Jedlo na zamyslenie: 5 odporúčaní, ako jesť v práci zdravšie a zbaviť sa stresu

29 nov. 2019

4min

Jedlo na zamyslenie: 5 odporúčaní, ako jesť v práci zdravšie a zbaviť sa stresu
auteur.e

Dvadsať percent. Presne o toľko klesá produktivita vo firmách z dôvodu nesprávnych stravovacích návykov. Uvádza to Medzinárodná organizácia práce. Ako sa dá v urýchlenom svete nabitých pracovných dní nájsť čas na jedlo, ktoré pomôže dosiahnuť lepšie výsledky?

Výživa v srdci mediálnych spoločností a firemnej kultúry

Prečo by sa práve firmy mali zaoberať správnou výživou? Skrátka preto, že 70 % nášho času trávime v práci. Pokiaľ si chceme nastaviť určité pravidlá, najlepšie je začať práve pracovným prostredím.

„Vedci veria, že v našich útrobách máme druhý mozog. Milióny neurónov kontrolujú životne dôležité systémy, ako je aj trávenie, a spájajú ich s centrálnym nervovým systémom. Tieto dva mozgy spolu komunikujú a vymieňajú si informácie. Zdravá či nesprávna výživa tak ovplyvňuje našu náladu, pocity aj celkový pocit pohody. Zdravšie stravovanie zlepšuje našu kondíciu, fyzickú aj mentálnu, a umožňuje nám vyťažiť z našich schopností maximum. V práci sa často hovorí o vyššej produktivite, ale práve zdravé stravovanie má viac ako čokoľvek iné vplyv na náš každodenný pocit šťastia,“ vysvetľuje Nicolas Pacary, riaditeľ firemného predaja francúzskej spoločnosti Yumi, ktorá sa venuje dodávaniu lisovaných štiav.

„Zdravšie stravovanie zlepšuje našu kondíciu, fyzickú aj mentálnu, a umožňuje nám vyťažiť z našich schopností maximum.“ Nicolas Pacary, Yumi

Ak sa správne stravujeme, naše telo premieňa potravu na energiu. Výsledkom nesprávnej stravy je však únava, zníženie mentálnej výkonnosti, podráždenosť, nedostatok energie a viac stresu. Sabine Monnoyeur, prírodná liečiteľka, ktorá s firmou Yumi spolupracuje, hovorí: „Tým, ako jeme, dokážeme dokonca stres úplne eliminovať.“

Pacary dodáva: „Napriek tomu aj snaha o zdravšie stravovanie môže vyústiť do ďalších problémov, napríklad do toho, že na to nemáte dosť času, je to nepraktické, prípadne vám nechutí. Keď vezmeme do úvahy, koľko času v práci trávime, firmy sú centrom tohto problému. V celej situácii zohrávajú kľúčovú rolu a mali by sa snažiť nachádzať spôsoby, ako čo najlepšie reagovať na potreby zamestnancov. A to nielen kvôli ich pohode, ale aj kvôli prosperite samotnej firmy.“

Predtým, ako váš zamestnávateľ zavedie potrebné opatrenia, môžete vyskúšať pár odporúčaní, ako sa dá stravovať tak, aby to prispelo k vašej produktivite.

5 odporúčaní, ako zlepšiť svoje stravovanie aj produktivitu v práci

1. Uprednostňujte určité druhy jedál

„Cieľom by nemalo byť len samotné jedlo, ale práve aktívna voľba zdravého a chutného pokrmu, ktorý sa dá jednoducho stráviť,“ hovorí Pacary a pokračuje: „Mali by sme uprednostňovať potraviny, ktoré pomáhajú našej črevnej flóre. Mali by sme znížiť príjem jednoduchých cukrov. Čo to vlastne znamená? Že vaším najlepším spojencom je zelenina v akejkoľvek podobe. Medzi jej nespočetné benefity patrí ľahké trávenie a vysoký obsah vitamínov. Potraviny ako koláče, zmrzlina či sladené nápoje vás, naopak, spomalia. Vedú k únave a z dlhodobého hľadiska aj k zdravotným problémom. Prírodné cukry nachádzajúce sa v ovocí, zelenine a obilninách nám úplne stačia.“

Monnoyeur ponúka 11 rád ohľadom výživy, ktorými môžete zlepšiť svoje každodenné stravovanie:
1. Sedemdesiat percent toho, čo zjete, by mali tvoriť pokrmy na báze ovocia a zeleniny. Mali by ste sa snažiť naplniť svoj obedár organickými, sezónnymi a lokálne vypestovanými produktmi.
2. Vždy si pripravte k jedlu porciu surovej zeleniny, či už nakrájanej, alebo v podobe šťavy.
3. Vyhnite sa „prázdnym kalóriám“, ako je káva, sladené nápoje, horúca čokoláda či čaj, hoci v prostredí kancelárie vás to môže obzvlášť pokúšať.
4. Ak je to možné, vyhýbajte sa spracovanému jedlu a jedzte pokrmy, ktoré nevyžadujú veľa prípravy. Čím viac surové je jedlo, tým lepšie.
5. Medzi jednotlivými dennými jedlami jedzte ovocie.
6. Obmedzte príjem lepku (vyhýbajte sa sendvičom, ktoré zhltnete cestou medzi schôdzkami).
7. Obmieňajte zdroje bielkovín.
8. Sústreďte sa na potraviny obsahujúce zdravé tuky (nenasýtené tuky, omega-3 mastné kyseliny a podobne).
9. V prípade mliečnych výrobkov sa zamerajte radšej na výrobky z kozieho či ovčieho mlieka.
10. Každý kúsok jedla dobre požujte a áno, dajte si načas.
11. Počas jedla nepite, no vždy majte na stole pohár vody, aby ste počas dňa nezabúdali na pitný režim.

Ak sa budete držať týchto rád, vaša produktivita vyletí na maximum.

Dobrý spôsob, ako si to všetko zapamätať, je držať sa pravidla 80/20. „Jedzte vyvážene a rozumne 80 % času. V zvyšnom čase si doprajte aj ťažšie jedlá ako hamburgery, dezerty či syry,“ hovorí Monnoyeur.

„Jedzte vyvážene a rozumne 80 % času. V zvyšnom čase si doprajte aj ťažšie jedlá.“ Sabine Monnoyeur, prírodná liečiteľka

2. Venujte pozornosť tomu, ako dlho jedlo skladujete

„Akonáhle jedlo uschováme, stráca množstvo vitamínov,” hovorí Claude Aubert, poľnohospodársky inžinier a autor knihy L’art de cuisiner sain (Umenie zdravého varenia). „Ak napríklad uvaríte kapustu, jeden z najväčších zdrojov vitamínu C, zničíte 10 až 20 % vitamínov do niekoľkých minút.“ Polievky do tejto kategórie nespadajú, pretože väčšina z nich si udrží stratené vitamíny vo vode. Ďalším príkladom je šalát, ktorý stráca tretinu vitamínov pár dní po uložení do chladničky. Je teda kľúčové jesť čerstvé potraviny. Tak často, ako je to len možné, si pripravte obedár doma a prineste si ho do práce na druhý deň.

3. Počas jedla nehľaďte do monitora

Všetci dôverne poznáme krátke obedy za stolom popri čítaní e-mailov, na ktoré sme sa ráno nestihli pozrieť. Myslíme si, že šetríme čas, ale neuvedomujeme si, ako negatívne to pôsobí na naše trávenie. „Náš mozog nerozumie tomu, čo sa deje, keď jeme pred obrazovkou počítača či televízie,“ vysvetľuje Angélique Houlbert, odborníčka na výživu a autorka niekoľkých kníh vrátane La meilleure façon de manger (Najlepší spôsob, ako jesť) či Stress, les solutions naturelles (Stres: prírodné riešenia). „Spôsobí to, že pocit sýtosti sa nedostaví tak skoro a napokon toho zjeme viac.“ Vrátiť sa k práci s pocitom prejedenia naozaj nie je riešenie. Pre vaše telo a trávenie je lepšie zájsť si na obed von či s kolegami, hoci iba na chvíľu.

„Náš mozog nerozumie tomu, čo sa deje, keď jeme pred obrazovkou počítača či televízie. Spôsobí to, že pocit sýtosti sa nedostaví tak skoro a napokon toho zjeme viac.“ Angélique Houlbert, odborníčka na výživu a autorka kníh

4. Zmeňte tempo práce

Keď máte čas urobiť si cez obed naozajstnú prestávku, skúste si raz denne zdriemnuť a pokiaľ je to možné, ďalší deň si zabehnite do fitka. Pokúste sa byť lepšie organizovaní. Obmedzte napríklad rôzne rozptýlenia (napríklad internet). Ak chcete vidieť skutočný prínos zdravého stravovania, musíte prijať zdravý životný štýl za svoj vo všetkých oblastiach života. Často však nie je jednoduché zmeniť svoje návyky bez pomoci odborníka. Ak neviete, kde začať, dohodnite si stretnutie s profesionálom, napríklad životným koučom alebo odborníkom na výživu, aby vám pomohli s nastavením cieľov.

5. Prevezmite vedenie v tíme a navrhnite kolegom, že budete „jesť produktívne“ spoločne

Navrhnite kolegom, aby ste si spoločne organizovali donášky zdravého jedla do práce. Ak je to možné, zlepšite spoločné priestory na prípravu a konzumáciu jedla. Buďte inovatívni a navrhnite nadriadeným nové riešenia. Nájdite firmy, ktoré robia denné donášky zdravých potravín, ako sú za studena lisované, čerstvé, organické zeleninové a ovocné džúsy, zázvorové limonády (namiesto kávy) a čerstvé ovocné tyčinky plné vitamínov. Nájdite firmy, ktoré organizujú workshopy varenia či prírodného liečiteľstva. Pre firmu by malo byť kľúčové umožniť zamestnancom jesť počas pracovného dňa zdravo, chutne a v príjemnom prostredí.

Správne stravovanie je jedna z kľúčových vecí, ktorým by sa značky, mediálne spoločnosti a iné firmy mali venovať. Tipov a odporúčaní je však milión, preto je niekedy zložité rozhodnúť sa správne. Verte jednoducho svojmu úsudku. Ak budete počúvať svoje telo, určite sa dokážete ohľadom zdravej stravy rozhodnúť správne a zvýšiť tým svoju produktivitu. Neváhajte a pustite sa do toho!

Fotografia: WTTJ

Preklad: Eva Lalkovičová

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Les thématiques abordées