Networking podle expertů: Tipy, jak od základů vybudovat síť kontaktů

18 mar 2024

4 min

Networking podle expertů: Tipy, jak od základů vybudovat síť kontaktů
autor
Debbie Garrick

Freelance writer and translator, ex-recruiter

Těžko se vám bude hledat někdo, kdo za život nikdy nevyužil potenciálu networkingu. Je to neskutečně užitečný nástroj v každé fázi kariéry. Ať už jste čerstvě vyšli školu, zrovna měníte práci, pracujete na volné noze nebo v té samé pozici setrváváte už pěknou řádku let. Průzkum společnosti Apollo Technical dokonce ukázal, že 80 % pracovníků považuje networking za klíč k úspěšné kariéře. Možná si myslíte, že se vás to netýká, vy přece máte vystaráno. Ale co když přijde nový šéf, kterého nemůžete vystát, nebo se vaše společnost nedejbože rozhodne propouštět?

Nemáte se čeho bát. Přesně v těchto svízelných situacích přijde vhod vaše osobní síť profesních kontaktů. Vy takovou záchrannou síť ještě nemáte? Nezoufejte. Karen Wickreová, autorka knihy Taking the Work Out of Networking, nám ukáže, jak si ji vybudovat úplně od píky.

1. Začněte u známých

Naše expertka radí: „Pro začátek hledejte tam, kde to už znáte, tzn. v současném nebo minulém zaměstnání, na univerzitě, ve škole nebo na stáži. I čerství absolventi mají svou síť kontaktů, např. spolužáky nebo učitele.“ Na druhou stranu nemusíte navazovat kontakt za každou cenu s každým, s kým jste se kdy v práci potkali. Podle Wickreové byste se měli zaměřit na „ty, se kterými si rozumíte a rádi s nimi zajdete na kafe, kteří vás inspirují a o kterých víte, že vám rozumí“. Rozhodně to není každý, koho namátkově potkáte. Postupem času se bude vaše síť vyvíjet v návaznosti na vaše zájmy a nové pracovní zkušenosti.

2. Nebojte se je oslovit

Možná vás představa navazování nových kontaktů znepokojuje, zvláště pokud si představujete tradiční networkingové akce navštěvované lidmi, kteří se vám snaží podstrčit svoji vizitku. Naše expertka ale připomíná, že „v takovou chvíli záleží pouze na vás a na osobě, se kterou zrovna mluvíte. Nepřemýšlejte o tom jako o místnosti plné lidí, která čeká na vaše vystoupení“. V takových situacích jde o to najít s někým společnou řeč. „Podle mě jsme nervózní z toho, že působíme zoufale. Potřebujeme práci, potřebujeme kontakty, tápeme ve tmě a hledáme něčí pomoc.“ Uvolněte se a začněte nezávazně konverzovat. Časem se to zautomatizuje a začnou se naskytovat příležitosti nebo si vás ostatní alespoň zapamatují.

Například Ian Thatcher, který pracuje na pozici Account Managera, networkingu z nemalé části vděčí za svoji současnou pozici: „Na svou první roli manažera poskytování služeb jsem pracoval u klienta v kanceláři, a přestože jsem mohl pracovat z domova, docházel jsem do práce dvakrát až třikrát týdně. Plnil jsem svoje každodenní pracovní povinnosti, ale zároveň jsem v tom viděl obrovskou příležitost navázat kontakty. Potkával jsem spoustu lidí z různých oddělení, sdílel s nimi přestávky na kafe, prohodil pár slov v kuchyňce a podobně. Díky těmto spojením jsem rozvíjel vztah s daným klientem, prohloubil oboustrannou důvěru a objevil nové příležitosti k růstu,“ říká Thatcher. „Když jsem se později ucházel o pozici Account Managera, kariérní postup mi zajistila moje reputace a proaktivní komunikace s klienty. Networking je vlastně budování důvěry, hlubších vztahů a dobrého jména.“

3. Jde to osobně i online

Networkingová setkání nemají monopol na navazování nových kontaktů. Pokud se vám při představě sálu plného lidí ježí vlasy hrůzou, tak tam nechoďte.

Zkuste místo toho třeba nějakou konferenci z oboru. Wickreová navrhuje začít zlehka. Zapojte se do nezávazné konverzace ve frontě na kávu nebo před začátkem workshopu, vyměňte si kontakt a v konverzaci pokračujte později. Budování sítě kontaktů je běh na dlouhou trať.

Pak je tady networking online a k tomu jako dělaná síť LinkedIn. Všem je dobře známá jako místo, kde lidé mohou oslovit někoho úplně cizího nebo od nich vyzvědět informace a tipy. Tip naší expertky: „Pokud se s někým chcete na LinkedInu propojit, rozhodně neváhejte a pošlete jim žádost. Radím ale nepoužívat předpřipravené, automatické formulace, jelikož neosobní zpráva příjemce odradí a možná vám ani neodpoví. Platí zde zlaté pravidlo, že méně je někdy více. Nejde o to mít co největší síť. Je mnohem užitečnější mít kontakty, se kterými máte skutečně něco společného.“

Marketingová překladatelka a copywriterka Rhiannon Egertonová si za posledních několik let vybudovala na LinkedInu síť čítající na 6000 kontaktů. „Budování sítě kontaktů mi ohromně pomohlo. Nejen že mě nasměrovalo ke klientům, ale patřím díky ní do komunity překladatelů na volné noze, která je mi oporou a můžu se v ní profesně rozvíjet. Propojování s potenciálními klienty a kolegy z branže mě udržuje v povědomí lidí. Vyžaduje to hodně úsilí a musíte si pořád připomínat hranici mezi podnikáním a osobním životem. Lidé vás sice chtějí poznat, ale pořád je to platforma pro profesní rozvoj. Za mě má networking rozhodně smysl.“

Wickreová doplňuje, že i další sociální sítě můžou být užitečné, abyste byli v obraze, co se s lidmi ve vašem okolí děje. Co starý dobrý e-mail? Pořád je považován za užitečný a dokonce osobnější nástroj komunikace.

4. Připravte si elevator pitch

Takzvané prezentace ve výtahu jsou oblíbený formát vhodný v momentě, kdy chcete stručně vysvětlit, co děláte a jakým směrem chcete pokračovat. Nemusí mít přehnaně formální strukturu. Stačí jednoduše a jasně popsat svoji současnou pozici a cíle a být připraveni na následnou diskuzi. Čím lépe vám lidé porozumí, tím více vám budou schopni pomoct. Wickreová uvádí příklad dcery své kamarádky, která si jako čerstvá absolventka hledala první práci. Výstižně popsala svoji kvalifikaci, dosavadní pracovní zkušenosti a typ role, který by ji zajímal. Wickreová tak přesně věděla, jak jí pomoct a s kým ji propojit.

5. Pozor na spamování

V networkingu neplatí pravidlo něco za něco. Samozřejmě že existují věci, které chcete nebo potřebujete, ale expertka varuje před zapředením rozhovoru s cizím člověkem jenom proto, že si myslíte, že z toho něco „kápne“. Lidé vás velmi rychle odhalí.

Ve chvíli, kdy se člověk začne cítit, že ho někdo využívá, ztrácí motivaci vám pomáhat. Když ale uděláte dobrý dojem, budete odměněni. Tip naší expertky: Lichotky ještě nikoho nezabily a pomůžou vám vaši prosbu úhledně zaobalit. Pak už je jen třeba správně vyjádřit, co byste rádi, proč a kolik to asi zabere času.“ Tady je příklad: „Ty, Honzo, Zuzka mi říkala, že ti to jde s vedením diverzitních týmů. Neměl bys deset minut čas? Chtěl jsem se s tebou pobavit o tvém přístupu, protože bych chtěl něco podobného zavést i u nás.“

Pokud někdo nemá zájem, netlačte na ně. Když vám ani po několika pokusech neodpoví, máte to podle Wickreové nechat plavat. Opakovaná prosba, na kterou nemáte prostor nebo jí prostě nemáte zájem vyhovět, může pěkně lézt na nervy.

6. Uvažujte dlouhodobě

Wickreová v knize používá tenhle milý citát: „Networking není lov, je spíš jako farmaření nebo zahradničení.“ Dovysvětluje to následovně: „Z lovu plyne krátkodobý zisk, zatímco farmaření a zahradničení jsou pravidelné a dlouhodobé. Nejste na zahradě non-stop, ale průběžně se staráte o rostliny, zaléváte je, okopáváte záhonky, zastříháváte větve a tak dále. Úplně stejně si časem můžete vypěstovat i síť kontaktů.“

Chce to čas a trpělivost, ale je to něco, o co byste se měli starat, i když to zrovna nepotřebujete. Udržování kontaktů není zas tak složité. Wickreová doporučuje poslat lidem zprávu, když si všimnete jejich příspěvku na sociálních sítích, a zeptat se jich, jak bylo na dovolené, nebo jim dát vědět, že jste si na ně vzpomněli: „Jen jsem tě chtěla pozdravit. Zrovna jsem si vzpomněla na to, jak jsi mi vždycky v práci zlepšila náladu.“ Můžete třeba i přeposlat článek, který by je podle vás mohl zajímat. Nechte se inspirovat naší expertkou, která každé ráno rozešle několik osobních zpráv. Pár e-mailů se vzkazem, vtipným gifem nebo videem, prostě cokoli, co jí danou osobu připomnělo. Někdy přidá i nabídku ke schůzce.

Rozvíjení sítě kontaktů nemusí být děsivé ani náročné a nevyžaduje po vás, abyste se promenádovali před velkým publikem. Jednoduše se seznamujte a o svoje kontakty pečujte. Vytvoříte si postupně solidní základnu lidí, kteří vám ochotně pomůžou, když to bude potřeba a když je o to zdvořile a jasně požádáte.

Překlad: Eva Mazalová
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Las temáticas de este artículo