Vaše online CV: Jak perfektně popsat pracovní zkušenosti na LinkedInu

Mar 27, 2024

3 mins

Vaše online CV: Jak perfektně popsat pracovní zkušenosti na LinkedInu
author
Filip Kalčák

Externí redaktor

Z profilu na LinkedInu se v posledních letech stala uznávaná alternativu ke klasickému životopisu. Na této sociální sítí operuje nepřeberné množství headhunterů, kteří spatří váš profil ještě dříve než vaše CV. HR expertka Petra Kubita Nulíčková proto radí, jak si na LinkedInu vylepšit klíčovou sekci – experience.

Sociální sítě jsou digitální vizitkou, na které se prezentujeme nejen přátelům, ale i potenciálním zaměstnavatelům. Zatímco životopis se zájemci o práci snaží vymazlit do posledního detailu, často zapomínají, že svůj kontinuální životopis si už dávno budují na všech platformách napříč internetem. HR oddělení vaší vysněné práce nemusí čekat na CV v mailu, stačí mu se podívat na váš profil.

Čím dál větší roli hraje ve světě práce Facebook i Instagram, vlajkovou lodí pracovních sociálních sítí ale zůstává LinkedIn. Na něm uživatelé vypisují své pracovní zkušenosti, studijní historii nebo absolvované kurzy.

Do toho na něm lidé mohou psát klasické příspěvky známé z konkurenčních sociálních sítí, které v posledních měsících zažívají boom a lákají na LinkedIn nové uživatele znechucené ze snížených dosahů na sítích od Mety. I proto počet českých uživatelů na síti strmě roste. Ještě v roce 2019 to bylo podle Statisty 1,65 milionu uživatelů, nyní už je to 2,42 milionu.

Pro náboráře na LinkedInu je zásadní především to, jak jednotliví uživatelé pojmou sekci experience – tedy seznam pracovních zkušeností.

Uživatelé v ní vytvářejí soupis zaměstnání, kterými prošli, nebo stáží, které absolvovali. Člověk na Linkedinu v sekci zkušeností tradičně uvede, kolik let v dané firmě strávil, na jaké byl pozici a co přesně bylo náplní jeho práce. Vybrousit sekci experience k dokonalosti může být přitom snazší, než se zdá.

Jak na Linkedinu vymazlit sekci zkušeností?

Přirozeně se nabízí otázka, jak zaujmout headhuntery v rámci sekce, kterou vyplňují úplně všichni. I když se lidé o svůj profil na LinkedInu příliš nestarají, stručný seznam pracovních zkušeností je často to jediné, co uživatelé vyplňují. Vyniknout je tak složité.

Kdovíjaké designové prvky LinkedIn nenabízí. Struktura profilu je tak napříč pracovními kandidáty podobná. Níže popsané tipy ale ukazují, že odlišit se dá.

Buďte konkrétní a ukažte něco navíc

„Musíte nad sekcí experience přemýšlet jako nad životopisem – dejte na LinkedIn to, co by vás zajímalo právě v něm. U pracovních zkušeností nás zajímají konkrétní věci jako – práce se systémy XY, vedení týmu o X lidech, stručná náplň práce, klíčové projekty nebo KPIs (klíčové ukazatele výkonnosti, které ukazují, jak jsou daná firma a její zaměstnanci ve výkonu práce efektivní, pozn. redakce),“ radí odbornice na HR Petra Kubita Nulíčková.

„Na první dobrou nás zaujme konzistentnost, konkrétnost, vypíchnuté úspěchy na pracovních rolích. Jde primárně o obsah, informační hodnotu a srozumitelnost,“ doplňuje expertka.

Při vyplňování pracovních zkušeností by tedy uživatelé měli ke každému bodu v pracovní historii doplnit přidanou hodnotu. Nejde jen o název firmy a pozici. Důležité je také dodat informace o tom, co přesně člověk ve společnosti dělal a jaké konkrétní úspěchy má za sebou. Vyplatí se připojit i odkazy na provedenou práci.

Udržejte sekci experience při životě

Je rovněž vhodné sekci zkušeností pravidelně aktualizovat. A to i v případě, že člověk zůstává více let v jednom zaměstnání. Na síti se dá například připsat, že byl uživatel povýšen nebo změnil charakter práce. To všechno může ilustrovat, že se potenciální uchazeč o práci rád učí novým věcem a je připravený kariérně růst.

„Povýšení v zaměstnání na novou roli je dobré dělat přes novou pozici a nenechat to jen jako jeden bod mezi mnoha dalšími,“ radí Kubita Nulíčková, podle které se dá sekce aktualizovat i ve chvíli, kdy člověk získal „jen“ interní ocenění nebo úspěšně absolvoval delší vzdělávací kurz, který souvisí s jeho pracovním zaměřením.

Hodí se zkrátka cokoli, co může náboráře zaujmout. Spíše než klasický životopis by měla sekce experience na LinkedInu připomínat reklamu na naše pracovní schopnosti a úspěchy. Obujte se do role markeťáka a šikovně se prodejte (pravdivě, ale skromnost klidně nechte na jindy).

Uživatelé by se ale měli vyhnout extrémům. Stejně tak jako náboráře nezaujme strohý a pustý profil, neocení ani překombinovaný a křiklavý LinkedIn. Headhunteři jsou často při hledání nových uchazečů v časovém presu a sáhodlouhé romány u každé pracovní pozice je spíše donutí profil okamžitě zavřít.

Vyvarujte se osobnostní charakteristice

Sekce pracovních zkušeností by se měla točit výhradně kolem práce, nepište do ní proto nic, na co na LinkedInu existuje jiná sekce. Typickým příkladem jsou dovednosti, jejichž výčet se uvádí až pod blokem experience.

„Do sekce pracovních zkušeností nepatří vyloženě výčet klíčových slov a různých dovedností a znalostí. To můžete sepsat do sekce Skills. Různá školení rovněž nemusíte vždy dávat k různým pracovním pozicím, ale do sekce Kurzy a Certifikáty,“ doporučuje odbornice na HR.

Zvažte sepsání pracovních zkušeností česky i anglicky

Velkým tématem je na LinkedInu jazyk. Jedna část uživatelů píše všechno v angličtině v naději, že osloví prestižní nadnárodní korporaci. Druhá část zase zarputile píše všechno v češtině. Špatně nemusí být ani jeden z těchto přístupů, je zapotřebí ho ale logicky obhájit.

„Doporučila bych sestavovat seznam pracovních zkušeností v jazyce, v němž hledáte práci a podle země, ve které práci hledáte. Pro Českou republiku bych zvolila češtinu i angličtinu a aktualizovala bych sekci právě v těchto dvou jazycích. Do jiného jazyka vždy ale danou sekci musíte přeložit,“ uvedla Kubita Nulíčková.

Každý popis pracovní zkušenosti může mít až 2 000 znaků, v případě dvojjazyčného profilu je proto zapotřebí toto číslo vydělit dvěma. I když je sekce experience v podstatě digitálním CV, určitá osobitost by z ní sršet měla. Zatímco v tradičním životopisu je většinou žádoucí vyhnout se popisu z první osoby, na LinkedInu to naopak může prospět. Také celkový psaný tón může být uvolněnější a kreativnější než v případě posílaného CV. I na Linkedinu ale platí, že všeho moc škodí.

Foto: Thomas Decamps z Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Topics discussed