Sportu zdar! Aneb jak vám může sportování pomoct získat práci

16 avr. 2024

4min

Sportu zdar! Aneb jak vám může sportování pomoct získat práci
auteur.e
Matěj Moravec

Journalist

Jak říkají sokolové – ve zdravém těle zdravý duch. Sport má vliv nejenom na naše fyzické zdraví, ale i na naši mysl. Na závodní (nebo dokonce profesionální) úrovni pak sport klade značné nároky na organizovanost, disciplínu a psychickou odolnost dotyčného sportovce. A právě to jsou vlastnosti, které jsou žádoucí i na pracovišti. Věnujete se nebo jste se v minulosti aktivně věnovali sportu? Poradíme vám, jak tuto zkušenost maximálně využít ve svůj prospěch při hledání zaměstnání. A jak i díky sportovním zkušenostem třeba najít práci svých snů.

Proč jsou disciplinovaní sportovci často i kvalitními zaměstnanci

Věnovali jste se během svého života aktivně sportu? Pak dost možná máte v rukávu spoustu es, která můžete během výběrového řízení vytáhnout a zvýšit tak šance, že vás přijmou na vaši vysněnou pozici. Jak totiž uvádí sportovní psycholožka Nikola Pavlíčková, sportovní a pracovní výkon jsou propojenější, než by se mohlo na první pohled zdát.

„Když se člověk dlouhodobě věnuje sportu, ať už amatérsky, závodně nebo profesionálně, získává mnoho vlastností a dovedností, které jsou přenositelné i do jiných oblastí života. A to zejména do pracovního prostředí a kariéry,“ říká Nikola Pavlíčková.

S tím, že aktivní sport a pravidelný trénink přinášejí pracovníkům a uchazečům o práci výhody, souhlasí i kouč Michal Ondráček.

„Řekl bych, že obecně mají aktivní sportovci výhodnou startovní pozici při hledání práce i budování kariéry. Naučili se, že bez lásky k danému sportu, disciplíny, pravidelného úsilí a schopnosti poprat se s prohrami, se daleko nedostanou.“

Sportovní zkušenosti také přinášejí nemalou výhodu čerstvým absolventům nebo lidem bez pracovních zkušeností. U nich totiž může sport částečně vykompenzovat chudé CV, pokud umějí svou sportovní zkušenost dobře „prodat“.

„Mladí sportovci mohou minimálně získat plusové body za ochotu se učit, vytrvalost, nasazení, týmovost nebo schopnost organizovat si čas. To jsou vlastnosti, které se někteří mladí lidé učí teprve v prvním zaměstnání, ale aktivní sportovec už je má,“ říká Michal Ondráček.

Jaké zkušenosti ze sportu jsou využitelné v práci?

A jaké konkrétní vlastnosti a zkušenosti, které člověk nabyde aktivním sportem, jsou využitelné v práci? Především se jedná o následující:

  • Disciplína. Pravidelný trénink, dodržování plánů a posouvání se dopředu po malých krocích jsou věci, bez kterých se žádný úspěšný sportovec neobejde. Ve sportu je totiž vždy důležité stanovit si cíle a systematicky pracovat na jejich dosažení. „Disciplína, kterou přináší aktivní sport, je nedocenitelná i v pracovním životě,“ uvádí Nikola Pavlíčková.

  • Touha růst a ochota dál se vzdělávat. Se sportem se pojí i neochota stagnovat na jednom místě a touha se dál posouvat a učit se. Michal Ondráček k tomu dodává: „Pokud měl daný sportovec štěstí na trenéra, vybudoval si tzv. ,growth mindset‘, přístup celoživotního ,studenta‘, který se chce neustále zlepšovat a učit nové věci.“

  • Psychická odolnost. Sportovci musejí často jít za hranice své komfortní zóny. A to jak při tréninku, tak i na soutěžích a při zápasech. Psychika hraje ve sportu zcela zásadní roli a sportovci musejí umět velmi dobře pracovat s vlastními emocemi a stresem. Soutěže a příprava na ně jsou pak nemalým zápřahem na psychiku. A proto mívají aktivní sportovci vybudovanou poměrně vysokou psychickou odolnost.

  • Schopnost rychle se rozhodovat. „Ve sportu se často setkáváme s výzvami, které vyžadují rychlou reakci a rozhodování za stresových situací,“ říká Nikola Pavlíčková. I to jsou schopnosti, které jsou vítány v každém pracovním prostředí.

  • Efektivní komunikace a týmová spolupráce. Schopnost pracovat v týmu a přispět k dosažení společného cíle si spojujeme především s kolektivními sporty. Smysl pro spolupráci a efektivní komunikaci však často přinášejí i individuální sporty – i ty totiž vyžadují spolupráci s trenéry, s ostatními hráči, s kouči, psychology, doktory nebo sparingpartnery.

Jak své sportovní zkušenosti „prodat“ během výběrového řízení

Pojďme se tedy podívat, jak můžete svou hvězdnou (nebo i amatérskou) sportovní kariéru dobře prodat během výběrového řízení. A jak s její pomocí zazářit na pohovoru a oslnit náboráře.

Tip č. 1: Uveďte konkrétní sportovní úspěchy už v životopisu

Pokud chcete maximálně využít potenciál svých sportovních zkušeností, je podle Nikoly Pavlíčkové důležité už v životopise uvést konkrétní úspěchy nebo dosažené úrovně. A to v oddělené sekci speciálně o sportu.

„V životopise lze uvést konkrétní sportovní úspěchy a zkušenosti, které demonstrují schopnost dosahovat cílů a pracovat v týmu. V motivačním dopise je pak možné tyto dovednosti detailněji popsat a ukázat, jak mohou být relevantní pro pozici, o kterou se ucházíte,“ radí Nikola Pavlíčková.

Je důležité být co možná nejkonkrétnější. Když napíšete pod zájmy „běh – závodně“, nikoho to příliš neoslní. Pokud ale uvedete, že jste trojnásobný krajský přeborník v přespolním běhu nebo že běháte každý rok maraton, náborář bude vědět, že to se sportem myslíte vážně. Místo „přístrojového potápění“ v sekci „zájmy“ tedy například uveďte, že jste držitelem kvalifikace pokročilého potápěče. Stejně tak dobře prodejte, že působíte jako trenér, vedete skupinu či tým nebo jste sportovní mentor.

Tip č. 2: Zdůrazněte vlastnosti, které jsou klíčové pro danou pozici

Jak v motivačním dopisu, tak i na pohovoru je důležité nespoléhat na to, že si náborář sám spojí vaši sportovní minulost s vlastnostmi, které jsou důležité pro výkon nabízené pozice. Tuto iniciativu musíte vzít do vlastních rukou. A musíte explicitně zdůraznit, jaké konkrétní dovednosti a zkušenosti ze sportu z vás činí ideálního kandidáta.

Věnovali jste se týmovému sportu? Zdůrazněte, že jste skvělým týmovým hráčem a že vás sport naučil efektivně komunikovat – a to i s lidmi, se kterými nesouhlasíte. Dělali jste atletiku na závodní úrovni? Zmiňte, že vás tato zkušenost naučila efektivně si organizovat čas a dodržovat disciplínu.

„Během pohovoru pak buďte připraveni diskutovat o tom, jaké dovednosti a vlastnosti jste získali ze sportu a jak mohou být relevantní pro pozici, na kterou se hlásíte,“ doporučuje Nikola Pavlíčková.

Tip č. 3: Uveďte konkrétní situace ze sportu, které ukazují vaše kvality

Vlastnosti, které u sebe chcete na pohovoru zdůraznit, je ideální prezentovat na konkrétních situacích a příbězích, které jste během své sportovní kariéry zažili. Vybavte si situace, které prokazují vaši kvalitu, a formou krátkého příběhu je odvyprávějte na pohovoru a propojte je s pozicí, o kterou se ucházíte.

„Doporučil bych připravit si nějaké krátké příklady či příběhy o tom, jak se vám podařilo vyřešit nějakou stresovou situaci či konflikt v týmu, jak jste pomohli kamarádovi s motivací nebo se třeba aktivně účastnili přípravy tréninkového plánu na sezonu. Tedy situace, které se velmi podobají životu pracovního kolektivu,“ radí Michal Ondráček.

Nadšení do sportu – nadšení do práce

Kromě všeho výše zmíněného vám sport může na pohovoru pomoct ještě v jednom bodě – můžete na něm ukázat své nadšení a svůj pozitivní přístup k náročným a dlouhodobým výzvám.

„Snažte se vyjádřit svůj zájem a vášeň pro sport. A přenést tuto energii do pracovního prostředí,“ radí Nikola Pavlíčková.

Ukažte, co všechno vás sport naučil. Využijte sport k tomu, abyste ukázali, že jste aktivní, disciplinovaní a pozitivně naladění.

A uvidíte, že vám sport kromě zdravého těla a zdravého ducha může dopomoct i k vysněné práci.

Foto: Thomas Decamps for Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Les thématiques abordées
Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs