Jak skutečně fungují povýšení v práci?

Jun 15, 2023

3 mins

Jak skutečně fungují povýšení v práci?
author
Lorraine Posthuma

Freelance translator and journalist

Povýšení je nejsnazší způsob, jak přijít k více penězům, nové pracovní pozici a hromadě uznání. Není třeba pilovat starý životopis nebo si hledat novou práci, stačí na sebe jen dostatečně upozornit. To se ovšem snadno řekne. Proto jsme se zeptali expertky na kariérní strategii, zda se s námi nepodělí o pár tipů, které vám pomohou zazářit.

Kdysi dávno převládal mýtus, že nejlepší cestou k povýšení je tvrdě pracovat a přinášet skvělé výsledky. Průzkum společnosti SurveyMonkey z roku 2019 se ptal 8000 Američanů na to, co jim podle nich nejvíce pomůže k povýšení. 24 % z nich stále uvedlo: „poctivá práce“. Kéž by to byla pravda…

Podle expertky na kariérní strategii Jennifer Brickové, autorky knihy Career Glow Up, není tvrdá práce vždy nejlepší cestou k úspěchu. „Pokud děláte svou práci na jedničku, nemusí to vést k povýšení, ale může vás to naopak zaseknout na místě,“ tvrdí Bricková. Nenahraditelnost zaměstnance na dané pozici není vždy ideální. „Stoupání po firemním žebříčku je svým způsobem hra,“ pokračuje expertka.

Pokud chcete postoupit na vyšší příčku, musíte ukázat, že pro to máte patřičné dovednosti a jste schopni dosáhnout kýžených výsledků. „V povyšování vidíme posun od zaměření na potenciál zaměstnance k povyšování na základě výkonů,“ říká Bricková.

Startupy dávají příležitost k rychlému postupu

Podle expertky by ti, co hledají rychlé povýšení, měli vyhledávat práci v menších společnostech nebo startupech. „U startupu máte výhodu rychlého kariérního postupu, obzvlášť pokud máte to štěstí a pracujete v něm v období raketového růstu,“ tvrdí Bricková.

Pokud mladší zaměstnanci prokáží vůdčí schopnosti mohou být povýšeni na manažerské pozice i za méně než rok. „Ti, kteří tam jsou od začátku, se často dostanou na vedoucí pozice,“ dodává expertka. Vzhledem k tomu, že týmy ještě nemusejí být plně zajeté ve svých kolejích a řada procesů ještě není jasně stanovena, může takový lídr odvádět práci, která odpovídá pracovní náplni pozice o několik úrovní výš, a zvýšit tak své šance na povýšení. V roce 2019 bylo ve Spojených státech více než 420 000 startupů, které v daném roce přinesly na 1,7 milionu pracovních míst, přestože fluktuace zaměstnanců byla stále vysoká.

Startupy bývají neformálnější a flexibilnější než zavedené organizace. Zároveň však nemusejí být jasně dané možnosti pro další kariérní postup. Nemusí existovat žádný formální proces hodnocení výkonnosti, a tedy žádná zřejmá cesta k postupu. „Zatímco startupy v pozdějších fázích a velké společnosti mívají zavedené příslušné procesy a kritéria, u začínajících podniků v rané fázi tomu tak nebývá, a povýšení tak mohou být udělována subjektivně,“ říká Bricková. Pokud firma nenabízí jasnou cestu pro kariérní postup, může to být znamení, že byste to měli zkusit někde jinde. Zejména pokud je povýšení jedním z vašich hlavních profesních cílů.

Dokonce i zaměstnanci pracující pro velké korporace by měli pečlivě zvážit jakékoli kariérní příležitosti ve srovnání s osobními cíli a prioritami. „Měli byste to brát v potaz bez ohledu na to, jaký máte cíl,“ dodává expertka.

Etablováním k úspěchu

Při své cestě za povýšením byste měli zvážit několik faktorů. Načasování povýšení může například záviset na odpracovaných letech. Obecně platí, že nově nastupující zaměstnanec má nárok na povýšení během jednoho až dvou let. Na vyšších pozicích je to obvykle každých tři až pět let. „Pokud míříte na pozici ředitele, nejspíše to bude trvat o něco déle,“ říká Bricková.

Když bereme v potaz tyto faktory, jak se ujistit, že na vás přijde řada?

#1 Zeptejte se

Bez ohledu na vaši pozici je pro povýšení důležité ukázat kvalitní pracovní výkony. Poté dejte najevo, že byste o povýšení měli zájem. „Nejlepší je promluvit si se svým šéfem. Ujasněte si, jak se u vás o povýšení rozhoduje a co pro něj můžete udělat,“ radí Bricková.

#2 Buďte na očích

Kolegové o vašich ambicích možná vědí, ale co vaše šéfka? „Svou pracovní pověst si nemůžete nechávat pro sebe,“ říká Bricková. Podělte se o své profesní cíle se šéfem a ujistěte se, „že nadřízení si jsou vašich úspěchů a vůdčích dovedností vědomi“, pokračuje Bricková. Pokud si vedení uvědomuje, že o vyšší pozici máte zájem, pravděpodobně budete dostávat více příležitostí vypořádat se s různými výzvami a rozvíjet své schopnosti, dokud na povýšení nebudete připraveni.

#3 Buďte proaktivní

Nečekejte, že vám povýšení spadne do klína. „Ujasněte si s nadřízeným jeho priority a priority jeho šéfa a snažte se o to, aby jim vaše výkony odpovídaly,“ radí Bricková. Převezměte iniciativu a řekněte nadřízenému, že na nich pracujete, ať už to znamená více odpovědnosti nebo zdokonalování dovedností nezbytných pro pozici, o kterou máte zájem.

#4 Hledejte podporu

Snažte se ve společnosti aktivně navazovat kontakty s lidmi, kteří se za vás mohou zaručit. „Podpora ostatních je klíčová. Když budete mít lidi, kteří vás zmíní na jednáních, na něž máte prozatím zavřené dveře, představí vás a vyzdvihnou vaši práci, může to být zásadní faktor,“ říká Bricková. Podpora od ostatních je něco jiného, než když se snažíte prodat sami sebe. Je rozdíl, když se budete svými schopnostmi chlubit vy a když je zmíní někdo jiný. „Budování osobní značky a navazování kontaktů ve vašem oboru vám přinese další příležitosti,“ dodává Bricková.

Co dělat, když nic nefunguje

Pokud už nějakou dobu pracujete nad rámec svých povinností a měli jste slíbené povýšení, které nepřišlo nebo bylo nabídnuto někomu jinému, stojí za to zjistit proč. „Je načase si napřímo promluvit se svým šéfem a zvážit další možnosti,“ radí Bricková. To může zahrnovat i hledání práce nové. Hlavně se ujistěte, že jakékoli vytoužené povýšení odpovídá vašim kariérním cílům. „Je důležité znát svoje priority a to, jak si kariérní úspěch vlastně představujete.“ Jen vy se můžete rozhodnout, zda ho vidíte v povýšení, nebo změně pracovní pozice.

Překlad: Eva Mazalová
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Topics discussed
Looking for your next job opportunity?

Over 200,000 people have found a job with Welcome to the Jungle.

Explore jobs