Jak vyplnit LinkedIn bio, aby upoutalo pozornost?

02 abr 2024

4 min

Jak vyplnit LinkedIn bio, aby upoutalo pozornost?
autor
Lily Radziemski

Journalist

Dobrých příběhů není nikdy dost. Sekce „O mně“ není jen dalším místem, kam sepíšete všechny své profesní úspěchy a v odrážkách zopakujete svůj životopis. Je to prostor, kde můžete povyprávět svůj příběh a ukázat náborářům, kdo vlastně jste. Jde vůbec celý život plný osobních a profesních zážitků vměstnat do jednoho krátkého příběhu a udržet přitom pozornost čtenářů? Nejde. Co ale můžeme udělat, je vybrat si jednu vhodnou vyprávěcí linku, nezapomenout uvést příklady, osobní zkušenosti a klíčová slova a mít celou dobu na paměti, čeho textem chceme dosáhnout.

Informace uvedené na LinkedInu v sobě skrývají hodiny práce v zákulisí, strávené vymýšlením strategie, vymezováním cílů a výběrem vhodné taktiky. Dneska už na to ale existují experti. Vyzpovídali jsme Annu Vatuoneovou, moderátorku podcastu The Personal Branding Podcast a zakladatelku programu Personal Brand Accelerator, a Donnu Serdulovou, autorku knihy LinkedIn Profile Optimization for Dummies. Ponořili jsme se s nimi hlouběji do umění tvorby příběhu na LinkedInu a přinášíme vám jejich praktické tipy a triky.

Nejprve poodstupte a vytvořte si strategii: Co si od svého příběhu na LinkedInu slibujete?

Než se pustíte do psaní, Serdulová radí, abyste se na téma podívali s odstupem a v širším kontextu. Čeho chcete dosáhnout? Jaký je váš záměr? „Ještě než cokoli začnete psát, na chvíli se zastavte, zvažte svoje možnosti a vyberte si strategii,“ říká Serdulová, „položte sami sobě otázku, co si vlastně od LinkedInu slibujete, co tím chcete získat a jaké jsou vaše cíle. Odpovědi na tyhle otázky vám totiž určí směr, jakým budete pokračovat.“

Vatuoneová doplňuje další otázky, které je před psaním nutné zodpovědět. „Proč buduji svou osobní značku? Proč optimalizuji svůj profil na LinkedInu? Proč chci sdílet svůj příběh? Za odpověďmi musíte jít hlouběji do sebe, kde zároveň najdete důvod, proč si budujete svou osobní značku. Teprve pak se můžete rozhodnout, jaký příběh chcete vyprávět,“ vysvětluje expertka. „Pokud si ji budujete kvůli nové práci a vaším snem je pracovat pro určitou, vámi vyvolenou společnost, zjistěte, jak se příběh z vašeho života shoduje s hodnotami této společnosti a co by z vás dělalo ideálního kandidáta. Musíte najít způsob, jak svoje přednosti elegantně zabalit do ukázky ze života.“

Serdulová tvrdí, že když si svůj příběh řádně promyslíte předem, vyhnete se nesouladu mezi tím, co nabízíte, a tím, co si z toho odnesou ostatní. Například prodejce, který se snaží oslovit potenciální zákazníky, by nikdy neměl zkopírovat svůj životopis a pomocí ctrl+V jej vložit do sekce „O mně“. Tím by si nikoho nezískal. Serdulová nás vybízí, abychom si profil neustále aktualizovali, přepisovali, přeskupovali a upravovali podle toho, jak se budou vyvíjet naše cíle.

Z vykrystalizovaných odpovědí si vyzobejte klíčová slova

Teď už víte, proč příběh píšete a čeho s ním chcete dosáhnout. Řekněme, že si děláte zálusk na svou vysněnou pozici. Teď je třeba sepsat si klíčová slova, která do příběhu zakomponujete. Váš výtvor pak bude jednodušeji vyhledatelný, bude mít hlavu a patu a osloví ty správné lidi.

Když společnost například uvádí ve svém poslání důvěru jako jeden ze základních pilířů, Vatuoneová doporučuje následující: „Použijte důvěru jako odrazový můstek a sepište příběh, který ukazuje a zdůrazňuje, jak jste si v životě našli cestu k důvěře, jak se vám osvědčilo někomu důvěřovat, nebo naopak neosvědčilo, a co jste si z toho odnesli.“ Dokonce tvrdí, že klíčová slova jsou při psaní příběhu na LinkedIn to nejdůležitější. „Hledejte společná klíčová slova a pište příběh, který je autentický a jen váš, ale zároveň bere v potaz poselství vaší vysněné společnosti.“

Jakmile dokončíte rešerši, ujasníte si, pro jakou společnost chcete pracovat a jaké hodnoty vyznává, a sepíšete si důležitá klíčová slova, pak je podle Vatuoneové na čase sladit váš příběh s hodnotami společnosti a popsat vaši profesionální cestu.

Můžete se na svůj příběh taky podívat očima těch, které chcete oslovit. Jaká klíčová slova by museli zadat, abyste jim vyskočili právě vy? „Pokud někdo ani neví, že existuji, co by musel zadat do vyhledávání, aby mě na LinkedInu našel? Tyto fráze a slova je potřeba zakomponovat do vašeho příběhu,“ říká Serdulová.
Takže máme klíčová slova a teď je třeba je elegantně prolnout s naším příběhem. Snažte se je používat přiměřeně a protkat jimi celý příběh. Vyhněte se odrážkám a kouskovanému a kostrbatému textu.

Příběh je vždycky lepší, když je autentický, upřímný a osobitý

Nejtěžší na tom je, že se musíme prohrabat hromadou celoživotních zkušeností a vybrat si jeden soudržný a reprezentativní příběh, který bude vystihovat náš záměr. „Jak celý svůj život zestručnit tak, abyste získali jeden krátký koherentní příběh? Vyberte si jeden příběh. Takový, který je pro vás nejrelevantnější, nejdůležitější a nejpůsobivější,“ radí Vatuoneová. „Na chvíli zapomeňte na to, co je důležité pro ostatní a co od vás chtějí slyšet, a zaměřte se na to, co jim chcete sdělit vy.“

Je to klíčový krok k dosažení autentického obsahu, což je v dnešní době influencerů a AI velmi omílané téma. Vatuoneová ale upozorňuje, že kolem konceptu autentičnosti panuje spousta mylných představ, alespoň pokud jde o příběh na LinkedInu. Neznamená to nutně sdílet „svoje nejniternější tajemství“, ale spíše směřovat k upřímnému a opravdickému obsahu, který bude reflektovat vaši osobnost.

„Je mnohem zajímavější přečíst si skutečný a přirozený příběh ze života než jen sestřih úspěšných momentů a pár heslovitě podaných profesních zkušeností, které vám bez širšího kontextu stejně nic neřeknou,“ vysvětluje Vatuoneová. „Nejlepší je mít obojí. Povyprávět váš příběh a pak uvést kariérní úspěchy, které lidem dokreslí celý obrázek.“

I tady jsou ale podle Vatuoneové věci, kterých byste se měli vyvarovat. Nepřehánějte, nenafukujte svoje úspěchy a buďte nohama na zemi. I když musíte prokázat svoje dovednosti a zkušenosti, poutavý příběh je přece jen přesvědčivější. Kým jste byli předtím, co se stalo a co je z vás dnes? To je to, co dnes zajímá lidi žijící v éře umělé inteligence. „Nesympatický obsah se možná dostane přes algoritmus a umělou inteligenci, ale nikdy neprojde u lidí,“ vysvětluje Serdulová. „Osobní a vřelý přístup vypravěče – líbí se mi, když na mě z LinkedIn profilu kouká skutečný člověk, který se otevře a dá mi nahlédnout do své práce, motivace a hodnot. Rozhodně bychom tyhle aspekty neměli podceňovat, zvláště v době, kdy před námi stojí výzva umělé inteligence.“

LinkedIn sekce „O mně“ v krocích

Serdulová nám dává tři praktické tipy, jak vyšperkovat náš osobní příběh na LinkedInu.

Nejprve nalákat. První věta by měla uživatele zaujmout, protože ta jediná se defaultně zobrazí, když si někdo otevře váš profil a přejede k sekci „O mně“, než klikne na „zobrazit více“. Měla by obsahovat informace o tom, kdo jste, co děláte, jak pomáháte ostatním a proč je to důležité, a tím dát lidem záminku rozbalit si celý váš příběh.

Nezapomeňte na výzvu ke spojení. Na konec sekce „O mně“ byste měli připojit konkrétní výzvu a poskytnout způsoby, jak se s vámi spojit. Může jít o webovou stránku, e-mailovou adresu nebo telefonní číslo.

Klidně se rozepište. Držte se pravidla „raději delší než kratší“, protože čím delší text, tím více prostoru pro klíčová slova vedoucí ke smysluplným spojením. Ideál je přibližně 2500 znaků s mezerami.

Nestyďte se. Hlavu vzhůru a hezky se rozepište

Je úplně normální, že se vám nechce psát o sobě, ale Serdulová tvrdí, že přesně k tomu je tahle sekce určená. Pokud váš příběh někdo čte, chce se o vás dozvědět víc, tak proč byste se měli držet zpátky?

Vatuoneová přidává rady, které je dobré mít při psaní na paměti. „Vaší konkurenční výhodou jste vy sami,“ říká. Lidé, kteří se nebojí být sami sebou, vyčnívají z davu. Přitahují na sebe pozornost tím, že jsou upřímní, nebojí se kritiky, přijímají zpětnou vazbu a překousnou nepříjemné situace.
„Tohle je vaše konkurenční výhoda. Řekněte světu, co jste zač,“ vyzývá Vatuoneová.

Překlad: Eva Mazalová
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Las temáticas de este artículo