Jak najít práci, když diplom chybí?

Apr 23, 2024

6 mins

Jak najít práci, když diplom chybí?
author
Geoffroy Bresson

Journaliste

Na trhu pracovních příležitostí je velká konkurence, a tak si leckdo může myslet, že když nemá diplom, bude pro něj těžké se někde uchytit. Zvládnout se to dá. Jen to chce účinnou strategii a trošku alternativní přístup.

Hledáte práci, ale nemáte žádný diplom, kterým byste náborářům zamávali před nosem? Přijde vám, že jste v nevýhodě? Nejste tak úplně daleko od pravdy. Čísla úplně nehrají ve váš prospěch. Podle údajů OECD za rok 2022 dosahuje zaměstnanost osob v Česku ve věku 25–64 let bez středoškolského titulu pouhých 69 % u mužů a 49 % u žen. U osob s výučním listem nebo s maturitou je už zaměstnanost v Česku 91 % (muži) a 77 % (ženy). Osoby s vysokoškolským vzděláním mají zaměstnanost 96 % (muži) a 81 % (ženy).

Ale jen proto, že jste nestrávili léta na studiích, ještě nemusíte házet flintu do žita. Statistiky sice nemluví úplně ve váš prospěch, ale svět práce je plný lidí, kteří šli proti proudu a uspěli i bez školních titulů.
Navzdory úspěšným kariérním příběhům o lidech, co nedodělali školu, si přiznejme na rovinu, že diplom (i ten maturitní) má v životopise své nepopiratelné místo. I bez něj však můžete prorazit a najít si dobrou práci. Jen to chce dobrou strategii.

Co tedy napsat do životopisu, když do kolonky „vzdělání“ nemáte co napsat? Jak vyniknout mezi ostatními uchazeči i přes to, že mají všichni daleko větší akademické zkušenosti? Zde je 7 tipů, jak se vzepřít všem statistikám.

1. Zvolte vhodný obor, pozici a firmu

Jestli si chcete najít dobrou práci i bez diplomu, najděte si obor, kde se uplatníte díky praktickým dovednostem a schopnosti samostatného učení. Dobrou zprávou je, že i takové obory jsou! Vezměte si třeba IT, kde je po pracovnících velká poptávka. Svět moderních technologií se vyvíjí tak rychle, že celá řada profesí žádné školní vzdělání nevyžaduje. U takových webových vývojářů nebo grafiků je daleko důležitější pořádné portfolio. Při náboru odborníků na SEO se hledí především na praktické dovednosti. Na internetu je k dispozici mnoho bezplatných či velmi levných zdrojů, díky nimž se mnohým dovednostem naučíte sami doma.

Další možnost je začít se poohlížet po firmách, co nabízejí interní zaškolení pracovníků a klidně nabízejí smlouvu na dobu neurčitou i uchazečům bez diplomu. Pokud vaše motivace dokáže vykompenzovat nedostatek kvalifikace, můžete klidně po žebříčku vystoupat pěkně vysoko. Začněte třeba jako pracovník v telemarketingu, administrativě, zákaznickém servisu nebo na jiné pozici, na které je třeba mít především povahu. Pak se můžete vzdělávat při práci a posouvat se dál.

2. Stavte na dovednostech a zkušenostech

To, že jste nedodělali školu, ještě neznamená, že nemáte dovednosti nebo praxi. Ve světě pracovních příležitostí jsou „samouci“ čím dál cennějším artiklem. Vaše úspěšnost se bude odvíjet od toho, jak dobře umíte své know-how prodat. Nezatracujte proto praktické dovednosti, které jste nabyli během dosavadní praxe, stáží, osobních projektů nebo i ve volném čase. Buďte konkrétní, uvádějte data a čísla.

Praxe je víc než známky na papíře, protože s praxí se pojí reálné zkušenosti a příklady toho, jak jste své dovednosti dokázali uplatnit. Naučte se, jak to co nejlépe prodat v životopise.

Příklad toho, jak můžete v životopise popsat dosavadní praxi

Projekt: Tvorba webových stránek pro e-shop
(leden–duben 2021)
Pozice: Front-endový vývojář
Náplň práce: Návrh a realizace uživatelského rozhraní, integrace back-endu
Splněné cíle: Vytvoření responzivního webu a zvýšení návštěvnosti o 40 %. Integrace funkce nákupního košíku, zlepšení uživatelské spokojenosti a zvýšení online prodeje o 25 %.
Použité technologie: HTML, CSS, JavaScript, React.js.

3. Vystupte z davu díky nadšení

Jste nadšený kutil. Nenapadlo vás někdy, že svou vášeň proměníte v profesi? Nikdy byste neměli podceňovat moc svých koníčků, když dojde na volbu povolání, zvlášť když nemáte školy. To, co děláte ve volném čase, co vás baví a naplňuje, se může při hledání zaměstnání stát tím největším esem v rukávu. Pokud si například děláte kolem domu všechno sami, budete ideálním kandidátem na specializovaného prodejce (třeba stavebnin), kde budou vaše odborné znalosti a nadšení pro věc daleko důležitější než nějaký papír ze školy. Trávíte celé dny hraním videoher? Tak proč nezačnete dělat game testera?

I když dělat v oboru, který je současně vaší vášní, má i svá rizika, je to rozhodně skvělý způsob, jak nastartovat originální kariéru.

10 příkladů práce, kterou musíte milovat, ale kterou můžete dělat i jako samouk:

  • Vývojář
  • Grafik
  • Odborný redaktor
  • Podnikatel
  • Umělec
  • Game tester
  • Video editor
  • Fotograf
  • Spisovatel
  • Módní návrhář

4. Rozhoďte sítě

Ocitli jste se na křižovatce, nemáte pořádné vzdělání, ale zato jste pořádně odhodlaní. Jak a kde začít? Odpovědí může být ve vašem případě networking. Využijte osobních i pracovních konexí! Jedno dobré doporučení od někoho, kdo má v oboru vliv, občas vydá za tisíc diplomů. Nejde totiž jen o to, že se s někým užitečným znáte – je to živoucí důkaz toho, co umíte a čeho jste schopní. Kontakty otevírají dveře pracovním příležitostem, které nemusejí být běžnými cestami tak úplně dostupné.

Díky networkingu získala práci Manon (22), která nedodělala školu, aby mohla začít vydělávat. Manon popisuje svou zkušenost následovně: „Všechny své dosavadní nadřízené a vedoucí stáže jsem požádala, aby mi pomohli s rozesíláním životopisu.“
Obejdete-li tradiční způsob hledání práce přes inzeráty, zvýší se vaše šance vystoupit z davu. Také se tím vyhnete stovkám konkurenčních uchazečů s dlouhým seznamem dokončeného vzdělání.

Podle studie společnosti Kantar nalezlo 25 % aktivních zaměstnanců svou stávající pozici díky kontaktům (ve věkové skupině do 35 let to uvedla dokonce třetina respondentů). 60 % pracovníků uvedlo, že hledání práce přes kontakty je dnes užitečnější než před deseti lety. Takže šup na LinkedIn. Také se hodí navštívit nějaký veletrh a přečíst si (dobré) tipy pro rozšiřování sítě profesních kontaktů.

5. Nemáte školy? Vzdělávejte se sami

Že nemáte vysokou školu? Tak proč nevzít věci do vlastních rukou a nestát se mistrem v oboru díky samovzdělávání? Zkuste online kurzy, například MOOC (Massive Open Online Courses), díky nimž si osvojíte nové dovednosti bez omezení tradičních vzdělávacích programů. V oblasti moderních technologií můžete vyzkoušet i online workshopy, které nabízí Google. Zaměřují se na vše ohledně dat, marketingu a mnoho dalšího…

Díky e-learningu se obyčejný obývací pokoj, kavárna nebo park vmžiku promění ve školní třídu. Můžete se učit vlastním tempem a výuka se přizpůsobí vám a vašemu rozvrhu, místo toho, abyste se přizpůsobovali vy. Zkuste také využít kurzů financovaných Úřadem práce a rekvalifikovat se v celé řadě oborů, od IT přes řízení podniku až po umění a humanitní vědy. Online vzdělávání je většinou zakončeno udělením oficiálního certifikátu. Ten můžete následně uvést v životopise a použít jej jako důkaz o nově získaných znalostech.

Až se budete hlásit o práci, budou certifikáty o absolvovaném e-learningu vypadat stejně dobře jako tituly ze škol, a pokud je doplníte nějakými praktickými zkušenostmi, tím lépe. Poslouží jako důkaz, že se chcete dál učit a dokážete držet krok se světem práce, který se neustále rozvíjí.

6. Dejte si záležet na motivačním dopise

Možná nemáte prestižní vzdělání, ale máte něco jiného, co hraje ve váš prospěch – ať už je to vaše vášeň pro věc, zájem o konkrétní firmu nebo velká motivace. Tím vším můžete náboráře zaujmout a docílit toho, aby vás ze souboje o vypsanou pozici nevyřadili hned zkraje. Nic není tak efektivní jako motivační dopis (nebo e-mail), když dojde na dokazování výše uvedených kvalit.

Takže se hezky usaďte, otevřete si Word, prsty na klávesnici a pusťte se do starého dobrého motivačního dopisu. A protože se nemůžete ohánět tituly, ale stejně chcete dobrou práci, nesmíte napsat jen tak ledajaký dopis. Musí to být vaše biografie, váš výherní argument.

Jaký je cíl? Přesvědčit potenciálního zaměstnavatele, že vaše přidaná hodnota z hlediska zkušeností, kompetencí a osobnosti je daleko cennější než nějaký cár papíru. Dejte do toho energii. Řekněte, co vás na té pozici tak láká. Podělte se o nějaký osobní příběh, který názorně ukáže, jak blízký je to pro vás obor. Vaše minulost přece není všední, je jedinečná, je autentická. Poté na konkrétních příkladech popište, jak jste geniálně dokázali zužitkovat relevantní dovednosti, které můžete nabídnout. Jaké zkušenosti vás formovaly? Jaké zkušenosti potvrzují, že je to práce pro vás?

A samozřejmě nesmíte zapomenout na to, že motivační dopis nesmí být generický, ale přizpůsobený na míru každému zaměstnavateli. Tím dáte najevo, že jste si dobře vědomi specifických potřeb dotčené firmy. A to je daleko důležitější než všechny školy světa.

7. Připravte si vysvětlení na pohovor

Chybějící vzdělání není důvod, proč byste se neměli dostat do fáze, kdy si vás pozvou na pohovor. Takže se připravte na to, že budete sedět za stolem a odpovídat na otázky. Je to šance, kterou byste neměli promarnit. Protože nebudete mít v kapse žádný diplom, možná budete mít trochu trému, ale je něco, co vám pomůže najít pevnou půdu pod nohama: pečlivá příprava. Krom toho, že si nachystáte reakce na ty nejtypičtější pohovorové otázky, konkrétně se během přípravy zaměřte na diskuzi ohledně dosaženého vzdělání (nebo spíš toho nedosaženého).

Připravte se na to, že budete muset vysvětlit, jak jste získali své dovednosti samostatně, bez nutnosti formální výuky. Zdůrazněte chuť učit se novým věcem a motivovaný přístup.

Příklad situace, která může na pohovoru nastat:

„Pro vypsanou pozici nemáte požadované vzdělání.

„Je pravda, že nemám formální úroveň vzdělání, která je s touto pozicí tradičně spojována, nicméně myslím, že mé zkušenosti i dovednosti to vynahrazují. Dokážu například [uveďte konkrétní a relevantní dovednost nebo zkušenost], což mi umožnilo dále se rozvíjet v oblasti [uveďte konkrétní dovednosti požadované pro danou pozici]. Z vlastní iniciativy se dále vzdělávám [uveďte online kurzy, MOOC nebo další relevantní důkazy o samostatném vzdělávání]. Díky tomu jsem se naučil/a [uveďte konkrétní znalosti] a budu rád/a, když tyto dovednosti využiji ve vaší firmě.“

Práce se dá najít i bez úctyhodného seznamu absolvovaných škol. Statistiky mohou sice někdy budit trochu skličující dojem, ale každá kariérní cesta je jedinečná, i ta vaše. Uspět můžete i díky praktickým dovednostem a profesním kontaktům. Když k tomu přistoupíte správným způsobem – zahrajete to na své dovednosti, samostatné vzdělávání, efektivně využijete kontakty a perfektně se připravíte na pohovor – určitě se pro vás na trhu pracovních příležitostí najde místo a povede se vám vybudovat úspěšnou kariéru.

Překlad: LexiPro
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.