jobRESTART: Jak vypadá kariéra content marketing managera

23 janv. 2024

6min

jobRESTART: Jak vypadá kariéra content marketing managera
auteur.e
Gabriela Kokešová

externí autorka české redakce, Laba Czech republic

Už dlouhá léta se říká, že obsah je král a podceňovat ho se vážně nevyplácí. Dobrá content strategy je totiž základem pro dobrou marketingovou strategii, což znamená úspěch celé firmy. A je to právě content marketing manager, kdo za dobře nastavenou obsahovou strategií stojí. Co přesně spadá do jeho pracovní agendy a jak se jím stát? Za účelem pochopení této role jsme spojili síly s Janem Kudláčkem, který působí jako Editor in Chief ve společnosti Laba Czech.

Odvětví marketingu se neustále rozvíjí a poptávka po opravdu dobrých marketérech roste. Ačkoliv koncept obsahového marketingu existuje již desítky let, jako forma digitálního marketingu je respektován a uznáván posledních 10 let.

V celosvětovém měřítku se content marketing rozmáhá, čímž rapidně roste i zájem firem. Mnoho společností tak zavádí týmy věnující se právě content marketingu. Průzkum společnosti Semrush ukazuje, že 42 % společností má jednoho až tři specialisty na marketing obsahu. Navíc podle americké Bureau of Labor Statistic dojde v desetiletí 2021–2031 na této pozici k 10% nárůstu.

Content marketing manager je…

Content marketing manager je osoba zodpovědná za obsahový marketing. Velmi jednoduše řečeno do obsahového marketingu spadá tvorba materiálů, které jsou vysoce relevantní pro cílové publikum. Cílem je poskytovat hodnotný a konzistentní obsah, díky kterému cílová skupina nachází řešení na své „problémy“.

Content marketing manager je pak osoba, která tento obsah plánuje, zkoumá, vytváří a distribuuje. Následně pak své výtvory analyzuje, a to z důvodu zvýšení počtu potenciálních zákazníků.

K day-to-day pracovní náplni manažera obsahového marketingu dle slov Jana Kudláčka patří: „Spolupráce s designéry a kreativním týmem na tvorbě unikátního obsahu, který nebude jen vypadat pěkně, ale také předá relevantní a cenné informace. Dále pak pozorování trendů na sociálních sítích i mimo ně a jejich následné implementování. Nejtěžší je pracovat s publikem a sledujícími, jelikož to, co platilo, že funguje dnes, nefunguje další den. Sociální sítě jsou jedna věc, ale kvalitní obsah si člověka najde sám – to máme vyzkoušeno v Laba Group a mohu říct, že nám to přináší ovoce.“

Top soft & hard skills content marketing managera

Základem pro to, abyste se mohli stát content marketing managerem, je podle společnosti Semrush psaní. Které další dovednosti by vám ale dle odborníků rozhodně neměly chybět?

Mezi potřebné soft skills bychom mohli zařadit:

  • Kreativita: kdo není kreativní, jako by ani nebyl. Aby obsahový marketing na trhu vynikl a přilákal co největší množství zákazníků, je potřeba zůstávat kreativní a samozřejmě i inovativní. Brainstormingy, experimenty a trendy – denní chleba content marketing manažera.

  • Komunikace: v současném světě nepostradatelná dovednost. A jelikož obsahový marketing není one-man show, je důležité umět komunikovat své nápady, dávat konstruktivní feedback a spolupracovat s dalšími tvůrci a odděleními.

  • Projektové řízení: skill, který se nikdy neztratí. Do procesů obsahového marketingu je zahrnuto hned několik lidí od copywriterů přes digitální marketéry až po grafiky a SEO specialisty. Ty všechny je potřeba řídit natolik dobře, aby táhli za jeden provaz a své úkoly plnili včas.

Samozřejmě se ale neobejdete bez potřebných hard skills. Jako content marketing manager musíte umět pracovat s textem, ale zároveň se na věci dívat out-of-the-box. A navíc:

  • Editování a úprava textu: jestliže smyslem content marketingu je tvorba vysoce kvalitního obsahu, který publikum zaujme, je důležité psát stručně, jasně a přesvědčivě. Stejně tak důležité ale je umět texty upravovat. Tak, aby byly bez chyb, dobře strukturované a samozřejmě SEO friendly.

  • Analytické skills: abyste byli schopni produkovat texty, které plní svůj účel, musíte znát své publikum. To nejlépe poznáte skrze výzkum a analýzu výsledků. Orientovat se v metrikách a analytikách, umět najít ty správné zdroje a vědět, jak na základě dat upravit strategii? Nepostradatelné jako ranní káva.

  • Plánování a tvorba strategie: content marketing, jakožto dlouhodobý proces, vyžaduje kvalitně a jasně definované cíle, vizi a plán. Vaše plány je potřeba koordinovat s ostatními týmy a s celkovými obchodními cíli společnosti.

Podle Kudláčka je v dnešní digitální éře potřeba neustále monitorovat nové technologie, formáty a způsoby tvorby obsahu a neusnout tak na vavřínech: „Je fajn, když člověk umí pracovat s nástroji, jako je AI – a to jak pro tvorbu vizuální stránky, tak i textové. Může si urychlit nejen svou práci a práci týmu celkově. Je ale pravda, že tyto výsledky AI nástrojů by měly sloužit jako mustr nebo kostra, ne jako finální podoba obsahu.“

Vzdělání a kurzy jako klíč k nové kariéře

Content marketing manager většinou není pozice, kterou jste schopni obsadit bez předchozích zkušeností a potřebného vzdělání. Mezi nejčastěji požadované vzdělání patří bakalářský titul z oblastí jako marketing či komunikace a hodí se i magisterský titul.

A samozřejmě to téměř nelze bez praxe. Marketing je oblastí, kde je zkušenost a praxe často důležitější než to, jaké máte vzdělání. Tříletá až pětiletá praxe na pozicích jako copywriter nebo marketing specialist je něco, díky čemuž mezi kandidáty budete vyčnívat.

K cestě za novou kariérou samozřejmě poslouží i vzdělávací kurzy. Začít můžete třeba s online kurzy platforem Skvot a Laba Czech. Skvot pořádá kurzy zaměřené na kreativu, například
copywriting a social media management. Laba nabízí kurzy ze světa businessu a marketingu, tady by se vám mohl hodit kurz digitálního marketingu.

Mezi další užitečné certifikáty ale patří také Google Career Certificates – třeba ten z digitálního marketingu může být vstupní bránou k nové kariéře. Nepotřebujeme žádná procenta, abychom si potvrdili, že kdo se může pochlubit certifikáty, má jednoduše navrch. Nemalou váhu mají také certifikace Americké marketingové asociace. Ta nabízí Professional Certified Marketer® (PCM®) v těchto oblastech:

  • Digitální marketing
  • Marketing management
  • Content marketing

Chci být content marketing manager: Jak vyniknout

Slušná kariérní cesta, zajímavé certifikace, umění psát a také management skills – to všechno vás dělá někým, kdo se může ucházet o pozici content marketing manažera. Ačkoliv, jak jsme si definovali, je pro tuto roli důležité mít tzv. „něco za sebou“, neznamená to, že vaše cesta za novou kariérou musí být přímočará.

Cesta k obsahovému marketingu se totiž povětšinou liší. Pokud bychom si ale měli představit nějaký obecný návod, vypadal by si asi nějak takhle:

1. Vzdělání a zkušenosti jsou to, oč tu běží

To, jestli jste držiteli titulů z pěti univerzit, samozřejmě nějakým způsobem validní je, ale často platí, že čeho je moc, toho je příliš. Sem tam se totiž mnohem více vyplatí absolvovat kurzy, které jsou pro dané odvětví relevantní.

Pravdou ale zůstává, že stále velké množství zaměstnavatelů dává přednost kandidátům, kteří mají alespoň bakalářský titul, nejlépe samozřejmě z marketingu, reklamy, ale hodí se také komunikace a další blízké obory. To potvrzují i data NR Media: 48 % zaměstnavatelů hledá kandidáty s titulem z marketingu.

Nezapomeňte se svým vzděláním pochlubit, ať už se jedná o titul, nebo o relevantní kurzy. V rámci studia můžete získat užitečné informace, které vám v oblasti obsahového marketingu přijdou vhod. Důležité jsou i mimoškolní aktivity. Přispívali jste do školního časopisu? Editovali jste? Zmiňte to. Nezapomeňte na žádnou důležitou informaci.

2. Získejte chybějící dovednosti

Umíte sice psát, ale víte, že editace není vaše silná stránka? Nevadí, nikdy není pozdě získat nové skills. Na manažerských postech tak nějak musíte být „nejlepší z nejlepších“. Projděte si seznam potřebných dovedností a zaměřte se na ty, ve kterých si nejste jistí v kramflecích.

Ať už je to SEO, rešeršování, komunikace, technické dovednosti, znalosti sales – to všechno je možné se naučit. A když se vám to povede, opět zvýšíte svou úroveň a v očích zaměstnavatelů budete vypadat o to lépe.

A pokud potřebujete praxi, přihlaste se například do marketingové agentury na stáž, abyste získali potřebné a reálné know-how.

3. Životopis jako dělaný pro pozici content marketing managera

Na životopisu doopravdy záleží. Právě ten vás totiž může dostat mezi užší výběr kandidátů. Nezapomeňte v něm zmínit všechny skills, které jsou pro danou pozici žádoucí. Životopis i motivační dopis jsou dokumenty, skrze které můžete ukázat, čím se lišíte.

Dejte si záležet, životopis vždy upravujte na základě pozice, o kterou se ucházíte. Upravte ho na základě dovedností, ale také na základě dané pracovní agendy. Prodejte se. Ukažte nové firmě, že na to opravdu máte. Buďte zkrátka připraveni.

4. Portfolio, pod které se chcete podepsat

Přijít na pohovor s prázdnýma rukama se ne vždy vyplácí. Je vhodné mít jak dobře napsaný životopis, skvěle vytvořený motivační dopis, tak i nabité portfolio. Jak jinak se pochlubit svými pracovními úspěchy a jak jinak dokázat svou pracovní kvalitu?

Své pracovní portfolio, stejně jako své CV, přizpůsobte pozici, o kterou se ucházíte. Obsahovat může například:

  • ukázky profesního psaní;
  • ukázky videí, na kterých jste se podíleli;
  • metriky úspěšného obsahu.

Nebo také profesní reference. A pokud jste v oboru nováčkem, vytvořte si svůj vlastní „projekt“. Pokud vás zajímá psaní, začněte například psát blog. Pokud vás bere grafika, začněte ji tvořit třeba pro malé, začínající podniky. Možností je spousta. Ale hlavně se svými pracovními úspěchy nezapomeňte pochlubit na pohovoru.

Jak se stát manažerem obsahového marketingu

Cesta za touhle kariérou je dost možná trnitá, ale rozhodně ne nemožná. Na pozici vlastně máte dvě možnosti (spolu)práce: buď budete pracovat in-house nějaké společnosti, nebo jako freelancer.

Pokud jste na začátku, je dobré se tzv. vypsat. Copywriter a content writer jsou často pozice, ze kterých lidé na kariérním žebříčku stoupají právě na pozici content marketing manager. A proto, pokud sníte o tom se jím stát, je dobré začít na podobných entry pozicích.

Pokročilejší z vás, kteří již nějakou zkušenost mají, mohou začít hledat juniorní posty. Právě na nich máte možnost se o pozici naučit co nejvíce a vaše povýšení pak může být plynulý a logický proces. S hledáním můžete začít prakticky hned, a co třeba u nás?

Jelikož marketing je neustále na vzestupu a je čím dál důležitější, marketingová oddělení má dnes téměř každá společnost. Mezi top šest odvětví, kde je na content marketing kladen velký důraz, patří: služby, nemovitosti, digitalizace, výroba a odvětví, které se spoléhají na eventy.

Krok vedle ale neuděláte, rozhodnete-li se pro jiná odvětví. Podle statistik totiž content marketing funguje, tudíž není divu, že ho do svého marketingového plánu zařazuje čím dál větší počet firem.

Content Marketing Institute uvádí, že podle 63 % marketérů obsahový marketing pomáhá vychovávat publikum/zákazníky/leady a dle 50 % pomáhá budovat loajalitu u stávajících klientů/zákazníků.

Hodíte se na roli content marketing manažera?

Jakkoliv jinak se pozice obsahového marketéra může jevit, je to pozice komplexní. S téměř 100% pravděpodobností budete potřebovat mnohem víc než psací um. Jsou to samozřejmě komunikační skills, technické skills, ale také leadership. Koneckonců je tohle manažerská pozice a vedení týmu je jedna z dílčích položek v pracovní agendě.

Kudláček tak říká, že pro tuto roli potřebuje mít cit pro detail a nadhled, stejně tak ale potřebujete vědět, jak dávat konstruktivní zpětnou vazbu a jak pracovat s negativním feedbackem od publika.

Pro roli manažera obsahového marketingu jste ideálním kandidátem, pokud:

  • jste kreativní a zvídaví;
  • máte rádi nové technologie;
  • máte cit pro detail a nadhled;
  • na věci se umíte dívat kritickým pohledem;
  • dokážete držet krok s trendy a umíte se jim přizpůsobit;
  • jste týmoví hráči;
  • komunikujete jasně a stručně;
  • znáte techniky leadershipu a project managementu.

Content marketing manager je mnohem víc než jen pouhý pisálek. Je to člověk, který má v rukou obsah, který společnost publikuje. Troufáte si na tuto roli?

Foto: Thomas Decamps for Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Les thématiques abordées