7 trikov, ktoré vám uľahčia prácu vo Worde

29 nov. 2019

2min

7 trikov, ktoré vám uľahčia prácu vo Worde

Koľkí z nás majú v CV kolónku o počítačových znalostiach a pod ňou v odseku niečo ako „MS Office”? Zároveň však nezriedka dúfame a tušíme, že od nás nikto nebude chcieť viac, než napísať zopár odsekov alebo vytvoriť jednoduchú tabuľku – a uložiť ich. Na lámanie chleba dôjde pri číslovaní stránok, formátovaní či hromadnom upravovaní textu. Máme pre vás 7 trikov, ako si poradiť s nástrahami Wordu.

Bez programov Office si už len ťažko možno predstaviť modernú kancelársku prácu či školské povinnosti. Na to, aby sme napríklad Word ovládali skutočne na vysokej úrovni, musíme sa naučiť ovládať i funkcie, o ktorých často ani netušíme. Poďme sa spoločne pozrieť na 7 rýchlych trikov, ktoré pomôžu z Wordu urobiť oveľa viac než len digitálny písací stroj.

Poznámka: Tipy sa môžu mierne líšiť podľa verzie Wordu a operačného systému.

1. Hlava deravá

Na pravej hornej strane pracovnej lišty nájdeme časť, na ktorej je napísané „Povedzte mi, čo chcete urobiť”. Nie je určený iba totálnym amatérom. Ide o vynikajúci nástroj, ktorý mnoho ľudí úplne ignoruje. Pokiaľ viete, akú funkciu hľadáte, ale zabúdate, v ktorej z mnohých ponúk a podponúk sa nachádza, jednoducho ju napíšte do tohto riadku a okamžite s ňou začnete pracovať.

2. Neustále otvorený prehliadač

Občas si pri písaní potrebujeme overiť základné fakty alebo zistiť, či fráza, ktorú používame, naozaj znamená to, čo si myslíme. Nie je vôbec nutné otvárať internetový prehliadač. Veď často práve takýto výlet mimo textový editor končí na sociálnych sieťach či YouTube. Ako teda nestrácať focus? Jednoducho stačí označiť dané slovo alebo frázu, kliknúť pravým tlačidlom a nájsť položku “Inteligentné vyhľadávanie”. Tá prehľadá internet bez nutnosti otvoriť akékoľvek iné okno.

3. Zbavte sa neželaného formátovania

Obzvlášť pri častom kopírovaní textu z iného miesta môže dokument rozhodiť formátovanie, ktoré v ňom vôbec nechcete mať. Označte celý text týmto formátovaním, stlačte Ctrl a medzerník a voilà, formátovanie zmizne. V ponuke Domov sa navyše skrýva tlačidlo, ktoré vyzerá ako písmeno A s mazacou gumou a má rovnakú funkciu.

4. Nielen nájsť, ale aj nahradiť

Mal som spolužiaka, ktorý potreboval v jednom dokumente prepísať meno iného spolužiaka na to jeho. Nepýtajte sa, prečo to tak bolo. Všetko robil ručne a ako už to tak býva, jedno miestečko prehliadol. A to ho aj usvedčilo! Keby poznal funkciu Nahradiť (Ctrl + H), dokázal by meno vymeniť spoľahlivo vo všetkých jeho výskytoch, a to v priebehu niekoľkých sekúnd.

5. Šetrite si oči

Snehobiele pozadie pre text je klasika, ale po dlhom civení na obrazovku alebo pri práci v noci sa z neho môže stať zabijak očí. Ušetriť si bolesť a vyhnúť sa znivočeným očným buľvám môžete, keď pred dlhou kontrolou dokumentu prejdete do ponuky “Zobrazenie” a vyberiete Režim čítania. Jeho rozkliknutím si môžete vybrať aj farbu pozadia, ktoré menej unavuje zrak.

6. Doplňte náhodný text

Občas sa hodí vopred vyplniť určité miesta dokumentu úplne náhodným textom, ktorý vám ukáže, ako bude stránka po dopísaní vyzerať. Stačí napísať (priamo do dokumentu) príkaz „=rand(x,y)”, kde x je počet odsekov a y počet riadkov. Podľa vyplnených čísel nahradí tento príkaz pseudolatinský text (lorem ipsum) zodpovedajúcej dĺžky a rozloženia.

7. Nájdite bleskovo predchádzajúcu pozíciu kurzora

Pri prechádzaní dlhého súboru môžete ľahko omylom stratiť polohu kurzora na mieste, kde sa snažíte doplniť text. Po nešťastnom prekliknutí potom musíte stráviť mnoho drahocenných sekúnd života hľadaním presného miesta, kam chcete písať. Alebo stlačíte Shift a F5 a vrátite kurzor okamžite do predošlej polohy. Funguje to aj po zatvorení a opätovnom otvorení dokumentu.

S trochou znalostí klávesových skratiek a venovaním pozornosti všetkým možnostiam, ktoré Word ponúka, nebudete musieť v životopise vôbec klamať. Pokročilý používateľ Wordu sa z vás môže stať v priebehu niekoľkých minút.

Preklad: Zita Mudráková

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Les thématiques abordées