatými zkušenostmi z korporací jako Letiště Praha či Generali Česká pojišťovna.

  • Představte se nám ve dvou minutách. Řekněte nám o sobě na úvod cokoli, co považujete za důležité a mělo by na začátku zaznít..

Význam: Tato otázka může vypadat jednoduše a na začátku pohovoru ji trošku čekáte, na pohovor jste se přece přišli představit, mluvit o sobě. To, co ale možná nečekáte, bude dodržení časového rámce. Kateřina po položení otázky nedává čas na rozmyšlenou a poskytne vám skutečně pouze ty přislíbené dvě minuty. Pokud je to nečekané, každý do dvou minut vměstná opravdu jen to, co považuje za podstatné nebo čím momentálně žije, co mu aktuálně běží hlavou. Zároveň tím ukazuje, jak dokáže to podstatné vyjádřit na malém prostoru. Odpověď na tuto otázku sice nepřináší sama o sobě nic zásadně signifikantního, co by vás mohlo ve výběrovém řízení diskvalifikovat, ale minimálně je to pro náboráře dobrý základ pro další směr rozhovoru. Tak si to možná promyslete už před pohovorem, ať nejste zaskočení, a hlavou vám běží ty správné věci, které chcete, aby se o vás náborář dozvěděl.

K otázce na začátek někdy Kateřina zařazuje také jednu jednoduchou bonusovou otázku do tandemu – tedy otázku na závěr:

  • Ráda se také někdy svých kandidátů ptám na konci pohovoru, co bude první věc, kterou teď půjdou udělat.

Význam: Jedná se sice o odlehčenou otázku na závěr, ale hezky pomáhá zasadit informace o kandidátovi do kontextu. „Někdy mi kandidáti říkají, že půjdou zavolat někomu z blízkých, kdo na ně myslel. Samozřejmě záleží i na dalších okolnostech, ale ukazuje to na určitou důležitost, kterou pohovoru přisuzují. Že o pozici pravděpodobně hodně stojí, když je zasvěcený i okruh jejich nejbližších.“ Nemusíte se však obávat říct ani to, že si jdete třeba zapálit cigaretu nebo si dát frťana, protože jak Kateřina dodává, jako odpověď na tuto otázku slyšela nejspíš už všechno. Tato otázka představuje prostor pro takové vaše oddychnutí, že jste zdárně došli až sem, a dává vám možnost projevit svou lidskou polohu a přirozenost. Využijte toho a nebojte se po celém tom nablýskaném pohovoru ukázat jako obyčejný smrtelník.

Veronika Hanzalová, bývalá HR BP Skupina Kolibřík, nyní konzultantka v oblasti HR

  • Co jste si zjistil o naší firmě a proč chcete pracovat přímo pro nás?

Význam: Pokud už jste četli některé z našich článků, tak tuto otázku možná čekáte. Opakování je však matka moudrosti, takže si před pohovorem danou společnost pořádně nastudujte, protože Veronika Hanzalová zdůrazňuje, že právě takto rozpozná budoucí engagement a loajalitu kandidáta. „Pokud kandidát začne nadšeně hovořit o aktivitách naší firmy a o tom, čím ho zaujala, vím, že má opravdový zájem a není to pro něj jen další generický pohovor.“

Matěj Kapošváry, CEO Shopsys

  • Na co jsem se měl zeptat, ale nezeptal jsem se?

Význam: Zní to jako klasická otázka, která vám na konci pohovoru dá možnost se blýsknout a uhrát další plusové body. Matěj Kapošváry jí ale mapuje ještě to, jak o dané pozici přemýšlíte. Zda ji vnímáte ještě z jiného úhlu pohledu než on sám, a taky to, zda od pozice očekáváte ještě něco, co on sám třeba nevidí.

Pavel Adam, lektor, kouč a konzultant HR, bývalý Group Chief Human Resources

  • Jak jste získali svou první brigádu?

Význam: Tato otázka působí zdánlivě nesouvisejícím dojmem. Pavel Adam dodává, že se na ni ptá zvlášť mladších uchazečů a hned vysvětluje proč. „Je jednodušší se připravit na obecné otázky. Osvícený účastník na pohovor přichází plně vybaven odpověďmi na otázky typu: Jak dosahujete cílů, jaké jsou vaše silné stránky atd. Když se však zeptám na konkrétní zkušenost, těžko se na takovou otázku vymýšlí dobře padnoucí lež. Tedy i z popisu získání první brigády pak dovedu mnohem lépe odhadnout, jak se bude kandidát doopravdy chovat, když bude o něco usilovat.“

A na které otázky se ještě připravit? Nezapomeňte na oblíbenou Kde se vidíte za pět let, Jaké máte další pracovní nabídky či Proč odcházíte od předchozího zaměstnavatele. Nebo si naopak připravte ne tolik tradiční psychologické otázky či chytáky a hlavolamy. Hodně štěstí!

Foto: Thomas Decamps for Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Topics discussed