Náboráři vypráví: Nejhorší zážitky z přijímacích pohovorů

14 déc. 2023

3min

Náboráři vypráví: Nejhorší zážitky z přijímacích pohovorů
auteur.e
Petra Plintová

Externí autorka české redakce

Kdo chce doopravdy uspět na pohovoru, musí se umět vžít do kůže protistrany. Řeč je o náborářích a hned na začátek musíme přiznat, že jó, náboráři, ti občas tvrdý chleba maj. Často z nich máme pomyslný respekt, ale jsou to taky jenom lidé a občas to s námi nemají jednoduché. Pojďme se podívat na zážitky, na které teď už náboráři vzpomínají s úsměvem, ale v danou chvíli jim možná do smíchu úplně nebylo. Co nejhoršího je tedy na pohovoru potkalo, a my si z toho můžeme udělat reverzní návod, „jak na to“?

Náborový ghosting

Jedna z nejhorších věcí, která se vám může stát po vyvedeném rande, nebo třech, je ghosting. A slyšeli jste už o náborovém ghostingu? Jana Fischerová, náborářka z agentury GoodCall, o tom ví své. „Z poslední doby si vzpomenu na tři případy ghostingu, situace, kdy s vámi uchazeč/kandidát přestal zničehonic komunikovat. Zejména poslední případ týkající se vyšší manažerské pozice se mnou stále ‚lomcuje‘. Průběh se zdál být standardní, dva pohovory s managementem, nabídka, její akceptace, čekání na nástup a občasný kontakt s kandidátem. 14 dní před nástupem ale došlo k jeho zrušení z rodinných důvodů. Pro personalisty a pro nás náboráře to ovšem neznamená konec příběhu, automaticky mapujeme důvody a hledáme způsoby, které by mohly být řešením. K tomu v tomto případě ovšem nedošlo. Kandidát sice do společnosti informaci o zrušení svého nástupu dal, nicméně na mé následné hovory a sms nereagoval.“

Život je nepředvídatelný, ale ať už se stalo cokoliv, určitě je lepší o tom otevřeně náboráře / potenciálního zaměstnavatele informovat. Jana dodává, že s největší pravděpodobností by finální nástup kandidáta stejně nedopadl, ale nepříliš transparentní komunikace na něj rozhodně nevrhá dobré světlo.

A proč si takhle nehezky zavírat zadní vrátka? Nikdy nevíte, kdy se s náborářem potkáte příště…

Pohovor s paraplíčkem

Mít pohotové odpovědi na všetečné otázky na pohovoru, tvářit se dostatečně seriózně a uvolněně zároveň, mít otevřený postoj těla, ale zase ne moc a docílit toho, aby košile zůstala bílá i po vypití kávy, to je fuška sama o sobě. Někteří kandidáti si to ale rádi ztěžují. „Jednou si kandidát v kavárně na pohovoru objednal ledovou kávu a na stůl mu přišel 20cm pohár s barevným zdobením, který prostě nikdy nemůžete zkonzumovat s grácií hodnou pracovního pohovoru,“ prozradila náborářka Jana.

I když tohle určitě není náborové KO, rozhodně je lepší si nedělat pohovor zbytečně obtížnější.

Když se pohovor obrátí naruby

Martin Mudra, náborář na volné noze, zase vzpomíná na pohovor s velmi mladou kandidátkou, pro kterou to byl jeden z prvních pohovorů. Její nervozita byla znát víc a víc, až v jednu chvíli nad nebohou kandidátkou zvítězila a ta se na místě pozvracela.

To, co by se mohlo zdát jako automaticky zabouchnuté dveře k pracovní pozici, nakonec dobře dopadlo. Martin ji tehdy vzal na čerstvý vzduch, a když se uklidnila, pokračovali směle v pohovoru. Práci prý tehdy získala a ukázalo se, že na pozici se velmi osvědčila a byla velmi šikovná. Ponaučení z příběhu tedy zní, že i když už si myslíte, že hůř být nemůže, tak pokud narazíte na náboráře s lidským přístupem, nic není ztraceno. Jestli však nechcete jít takto trnitou cestou, doporučujeme článek o zvládání stresu na pohovoru.

Haló, špatné spojení

Znáte to, když se vás někdo zeptá na nepříjemnou otázku a vy předstíráte, že jste neslyšeli – nebo ještě lépe, po telefonu, že vám vypadl signál? Tak přesně takovou otázkou je ve světě náborů „pojďme přejít do cizího jazyka“. „Záhadně vypadávající signál či vybitá baterie telefonu se ve větší míře děje právě po otázce směřující k prověření znalostí cizího jazyka,“ popisuje Jana.

My děsivosti zkoušející jazykové otázky trošku rozumíme, a tak přidáváme návod, jak na pohovor v angličtině, ať nemusíte příště předstírat technické problémy.

Ani hotový nábor není ale záruka

Nábor ovšem nekončí pohovorem. Následuje zkušební doba, která prodlužuje možnosti průšvihů o další tři měsíce. Jana, dnes již s úsměvem, vzpomíná na jeden z náboru před mnoha lety na startu její kariery na pozici kuchaře. „Průběh náboru pro jednu nejmenovanou, dnes již vlastně neexistující, restauraci byl opět standardní, ale během zkušební doby kandidát majiteli způsobil škodu ve výši 40 tisíc korun. Z kuchyně nějakým způsobem odcizil maso v této hodnotě (dodnes nevím, kam si ho strkal, protože batoh mu při odchodu kontrolovali). Pan kuchař se samozřejmě jaksi vypařil a podle očekávání nereagoval na telefonáty. Já byla v té době první na ráně, na kom si majitel restaurace mohl zchladit žáhu (a to hned několikrát a vše opepřil o pár kvalitních výhrůžek).“

Nabádat uchazeče k čestnosti a morálním hodnotám nám přijde zbytečné, protože pevně věříme, že naši čtenáři mají tuhle otázku zmáknutou, tak snad je tahle historka jen ojedinělou, dnes již vtipnou vzpomínkou na jeden nepovedený nábor.

Hlavně se z toho ponaučit…

Na závěr tady máme historku Martina Mudry o kandidátovi, který si nevedl moc dobře. Náboráři si často s manažerem, budoucím nadřízeným kandidáta, domlouvají znamení, které když provedou, tak bude pohovor ukončen, protože nemá smysl s kandidátem ztrácet čas. Když tehdy Martin toto znamení provedl, kandidát to zaregistroval a jen suše pronesl: „Takže jsem skončil, co.“ Moc dobře totiž tohle znamení znal z předešlých neúspěšných pohovorů.

A to je hlavní poselství tohoto článku. Stát se vám může cokoliv. Důležité je však se z toho umět otřepat, poučit a příště to zkusit lépe. A když vám bude nejhůře, vzpomeňte si na kandidátku, která se na pohovoru pozvracela, přesto pracovní pozici získala a poté na ní excelovala.

Foto: Thomas Decamps for Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Les thématiques abordées
Vous êtes à la recherche d’une nouvelle opportunité ?

Plus de 200 000 candidats ont trouvé un emploi sur Welcome to the Jungle.

Explorer les jobs