Level designér z Warhorse: Naše práce je skvělá v tom, že ji hráči mají na očích

20 janv. 2021

3min

Level designér z Warhorse: Naše práce je skvělá v tom, že ji hráči mají na očích

Jakub Englický je herní level designér ve společnosti Warhorse Studios, ve které pracuje od dubna roku 2020. Jeho úkolem je skládat svět, ve kterém se hráči pohybují.

Co přesně obnáší role level designéra během vývoje her?

Tvoříme vizuál světa, ve kterém se hráči pohybují. V případě našeho studia dáváme dohromady například vesnice, do nich zasazujeme budovy, ty musíme naplnit nábytkem, připravujeme lesy, krajiny a tak dále. Je skvělé, že právě tato práce je hodně vidět. Ve všech screenshotech a trailerech je něco, co jsme postavili my. Primárně musí herní svět působit dobře, protože pokud nebude vypadat hezky, nezachrání to ani sebelepší gameplay. A platí to samozřejmě také naopak.

Jak vypadá typický postup práce a s kým vším spolupracujete?

Herní designéři přijdou s požadavkem na lokaci, která se odvíjí od toho, co potřebují kvůli svým questům. Návrh lokace zpracuje tým konceptářů, ti vytvoří předlohu a předají ji nám. Podle ní víme, že na místě má být například kaplička, kopec a další věci. Na základě toho pak tvoříme dané 3D prostředí, ve kterém bude hráč.

image

Snažíte se konceptů držet doslova, nebo můžete přicházet s vlastními nápady?

My tvoříme obrovský svět a konceptáři proto nemají prostor, aby připravili úplně všechno dopodrobna. Víme, co tam má zhruba být, ale detaily jsou už na nás. Tvoříme 3D prostor, takže to, co je třeba za tou kaplí nebo v ní, v návrhu už není. Nejlepší při vývoji je, když existuje reálná předloha a můžeme se na ni podívat. Například v Kingdom Come: Deliverance jsou Rataje nad Sazávou a infrastruktura cest je tam i dnes stejná. Musíme si také hodně věcí domýšlet sami, koncept nemusí nutně znamenat, že má vypadat jedna ku jedné ve výsledku stejně.

Stává se, že vytvořený koncept ve hře nesedí? Co se potom děje?

Stát se to může, občas něco vypadá skvěle na papíře, ale ve 3D světě to zkrátka nefunguje. Je to herní vývoj, takže věci se upravují za pochodu. Může se stát, že se dělá cutscéna a nějaký náš aspekt tam překáží nebo herní designéři přijdou s úpravou v questu a musí se něco měnit. Je to ale přirozená součást procesu, nic neobvyklého.

Jaká jsou specifika vývoje hry typu Kingdom Come: Deliverance, kde je obrovský a volný svět?

My tvoříme prostředí a vlastně nevíme, kam se ten hráč vydá a na co se podívá. Jsme proto o něco více graficky zaměření než v jiných studiích. Všechno musí vypadat hezky a přirozeně. Držíme se nějakých pravidel, že například na cestě, kde se pravděpodobně budou hráči zdržovat více, by měly být detaily vymazlené. Někde hluboko v lese, kde nejsou úkoly, se bude pohybovat tak kolem dvou procent hráčů. Pokud bychom vytvářeli lineární hru, víme, kde přesně hráč zrovna bude.

image

Jaké technologie potřebujete k práci?

Základem je editor CryEngine, v něm trávíme drtivou většinu dne. Právě v tomto programu do světa zasazujeme jednotlivé objekty, které nám vytváří 3D grafici. Máme obsáhlou databázi, kam stačí napsat například spadlý strom a můžeme si vybrat z řady věcí. Pokud nám něco chybí, podáme žádost a oni to vytvoří. Máme také speciální program, který nám vygeneruje vegetaci, abychom nemuseli ručně stavět přírodní části světa. My už si pak jenom pohrajeme s detaily. Pro inspiraci používáme Google Maps a Street View, vždy je dobré se dívat na reálná místa a z nich si něco brát.

Co podle vás musí umět dobrý level designér?

Fajn základ je určitě vášeň pro hry, sám se několikrát přistihnu při tom, že se kochám výhledy a prostředím. Potom určitě grafické cítění, skládáme jednotlivé komponenty a svět prostě musí vypadat dobře a zároveň podporovat dobrou gameplay. Hodí se umět alespoň trošku kreslit, protože je dobré si načrtnout to, co chci následně zasadit do hry. A ve finále smysl pro kompozici, já jsem dřív hodně fotil, což je také dobrý základ.

Pokud by někdo chtěl pracovat s vámi ve Warhorse. Jak vypadá přijímací řízení?

Zájemce musí projít testem v CryEngine, ve kterém bude něco tvořit podle našeho zadání, aby ukázal, že v editoru umí pracovat. Je to volně stažitelné a kdokoliv může sám doma trénovat. Chceme také vidět, jak si celkově s úkolem poradí a zda dohledá informace, které potřebuje. Není nutné, aby někdo dříve na podobné pozici pracoval a byl expertem v CryEngine. Dokonce jsou u nás lidi, pro které je to první práce. Rádi všechno doučíme a ukážeme.

Staňte se Level designérem ve Warhorse i vy, právě nabírají!