Vzor životopisu pro rok 2024. Šest věcí, na které při sestavování nesmíte zapomenout

29 janv. 2024

4min

Vzor životopisu pro rok 2024. Šest věcí, na které při sestavování nesmíte zapomenout
auteur.e
Filip Kalčák

Externí redaktor

Napsat do životopisu, že umíte s kancelářským balíčkem programů, to už v roce 2024 nestačí. I když se role životopisu v posledních letech mění, stále jde o dokument, který stojí na počátku vaší snahy hledat novou práci. Moderní životopis odkrývá nejen minulé pracovní zkušenosti, ale i osobnost a vize uchazeče. Jak ho sestavit? Poradí odbornice na HR Tamara Ksandrová.

Jistě, doba se mění. Některému zaměstnavateli stačí jen poslat odkaz na profil na LinkedInu. Jiný šéf se spíše než na pročítání pracovní historie bude soustředit na váš aktuální výkon na pohovoru. Ale stejně – životopis by měl být nadále jádrem vaší snahy hledat nové pracovní příležitosti. Správný životopis je svěží, vhodně sestavený a především by měl ukazovat, že ho někdo aktualizoval pro rok 2024 a ne pro rok 2004.

Pryč jsou doby, kdy se lidé na papíře předháněli v úrovni znalosti Excelu nebo Wordu. Správný šéf chce z životopisu vyčíst daleko víc. Chce vědět nejen to, kde jste pracovali, ale také na co jste ve své kariéře nejvíce pyšní. Zaměstnavatel bude také více než dřív řešit, jakou máte povahu a jak budete fungovat v jeho týmu.

Sestavit poutavý životopis je proto v roce 2024 těžší než kdy dřív. Na jaké věci by uchazeč při sestavování životopisu určitě neměl zapomenout?

Vzor životopisu na míru

Při sestavování životopisu je klíčové si uvědomit, že ho nepíšete pro sebe, ale pro zaměstnavatele. Nemělo by tedy jít o suchý výčet minulých pracovních zkušeností, které s vaším poptávaným zaměstnáním třeba nemají nic společného. I když odesíláte více životopisů různým firmám najednou, každý by měl být trochu jiný.

„Jde hlavně o představení vlastní osoby a personalizaci na danou firmu – zkrátka dát najevo, že jsme tento životopis dělali pro ně a ne pro nikoho jiného,“ radí recruiterka a odbornice na HR Tamara Ksandrová.

Toho můžete docílit už jen tím, že různým segmentům v životopisu dáte jinou váhu. „Vedle summary by uchazeč neměl zapomenout na zvýraznění svých největších úspěchů, projektů a věcí, které by měl zaměstnavatel na první dobrou vědět,“ doporučuje Ksandrová.

Jazyk životopisu

Páteří životopisu jsou nadále údaje o pracovních zkušenostech, vzdělání, certifikacích a absolvovaných kurzech, na kterých může uchazeč ilustrovat svou ochotu učit se novým věcem. Důležitá je také jazyková vybavenost – zájemce o práci by určitě neměl lhát, zároveň by se ale neměl bát uvést i začátečnickou znalost některého z jazyků, ale jen pokud má touhu se ho dál učit. Češtinu je zbytečné uvádět.

Velké firmy ostatně často požadují životopis i v angličtině. CV odeslané ve dvou jazykových mutacích vám tak ve snaze získat vytoužené místo může jedině pomoct.

„Nebála bych se poslat obě verze, tedy českou i anglickou. Pokud si uchazeč navíc není svou angličtinou úplně jistý, může díky tvorbě anglického CV posunout svou slovní zásobu a při pohovoru netahat slova, na která si nemůže vzpomenout,“ uvádí HR expertka s tím, že obě verze by si měl uchazeč před odesláním ideálně nechat zkontrolovat od jiného člověka.

Klíčová je osobnost

Trefný životopis by měl samozřejmě především upoutat. Vedle výčtu pracovních zkušeností – které do svého CV zahrnou i vaši konkurenti – je potřeba přidat něco navíc. Něco, kde odkryjete více ze svého soukromí.

„Moderní CV má spíše ukázat vaši osobnost a dovednosti. Proto je fajn napsat pár vět o sobě a také o tom, proč se hlásíte do dané firmy. Kromě toho i vypsat třeba dva až tři body, na které jste ve svém životě pyšní, nebo projekty, které se vám povedly,“ doporučuje Ksandrová.

To může ale být pro mladší kandidáty na první pohled problém. Uchazeči, kteří rozesílají své první životopisy, totiž mají často pocit, že ještě nic nedokázali a nechtějí se zbytečně chlubit. Tím jsou ale sami proti sobě.

„Byli jste na Erasmu? Ve volném čase něco organizujete? Jste součástí nějakého týmu? Sportujete aktivně? Hrajete 15 let na nějaký nástroj a nikdy jste to nevzdali? Ano, chápete správně – ne všechny vaše životní úspěchy musí být spojeny s kariérou. Přitom o vás řeknou potenciálnímu zaměstnavateli mnohem více než klasický životopis,“ říká odbornice na HR.

Co už je „old school“?

  • Jméno
  • Adresa
  • Datum narození
  • Vzdělání
  • Praxe
  • PC / jazykové znalosti
  • Ostatní dovednosti
  • Zájmy

Řada lidí má stále za to, že struktura dokonalého CV by měla vypadat takto. Neberte nás za slovo, výše vypsané údaje jsou podstatné (beze jména CV, prosím, neposílejte), jen pouhý, velice stručný výčet je ale málo. Takových životopisů dostane HR oddělení vaší vysněné firmy desítky. Naopak se může stát, že stokrát omílané formulace potenciálního šéfa odradí a CV ani nedočte do konce.

„Příliš old school je v životopisu za mě také taková klasika typu Microsoft Word, Excel – to už se vypisovat nemusí. Rovněž klasická klišé typu ‚spolehlivost, zodpovědnost‘, kterými se CV akorát prázdně vyplňuje. Kromě toho není určitě třeba psát celou adresu, datum narození a další osobní údaje. Vzdělání vždy nejvyšší, základní školu můžete klidně vynechat,“ má jasno Ksandrová.

Grafická stránka

Velké téma pro moderní CV je také design. Černobílý životopis sestavený jen pomocí textového dokumentu už není to pravé. Naštěstí existuje celá řada služeb, které s vytvořením úhledného životopisu pomohou. Forma by ale v takovém případě určitě neměla přebít obsah. Grafická stránka životopisu je nicméně dost kontroverzní téma a často se na něm neshodnou ani odborníci.

„Jen na Europassy bych se nespoléhala. Miluju a všem doporučuju enhancv.com, které je v základní verzi zdarma. Je to graficky čistá aplikace, která je velmi intuitivní a také obsahuje spoustu tipů. Už jsem dostala i CV, která dělali kandidáti v Canvě. A to bylo taky fajn, ukázali tím svou originalitu. Jen bych si tady dala pozor na přehnané barvy, nebo třeba šedou. CV pak vypadá jako parte. Plus je dobré posílat CV ve formátu pdf, ať nejsou rozházená písmena,“ doporučuje recruiterka.

A co fotka?

S grafickou stránkou životopisu souvisí také otázka hlavní fotografie. I když stále nepatří k úplně nutné součásti životopisu, vaše šance na přijetí může zásadně zvýšit. Především v případě, kdy se hlásíte na místo spojené s audiovizuálním prostředím.

„Názory na fotku v CV se skutečně liší. Někteří to považují za diskriminační nástroj, někteří za vylepšení. Já osobně jsem #týmfotka. A to z jednoduchého důvodu – životopis si okamžitě spojím s kandidátem. Samozřejmě fotka by to neměla být pasová, ale s úsměvem. Pokud kandidát fotku nemá, není to nic, co by mě nějak negativně ovlivnilo. Jednou jsem dokonce dostala CV s kandidátem, který měl na fotce v životopisu v koutku úst cigaretu. Jeho profil ale byl tak kvalitní, že jsme jej na pohovor pozvali. Dorazil normální člověk a nastoupil,“ uzavírá Ksandrová s úsměvem.

Což dokazuje, že životopis není v roce 2024 suchopárný dokument křečovitě dodržující všechna „pravidla“. Naopak jde o digitální vizitku a dynamickou a poutavou vstupenku do vašeho budoucího zaměstnání.

Foto: Thomas Decamps for Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Les thématiques abordées
Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs