Ako si počas hľadania práce zachovať sebadôveru a chladnú hlavu?

08. 3. 2021

6 min.

Ako si počas hľadania práce zachovať sebadôveru a chladnú hlavu?
autor
Cécile Pichon

Psychologue du travail, coach et consultante RH

Striehnete na telefón a čakáte, kým sa vám potenciálny zamestnávateľ ozve. Medzi zamietavými odpoveďami od jedných a tichom zo strany druhých sa pýtate sami seba, či sa aspoň niekto ozve s ponukou práce. Myslíte si, že mierite príliš vysoko? Že vaše schopnosti a vlastnosti nie sú v životopise dostatočne vyzdvihnuté? Ťažko sa vyhnúť pochybnostiam a pýtaním sa samých seba: „Aká je moja hodnota na trhu práce?“ Prečo je teda obdobie hľadania zamestnania príčinou naštrbenia nášho sebavedomia a ako si s chladnou hlavou udržať to svoje?

Prečo hľadanie zamestnania podkopáva naše sebavedomie?

„Nemám na to, aby ma zobrali. Nestojím za nič.“ alebo „Zistia, že nemám dostatok skúseností, na trhu sú oveľa lepší kandidáti ako ja.“ Aj vy dobre poznáte tieto demotivujúce myšlienky, ktoré vám nevedia dať pokoj? Je to normálne, ale buďte opatrní, aby ste im nezačali aj naozaj veriť.

Sebadôvera – subjektívne hodnotenie, ktoré si o sebe vytvárame

Prečo sa stále snažíme určiť svoju „hodnotu“? Ide o prastarý reflex, ktorým sa snažíme určiť na základe svojej hodnoty schopnosť prežitia nás a ostatných v skupine. Z toho sa odvíja sebaúcta, ktorú možno definovať ako mienku o vlastnej hodnote. Podľa Americkej psychologickej asociácie (APA) sebadôveru reprezentuje „to, ako sa jednotlivec vníma fyzicky, aký má pohľad na svoje úspechy, schopnosti, silné stránky a na to, čo dosiahol a ako ho vnímajú ostatní.“ Čím je tento pohľad pozitívnejší, tým viac môžeme hovoriť o dostatočnej alebo vysokej miere sebaúcty.

Od narodenia si budujeme obraz o nás samých a sebaúcta je jeho súčasťou. Ako vysvetlil americký sociológ Charles H. Cooley, najprv sa tvorí vzťahom s našimi rodičmi a postupne vzťahmi s naším okolím a s našimi rovesníkmi. Christophe André, psychiater z Nemocnice Sainte-Anne v Paríži vo svojej knihe Imparfaits, libres et heureux, pratiques de l’estime de soi („Nedokonalí, slobodní a šťastní“, vydavateľstvo Odile Jacob) vysvetľuje, ako sebaúcta funguje. André tvrdí, že sebaúcta potrebuje k svojmu „prežitiu“ dva základné druhy „výživy“ – spoločenské uznanie a pocit vlastnej užitočnosti.

Žiadna práca – žiadna spätná väzba?

Ako funguje sebaúcta v každodennom živote? Vytvoríme si o nás určitú mienku, a potom si ju chceme overiť tým, že sledujeme, čo si o nás myslia ostatní. V opačnom prípade sa zameriavame na to, ako na nás reaguje okolie, a potom si vytvoríme vlastný názor, či už pozitívny alebo negatívny. Keď však prechádzame fázou hľadania práce, niekedy nám chýba relevantná spätná väzba od ľudí v našom okolí. Už žiadne hodnotenie, žiadne pozitívne reakcie zákazníkov, ktoré by nám pripomínali, že sme niečoho hodní, pretože sme odviedli dobrú prácu. Aj keď je spoločenské uznanie nevyhnutnou súčasťou pri pestovaní sebaúcty, pochybnosti môžeme mať tak či tak.

Bez zamestnania sa občas cítime vylúčení…

Absencia zamestnania môže byť bremenom v spoločnosti, ktorá mu prirodzene prideľuje veľkú dôležitosť. Neprezentuje sa množstvo ľudí práve na základe svojej práce? „Ahoj, volám sa Kristína a momentálne si hľadám prácu“. Aké náročné je vysloviť podobnú vetu? Nálepka „nezamestnaný“ nás posúva na vedľajšiu koľaj. Skupina, do ktorej patríme, na nás môže dokonca vyvíjať určitý tlak: „Nesmieš byť vyberavý, nájdi si prácu,“ alebo „Už hľadáš dlho, nie si príliš vyberavý?“ Tieto nepríjemné vyjadrenia nášho okolia by nás mali motivovať, no majú často opačný efekt. Namiesto pocitu podpory v nás vzniká pocit menejcennosti a naša sebadôvera trpí.

Strachu z odmietnutia

Ťažko poznať svoju hodnotu, keď nereagujú tí, ktorých považujeme za najlepších posudzovateľov – rekrutéri. Negatívne reakcie a nedostatočná odozva na žiadosti o zamestnanie môžu narušiť našu rovnováhu a znovu aktivovať prirodzený strach z odmietnutia. Tento strach môže byť užitočný (napríklad tým, že nás motivuje vylepšovať naše CV a motivačný list), no môže nás aj paralyzovať. Ten istý strach nás núti interpretovať udalosti negatívnym spôsobom, ako keď napríklad pri malom počte reakcií na naše žiadosti o sebe rozmýšľame, že sme „nedostatočne dobrí“, a ani len nepomyslíme na to obrovské množstvo ľudí, ktorí sa o dané miesta uchádzajú tiež. Je preto potrebné mať na pamäti, že ak bol medzi stovkami ďalších kandidátov prijatý niekto iný, nemusíme to brať osobne a neznamená to, že sme na nič!

Spochybňovanie schopností a strach z odhalenia

Počas hľadania práce niekedy dokonca začíname pochybovať o svojich vlastných schopnostiach: „Uvedomia si, že nie som dosť dobrý.“ Pocit podvodníka silnie, ak sa v pracovných ponukách rozširuje zoznam požadovaných schopností a prichádza strach z odhalenia („Čo ak si rekrutér uvedomí, že som menej kompetentný ako sa navonok javím?“). Ako keby iní očakávali, že o všetkom budeme mať prehľad, a že budeme dokonalí! Pochybnosti môžu byť užitočným spoločníkom – umožňujú nám klásť si otázky a vyhnúť sa tomu, aby sme išli hlavou proti múru, napríklad keby sme sa uchádzali o miesto, ktoré vysoko presahuje našu kvalifikáciu. To však neznamená, že nás majú odradiť od pozície, ktorá naším kompetenciám dokonale zodpovedá. Pochybovať? Áno, ale žiadne sebapodceňovanie!

Pod pojmom sebaúcta si nie každý predstaví to isté. Pre niekoho môže ísť o trvalý pocit, u iných môže sebaúcta balansovať. Je zrejmé, že podmienky, ktoré viedli k hľadaniu zamestnania, našu rovnováhu narušili. Narušenie pocitu sebaúcty môže byť o to väčšie, ak dôjde k výpovedi alebo prudkým otrasom na našej životnej dráhe a dlhším následkom. Preto vám ponúkame niekoľko spôsobov, ako sa o seba v tomto období postarať.

Hľadanie práce: ako získať nadhľad a udržať sebavedomie?

1. Objektívne si povedzte, aká je vaša pridaná hodnota

Sebaúcta je subjektívnym (a teda pravdepodobne skresleným) vnímaním samého seba. Prečo sa teda radšej neporozprávať s odborníkom, aby sme získali akú-takú objektivitu? Psychiater Christophe André pripomína, že je lepšie „nenechať sa uniesť unáhlenými závermi vplyvom nášho vnútorného kritického hlasu“. Pomôcť tak môže rozhovor o vašich skúsenostiach a schopnostiach s nezainteresovanou osobou. Vďaka tomu jednoducho rozlíšite medzi faktami a vašou vlastnou interpretáciou.

Užitočnou pomôckou môže byť aj zoznam svojich schopností alebo pracovných skúseností. S mentorom po boku si jednoduchšie utriedite vaše doterajšie skúsenosti a silné stránky. Ďalším spôsobom, ako spoznať svoju hodnotu na trhu práce, sú stretnutia s rekrutérmi, lovcami talentov alebo konzultantmi v personálnych agentúrach. Budete mať možnosť získať informatívnu spätnú väzbu k vášmu profilu, porovnať si víziu o samom sebe s názorom ostatných a pripraviť sa.

2. Skutkami na ceste k sebadôvere

Čím dlhšie sa odhodlávame, tým väčší máme strach niečo podniknúť a tým viac trpí naša sebaúcta. Týždeň strávený prezeraním pracovných ponúk v nie príliš optimálnom psychickom rozpoložení neprispieva našej morálke. Christophe André vo svojej praxi odpozoroval, ako konkrétne činy prospievajú nášmu sebavedomiu. Uvedenie vecí do pohybu nám umožňuje uvedomiť si, že máme potrebné schopnosti na to, aby sme zmenili našu situáciu a pracovali na svojom osude. Chceli by ste začať, ale na trhu práce sa nič nedeje? Nechce to nič iné, len pravidelnú aktivitu, aby ste získali trochu sebadôvery a začali byť na seba hrdí! Postup môžete obmieňať tým, že si vždy postupne nastavíte dosiahnuteľné ciele.

Okrem štandardného uchádzania sa o prácu možno urobiť aj nasledovné:

  • Kompletne si preorganizujte svoj životopis/LinkedIn profil/portfólio a poproste príbuzných, aby ich ohodnotili.
  • Kontaktujte a porozprávajte sa s odborníkmi z odboru, v ktorom sa chcete zamestnať.
  • Skontaktujte sa s bývalými kolegami/bývalými spolužiakmi, dajte si kávu (cez zoom) s ľuďmi z okruhu vašich známych.
  • Zistite viac o školeniach vo svojom odbore, venujte sa cudzím jazykom alebo témam, ktoré vás zaujímajú.
  • Naslepo sa uchádzajte o prácu v štruktúrach, ktorých aktivity sa vám obzvlášť páčia, atď.

Pokiaľ aj tie najmenšie kroky vedú ku konkrétnym výsledkom, umožňujú vám prevziať opätovnú kontrolu nad svojimi emóciami a posilniť váš pocit užitočnosti. Filozof Charles Pépin, ktorý sa zaoberal sebavedomím hovorí, že ak sa s konaním spája riziko pokazenia vecí, sebavedomie je ešte vyššie. Potom sa u jednotlivca objaví „potešenie z pozorovania výsledkov a z toho prameniaca sebadôvera“.

3. Vrhnite sa do projektov, ktoré vás budú motivovať, zlepšite si náladu a posilnite svoje sebavedomie

Keďže sa sebaúcta rodí z pocitu osobnej užitočnosti a uznania od ľudí z nášho okolia, môže byť zaujímavé venovať sa aktivitám, ktoré nám umožnia cítiť sa dobre a súčasne sú mimo kariérneho sveta. Už sa nemusíte cítiť vinní, keď si idete zabehať alebo keď si v utorok ráno vyrazíte na prechádzku, kým sa vaši priatelia chystajú do práce. Tieto činnosti sú možno nevyhnutné na to, aby ste toto obdobie zvládli!

Športové, tvorivé, zábavné a spoločenské aktivity alebo drobné brigády môžu byť ďalšou príležitosťou popri love zamestnania. Prečo sa napríklad neponúknuť ako dobrovoľník tam, kde by sa naše schopnosti mohli zužitkovať? Prečo sa nesústrediť na krátkodobé činnosti alebo pomôcť príbuzným? Existuje veľa príležitostí, ktoré dokážu posilniť pocit našej užitočnosti a pripomenúť nám našu hodnotu.

4. Len žiadna samota – dôležitosť spoločnosti iných ľudí

Život nie je len o práci, a preto je nevyhnutné zabezpečiť, aby ste sa počas obdobia jej hľadania obklopili tými správnymi ľuďmi. Ak sa budete izolovať, podarí sa vám ujsť pred kritikou ostatných, no možno sa vám neujde konštruktívnej spätnej väzby. „Mienka, ktorú si so sebou neustále nesieme, pramení len z našej subjektivity, čo nemusí byť dobré,“ pripomína Christophe André, ktorý varuje pred občasným chybným obrazom o nás samých.

Pozitívne medziľudské vzťahy, spolupatričnosť a priateľské chvíle možno predstavujú spôsob, ako si lepšie vážiť samého seba. Môžete sa napríklad skontaktovať s ľuďmi v rovnakej situácii, aby ste sa navzájom podporovali alebo nadviazali kontakty. Okrem možných pracovných príležitostí je často dobré sledovať, ako na nás naši komunikační partneri budú reagovať. Neváhajte a doprajte si tiež aj nejaký voľný čas strávený so svojimi blízkymi. Nemôžete si hľadať prácu deň a noc! Aktivity, ktoré nám robia radosť, často zvyšujú naše sebavedomie, a to treba využiť! Nezabudnite si však starostlivo vyberať vzťahy, z ktorých máte radosť, a vyhýbajte sa všetkému, z čoho by ste sa cítili vystresovaní alebo menejcenní.

Hľadanie práce môžeme prežívať ako utrpenie, čím sa všetky naše negatívne vlastnosti dostanú na povrch. Neostať v pasívnej nečinnosti a udržiavať spoločenské kontakty je vynikajúci spôsob, ako si udržať svoju sebaúctu a nezacykliť sa v toku negatívnych myšlienok. Starostlivosť o samého seba je v tomto období mimoriadne dôležitá záležitosť, ktorá môže ovplyvniť aj samotný proces hľadania pracovných ponúk. Budete totiž oveľa prívetivejší a energickejší, ak sa budete cítiť dobre, preto je dôležité sledovať svoje emócie, svoje potreby, byť k sebe láskavý a dôverovať si. Na ceste plnej prekážok v sebe objavíte rezervy, vďaka ktorým nájdete tú najlepšiu možnú odpoveď na každú situáciu!

Preložila Zuzana Chovancová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku alebo sa prihláste na odber noviniek, aby sa k vám vždy dostali naše najlepšie články!

Probíraná témata
Hledáte svou další pracovní příležitost?

Více než 200 000 kandidátů našlo práci s Welcome to the Jungle

Prozkoumat pracovní místa