Dodejte si sebevědomí: 12 znamení, že odvádíte dobrou práci

27. 2. 2024 - aktualizované 27. 2. 2024

7 min.

Dodejte si sebevědomí: 12 znamení, že odvádíte dobrou práci
autor
Gabrielle de Loynes

Rédacteur & Photographe

Odjakživa nás někdo známkuje a hodnotí. Učitelé nám ve škole jasně vysvětlovali, v čem jsme dobří a co bychom měli zlepšit. Naše úroveň byla buď podprůměrná, nebo nadprůměrná. S příchodem do pracovního života se ale vše změnilo. Ze dne na den tu najednou nebylo ani červené pero, ani poznámky, ani průměr, ani opravné termíny. Problémem ale je, že naše potřeba uznání se nezměnila. Stále potřebujeme uklidnit. Kde ale klid najít? Jak zjistit, že odvádíte dobrou práci? Nebojte, pomůžeme vám dodat trochu toho pracovního sebevědomí.

„Dělám svou práci dobře?“ „Nepracuji moc pomalu?“ „Jsou se mnou spokojení?“ Tolik otázek, tak málo odpovědí. A pokud pracujete na dálku je to ještě horší! Co s tím? Jak to zlepšit? Náš přehled vám může jednoduše pomoci zjistit, zda odvádíte, či neodvádíte kvalitní práci. Stejně jako Jeníček s Mařenkou můžete sledovat drobečky dobré práce, které za vámi zůstaly na cestě. Jste zvědaví, jestli se vám v práci daří, ale nevíte, jak to zjistit? Hledejte některé z 12 znamení, která nelžou!

Všichni potřebujeme uznání

„Potřebujeme uznání, a to nejen v práci,“ vysvětluje Nathalie Martinová, osobní koučka. „Je to jedna z našich základních lidských potřeb.“ Pracovní svět vedoucím nabízí různé způsoby, jak projevit podřízeným uznání: „Slovy, dárky, prémiemi nebo tím, kolik času věnují svému týmu,“ vysvětluje koučka. Někdy to nestačí, někdy to vedoucí jednoduše nezvládá. Proto se u člověka může rozvinout akutní nedostatek uznání. Koučka dodává: „Musíme jít nad rámec vztahu vedoucí–zaměstnanec. Je důležité položit si otázku: Potřebuji víc uznání? Protože ne všichni ho potřebujeme stejně. A pokud není tato potřeba naplněna nadřízenými, můžeme ji přece uspokojit my sami.“

„Dobrá práce!“: Když vás nepochválí ostatní, pochvalte se sami

Co je vlastně dobře odvedená práce? „Jde o koncept,“ říká Nathalie Martinová. „Problém je v tom, že každý o něm má jinou představu. Podle čeho se tedy pozná, že někdo odvádí svou práci dobře, když se jedná o tak osobní a těžko definovatelný pojem? Někteří z nás jsou vůči sobě příliš kritičtí, jiní zase nejsou tolik nároční.“

Jak ale získáme potřebný odstup, abychom dokázali svou práci objektivně ohodnotit? A co vlastně definuje dobře odvedenou práci? Existují přesné ukazatele, kterými se můžeme řídit: popis práce, firmou stanovené cíle, pravidelná hodnocení, věrní klienti či odezva, kterou vyvolává práce u vedení firmy… Jsou ale tyhle ukazatele vždy jasné? A jsou dostatečné?

„Každý si může stanovit jasná kritéria, podle kterých bude hodnotit, jak moc je jeho práce na dané pozici úspěšná,“ vysvětluje odbornice. „Toto sebehodnocení vám pomůže si uvědomit, co se od vás očekává.“ Například můžete dle Martinové začít na stupnici od 1 do 10 spontánně hodnotit, kolik bodů si zaslouží váš pracovní výkon. „Pokud se ohodnotíte číslem 5, definujete tím kritéria, podle nichž si nezasloužíte nižší známku. Například si připadáte pracovití nebo se vám podařilo dosáhnout určitého cíle. Následně si položte otázku, proč jste se neohodnotili vyšší známkou a co vám chybí k jejímu dosažení. Získáte tak představu, co přesně máte zlepšit.“ Je to jednoduchá technika i pro práci na dálku!

Jakmile budete mít sebehodnotící tabulku vyplněnou, bude pro vás jednodušší se ohodnotit. Nyní, když je všechno jasné, se vraťme v čase! Možná jste si toho nevšimli, ale každý den za sebou trousíte drobečky kvalitní práce. Pojďme se podívat, kam vás dovedou…

Znamení, která vypovídají o vaší profesionalitě!

1. Jste samostatní a nikdo se o vás nezajímá

Už tři dny pracujete na projektu. A tři dny vám váš nadřízený neřekl ani slovo. Je to špatné znamení? Ale kdeže! Nadřízený to zřejmě pochopil: víte, co děláte. Tím líp, protože jeho prací je zadávat vám úkoly, aby se o ně nemusel starat sám. Bingo! Vaše samostatnost v práci mu ušetří značný čas. Ať už to dává jasně najevo, nebo ne, je vám vděčný. Pokud se domnívá, že můžete fungovat i bez toho, aby vám stál neustále za zády a zjišťoval „co děláte“, „jak jste to udělali“ a „jak jste na tom“, znamená to, že vám důvěřuje! Šéf od vás pravděpodobně očekává dobrou práci, je to pro něj samozřejmost, tak proč to nějak zdlouhavě řešit. Skvělá práce!

2. Nejste zavaleni prací a umíte si stanovit priority

Nepatříte k lidem, co se v práci topí. Vy neztrácíte hlavu. „Každý problém má řešení.“ To je vaše filozofie. A tak vypadá i váš seznam úkolů. Povinnosti máte rozřazené podle důležitosti. Eisenhowerova metoda pro vás není novinkou! Naléhavé a důležité, důležité a nenaléhavé, naléhavé, ale nedůležité, nedůležité a nenaléhavé. Každý úkol má své místo a vy všechno krásně zvládáte. Přijde vám do cesty nový projekt? „Žádný problém. Šup! A už je na seznamu,“ odpovídáte. Jednoduše jste organizovaní a umíte si uspořádat priority bez zbytečné paniky. To je dobré znamení, nemyslíte?

3. Problémy řešíte, místo toho, abyste je přidělávali

„Na pátém poschodí je problém s kopírkou“, „ještě nám pořád nepřišla složka XY“, „tenhle klient je nespokojený“, „Ludmila je na pokraji vyhoření…“ Všimli jste si toho? Porady v práci jsou trochu jako ranní zpravodajská relace. Bombardují vás špatnými zprávami a je to otrava. Z vašeho pohledu ale tyhle problémy mají řešení. A to je přesně to, čeho si na vás ostatní cení. Nejen že sklenici vidíte spíše poloplnou než poloprázdnou, ale navíc dokážete sami přijít na způsoby, jak si se vším poradit. Věřte, nebo ne, tato schopnost je vzácnější, než se zdá. A vaši nadřízení si jí už určitě všimli.

4. Umíte říct ne bez pocitu viny

Když je váš „seznam úkolů“ nacpaný k prasknutí, nedělá vám problém odmítat další povinnosti. A nikdy neřeknete „ne“ tak, aby se někdo urazil. Raději řeknete: „Velmi rád/a bych se připojila k tomuto projektu, ale to by znamenalo, že bych musel/a přesunout jiný rozpracovaný projekt na později, protože jsem si právě naplánoval/a, že se mu budu věnovat následující tři dny. Chceš, abych to odložil/a?“ Je to právě schopnost říct „ne“ a zároveň ponechat prostor k diskuzi, které si na vás ostatní cení. Ukazuje to, jak skvělý je váš time management. Rádi ostatním nabídnete pomoc, ale současně zůstáváte nohama na zemi. Klobouk dolů!

5. Máte čas se učit novým věcem

Cože? Se vším, čeho se vám podařilo dosáhnout, vám ještě zůstává trochu času, abyste se vzdělávali? Je jasné, že jste výborní! Je lhostejné, zda se vzděláváte během pracovní doby, nebo mimo ni, důležité je, že se chcete neustále posouvat kupředu. Máte vždy přehled o nejnovějších trendech v branži? Pro nadřízené to je známka serióznosti a vyrovnanosti. Žádné změny vás nemohou zaskočit. Ve zkratce, jste kreativní a stále „v pohybu“!

6. Na konci dne máte 40 nepřečtených oznámení

Vaši přátelé si stěžují, že během dne „moc nekomunikujete“. E-maily, notifikace z aplikací WhatsApp, Facebook nebo Instagram. Dostanete se k nim až večer, po skončení pracovní doby, nebo když jste zrovna v MHD. Proč? Protože váš den byl velmi náročný a vy jste byli v jednom kole a neměli jste prostě čas! Pokud se jedná o pracovní e-maily, jejich konzultace, rozesílání a odpovídání ve vás může vyvolat dojem pracovní náplně. Ale čas, který jim obětujete, se odečítá z času, který byste mohli věnovat důležitějším povinnostem. To dokazuje i novinář Charles Duhigg, který pracuje pro New York Times, ve své knize z roku 2016 Smarter Faster Better (Chytřeji, rychleji, lépe). Měřením produktivity zaměstnanců v poměru k počtu odeslaných emailů dospěl k závěru, že čím méně emailů odesíláme, tím jsme produktivnější. Ještě nikdy vám ve složce nepřečtených zpráv nesvítila nula? To je dobré znamení!

To jsou tedy některá znamení kvalitní práce. Jestli jste se v nich našli, bravo! Hledání ovšem nekončí. Chcete nějaké další důkazy o skrytém uznání vaší práce? Ať už jste s kolegy v kanceláři nebo pracujete z domova, uznání tam je, jen je nenápadně skryté…

Jak poznat uznání dobře odvedené práce?

1. Co slíbíte, to uděláte (a všichni to moc dobře ví)

Všimli jste si? Váš nadřízený vám v poklidu a s důvěrou zadává úkoly. Nikdo vás nezpochybňuje. „Jsi si jistý?“ „Dodržíš zadaný termín?“ „Vážně chceš tenhle projekt? Myslíš, že to zvládneš?“ Na nic takového se vás nikdo neptá. Proč? Jednoduše proto, že je na vás spoleh. Vždy když se do něčeho pustíte, když něco slíbíte, všichni vám věří. Jste spolehliví a dochvilní. Jinými slovy, jste sázka na jistotu a důvěryhodný kolega. Je o vás známo, že držíte slovo, a hovoří za vás nejen slova, ale i skutky. Dobře si toho všímejte, protože to je jasný ukazatel, který z vás dělá nepostradatelnou součást týmu.

2. Často se vás ptají na názor (a opravdu ho poslouchají)

S kým konzultuje vedoucí strategická rozhodnutí během porady? S vámi! Na koho se obrací, když chce znát názor na důležitého zákazníka? Na vás! Koho povolají, když se schyluje ke krizi? Zase vás! A to je další věc, která by vám mohla naznačit, jak vás lidé vnímají. Pokud vás pozorně poslouchají, když vyjadřujete názor na nějaké téma, znamená to, že vaše slova mají velkou váhu. Znamená to, že vaši kolegové i nadřízení připisují vašemu úsudku, myšlenkám a nápadům určitou hodnotu. Zkrátka si vás cení! Pochopte, že by se na vás neobraceli, kdyby o vašich kvalitách nevěděli.

3. Lidé vás pravidelně žádají o pomocnou ruku

Vedoucí i kolegové vás často vnímají jako „záchranný kruh“. Pokud potřebují názor, radu nebo náhradu za šéfa, když zrovna není k dispozici na schůzku s klientem, obrátí se na vás! Navíc, když má někdo reprezentovat firmu nebo jednat s důležitým partnerem, koho vyberou? A nejste to vy, kdo odpovídá na telefonáty a e-maily, když je nadřízený na dovolené? Není to znamení důvěry, které dokazuje vaše schopnosti? Řekněme si to otevřeně, asi pracujete na jedničku.

4. Máte čím dál tím větší zodpovědnost

Když jste přišli do firmy, vaše povinnosti se víceméně týkaly popisu vaší práce. Jak ale plynul čas, věci se změnily. Ano, správně, „věci“ se změnily, to znamená, že jste se změnili nejen vy, ale také vaše úkoly a postavení v práci. Zlepšili jste se a dnes vás ostatní vnímají jako člověka, který zvládne mnohem víc povinností. Můžete to vnímat jako práci navíc. Nebo si můžete říct, že nadřízení mají tendenci dávat úkoly těm nejtalentovanějším zaměstnancům. Takže jaký je verdikt?

5. O zpětnou vazbu musíte žadonit

Pokaždé je to stejné. Odevzdáte důležitý úkol svému nadřízenému… A nic. Žádná reakce. Ani slovo. Jde se dál, jako by se nic nestalo. Ale v hlavě o tom pořád přemýšlíte: „Stálo to za starou bačkoru!“ „Nedocenili to!“ „Nebylo to dobré!“ Zkrátka se trápíte. A když se vám jako zázrakem podaří narazit na nadřízeného mezi dvěma videokonferencemi, nenápadně se zeptáte: „Byl ten můj projekt v pořádku?“ Vedoucí na vás vytřeští oči, přemýšlí, o čem mluvíte, a nakonec ze sebe dostane: „Jo! Ano, jistě, bylo to skvělé.“ To jste se toho zase dozvěděli.

Odvádíte-li dobrou práci a plníte-li pokyny shora, proč by vám měl dávat komplimenty? „Mám přece na práci důležitější věci,“ říká si asi váš šéf! Takže si to shrňme: buď si váš nadřízený myslí, že „víte, že odvádíte dobrou práci“, nebo na to už nechce poukazovat, protože si zvykl, že od vás nic jiného než kvalitní práci nevidí. Jak se po tomhle zjištění cítí vaše ego?

6. Vedoucí na vás hledá každou chybičku

Tohle je tak trochu opačný případ. Chcete feedback? Máte ho mít! Tady chybí čárka, tady drobnost, tady je překlep, támhle pomlčka místo spojovníku. Konečně dostanete revizi dokumentu a všechno je červeně. „Ajajaj!“ pomyslíte si. Ale pozor, nenechte se zmást. Ze strany vedoucího to může být jen „opičí láska“. Právě to tvrdí Suzanne Batesová, ředitelka společnosti Bates Communication, v rozhovoru pro web Business Insider: „Když ve vás šéf vidí velký potenciál, poskytuje vám obsáhlou zpětnou vazbu, která ale nemusí být nutně pozitivní. Občas vám může projevovat tzv. ‚opičí lásku‘, protože vás vnímá jako člověka, který snese kritiku a dokáže převzít zodpovědnost.“ Hledá tedy váš nadřízený každou chybičku? Možná vám to tak nepřipadá, ale je to dobré znamení…

Všechna popsaná znamení by vás měla přivést na jedinou cestu: na cestu sebedůvěry. Ať už vaši potřebu uznání v práci uspokojují nadřízení, nebo ne, vezměte situaci do vlastních rukou! „Pravidelně se hodnoťte,“ radí Nathalie Martinová. „Všímejte si úspěchů i toho, co byste mohli zlepšit, a oslavujte každé malé vítězství!“ Dávejte si dobré známky tak, jak to kdysi dělali vaši učitelé. Pokud pracujete z domova, platí to dvojnásob! Každý den si řekněte, co jste udělali dobře, a radujte se z toho. Za odměnu si dopřejte pauzu. A pokud opravdu potřebujete slyšet chválu z úst vedoucího, řekněte si o ni. Jen si to „dobře načasujte a uveďte pádné argumenty,“ dodává koučka.

Překlad: LexiPro
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Hľadáte svoju ďalšiu pracovnú príležitosť?

Viac ako 200 000 kandidátov našlo prácu s Welcome to the Jungle

Preskúmať pracovné miesta