Text, který si všichni zapamatují. Jak konečně napsat originální motivační dopis?

09 mai 2024

4min

Text, který si všichni zapamatují. Jak konečně napsat originální motivační dopis?
auteur.e
Filip Kalčák

Externí redaktor

HR odborníci se už roky snaží přesvědčit žadatele o práci, že motivační dopisy nejsou jen nudným dokumentem, ale příležitostí, která člověku umožňuje vyniknout. Že se dá motivační dopis napsat originálním způsobem, s tím souhlasí i recruiterka Dominika Pivodová Lišková. Každá originalita má ale podle ní své meze. Z motivačního dopisu by se neměla stát groteska. Jak tedy na chytře originální motivační dopis?

Když přijde na hledání nové práce, z motivačního dopisu je nepřítel číslo jedna. Lidé často nevědí, jak ho pojmout. A na HR odděleních jsou zase unavení z toho, jak čtou až na drobné výjimky stále stejně napsané texty.

Motivační dopis má doprovázet životopis. Má ho rozvíjet. Odpovídat na otázky, které by si mohl čitatel CV v duchu pokládat. Motivační dopis je vhodné posílat především tam, kde je přetlak poptávky a kde se může tento dokument rázem stát pomyslným jazýčkem na misce HR vah.

Problém u motivačního dopisu je v tom, že neexistuje žádný vzor, který by se dal jen lehce upravit a poslat budoucímu zaměstnavateli. Ano, na internetu existuje celá řada nejrůznějších šablon, takové ale pisateli mohou spíše uškodit. Pokud chce žadatel o práci napsat originální a správně zacílený motivační dopis, bude muset skládat písmenko k písmenku sám. Vzory ale mohou pomoci kreativní proces nastartovat.

Motivační dopis nemá být nuda

Dokument, který má definovat pisatelovu motivaci stát se zaměstnancem dané firmy, si vysloužil špatnou pověst z několika důvodů. Především proto, že nutí žadatele o práci k vcelku složité akci – napsání kvalitního motivačního dopisu – a to v době, kdy nemá pisatel vůbec nic jisté. Řada lidí, zvláště v případě, že se hlásí na více pozic, se proto nezdržuje formou ani obsahem, a posílá na HR desetkrát zkopírovaný motivační dopis.

„Pokud by motivační dopis měl být jenom nudný úřední dokument – jen šablona stažená z internetu, kam doplním oslovení a podpis –, pak postrádá význam a posílat ho ani nemusím. Pokud ale motivační dopis vnímám jako nástroj, který mě může mezi desítkami jiných kandidátů odlišit nebo pomoci zkalibrovat vzájemná očekávání mě a firmy, pak to už z podstaty věci nebude nudné úřední lejstro, ale skvělý pomocník,“ říká recruiterka Dominika Pivodová Lišková.

„Strnulý a nezajímavý punc mu možná dodává i trošku anachronistický název ‚motivační dopis‘. Kvalitní motivační dopis může být ale úplně stejně i krátký a výstižný průvodní text nebo e-mail, který pošlu s přihláškou,“ doplňuje.

Je potřeba být originální?

Když už se někdo rozhodne psát motivační dopis bez šablon a vzorů, hezky po vlastní ose, bezesporu ho napadne, jestli je vůbec zapotřebí být tak moc originální. Třeba se může stát, že svou zdánlivou originalitou pisatel čitatele paradoxně více odradí, než upoutá. Úvaha je to správná, dost totiž záleží na typu dané firmy.

„Je originalita a originalita. Originalita ve smyslu ‚nekopíruju šablony z internetu, ale napíšu něco vlastního‘ je za mě velmi žádoucí. Originalita ve smyslu vtipného nebo netradičního pojetí může pomoci, ale i uškodit,“ upozorňuje HR odbornice Pivodová Lišková.

„Volila bych ji ve chvíli, kdy se prezentace firmy odlišuje od standardu nebo kdy věřím, že mě může pozitivně odlišit na dané pozici. Třeba když natočím video místo psaného textu, pak je ale potřeba se zamyslet nad tím, že určitě bude nějaké procento HR a hiring manažerů, kteří by si ještě možná přečetli vytisknutý text, ale video si nepustí, nebo jim můj projev bude něčím vadit a můžu si tím ublížit. Někdy ale může být tento filtr žádoucí, například pokud vím, že mám specifický přístup k oboru – jako recruiter si třeba dávám záležet na candidate experience – a chci jen a pouze do firmy, kde to vidí stejně. V takovém případě můžu celý motivační dopis zaměřit na toto téma a tím odradit firmy, které s mým pohledem nesouzní a neztrácet tak čas,“ vysvětluje recruiterka na příkladu.

Jak napsat originální dopis?

Psaní originálního motivačního dopisu by mělo ideálně začínat na webu dané firmy, ve které chce člověk pracovat. Uchazeč musí před psaním dokumentu zjistit o společnosti co nejvíce relevantních informací. Jak motivační dopis tedy napsat?

Dát najevo, že firmu chápu

„Je potřeba si přečíst inzerát firmy a zamyslet se nad tím, jak na něj můžete reagovat, abyste co nejlépe prezentovali svoje zkušenosti a kvality, ideálně v obdobném stylu a tonalitě,“ radí Pivodová Lišková.

Ukázat své schopnosti

Následně je zapotřebí přímo reagovat na informace uvedené v inzerátu. „Pokud někde chtějí samostatného člověka, který se nebojí pouštět do nových věcí – a já vím, že se rychle učím a hrozně mě to baví – tak by zaměstnavatel tuto informaci určitě měl v nějaké podobě dostat. Někdy se dá demonstrovat v životopise, někdy ji můžu doplnit v motivačním dopisu. Zároveň doporučuji se řídit zásadou ‚show, don’t tell‘ – tedy nepsat o sobě ‚rychle se učím‘, ale demonstrovat to na konkrétním úspěchu, situaci nebo výsledcích,“ doporučila expertka.

Taková ideální pasáž z originálního motivačního dopisu by podle ní mohla vypadat například takto: „Ráda a rychle se učím novému, ve firmě XYZ jsem měla na starosti vývojové pozice, se kterými jsem se dříve nesetkala. Do měsíce od nástupu jsem díky samostudiu a zájmu o technologie samostatně prescreenovala a pohovorovala 25+ frontend vývojářů a průměrné hodnocení tohoto výběrka bylo 8,9/10. Proto věřím, že bych si rychle doplnila i znalosti v oboru tepelných čerpadel potřebné pro nábor servisních techniků.“

Držet snesitelnou délku

Motivační dopis by měl mít délku zhruba jedné stránky, může být i kratší. Je proto nutné jít ihned k jádru věci. Když už se člověk do psaní dokumentu pustí, často má tendenci proměnit motivační dopis na knižní paměti, to ale nebude ta správná cesta. Originalita může spočívat i v tom, že pisatel zvolí vzdušnou a přístupnou formu motivačního dopisu.

„Pokud uvádíte opravdu konkrétní výsledky, úspěchy a zdůvodnění svých tvrzení, zvládnete popsat i několik A4. Vaším cílem ale je, aby motivační dopis protistrana dočetla. U každé reakce tedy uveďte svoje ‚proč‘, proč se hlásíte, a potom pár nejdůležitějších věcí, které o vás potenciální zaměstnavatel prostě musí vědět,“ radí Pivodová Lišková.

Podle ní je ale vždy zapotřebí počítat s tím, že některé firmy sice motivační dopis požadují, ale reálně se s ním tolik nezaobírají. Pisatel dokumentu by ale na takovou možnost neměl myslet.

„Jsou bohužel firmy, tedy spíše recruiteři a hiring manažeři, kteří považují sebelepší motivační dopis za ztrátu času a věnují celé přihlášce 20 vteřin i s otevřením CVčka. V jednom výběrku může motivační dopis hodně pomoci, v druhém může být úplně zbytečný. Z mojí zkušenosti ale vím, že je spousta hiring manažerů zvídavých a zajímají se o to, kdo jim přijde do týmu, a osobní motivační dopisy velmi oceňují a zohledňují,“ uzavírá recruiterka.

Když už tedy nechce člověk posílat motivační dopis do všech zaměstnání, měl by odeslat originální text alespoň do té firmy, ve které by pracoval nejraději.

Přes všechny pochybnosti žadatelů o práci i některých expertů motivační dopis zůstává jedním z nejdůležitějších dokumentů, se kterými budete při hledání nového zaměstnání operovat. Napsat motivační dopis originálně lze – pisatel musí jít od začátku k věci a přizpůsobit tonalitu firmě, do které se hlásí. S originalitou by to ale zase neměl přehánět.

Foto: Thomas Decamps for Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Les thématiques abordées
Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs