Adopce domácího mazlíčka nebo zotavení z kocoviny. Neobvyklé typy placeného volna

03. 4. 2024

6 min.

Adopce domácího mazlíčka nebo zotavení z kocoviny. Neobvyklé typy placeného volna
autor
Nitzan Engelberg

Journaliste Modern Work

prispievatel

Jestli rádi využíváte nejrůznější druhy placeného volna, pak by vás následující trendy mohly opravdu potěšit. Na co všechno si lidé v zahraničí vybírají dovolenou a co to vypovídá o tom, jak se svět práce pomalu mění?

1. Adopce domácího mazlíčka

Ano, kocour Mourek i pes Beník jsou právoplatnými členy vaší rodiny, to je bez debat. Tak proč by si lidé nemohli vzít volno v den, kdy se chystají adoptovat nového domácího mazlíčka, když je nemocný nebo když o něj (nedejbože) přijdeme? V zahraničí se tato úvaha pomalu mění ve skutečnost a trend „pawternity leave“ (mazlíčkovské dovolené) začíná získávat jasné obrysy.

Poprvé se speciální typ „mateřské” dovolené věnované domácím zvířatům objevil před několika lety, když skotský pivovar Brewdog v roce 2017 nabídl svým zaměstnancům týden volna, aby adoptovali psa z útulku. Během koronavirové krize se popularita tohoto zaměstnaneckého benefitu zvýšila, protože se pro adopci domácího mazlíčka rozhodovalo čím dál více lidí (vzpomínáte, jak najednou měli všichni štěňátka?).

Podle výzkumu, který zveřejnil Roger Wade, zakladatel anglické společnosti Boxfund, kterého se zúčastnilo přibližně 33 000 zaměstnanců, se však názory na „Pawternity leave“ různí. Až 61 % respondentů v něm uvedlo, že s takovým typem placeného volna nesouhlasí! Mezi hlavními argumenty proti zaznívalo, že domácí mazlíčky nelze srovnávat s dětmi z hlediska souvisejících povinností a že náklady spojené s poskytováním této dovolené by byly pro firmy příliš vysoké.

Co by na to řekli zaměstnanci v Česku, kde má domácího mazlíčka 64 % obyvatel? Zatím nevíme o žádné české firmě, která by podobně vzácný benefit zaměstnancům nabízela, ale třeba do Francie už také dorazil. Společnost Santévet v Lyonu, která nabízí zdravotní pojištění pro zvířata, poskytuje svým zaměstnancům dva dny placeného volna v případě adopce domácího mazlíčka a jeden den placeného volna v případě úmrtí zvířete. A Wamiz, webová platforma zaměřená na zvířata, zase svým zaměstnancům umožňuje vybírat tři dny volna na „ošetřování zvířecího člena rodiny“.

2. Volno pro nekuřáky

V roce 2016 začala japonská marketingová společnost Piala Inc., nabízet zaměstnancům-nekuřákům šest dní dovolené navíc. Došlo k tomu po provedení interního průzkumu, který odhalil, že kouření významně prodlužuje pauzy zaměstnanců během pracovní doby. Hlavním důvodem pro zavedení protikuřáckého benefitu bylo „podpořit zdravé pracovní prostředí” a současně „motivovat kuřáky zbavit se zlozvyku“, za účelem zvýšení produktivity a snížení zdravotních výdajů.

V roce 2020 se britská společnost KCJ Training and Employment Solutions inspirovala japonským podnikem a nabídla zaměstnancům-nekuřákům čtyři dny dovolené navíc. Ředitel této společnosti odhadl, že zaměstnanci, kteří kouří, věnují svému zlozvyku celkem 16 pracovních dní ročně.

Kromě finančních důsledků přestávek na cigárko je problémem také častější pracovní neschopnost u osob závislých na nikotinu. V roce 2020 zveřejnil časopis Scandinavian Journal of Work, Environment & Health (Práce, zdraví a životní prostředí ve Skandinávii) studii, podle níž je u kuřáků o 30 % větší pravděpodobnost, že si vezmou nemocenskou, než u jejich nekuřáckých kolegů. Studie zveřejněná v americkém časopise American Journal of Preventive Medicine (Americký časopis preventivní medicíny) navíc naznačila, že náklady na ztrátu produktivity vzniklé v důsledku pracovní neschopnosti související s kouřením činily v USA v roce 2018 celkem 184,9 miliardy dolarů.

Že by konečně důvod, proč s kouřením (tentokrát ale doopravdy) seknout?

3. Léčba zlomeného srdce

Možná to znáte z vlastní zkušenosti, každopádně už je to vědecky ověřeno: zlomené srdce a produktivita v práci se rozhodně nekamarádí! Výzkum z roku 2010 odhalil, že lidé bezprostředně po rozchodu tráví přibližně 85 % bdělého času přemýšlením o tom, s kým se právě rozešli. Další výzkum zase přišel se zjištěním, že milostné zklamání může působit fyzickou bolest. Takže když se to tak vezme, není nakonec naprosto fér požadovat den volna na vyléčení zlomeného srdce?

V Japonsku je jedna firma (ano, zase to Japonsko), která si to myslí. Investiční společnost Hime & Company v roce 2008 zavedli placené volno pro zaměstnance po rozchodu, aby jim umožnili se dát do kupy a vrátit se do práce v plné síle. „Ne každý potřebuje jít v životě na mateřskou dovolenou (sic!), ale když se rozpadne milostný vztah, potřebujeme všichni nějaký čas pro sebe, stejně jako když onemocníme,“ vysvětluje Miki Hiradate v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Můžeme ale uvést i aktuálnější příklady, například filipínský hotel Cebu Century Plaza. Od ledna 2023 mají zaměstnanci tohoto hotelu po rozchodu nárok na pět dní dovolené. Ale pozor, špatná zpráva pro přelétavé romantiky: tento typ placeného volna lze využít maximálně jednou ročně a za předpokladu, že zaměstnanec prokáže existenci i ukončení vztahu.

Zaměstnancům se zlomeným srdcem je v hotelu poskytováno nejen volno, ale také jsou jim k dispozici zaměstnanci personálního oddělení, kteří nabízejí psychologickou podporu během zotavování po rozchodu.

4. Zotavení z kocoviny

Nevolnost, bolesti hlavy, rozhozené myšlenky… Kdo si nikdy nemusel odsedět osm hodin v práci po propařené noci, ať hodí kamenem!

Není tedy divu, že průzkum z roku 2022 přišel se zjištěním, že placené volno, které by od svých zaměstnavatelů obyvatelé USA ocenili nejvíce, se týká právě léčení následků probdělých nocí.

Podobný benefit by určitě ocenili také obyvatelé Velké Británie. Průzkum provedený Institutem pro studium alkoholu ve Spojeném království (Institute of Alcohol Studies) v roce 2019 odhalil, že 42 % respondentů už šlo někdy do práce s kocovinou nebo pod vlivem alkoholu. Stejná studie také odhalila, že tito pracovníci představují pro britskou ekonomiku velké ztráty. Snížení produktivity v důsledku kocoviny a zbytkového alkoholu v krvi stojí obyvatele Británie 1,2 až 1,4 miliardy liber ročně!

Britská společnost DICE pro předprodej vstupenek na hudební akce rychle pochopila, co je v sázce, a od roku 2017 nabízí svým zaměstnancům čtyři dny pracovního volna v případě, že to večer přeženou s alkoholem. Řekněme si rovnou, že v souvislosti s oblastí činnosti společnosti DICE je jasné, že se její zaměstnanci často ještě v pozdních večerních hodinách nacházejí někde na koncertě!

V téhle firmě se to bere s humorem: Pokud není zaměstnanec/zaměstnankyně ve stavu, kdy ještě dokáže napsat souvislou větu, aby nadřízenému oznámil/a, že nepřijde druhý den do práce, stačí jim poslat přes WhatsApp emotikon notičky, piva, nebo zvracejícího smajlíka… A den volna bude schválen!

5. Jen tak si na chvíli lehnout

Jste trochu nachlazení, ale není to na doktora? Jste unavení? Nebo prostě nemáte chuť jít dneska do práce? Od toho je tu „duvet day” (peřinový den).

Je to den volna, který si mohou bez ohlášení vybrat zaměstnanci v některých amerických či anglických firmách. Jako první přišla s „peřinovým dnem“ společnost August One ve Velké Británii v roce 1997. V té době se přitom ještě tolik nemluvilo o rovnováze mezi osobním a pracovním životem ani o důležitosti duševního zdraví na pracovišti.

Podle studie zveřejněné ve Velké Británii v roce 2018 společností Time4Sleep už si „peřinový den“ někdy vybralo 61 % respondentů. Přitom 31 % uvedlo jako důvod únavu a 33 % stres z práce. Dalších 36 % respondentů uvedlo, že peřinový den může napomáhat se snižováním úzkosti a stresu.

Světová zdravotnická organizace (WHO) odhaduje, že deprese a úzkosti stojí světovou ekonomiku každý rok trilion dolarů v důsledku ztráty produktivity. Ačkoliv mohou být „peřinové dny“ užitečné, neměly by sloužit k zamaskování závažnějších problémů zaměstnanců. Jeden den volna navíc totiž před vyhořením nikoho nespasí…

6. Dorty a dárky

Chcete si užít narozeniny naplno a nevyplýtvat si na ně běžnou dovolenou? Jestli pracujete v H&M, nemusí vás to trápit. Zaměstnanci této oděvní značky mají jeden den ročně den volna navíc na to, aby si užili sfoukávání svíček na dortu.

Placené volno na narozeniny dnes patří k nejvyhledávanějším benefitům. Podle průzkumu Perkbox z roku 2018 zaměřeného na britské pracovníky je „narozeninové volno“ na šestém místě mezi stovkou nejžádanějších zaměstnaneckých benefitů.

„Placené volno je dobré pro zaměstnance, ale i pro zaměstnavatele“

Teď, když jste se dozvěděli o všech těch nových typech dovolené, co si myslíte, mohou být některé z finančního hlediska nevýhodné nebo celkově nadbytečné? Zeptali jsme se vyučující managementu z Clevelandské univerzity a spoluautorky studie Is paid sick leave bad for business? A systematic review (Škodí firmám placené volno? Systematická studie) Candice Vander Weerdtové, podle níž právě sledujeme probíhající změnu ve vnímání rovnováhy pracovního a osobního života.

Tato odbornice vysvětluje, že zaměstnavatelé, kteří dny volna navíc nabízejí, si jsou vědomi jejich výhod pro duševní i fyzické zdraví i toho, jak je pro firmu důležité mít zdravé a spokojené zaměstnance: „Placené volno navíc je dobré pro zaměstnance, ale i pro zaměstnavatele. Jednotlivci jsou spokojenější, mají motivaci u zaměstnavatele zůstat a víc se angažovat, takže to přispívá k lepším pracovním výsledkům.“

Dále si Candice Vander Weerdtová myslí, že placené volno navíc jako benefit bude klíčové pro budoucnost nově vznikajících firem: „V naší studii jsme se zaměřili na životnost nových firem. Výsledky ukazují, že pokud nově založená společnost nabízí jako benefit placené volno navíc, má větší pravděpodobnost přežití v konkrétním časovém období, na rozdíl od firem, které tento benefit nenabízí.“

Candice Vander Weerdtová uvádí, že čím štědřejší je zaměstnavatel v nabídce placeného volna, tím větší mají zaměstnanci tendenci toto volno využívat. Pokud ale naopak firma nabízí méně než 10 dní placené dovolené ročně (což je velice časté v USA, kde tato odbornice vyučuje), zaměstnanci si šetří dovolenou na mimořádné situace a někdy ji raději nevyužívají, i když by to potřebovali.

Je-li tedy prokázáno, že placené volno navíc má jednoznačné přínosy, a víme-li, že rovnováha mezi osobním a pracovním životem je ve světě práce čím dál důležitější, jak reálná je představa, že by výše popisované placené volno, dnes označované jako „výstřední“, bylo za pár let naprosto běžnou praxí?

Podle Candice Vander Weerdtové je „speciální“ volno skvělý způsob, jak se mohou zaměstnavatelé odlišit a přilákat více uchazečů, ale ohledně popularity tohoto benefitu do budoucna je celkem skeptická. „V současné době se zdá, že se jedná o trend velmi populární mezi mladšími firmami, nebo podniky, jejichž obor činnosti nějak souvisí s konkrétním typem placeného volna. Například firmy, jejichž náplň činnosti se zaměřuje na zvířata, nabízejí související dovolenou na péči o domácí mazlíčky,“ vysvětluje. „Nevím, jak moc se budou tyhle typy dovolené zamlouvat ‚tradičním‘ zaměstnavatelům.“

Překlad: LexiPro
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Preberané témy