Cvičit od stolu: Nejlepší vybavení, se kterým odcvičíte i za počítačem

09. 1. 2024

4 min.

Cvičit od stolu: Nejlepší vybavení, se kterým odcvičíte i za počítačem
autor

Z psacího stolu se z pouhého kusu nábytku stala neodmyslitelná součást naší práce. Podle Americké kardiologické asociace došlo od 50. let k 83% nárůstu sedavých zaměstnání. Stejná studie z roku 2018 dokazuje, že 43 % všech pracovních pozic v USA je sedavých a zaměstnanci tráví cca 89 % svého dne sezením.

A zároveň nám prudce narostlo množství času odpracovaného na dálku. Podle Eurostatu procento lidí pracujících z domova vzrostlo mezi lety 2019 a 2021 na 13,5 %. Navíc čísla ještě narůstají, pokud započítáme i hybridní režim práce, kdy zaměstnanci tráví 2–3 dny v kanceláři a zbytek týdne prací na dálku. S takovou změnou pracovního režimu vyvstává otázka: Stávají se z nás kvůli práci z domova sedavci?

Nedávná zjištění Stanfordovy univerzity naznačují, že nejspíš ano. Ti, kteří pracují na dálku, sedí 9,2 hodiny denně, což je výrazně více než 7,3 hodiny u práce z kanceláře a 7,9 hodiny u hybridní práce. Jaký to má dopad? Světová zdravotnická organizace varuje, že neaktivní životní styl zvyšuje náchylnost k nemocem a invaliditě, čímž zvyšuje riziko úmrtnosti o 20–30 %. Vypadá to, že dlouhodobé sezení zabíjí!

Ale nic není ztraceno. Můžeme se tomu postavit, a to doslova. Jenže podle studie z roku 2021 publikované v časopise International Journal of Environmental Research and Public Health zjišťujeme, že pouhé stání k vykompenzování škodlivých účinků sezení nestačí. Naše sedavé problémy můžeme řešit řadou dalších způsobů než jen polohovacím stolem. Co takhle vybavení a příslušenství, díky kterému můžeme zakomponovat kardiovaskulární cvičení, silový trénink a pohyb všeobecně do naší každodenní rutiny?

Kardio za stolem

Tradiční pracovní místo čítající židli, stůl a počítač už dnes není normou. V reakci na obavy o naše zdraví přišli výrobci s inovativními řešeními. Nabízejí jak efektivitu práce, tak zdraví prospěšný pohyb, to nejlepší z obou světů v jednom pracovním stole. Podívejte se, jaké možnosti se dnes nabízí:

1. Polohovací stoly

I když polohovací stoly samy o sobě nejsou cvičební pomůcky, dláždí cestu k aktivnějšímu pracovnímu prostředí, protože nás jednoduše postaví na nohy. Přerušované vstávání pravidelně během dne může snížit rizika spojené s dlouhodobým sezením. Jak už ale bylo řečeno, pouhé stání nestačí. Pokud chceme udělat něco pro svoje tělo, musíme se aktivně hýbat. (K tomu se dostaneme později.) Prozatím se narovnejte a pracujte zpříma se špičkovými stoly značek Varidesk nebo Liftor.

2. Běžecké pásy s integrovaným stolem

Tenhle vynález je ještě o krok dál a umožňuje pracovníkům při práci chodit vlastním tempem. Do pracovní doby tak začleníte lehké kardio, podpoříte lepší krevní oběh a duševní bdělost a ještě spálíte kalorie. Vyrazte na procházku s pracovními pomůckami značky LifeSpan a Walkolution.

3. Rotopedy s pracovní deskou

Když můžeme u práce chodit, proč bychom nemohli jezdit na kole? Zvolte si tempo, které vám vyhovuje, a u toho vyřiďte e-maily nebo online schůzky. Rozpohybujete tak svaly spodní části těla a rozpumpujete svůj kardiovaskulární systém. Šlápněte do toho a odbavte pracovní povinnosti např. s produkty značky AlzaErgo.

Pohybové doplňky pod pracovní stůl

Pokud vás vyděsila cena těchto stolních sestav „vše v jednom“, tím ideálním řešením pro vás je cvičební výbava, která se vejde pod váš stávající pracovní stůl. Tyhle vychytávky lze použít s klasickým i polohovatelným stolem, a tím pádem je hravě integrovat do pracovní rutiny. Pojďme se na ně podívat zblízka:

1. Mini rotopedy

Kompaktní šlapadla se krásně vejdou pod stůl a můžete se s nimi vydat na vyjížďku a zároveň odškrtávat pracovní úkoly. Můžete si nastavit odpor podle nálady a možností. Zkuste, jak vám to bude šlapat se značkami inSPORTline, Virtufit nebo Domyos.

2. Eliptické trenažéry

Zmenšená verze oblíbeného aerobního stroje vám umožní plynulý pohyb šetrný ke kloubům. Většina je již dnes vybavena monitorem, který sleduje kroky, délku aktivity a spálené kalorie. Bez práce nejsou koláče ani svaly, tak si vyberte mezi značkami Tunturi, Domyos a HMS.

3. Běžecké pásy pod stůl

Jednoduché běžecké pásy jsou dělané tak, aby se vešly pod polohovací stůl, a umožnily vám tak splnit všechny úkoly za pohodové nebo rychlejší chůze. Neváhejte a vyberte si elegantní řešení s pásy značek LifeSpan, Virtufit nebo WalkingPad.

Aktivní sed pro pevnější střed těla

Pokud si nedokážete představit, jak byste skloubili kardio trénink a práci, možná se vám budou líbit jiné vychytávky, které pracují s rovnováhou. Abychom se na židlích neuvelebovali a neprohlubovali tak škodlivé účinky sezení, objevila se inovativní řešení zlepšující naši flexibilitu a držení těla. Než si jednu z těchto speciálních židlí koupíte, poraďte se s doktorem či fyzioterapeutem. Pokud trpíte bolestmi zad, budou vám balanční židle spíše na škodu. A teď už jednotlivé typy:

1. Židle s balančním míčem

Pro lidské tělo je ideální častá změna pozice a to vám právě tato židle umožní. Podporuje posílení břišních svalů a napomáhá správnému držení těla. Pohybem k lepšímu postoji. Podpořte aktivní sezení se značkami Sedco, Air Seating nebo inSPORTline.

2. Balanční stoličky

Vynalézavé posezení, jehož nestabilitu musíte kompenzovat mikropohyby středu těla, čímž aktivujete břišní svaly a zlepšujete celkové zdraví organismu. Koukněte se, co nabízí Liftor nebo AlzaErgo.

Fitness příslušenství pro zdravější pracovní den

Kancelářská ergonomie u židlí nekončí. Poslední kategorií jsou fitness doplňky k práci. Jsou ideální pro ty, kteří jsou limitováni prostorem nebo rozpočtem a nemůžou si dovolit velké cvičební stroje. Tyhle praktické a skladné pomůcky umožňují rychlé a efektivní cvičení a zároveň nebudou překážet. Pojďme se podívat na ty nejlepší z nich:

1. Posilovací gumy

Jednoduché, ale účinné posilovací doplňky na bázi dynamického odporu. Krásně se vám vejdou do šuplíku a budou netrpělivě čekat na protáhnutí paží, leg pressy nebo bicepsové zdvihy. Bývají k dostání odstupňované podle odporu a na své si přijdou začátečníci i fitness nadšenci. Posilovací gumy vyrábí skoro všechny sportovní značky. Stačí pohledat na internetu a najít ty, které vám vyhovují. Vybírat můžete ze spousty různých barev a materiálů.

2. Sady činek

Stačí dvojice lehkých činek a hned poznáte rozdíl. Můžete předpažovat nebo trošku zahřát ramena klidně během online callu nebo při čekání na stažení velkého pracovního souboru. Vybírejte si činky potažené neoprenem. Nemusíte se pak bát žádných škrábanců. Vsaďte na klasiku a vybírejte např. mezi značkami Yate nebo Sedco.

3. Balanční podložka

Jde o polštář nabízející alternativní způsob ergonomického sezení. Spravíte si držení těla, posílíte břicho, a to všechno jen sezením na této vratké podložce. Sáhněte po podložce GymBeam, pokud chcete sportovnější look, nebo polštáři Vluv, hledáte-li designový kousek.

4. Závaží na kotníky

Díky zapínání na suchý zip je jednoduše připevníte na kotníky a s každým krokem po kanceláři nebo třeba přehozením nohy přes nohu budete posilovat svaly. Začněte zlehka menší zátěží po dobu maximálně 20 minut. Postupně zvyšujte intenzitu a budujte svaly bez rizika úrazu. Přidejte si zátěž se závažím od značek GymBeam, Spokey nebo třeba Reebok.

Produktivita a pulz pracovního procesu

Kdo říká, že v dnešní době sedavé nám nemůžou stoly sloužit jako osobní fitka? Od jednoduchých pomůcek šetřících místo i peněženku až po praktická multifunkční řešení pod stůl. Od teď už na cestě ke zdraví nemusíte opouštět svoje pracovní místo. Ať už jste zrovna na Zoom callu, brainstormujete nebo zpracováváte data, nezapomeňte, že se správným vybavením můžete být s každým okamžikem o krok blíž zdravějšímu já. Pracovní stůl 2.0!

Překlad: Eva Mazalová
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Preberané témy
Hľadáte svoju ďalšiu pracovnú príležitosť?

Viac ako 200 000 kandidátov našlo prácu s Welcome to the Jungle

Preskúmať pracovné miesta