Promovaný a stále zmätený: Ako si zachovať chladnú hlavu a napredovať v kariére?

21 févr. 2022

4min

Promovaný a stále zmätený: Ako si zachovať chladnú hlavu a napredovať v kariére?

Skončili ste práve školu a stále neviete, čo ďalej? Predchádzajúce stáže vás príliš nenadchli a zvažujete dokonca zmeniť smer? Trápite sa s výberom medzi tisíckami ponúk vo vašom odbore?

Len pokoj! Táto situácia je úplne normálna. Iba veľmi málo čerstvých absolventov presne vie, čo ich v kariére čaká. Tento pocit straty smerovania však môže prísť aj po niekoľkých rokoch kariéry, nielen krátko po ukončení štúdia. Prečítajte si niekoľko našich rád, ktoré vás vyslobodia z trápenia a pomôžu vám znovu naštartovať svoju kariéru.

Stratení? To je normálne!

S diplomom v ruke dávate zbohom študentským časom, no miesto v spoločnosti je stále veľkou neznámou… Ani študent, ani zamestnanec, uznávame, že to nie je príjemný pocit! Vo všeobecnosti sú zmeny v našom pracovnom živote často destabilizujúce, pretože sa spájajú s množstvom otázok a vyvolávajú stres.

Samozrejme, celá situácia sa mení, ak sa vám zamestnávateľ rozhodne ponúknuť predĺžiť si dobrodružnú stáž na konci štúdia ponukou na čiastočný či trvalý úväzok. V opačnom prípade sa opäť dostanete do hlbokých vôd hľadania práce. Osamote čeliac kvantu všetkých možných ponúk vám pri predstavovaní si samého seba v tej či onakej profesii ostávajú len pochybnosti a váhanie. Hoci počas štúdia získate rôzne vedomosti a kompetencie, predmetu vášho štúdia sa dotknete len okrajovo. Možno ste sa cítili trochu neisto aj pri výbere magisterského štúdia alebo stáže… V skutočnosti v našom systéme len málo inštitúcií ponúka študentom personalizovanú podporu pri výbere ich ďalšieho smerovania.

Niektorí z nás sa pri výbere štúdia môžu oprieť o rady mentora alebo poradcu (podľa metodického usmernenia z roku 2016 sa s požiadavkou rady pri kariérnom výbere stretlo 56 % pedagógov základných škôl). Od septembra 2019 sa na Slovensku posilňuje systém kariérneho poradenstva na školách, ktorý okrem iného poskytuje pedagógom väčšiu časovú dotáciu na túto poradenskú činnosť. Predovšetkým výber ďalšieho profesionálneho smerovania úzko súvisí s rodinnými a sociálnymi podmienkami, v ktorých sa študent nachádza. Blízki ľudia občas dokážu dobre poradiť, no tieto rady nemusia vždy reflektovať situáciu na trhu, ciele a záujmy jednotlivca… Nie je ľahké byť si istý výberom povolania, keď sme konfrontovaní názormi iných a znalosťou podmienok na trhu. Práve tieto pochybnosti sa v nás vynárajú v momente, keď získame diplom a skutočne začíname čeliť našej voľbe ďalšieho smerovania.

Kariéra sa buduje krok za krokom

Hoci bola nezamestnanosť vysokoškolských absolventov v decembri 2019 na úrovni 5,5 %, prvé zamestnanie je len začiatkom celej série profesií, ktorým sa absolvent bude v živote venovať. Svet práce sa dynamicky mení a nové generácie menia počas svojej kariéry prácu stále častejšie. Kým generácia našich rodičov alebo prarodičov vydržala v jednej práci niekedy 10, 15 alebo 20 rokov, generácie Y a Z (teda my) menia prácu často. Najvyšší podiel zamestnancov, ktorí v priebehu minulého roka zmenili zamestnanie, sú ľudia vo veku od 20 do 24 rokov. Ide o 44 % ľudí.

Ak teda máte problém vybrať si svoju prvú prácu v kariére, zachovajte zenový pokoj. Prvé zamestnanie neznamená, že v ňom zostanete do konca života. Ak nadobudnete pocit, že táto práca nie je pre vás, vždy ju po určitom čase budete môcť zmeniť.

Nájsť cestu, alebo nájsť SVOJU cestu?

Myslíte si, že si musíte nájsť absolútne TÚ prácu, šitú na mieru pre vás, ktorá na vás niekde čaká? Existuje niečo také? Hoci vás asi týmto sklameme, no vedzte, že by ste sa hodili na viac ako len jednu profesiu! Ak nemáte jednu špecifickú záľubu, ktorá prevyšuje nad ostatnými, ale skôr viacero záujmov, existuje vysoká šanca, že by vám mohlo sedieť viacero profesií. Profesijné dráhy sa v súčasnosti diverzifikujú a fluktuácia zamestnancov rastie. Dnes ešte nepoznáme profesie zajtrajška, a preto myslieť si, že naša prvá práca bude zároveň našou poslednou, by bola chyba.

Ak budeme vychádzať z princípu, že nám nie je súdená len jedna profesia, na celú situáciu sa môžeme pozrieť z dvoch uhlov pohľadu: buď ako na poloprázdny pohár, keď nám rastúce množstvo ponúk spôsobuje obavy. Čím väčší výber totiž máme, tým je situácia ťažšia, pretože sa musíme vzdávať väčšieho množstva ponúk, čo môže byť frustrujúce… Naopak, pohľad na poloplný pohár znamená vedieť, že nemusíte na celý život uviaznuť na jednom mieste. Neexistuje len jedna jediná cesta, ale viacero pozícií, povinností a rozličné odvetvia, ku ktorým sa v rámci vašich aktuálnych záujmov a potrieb v určitom momente kariéry dopracujete.

Zapnite „akčný“ režim. Tipy na bezproblémový štart kariéry čerstvého absolventa

Žiadne ďalšie prekážky. Ponúkame vám niekoľko konkrétnych tipov, ako sa postupne a bez problémov vydať na cestu v džungli práce.

  • Preskúmajte sa, vytvorte si zoznam vašich najväčších kvalít a nespochybniteľných kľúčových hodnôt. Pre inšpiráciu môžete využiť rôzne osobnostné testy alebo metódu ikigai!
  • Zamyslite sa nad tým, čo vás inšpiruje: ľudia, podnikatelia, prípadne príbehy o úspechoch, o ktorých snívate? Firmy, ktoré prišli na trh s niečím, čo sa vám páči, čo vás inšpiruje? Čo na nich obdivujete? K čomu to inšpiruje vás?
  • Prehodnoťte svoje prvé pracovné skúsenosti a spomeňte si, aké kompetencie ste získali. Čo ste sa v rámci týchto začiatkov naučili? Čo sa vám naozaj páčilo a čo by ste už v ďalšej práci nechceli zažiť? Prečo?
  • Stanovte si kritériá, čo v rámci ďalšieho vývoja očakávate. Napíšte si na papier všetky svoje kritériá. Čo potrebujete v rámci prvej pracovnej etapy získať? Plat, ktorý vám pomôže splatiť študentskú pôžičku? Dynamický a príjemný tím? Miesto, kde sa budete môcť naučiť maximum? Zmluvu na dobu určitú? Každý má svoje kritériá!
  • Vytvorte si zoznam potenciálnych pracovných miest, ktoré sa vám dnes ponúkajú: napíšte si všetky nápady, aj tie najšialenejšie! Pri každom nápade sa zamyslite nad požiadavkami nevyhnutnými na jeho realizáciu, ako aj nad dôsledkami takejto voľby.
  • Postupujte krok za krokom. Ako vidíte, vaša voľba nie je konečná. Ide o výber toho, čo vzhľadom na vaše kompetencie a mieru odbornosti momentálne zodpovedá vašim potrebám a záujmom. Postupne si v rámci projektov a príležitostí, ktoré vás postretnú, vydláždite svoju profesijnú dráhu a budete sa vyvíjať jedným alebo druhým smerom.
  • Preskúmajte profesie v rámci stretnutí s profesionálmi. Na profesie sa môžete popýtať vašich priateľov, prípadne bývalých absolventov vašej školy. Neváhajte sa nakontaktovať na odborníkov z vašej siete kontaktov, ktorí sa venujú povolaniu, o ktoré sa zaujímate… Nezabudnite, existuje len minimálna šanca, že ich budete obťažovať. Ľudia milujú rozprávať o sebe a svojom povolaní, na ktoré sa ich nik iný nepýta!
  • Ak vám to stále nie je jasné, jednotlivé možnosti postupne vylučujte. Ako vždy, keď si nevieme vybrať, aj tentoraz môže byť rozumné začať tým, že zredukujete škálu možností postupnou elimináciou. Ak vylúčite všetky odvetvia, profesie a typy spoločností, ktoré vás odpudzujú, čo vám nakoniec zostane?
  • Zúčastňujte sa pracovných pohovorov, aby ste si dokázali predstaviť a zhodnotiť svoje možnosti. Stále sa nedokážete rozhodnúť? Aj tak sa môžete o prácu uchádzať. Je možné, že vám účasť na pracovných pohovoroch pomôže utriediť myšlienky!

Jasné, skočiť do vody je vždy odstrašujúce, no to nie je dôvod, prečo by ste tento prvý krok na svojej profesionálnej dráhe nemali urobiť. Ak sa vám zdá, že prvý krok bude pre váš ďalší vývoj rozhodujúci, nezabudnite, že sa vo vašej kariére v budúcnosti objavia zmeny, ktoré vás privedú k vašim túžbam a využitiu vášho potenciálu. Náš rozvoj sa promóciou nekončí! Ak narazíte na dno, vždy sa budete môcť znovu odraziť. Dôverujte si, počúvajte svoj vnútorný barometer a hor sa do toho!

Preložila Zuzana Chovancová

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku a prihláste sa na odber noviniek, aby ste každý deň dozvedeli o tých najlepších článkoch!

Ilustrácia Giordano Poloni

Les thématiques abordées