Když přichází těžké časy: Jak žádat o zvýšení platu během krize?

Dec 06, 2022 - updated Dec 06, 2022

5 mins

Když přichází těžké časy: Jak žádat o zvýšení platu během krize?
author
Barbora Vičarová

Barbora Vičarová se věnuje nejčastěji digitálním a technologickým tématům, marketingu nebo sociálním sítím. V současnosti pracuje pro Českou televizi, kreativní studio artBLOCK a píše pro Marketing Journal.

Peněžní odměna je důležitou motivační složkou každého pracovníka a podle průzkumu společnosti Ipsos z roku 2021 je téměř polovina z dotazovaného vzorku se svým platem spokojená (47,5 %). Zároveň si téměř stejné číslo nikdy v životě neřeklo o přidání (45 %). A to je škoda. Už v minulosti jsme vám přinesli 7 tipů, jak o zvýšení finanční odměny žádat. Jak si ale počínat v krizovém období, kdy sami víte, že ani zaměstnavateli se nedaří nejlépe a nezaměstnanost se každým dnem zvyšuje? Zeptali jsme se Jiřího Havla, Sales directora společnosti Arval, a Davida Dvořáka, Talent Acquisition Managera ze společnosti L’Oréal Česká republika.

Jednání o zvyšování platu v krizovém období může být náročnější, ale není důvod z něj mít strach nebo ho kvůli krizi úplně zavrhnout. „Logicky můžeme očekávat větší neochotu zaměstnavatele a zároveň horší vyjednávací pozici zaměstnance, ale jsem toho názoru, že pokud mám relevantní důvod si myslet, že mám nárok na zvýšení mzdy, doba krize by to neměla zastavit. Je pouze třeba upravit strategii vyjednávání,“ říká David Dvořák.

1. Důkladná příprava a rešerše

Zamyslete se nad situací

„Při vyjednávání v krizi bych měl zohlednit, zdali jsou moje požadavky vůbec reálné z hlediska toho, co si firma může dovolit, a v neposlední řadě kontext, ve kterém se firma momentálně nachází,” vysvětluje David Dvořák, Talent Acquisition Manager ze společnosti L’Oréal Česká republika. Zkuste tedy nejprve prozkoumat situaci a zamyslet se nad tím, jak na tom firma momentálně je, jaký je její plánovaný rozpočet na další období nebo nakolik v krizovém období již propouštěla.

„Pokud žádám o zvýšení platu v době, kdy společnost škrtá na všech úrovních, mohu očekávat větší neochotu, byť je společnost se zaměstnancem spokojena a za normálních okolností by byla mnohem otevřenější k vyjednávání,” vysvětluje David Dvořák, Talent Acquisition Manager ze společnosti L’Oréal Česká republika.

Zaměřte se na objektivně měřitelná data

„Zaměstnanec by měl, nehledě na krizi, v první řadě brát v úvahu, zdali má jeho žádost reálný měřitelný podklad, na kterém lze ukázat, že by skutečně k navýšení mělo dojít,“ radí David Dvořák.

Připravte si empirická data, která použijete během jednání. Ukažte, že i v době krize umíte firmě přinést něco výjimečného a víte, jak si na sebe vydělat. „Fakta musejí mít reálný dopad na fungování firmy v pozitivním světle,“ doplňuje David Dvořák. A co konkrétně použít?

  • Zdůrazněte osobní výkonnost, konkrétní úspěchy, které jste firmě přinesli nebo dříve nastavená KPIs, která se vám podařilo naplnit.
  • Popište, co přinášíte firmě unikátního a čím jste pro ni výjimeční. Jste třeba jediný, kdo ve firmě ovládá cizí jazyk, rozumí nějaké oblasti nebo má velmi dobré vztahy s váženým klientem? Zdůrazněte to!
  • Využijte pozitivní feedback z jiných oddělení nebo pochvaly či psané recenze od zákazníků nebo klientů.

Tip: Připravte si stručné shrnutí toho, co všechno na své pozici zajišťujete a za jakými úspěchy stojíte. Zvlášť pokud nejste s nadřízeným v denním kontaktu, možná ani netuší, co všechno je náplní vaší práce, a může být překvapen z toho, co všechno máte na starosti a s přehledem zvládáte.

Zjistěte, kolik berou ostatní

Udělejte si rešerši, kolik berou lidé na podobné pozici. Když se v tom budete orientovat, dáte tím najevo, že znáte svou hodnotu na trhu práce. „Využijte objektivní údaje z trhu, které jsou dnes dostupné, ukažte, jak se zvedají mzdy a jak je průměrně vaše pozice ohodnocená na trhu.“ Platová srovnání v českém prostředí najdete například na Atmoskopu nebo na stránce Platy.cz.

2. Oslovení nadřízeného

Dobré načasování je půl úspěchu

I když veškeré empirické podklady, které jste si pečlivě připravili, hovoří jasně o tom, že si zasloužíte dostat přidáno, neznamená to, že máte vyhráno, zvlášť v době krize. Proto je klíčové si rozhovor dobře načasovat. Sales director společnosti Arval, Jiří Havel, radí: „Využijte ideálně termín, kdy se plánují nebo upravují rozpočty, případně svoji žádost časujte do období vyhodnocení práce, pokud u vás něco takového existuje.“

Tip: Snažte se zastihnout nadřízeného v dobrém rozmaru. Pokud víte, že například řeší osobní či zdravotní problémy, nebo je právě pod tlakem z množství práce, a vidíte na něm, že je ve stresu z toho, že neví, kam dřív skočit, raději s žádostí o schůzku počkejte, až se situace zase uklidní.

Neukazujte své karty předem

Ať už si budete termín jednání nebo schůzky s nadřízeným sjednávat osobně na chodbě firmy, e-mailem nebo třeba telefonicky, neříkejte dopředu, že jdete jednat o zvýšení platu. „Předem raději neoznamujte o čem chcete na schůzce jednat, natož písemně či mailem, to se dobře zamítá,” radí Jiří.

Naznačte nadřízenému, že s ním chcete v soukromí projednat něco poměrně důležitého, aby naopak neměl pocit, že je v pořádku vás do kanceláře pozvat třeba v čase, kdy v ní nebude sám nebo bude za dveřmi čekat několik lidí na další schůzku. Neříkejte však dopředu, že jdete jednat o svém platu a už vůbec neuvozujte e-mail třeba předmětem

“Schůzka k jednání o zvýšení platu”. Podobně taktéž není vhodné dopředu o svých záměrech říkat třeba kolegům, kteří vás mohou s takovým jednáním předběhnout nebo vše donést k nadřízenému dříve, než se vše dozví od vás.

3. Den D: Jednání o vyšším platu

Emoce dejte stranou a prezentujte fakta

Už při vstupu do místnosti myslete na to, s čím přicházíte. „Jednejte věcně a racionálně, žádné emoce,“ říká Jiří. Snažte se jasně vysvětlit, proč zvýšení platu žádáte a proč máte pocit, že jste v současné chvíli podhodnoceni. Zásadní jsou fakta, objektivita a klid. „Největší chyba, kterou vnímám, je opírat svoji žádost o pocity. Pokud mám pocit, že si zasloužím více, ale nemám fakta k tomu to podpořit, je moje vyjednávací pozice složitá, takřka nereálná,” říká David. „Nebrečte, nevztekejte se a neproste.“

Každá situace má řešení, a pokud budete jednat s chladnou hlavou, naslouchat druhé straně a snažit se pochopit i její argumenty, určitě dospějete k úspěšné dohodě. Ideální je ve vašem vyjednávání co nejméně improvizovat , ať pod tlakem neřeknete něco, čeho později budete litovat – proto máte výhodu, pokud jste dodrželi první bod – pečlivou přípravu. Máte tedy jasno v tom, zda je pro vás například schůdné jiné řešení.

Používejte jen relevantní argumenty

Zužitkujte důkladnou přípravu a vystavějte své argumenty na „tvrdých datech“, o nichž byla řeč v první části. Rozhodně nepoužívejte argumenty, které pro vašeho nadřízeného nejsou relevantní (např.: že vám zvýšili nájem nebo si chcete koupit nové auto), ale mluvte o kvalitě své práce, o tom, jak plníte cíle (a jak je převyšujete), jaký benefit pro firmu přinášíte apod.

Nenechte se odbýt

Je možné, že krizové období nahraje nadřízenému do karet. Pokud se začne okamžitě ohánět tím, že sám nemá dostatek peněz, firmě se nedaří a není pro zvýšení platu vhodná doba, braňte se. „Dokud firma nekončí, peníze jsou,“ říká Jiří.

Zkuste tedy nadřízeného přesvědčit, že pokud vám přidá, udělá dobře. „Pokud se propouští, může být vhodným argumentem pro zvýšení platu třeba přebrání části agendy jiného pracovníka a celková výsledná úspora pro firmu.“ Pokud tušíte, že nejste 100% vytíženi a máte kapacitu zastat více práce, třeba za někoho, kdo odchází, navrhněte to.

Buďte otevřeni diskuzi

Vidíte-li během schůzky, že šéf na peněžní přidání nekývne, můžete požádat třeba o zajímavé školení či kurz, po kterém toužíte, nebo si můžete upravit náplň práce tak, aby vám vyhovovala víc. „Pokud není prostor pro zvýšení platu, je třeba možné nalézt i jinou kompenzaci, vše může být řešeno třeba mimořádným bonusem nebo jinou výhodou, o kterou vám v danou chvíli jde,“ radí Jiří s tím, že variantou ale může být i opak: „Můžete se také vzdát nějakého bonusu, který pro vás není tolik důležitý, výměnou za vyšší finanční ohodnocení nebo odměnu.“

4. Jak se dobrat úspěšného konce

Netlačte na pilu

Použili jste všechny připravené argumenty, čísla, úspěchy, vynechali jste emoce a zkrátka byli veskrze profesionální. Je pravděpodobné, že vám nadřízený neřekne jasné ne nebo ano, ale že to promyslí, případě přetlumočí vedení, není-li rozhodnutí (jen) v jeho rukou. V takové situaci je vhodné na nadřízeného příliš netlačit, ale zároveň si pojistit, že celé jednání nevyšumí do ztracena. „Nechtějte odpověď hned, ale domluvte se na jasném termínu, do kterého se výsledek dozvíte nebo se k jednání vrátíte a dojdete k nějaké dohodě,“ radí Jiří.

Co když neuspějete

Vzhledem k situaci se však i přes dobré argumenty může stát, že vaše jednání nebude úspěšné. „Pokud jednání nakonec nevyjde, zkuste zdravou sebereflexi a zvažte, zda si přidání opravdu zasloužíte. Ale nevzdávejte to! I když napoprvé neuspějete, o nic nejde, žádost ani výsledek není záležitost veřejná, takže zůstane mezi vámi a nadřízeným, ani kolegové nemusí vědět vše,“ radí závěrem Jiří.

Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Topics discussed
Když přichází těžké časy: Jak žádat o zvýšení platu během krize?