Program FINANCE pro absolventy

May 16, 2023

2 mins

Program FINANCE pro absolventy

Čím tě zaujal BAT program pro absolventy, a kde ses s ním setkala?

Absolventský program ve financích mě zaujal tím, že nabízel možnost vyzkoušet si práci v několika finančních odděleních, což standardně není možné. Člověk po skončení studia často neví, co přesně by ho bavilo dělat a v čem je nejlepší, proto také dochází k vyšší fluktuaci zaměstnanců z řad čerstvých absolventů. Já sama jsem si napoprvé nevybrala dobře. I když mi práce daňového konzultanta šla dobře a za získané zkušenosti jsem vděčná, cítila jsem, že to není to pravé. Proto když jsem viděla nabídku od BAT, řekla jsem si, že se musím přihlásit. Poprvé jsem si nabídky všimla na jobs.cz, kde jsem si aktivně hledala práci, ale pak jsem si všimla programu i na Facebooku díky Welcome to the Jungle portálu.

Popiš, jak probíhalo výběrko a jaké byly první týdny?

Pamatuji si, že výběrko mělo několik kol a všechny jsem absolvovala online z domova, protože covid byl tehdy v plném proudu. Součástí byl klasický pohovor, online testy, pohovor s případovou studií a následně poslední pohovor s area finance directorem. Byl to tedy poměrně dlouhý a náročný proces, ale stál za to. Nikdy nezapomenu na to, jak jsem doma vyplňovala testy, právě když se opravovalo topení v budově a měla jsem vážné problémy soustředit se. Doteď nevím, jak jsem ty testy mohla tak dobře napsat (smích).

A první týdny? Po absolvování školení mě čekal měsíc v terénu, kde jsem nahlédla do práce trade marketing representatives, abych líp pochopila fungování našeho byznysu v praxi. Této zkušenosti si také velmi cením.

Co pro tebe bylo v rámci programu největší výzvou a co tě například mile překvapilo?

Největší výzvou byl požadavek na aktivní vyhledávání procesů, které je možné zlepšit. Pro člověka s minimální praxí je náročné najít prostor pro zlepšení v tak zavedené společnosti se zkušenými profesionály. Díky mým znalostem Excelu a chuti co nejvíc procesů automatizovat se mi to přece jen v uspokojivé míře povedlo a po skončení programu jsem dostala nabídku stálé pozice ve financích. Co mě pak mile překvapilo bylo určitě to, jací skvělí lidé v BAT pracují a jak jsou všichni neformální a přátelští včetně našeho country manažera. V tak pozitivní atmosféře je pak snadné dosahovat dobrých výsledků.

Jak probíhala BAT akademie?

Online (smích). Věřím, že v budoucnu se bude opět odehrávat ve Spojeném království tak, jak tomu bylo před covidem. Jinak to byla ale skvělá příležitost dozvědět se nové informace o globálním fungování společnosti a plánech do budoucna, popovídat si s kolegy z programu v jiných zemích o tom, jak pracují a jaké mají zkušenosti, a vyslechnout si spoustu zajímavých přednášejících z řad úspěšných manažerů. Nejzajímavější částí byla pro mě týmová soutěž, v rámci které jsme si vyzkoušeli vést fiktivní společnost se všemi výzvami a inovacemi, které k našemu byznysu patří.

Co následovalo po skončení programu a čemu se věnuješ v současné době?

Nabídka smlouvy na dobu neurčitou ve financích. Teď pracuji v commercial finance týmu, kde se věnujeme tvorbě a správě marketingových rozpočtů a efektivnímu alokování zdrojů. Je to velmi zajímavá analytická práce, ve které můžu využít jak svoje komunikační dovednosti, tak znalosti Excelu a Power Query, a dál je rozvíjet. Všem absolventům ucházejícím se o Graduate Program proto velmi doporučuji, aby se naučili s Excelem co nejlépe pracovat. Bude se jim to hodit.

Šla bys do toho znovu?

Jasně.

Odpovídala Mária Balúchová z BAT

Program FINANCE pro absolventy