Ako nájsť prácu, na ktorú sa skutočne hodíte?

17. 1. 2022

5 min.

Ako nájsť prácu, na ktorú sa skutočne hodíte?
autor
Sawssane Bensalah

Fondatrice et rédactrice chez sawthesun.com

Kedysi ľudia trávili hodiny nad úpravou svojho životopisu a motivačného listu, posielali ich poštou a týždne, dokonca mesiace čakali na odpoveď. Dnes nám vďaka internetu na všetko stačí jeden klik.

Hoci hľadanie zamestnania nebolo nikdy také jednoduché a rýchle ako dnes, nenechajte sa zlákať do pasce a neposielajte životopisy úplne všade. Nemrhajte svojou energiou na ponuku, ktorá ani v skutočnosti pre vás nie je vhodná. V konečnom dôsledku by vám mohla ujsť tá pravá.

Ak chcete zvýšiť svoje šance a zoptimalizovať proces hľadania práce, investujte do výberu najvhodnejších ponúk určitý čas. Prečítajte si niekoľko tipov, ako si klásť správne otázky a dopracovať sa k pracovným ponukám vhodným pre váš profil. Ušetríte si tak veľa času a energie.

1. Tie správne parametre vyhľadávania

Aby ste sa zbytočne nerozptyľovali, treba si jasne stanoviť požiadavky. Odporúčame si na začiatok nakresliť svoju vlastnú mapu, pretože začať hľadať prácu bez toho, aby ste si určili rozsah hľadania, je ako vycestovať bez navigácie.

„Spoznajte sami seba.“

Pred začatím hľadania práce si treba celý proces naplánovať a zamyslieť sa nad svojimi očakávaniami. Pri kreslení mapy vychádzajte zo svojho životopisu, vypíšte si kľúčové slová, ktoré sa v ňom najviac objavujú, a na základe tých si porovnajte svoje očakávania.

Chcete získať prácu, ktorá bude nadväzovať na vaše predchádzajúce skúsenosti? Chcete sa v rámci svojich schopností zamerať na jednu konkrétnu? Chcete sa úplne kariérne preorientovať? Ktoré skúsenosti z vášho životopisu najlepšie ilustrujú aspekt vašej osobnosti, ktorý chcete zdôrazniť?

Nakresliť si vlastnú mapu je dôležitejšie ako písanie životopisu alebo motivačného listu. Mapa vám pomôže lepšie pochopiť svoje skúsenosti a očakávania. Je to prvým krokom na ceste k poznaniu samého seba, k tomu, čo v živote chcete robiť. Mapa vás bude sprevádzať celým procesom hľadania zamestnania a pomôže vám udržať sa v stanovených mantineloch.

„Čím by ste chceli byť, keď budete veľkí?“

Pilot, lekár, právnik… V detstve každý vie odpovedať na otázku, čím by sa chcel raz stať. Nuž, v dospelosti je potrebné opýtať sa znova. Vybrať si odbor, ako je napríklad marketing, financie, informatika, nestačí. Musíte mať jasnú predstavu o tom, na ktoré povolania sa v rámci týchto odborov najviac hodíte. Počas prieskumu trhu práce sa zamerajte práve na ne.

Ak si hľadáte svoje prvé zamestnanie, nemusí byť zlé skontaktovať sa s absolventmi zo svojej školy. Opýtajte sa ich, čomu sa v súčasnosti venujú. Nezabudnite sa popozerať aj na internete, pretože viaceré stránky ponúkajú detailný popis pracovných pozícií a občas aj skúsenosti ľudí z praxe.

A vôbec, môžete nastúpiť ihneď?

Keď už máte svoju mapu nakreslenú a vysnívané pozície premyslené, prichádza čas na administratívne otázky, ktoré vám pomôžu zorientovať sa v nasledovnej problematike:

  • Časová dostupnosť
    Kedy môžete do práce nastúpiť? Mnoho kandidátov pracovnú ponuku odmietne, pretože nie sú pripravení nastúpiť. Tento bod si dobre preštudujte. Ušetrite si čas a nezaoberajte sa ponukami, ktoré vám časovo nevyhovujú.
  • Mobilita
    Ste mobilní? Nerobilo by vám problém vycestovať do zahraničia? Ak nie, ako často? Túto otázku nesmiete zanedbať, pretože zásadne ovplyvní rytmus vášho života a života ľudí vo vašom okolí.
  • Veľkosť firmy
    Hľadáte si prácu vo veľkej firme, MSP alebo v startupe? Pred tým, než si na túto otázku odpoviete, preskúmajte výhody a nevýhody každej z možností a stanovte si svoje priority. Je totiž zbytočné uchádzať sa o prácu v startupe, ak inklinujete viac ku korporátnemu životu.
  • Požadované skúsenosti
    Máte právo mať ambície, no treba stáť pevnými nohami na zemi. Uchádzať sa po ukončení štúdia o prácu, na ktorú je nutné mať 5 rokov skúseností, nemusí byť vždy múdre.
  • Iné špecifické požiadavky na uchádzačov
    Vodičský preukaz, kurzy, pracovný čas… nevynechajte žiadny detail!

Stanoviť si parametre pri hľadaní práce je prvým krokom k efektívnemu hľadaniu práce, pretože budete mať jasnú predstavu o tom, čo chcete robiť a aká práca sa k vám na základe vášho životopisu hodí. Pozor na príliš limitované hranice hľadania. Nie je vždy možné nájsť prácu, ktorá spĺňa všetky vaše kritériá. Ideálne je stanoviť si zoznam priorít:

  • Zoznam č. 1 by mohol obsahovať prioritné pozície, ktoré zodpovedajú všetkým kritériám a ktorým pri hľadaní venujete maximum času a energie.
  • Zoznam č. 2 môže byť súhrnom povolaní, ktoré vašim kritériám zodpovedajú menej.
  • Na zozname č. 3 zostanú posledné možnosti.

2. Ako sa budete uchádzať o prácu?

Spôsob, akým sa o prácu uchádzate, vám môže ušetriť veľa času a energie. Nech už je to akákoľvek možnosť, ponúkame vám niekoľko rád, ako komunikovať čo najefektívnejšie:

Profesijné platformy

Na internete sa stále častejšie objavujú nové profesijné platformy, no registrovať sa na každej z nich nevedie k ničomu. Nenechajte sa zlákať do pasce a vyberte si tri, maximálne štyri stránky, na ktorých sa budete pohybovať.

Ale pozor, portály si vyberajte dôkladne. Ak máte príliš úzku špecializáciu, neváhajte zaútočiť na portály priamo zamerané na váš odbor. V súčasnosti si weby môžete vyberať podľa odboru, dĺžky praxe, veľkosti firmy a pod.

Do zákulisia firiem môžete nahliadnuť aj vďaka Welcome to the Jungle, kde máte aj možnosť nájsť fotky, videá, kľúčové informácie a mnoho ďalšieho, a priamo na stránke reagovať na ponuky.

Webstránky spoločností

Pamätajte, že nie všetky spoločnosti hľadajú talenty na profesijných platformách. Preto vám radíme nahliadnuť priamo na stránky vami preferovaných spoločností, pretože tu môžete naraziť na ponuky nezverejnené na profesijných platformách.

Nevyžiadané žiadosti do zamestnania

Vedzte, že v momente, keď sa rozhodnete reagovať na ponuku z profesijnej platformy alebo zo stránky samotnej firmy, je už aj tak trochu neskoro. Znamená to, že sa o voľnom mieste dozvedeli interní zamestnanci, neskôr okruh zamestnancov a až následne bola publikovaná ponuka aj verejne.

Nezáväzné žiadosti do zamestnania sa občas môžu javiť časovo náročné a zbytočné, no nie je to tak. V skutočnosti sa váš životopis môže dostať do rúk personalistu práve včas. Možno vás hneď kontaktuje, pretože dobrý životopis – ten váš, ich ušetrí od triedenia stoviek životopisov. Životopis môžete naslepo poslať buď cez profesijnú platformu, alebo ešte lepšie, cez svoju profesijnú sieť či LinkedIn. Ale pozor, aj v tomto prípade sa zamerajte na spoločnosti, ktoré sa vám páčia, a predtým, než svoj životopis odošlete, zoraďte si firmy podľa priorít.

Networking

Tento spôsob vám ušetrí najviac času. Áno, odovzdať životopis priamo do rúk personalistu môže mať väčšiu váhu než 20 životopisov poslaných cez internet. Tým zvyšným dvadsiatim hrozí osud v archíve vedľa ďalšej kôpky životopisov. Nájdite si čas a skontaktujte človeka zo svojho okolia – absolventov vašej školy, priateľov vašich priateľov, bývalých kolegov a pod.

Mohlo by vás zaujímať:Firemné siete bývalých zamestnancov: zapojte bývalú prácu do svojej budúcnosti

3. Ponuku práce dôkladne preštudujte

Keď si človek hľadá prácu, väčšinou masívne rozposiela životopisy bez toho, aby sa nad každou ponukou dlhšie zamyslel, čo môže byť kontraproduktívne.

Pozorne si ponuku prečítajte, sústreďte sa na všetky detaily a položte si tie správne otázky. Je to časovo náročné, no užitočné.

Pred každým odoslaním životopisu si spomeňte na kontrolný zoznam:

  • Ponuku práce si prečítajte aj dvakrát, až kým vám budú všetky detaily úplne jasné.
  • Všímajte si kľúčové slová v ponuke a skontrolujte, či korešpondujú s tými vašimi.
  • Overte si, či ste skôr nezareagovali na inú ponuku toho istého zamestnávateľa. Uchádzať sa o viacero pozícií súčasne by vás mohlo niekedy zdiskreditovať.
  • Pozor na dátum, kedy bola ponuka zverejnená. Niektoré spoločnosti ponuky neaktualizujú. Vyberajte si radšej novšie ponuky.
  • Zistite si typ ponúkaného úväzku, pretože ho niektoré inzeráty nešpecifikujú hneď na začiatku. Bola by škoda mrhať čas posielaním žiadosti na stáž, ak hľadáte prácu na plný úväzok.

Môže sa vám zdať, že definovanie parametrov a skúmanie každej ponuky je stratou času, no pamätajte, že kvalita je dôležitejšia než kvantita. Hlásiť sa na štyri dôkladne vybrané pozície má väčší zmysel, než rozposlať žiadosti na 20 pozícií, na ktoré sa nehodíte.

Preložila Zuzana Chovancová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Probíraná témata
Hledáte svou další pracovní příležitost?

Více než 200 000 kandidátů našlo práci s Welcome to the Jungle

Prozkoumat pracovní místa