Umění zrušit pohovor, aniž byste o pozici přišli. Jak na to?

01. 11. 2023

5 min.

Umění zrušit pohovor, aniž byste o pozici přišli. Jak na to?
autor
Geoffroy Bresson

Journaliste

Něco vám do toho vlezlo? Našli jste něco lepšího? Chytli jste jako na potvoru zrovna takovou angínu, že nedokážete vylézt z postele? Nedá se nic dělat, plánovaný pracovní pohovor bude potřeba zrušit. Jde to ale udělat taktně, profesionálně, ale hlavně – aniž byste si zkazili pověst!

Je to totiž hrozně nepříjemná situace. Tak dlouho jste usilovali o to, aby si vás pozvali na pohovor, navíc se vám ta firma vážně líbí, ale na poslední chvíli to musíte zrušit. Stalo se prostě něco, co nemůžete nijak ovlivnit. Máte tedy naprosto legitimní důvod, ale stejně se cítíte provinile, když jim o tom máte říct.

Říkáte si – co si o mně pomyslí? Nezaděláte si na špatný první dojem, který ovlivní vaše šance na úspěch? Nebo dokonce pověst ve světě pracovních příležitostí, vždyť špatné zprávy se šíří tak rychle! Jakýsi hlásek vám říká, že byste měli prostě za každou cenu zvládnout na ten pohovor dorazit ve stanovený den a hodinu. Má pravdu? Hlavně nepropadejte panice. Není to tak zlé, jak to vypadá. Nakonec to ještě můžete obrátit ve svůj prospěch, když se k tomu postavíte opravdu profesionálně. V tomto článku se naučíte, jak se omluvit z pohovoru tak, aby proti vám nikdo nemohl říct ani popel.

Dobré a špatné důvody ke zrušení pracovního pohovoru

Zrušit pohovor není úplně totéž jako zrušit rezervaci v restauraci. Takže než se do toho pustíte, položte si základní otázku: Mám opravdu dobrý důvod, proč musím pohovor odřeknout? O těchto věcech by se nemělo rozhodovat impulzivně, nevybíráte si přece, jakou si dáte zmrzlinu, jde o vaši kariéru. Neměli byste se také najednou vymlouvat na věci, které vám musely být dávno jasné, jako například že to máte z domova na pohovor moc daleko… Když jste se na to místo hlásili, přece jste přesně věděli, do čeho jdete.

5 důvodů, které rozhodně neobstojí

  • Náhlá změna nálady: Chcete pohovor zrušit, protože se vám v hlavě najednou něco přeplo, ale nemáte k tomu žádný pochopitelný či vysvětlitelný důvod.
  • Kolize s pohovorem na lepší místo: Pozvali si vás na stejný čas z jiné, atraktivnější firmy, ale žádnou konkrétní nabídku vám zatím nedali.
  • Malichernosti: Začnete se vymlouvat na naprosto nepodstatné věci, jako je například zmíněná vzdálenost sídla firmy, o kterých jste navíc dávno věděli.
  • Nepřipravenost: Couváte, protože jste se dostatečně nepřipravili, ačkoliv jste na to měli dostatek času.
  • Nevadí vám plýtvat časem náborářů: Pohovory rušíte na poslední chvíli běžně bez zjevného důvodu.

Ale samozřejmě existují i důvody, kdy je nejen přijatelné, ale naprosto pochopitelné, že musíte pohovor zrušit. Může se třeba stát, že náhle onemocníte, nebo dojde k nějakému problému v rodině, který musíte neodkladně řešit – jsou prostě okolnosti, které neovlivníte. Stejně tak každý pochopí, že jste přijali jinou nabídku práce, dokonale odpovídající vašim kariérním cílům. Může se také stát, že jste po pečlivém zvážení všech informací zjistili, že firemní hodnoty dané společnosti jsou prostě neslučitelné s těmi vašimi. Zkrátka a dobře, pokaždé když přemýšlíte o zrušení pohovoru, musíte k tomu přistupovat zodpovědně.

5 důvodů, které obstojí bez problémů

  • Nepředvídatelné a závažné okolnosti: Náhlé onemocnění, nehoda, vážný osobní problém, který musíte hned řešit…
  • Přijetí konkurenční nabídky: Právě jste kývli na nabídku práce, která perfektně odpovídá všem vašim kariérním požadavkům a potřebám.
  • Rozdílné hodnoty: Během přípravy na pohovor jste si firmu pečlivě proklepli, pořádně jste to promysleli a přišli jste na to, že máte každý úplně jiné hodnoty nebo dlouhodobé cíle.
  • Významná změna vaší situace: Například jste se neočekávaně přestěhovali nebo došlo k velké změně v osobním životě, kvůli které se musíte dané příležitosti vzdát.
  • Neřešitelná časová kolize: Musíte se nečekaně zúčastnit nějaké jiné, důležité události, ať už pracovní či například rodinné, a absolutně ji nejde přehodit na jindy.

Ať už je váš důvod jakýkoli, nejdůležitější je se k tomu upřímně přiznat, a to co nejrychleji. To se vám snadno řekne, myslíte si? Tak my vám ukážeme, jak na to.

Tipy pro bezbolestné zrušení pohovoru

Už jste někdy slyšeli o asertivitě? Dobře si to slovo zapamatujte, protože vám může naprosto změnit život, a nejen ten pracovní. Asertivita je schopnost prosadit si svou a přitom respektovat ostatní. Jinými slovy, je to způsob, jak jasně a sebevědomě vyjádřit potřeby a pocity, aniž by to působilo agresivně či pasivně. „Být asertivní znamená vědět, co chci a co ne,“ vysvětluje Bruno Guirado, kariérní poradce a zakladatel společnosti Dev&Plus. „Nebát se říct svůj názor, stát si za ním, ale nikdy se neuchylovat k aroganci.“

Asertivním zrušením pracovního pohovoru nejenže nemůžete udělat špatný dojem, ale navíc ještě ukážete, že se umíte prosadit. Náboráři to dokážou ocenit, protože asertivita je čím dál častěji řazena na seznam top měkkých dovedností, které se od uchazečů o práci očekávají.

Pravdou je, že k asertivitě se člověk musí nejprve dopracovat, a to chvíli trvá. Jak se tedy omluvit z pohovoru a být přitom asertivní? Celý postup se skládá z devíti kroků:

  • Rozhodujte se rychle: Jestliže zjistíte, že budete muset pohovor zrušit, udělejte to co nejrychleji. Čím déle budete čekat, tím víc problémů druhé straně způsobíte. Když je upozorníte rychle, bude to svědčit o tom, že si vážíte jejich času a jste ohleduplní.
  • Rovnou volejte: Nejlepší způsob, jak zrušit pracovní pohovor, je zvednout telefon. Podle toho se pozná, že berete situaci skutečně vážně. Ale jestli telefonovat nemůžete, postačí formální e-mail.
  • Stůjte si za svým: Jak se jednou rozhodnete setkání zrušit, oznamte to bez zbytečných okolků a nekonečných omluv. Nastalou situaci vysvětlete a nemusíte se u toho nijak přehnaně ospravedlňovat. Nejdůležitější je stručnost a slušnost.
  • Řekněte to jasně a pravdivě: Vyjadřujte se stručně a jasně, nechoďte kolem horké kaše, nemluvte jen v náznacích. Sdělte jim základní informace (jako je důvod) a nezabíhejte příliš do detailů.
  • Používejte zdvořilý tón a vhodné výrazy: Ačkoliv máte ke svému rozhodnutí pádné důvody, přesto se omluvte za způsobené nepříjemnosti.
  • Počkejte na odpověď a reagujte: Má-li vaše kontaktní osoba nějaké dotazy nebo připomínky, bezodkladně a profesionálně na ně odpovězte.
  • Buďte upřímní: Nevymýšlejte si falešné výmluvy. Řekněte popravdě, proč na pohovor nemůžete, ve vší upřímnosti a stručnosti.
  • Navrhněte alternativní řešení: Máte-li zájem o nový termín nebo setrvání v kontaktu, povězte jim o tom.
  • Používejte asertivní jazyk: Lepší než nesmělé omluvy budou výrazy typu: „Rozhodl/a jsem se“ nebo „musím“.

Vzorové omluvenky

Nejste si jisti, jak přesně máte náborovému pracovníkovi oznámit, že na pohovor nepřijdete? Máme pro vás několik názorných příkladů toho, jak to uchopit, s ohledem na vaši konkrétní situaci.

Přijali jste nabídku práce jinde

„Vážená paní/pane (jméno),
děkuji Vám za projevený zájem a pozvání k pohovoru na pozici (název pozice). Po zvážení všech pro a proti jsem dospěl/a k rozhodnutí přijmout nabídku práce od jiné společnosti, a musím proto odvolat svou účast ve Vašem přijímacím řízení.
Přeji Vám mnoho úspěchů při hledání vhodného uchazeče.
S pozdravem
(vaše jméno)

Zdravotní problém

„Vážená paní/pane (jméno),
bohužel Vás musím informovat, že se ze zdravotních důvodů nemohu dostavit na pohovor dne (toho a toho) v (tolik) hodin. Je-li to z Vaší strany možné, rád/a bych se domluvil/a na jiném termínu, který Vám bude vyhovovat.
Omlouvám se za způsobené komplikace. Děkuji za pochopení a projevenou flexibilitu.
S pozdravem
(vaše jméno)

Překrývající se rozvrh

„Vážená paní/pane (jméno),
z důvodu jiných závazků v daném termínu se bohužel nemohu dostavit k pohovoru dne (toho a toho) v (tolik) hodin. Mám o tuto pozici velký zájem, proto navrhuji domluvit se na jiný termín, samozřejmě v čase, který Vám bude co nejvíce vyhovovat.
Za tuto změnu na poslední chvíli se omlouvám a předem děkuji za pochopení. Přesto doufám v brzké setkání.
S pozdravem
(vaše jméno)

Změnili jste názor na práci, kterou nabízejí

„Vážená paní/pane (jméno),
po pečlivém zvážení jsem se rozhodl/a, že budu svou kariéru dále rozvíjet poněkud jiným směrem. Z toho důvodu musím zrušit plánovaný pohovor na pozici (název pozice), který se měl konat dne (datum a čas).
Omlouvám se za veškeré způsobené komplikace. Děkuji, že jste projevili zájem o můj profil, a přeji Vám mnoho úspěchů při hledání vhodného uchazeče.
S pozdravem
(vaše jméno)

Rušení pracovního pohovoru je trochu jako zneškodňování časované bomby – je potřeba na to jít hezky opatrně a nikomu se nic nestane. Ale pozor, stačí jeden špatný pohyb a vaše dobrá pověst vyletí do vzduchu! Tomu se dá však snadno vyhnout, chce to jen trochu šikovnosti a dobré načasování. Rozhodně na to máte. Volte proto svá slova pečlivě.

Když už musíte pohovor zrušit, udělejte to jako profík – stylově, zdvořile a s nenápadným pousmáním, které říká: „Vím, co dělám.“ Pokud se vám podaří těmito nebezpečnými vodami elegantně proplout, pak máte vyhráno nejen dnes, ale i zítra – protože si necháte všechny dveře otevřené. Vždyť jeden zrušený pohovor není nic, kvůli čemu by se měl člověk hroutit…

Překlad: LexiPro
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Preberané témy
Hľadáte svoju ďalšiu pracovnú príležitosť?

Viac ako 200 000 kandidátov našlo prácu s Welcome to the Jungle

Preskúmať pracovné miesta