Kancelárska etiketa v období pandémie: keď kolegovia porušujú pravidlá

18 déc. 2020

3min

Kancelárska etiketa v období pandémie: keď kolegovia porušujú pravidlá
auteur.e
Jelena Prtoric

Journalist

Každý má v práci aspoň jedného kolegu, ktorý vôbec nerozumie princípu osobného priestoru a rozpráva sa s nami z nebezpečne blízkej vzdialenosti. V dobe Covid-19 je takéto správanie nielen otravné, ale predstavuje aj zdravotné riziko.

Najnovšie vládne opatrenia síce odporúčajú home office, ale nie každý dokáže efektívne pracovať z domu. V dôsledku pandémie zamestnávatelia v celej krajine zabezpečili pracoviská proti Covidu na základe vládnych bezpečnostných pravidiel. Medzi najbežnejšie opatrenia patria rozostupy, zvýšená hygiena rúk a rozmiestnenie nábytku v kanceláriách tak, aby zamestnanci sedeli ďalej od seba a pracovali v menších tímoch. Povinné je tiež nosenie rúšok v interiéri.

Čo robiť, ak tieto opatrenia váš kolega nedodržiava a neustále sa na vás lepí alebo nepoužíva dezinfekciu? Nielen na túto otázku sme hľadali odpoveď u Garyho Cooksona, experta na ľudské zdroje a riaditeľa EPIC HR.

Snažte sa pochopiť ich správanie

Isteže, váš kolega je možno konšpirátor, ktorý verí, že vírus vyrobili ľudia s úmyslom všetkých nás očipovať – v tom prípade bude debata s ním náročná. Možno však existuje viac variánt na vysvetlenie, prečo porušuje pravidlá.

„Možno to robí nevedome,“ tvrdí Cookson. „Niektorým ľuďom nedochádza, že vás môže znervózňovať, keď sa k vám priblížia.“ Ak je to váš prípad, riešenie je jednoduché – pokojne ich upozornite. To pravdepodobne postačí na to, aby si uvedomili, že ich správanie je nevyhovujúce a stiahnu sa.

Možno tieto pravidlá nechcú dodržiavať, pretože s nimi nesúhlasia. „Možno sa ich nikto na nič nespýtal a majú pocit, že pravidlá im boli vnútené, alebo majú na vec určitý pohľad, ktorý nikto nevzal do úvahy. Porušovanie pravidiel je spôsob ako dávajú najavo, že s nimi nesúhlasia.“ tvrdí Cookson. Ak váš kolega neporušuje pravidlá otvorene, ale robí s veľkým odporom len požadované minimum, pravdepodobne spadá do tejto kategórie.

Ideálne by mali manažéri predísť tomuto správaniu tak, že sa na vytváraní pravidiel podieľajú všetci od samého začiatku.

Naplánujte ďalší krok

Nech už je dôvodom neprimeraného správania spolupracovníka čokoľvek, musí ho zmeniť. Preto vám ponúkame niekoľko rád, ako sa s takýtmo kolegom vysporiadať.

Choďte príkladom

Uistite sa, že pravidlá sami dodržiavate ešte predtým, než sa budete sťažovať, že ich nedodržiavajú oni. „Ak svojmu kolegovi vyčítate, že stojí príliš blízko, sami by ste to nemali robiť,“ vysvetľuje Cookson. „Ak ste veľmi nahnevaní, možno vás láka zdvihnúť hlas a priblížiť sa k nim, ale nemali by ste to robiť.“

Aplikujte model „Príklad – Následok – Zmena“

Nesnažte sa poúčať ani ponižovať svojich kolegov. Namiesto toho použite model „Príklad – Následok – Zmena“, metódu spätnej väzby a vývoja, ktorú považuje Cookson za efektívnu v rámci ľudských zdrojov. „Je to dospelý prístup prinášajúci výsledky,“ dodáva. Funguje nasledovne:

  • Príklad: Najprv by ste mali poukázať na to, čo váš kolega spravil zle. Napríklad: „Stál si pri mne príliš blízko.“
  • Následok: Následne vysvetlite, ako vás to ovplyvnilo: „Znervóznilo ma to až do takej miery, že sústrediť sa na to, čo hovoríš, bolo nemožné.“
  • Zmena: Nakoniec navrhnite, čo by mohli robiť inak. Napríklad: „Môžeš sa postaviť trochu ďalej a mať rúško, keď sa budeme nabudúce rozprávať?“

Tón vášho hlasu a reč tela sú v tejto situácii kľúčové – musíte byť čo najpokojnejší a vyhýbať sa konfliktu.

Zapojte manažéra…

Ak sa vám nepodarí nájsť spoločnú reč, mali by ste sa obrátiť na vedenie. Vodiť kolegu za ucho do šéfovej kancelárie však nie je ten najlepší nápad.

„Ak sa ocitnete pred manažérom a poviete: ‚Máme spor, mohli by ste nám pomôcť vyriešiť ho?‘ – správate sa ako dve deti, ktoré prišli za rodičmi a obe obviňujú toho druhého. Rodič však väčšinou nevie na čej strane je vina. To dostáva manažéra do veľmi nepríjemného postavenia,“ vysvetľuje Cookson.

Navyše, váš manažér bude musieť premýšľať o najlepšom spôsobe, ako konflikt riešiť, čím sa môžete dostať do frustrujúcej situácie, pretože odpoveď nedostanete ihneď.

…ale najprv mu napíšte

Cookson verí, že najlepšie je snažiť sa konflikt vyriešiť digitálnym spôsobom a pomocou emailu či správ komunikovať s kolegom a manažérom. Pokojne tak vysvetlíte váš problém ešte pred tým, než si dohodnete schôdzku s manažérom alebo na oddelení ľudských zdrojov.

„Vždy je lepšie udržať si chladnú hlavu. Najprv zo situácie proste odíďte a s manažérom sa skontaktujte neskôr,“ tvrdí Cookson. „Pamätajte, že v každom prípade bude najhoršie, ak sa manažér postaví na stranu vášho kolegu.“

Poznajte svoje práva

Vo väčšine prípadov by ste mali byť schopní vyriešiť konflikt s kolegom úprimným rozhovorom, prípadne za pomoci sprostredkovania manažérom. Stojí za to zobrať do úvahy aj to, že ako zamestnanec máte právo odmietnuť pracovať v situácii, ktorá ohrozuje vaše zdravie.

Podľa Konfederácie Odborových Zväzov by ste sa mali najprv obrátiť na svojho zamestnávateľa a na odbory. Ak bude situácia pokračovať, môžete vec posunúť ku manažérom oddelenia zdravia a bezpečnosti.

„Pravidlá týkajúce sa ochrany pred šírením nákazy Covid-19 sa nelíšia od iných bezpečnostných pravidiel a odporúčaní na pracovisku. Bezpečnostné pravidlá na pracovisku boli vytvorené na ochranu zamestnancov a na to, aby sa všetci cítili bezpečne – nech už sa bavíme o rozostupoch medzi ľuďmi alebo o obsluhe vysokozdvižného vozíka bez povolenia,“ vysvetľuje Cookson.

„Máte právo postaviť sa a povedať: toto nie je správne, správaním svojho kolegu sa cítim ohrozený a ovplyvňuje to moju schopnosť pracovať.“

Preložila Dorota Bachratá

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Les thématiques abordées