Chcete pracovať z domu? 7 argumentov, ktoré vášho šéfa presvedčia

25. 9. 2020

4 min.

Chcete pracovať z domu? 7 argumentov, ktoré vášho šéfa presvedčia
autor
Gabrielle de Loynes

Rédacteur & Photographe

Ešte pred začiatkom epidémie COVID-19 existovalo množstvo dôvodov, prečo by ste chceli pracovať z domu aspoň pár dní v týždni: udržiavanie rovnováhy v preplnenom autobuse, prepotené električky či zaseknutie sa v nekonečnej dopravnej kolóne. A to nespomíname čas, ktorý by ste ušetrili bez prikázaných páuz na kávu, nezáživného blábolenia v kancelárii a predpísaných tímových obedov.


Pred pandémiou koronavírusu pracovalo z domu 3,6 % Slovákov. Väčšina Slovákov, až 91 % zamestnancov, však nemalo nikdy možnosť pracovať na diaľku. Možnosti pracovať z domova sa v minulosti líšili v závislosti od sektora, úrovne vzdelania a požadovaných skúseností, prípadne od veku. Máme pre vás 7 presvedčivých argumentov, ktorými môžete svojho šéfa presvedčiť, aby ste mohli pracovať z domu aj vy.

Základy práce na diaľku

Práca na diaľku spočíva v práci mimo kancelárie, či už ako trvalý home office, alebo aspoň pár dní v mesiaci. Na Slovensku bolo prijaté špecifické legislatívne opatrenie ohľadom práce z domova v dôsledku koronavírusu. Zákon obsahuje aj ustanovenie, v ktorom môže zamestnávateľ prikázať home office napriek tomu, že zamestnanec to odmieta. Zároveň tento zákon znemožňuje zamestnávateľom poslať zamestnancov na nútenú dovolenku zo dňa na deň. Odporúča sa tiež dojednať presné pravidlá práce z domu so zamestnávateľom, ak ich pracovná zmluva, ktorú má so zamestnancom, nešpecifikuje.

Na rozdiel od iných flexibilných pracovných podmienok, zabezpečenie fyzického a emocionálneho zdravia a bezpečia na pracovisku si vyžaduje vyššiu úroveň organizovanosti. Práca z domu neovplyvní skutočný čas, ktorý strávite prácou. Práve naopak, mali by ste byť ešte efektívnejší. Ozbrojení týmito vedomosťami sa môžete vybrať presvedčiť svojho zamestnávateľa.

1. Analyzujte svoju situáciu

Keď svojho zamestnávateľa ľudia žiadajú o možnosť práce z domova, robia väčšinou základnú chybu v tom, že sa spoliehajú na neplatné argumenty. Ubezpečte sa, že vaše dôvody majú váhu v rámci vašej profesionálnej situácie. Nie je to príležitosť na to, aby ste plakali nad tragédiou verejnej hromadnej dopravy či na lamentovanie nad smutným pohľadom vášho šteniatka, keď odchádzate z domu 5-krát týždenne. Aby ste svoju žiadosť postavili na pevných racionálnych základoch, svojmu zamestnávateľovi musíte poskytnúť rozumné dôvody, prečo by pre vás práca na diaľku bola vhodnejšia.

Vypracujte svoju žiadosť

  • Zistite viac o firemných pravidlách. Máte kolegov, ktorí pracovali z domu ešte pred začiatkom pandémie? Bolo to pre nich ľahké? Ako často im zamestnávateľ vyhovel ešte pred pandémiou?
  • Spíšte si zoznam úloh a každodenných úkonov. Budete ich môcť vykonávať aj na diaľku? Potrebujete doma spoľahlivejší internet? Potrebujete vzdialený prístup do zabezpečenej databázy? Potrebujete pravidelne komunikovať s kolegami? Odpoveď vášho zamestnávateľa môže ovplyvniť logistika.
  • Zvážte, či je to pre vás dobré rozhodnutie. Ste dostatočne samostatní a disciplinovaní? Je vaše domáce pracovisko dostatočne tiché a vhodné na sústredenie? Ako zvládnu vaše nové pracovné podmienky vaši najbližší? Ovplyvní to nejako ich životný priestor?

2. Dokážte, že práca na diaľku zvyšuje produktivitu

Ak sa váš zamestnávateľ stále nevie rozhodnúť, či je práca z domova produktívnou alebo nie, poukážte na to, ako efektívna môže byť práca z domova z hľadiska času a sústredenia. Je známe, že práca na diaľku má pozitívny vplyv na celkovú produktivitu. Stanfordova univerzita v roku 2012 ako prvá jasne preukázala výhody práce na diaľku u obchodníkov. Podľa výsledkov ich výskumu, ktorý sa odvtedy mnohokrát potvrdil, práca na diaľku podporuje blahobyt zamestnancov, a tým aj ich produktivitu. Čísla nemôžete ignorovať: produktivita medzi profesionálmi pracujúcimi na diaľku vzrástla za 9 mesiacov o 13 %. Tým, že menej hodín trávili cestou do práce, ušetrili čas. Zároveň to ľuďom pomáha sústrediť sa. Podľa štúdie francúzskej konzultačnej firmy Greenworking, sú zamestnanci v otvorených kanceláriách vyrušovaní až 150-krát denne, zatiaľ čo tí, čo pracujú na diaľku, len 50-krát.

3. Držte sa svojho rozvrhu

Budete sa musieť pred šéfom popasovať s mýtom, že pracovníci sa doma len váľajú celý deň v pyžame. V skutočnosti je omyl myslieť si, že sa nedržia žiadneho rozvrhu. Nedávna štúdia, do ktorej sa zapojilo až 1000 britských zamestnancov, ktorí pre pandémiu pracovali z domova, preukázala, že 34 % si myslelo, že bude pracovať nadčas. Zatiaľ čo zamestnávatelia, ktorí ešte nemali tú česť s prácou na diaľku, si budú myslieť, že to budú mať zamestnanci príliš jednoduché, skutočnosť je taká, že väčšina ľudí má problém sústrediť sa a časovo zvládať prácu mimo kancelárie. Pripravte sa na úspech. Po tomto vám váš zamestnávateľ vo vašej žiadosti pravdepodobne vyhovie. Dokážte, že vaše domáce pracovisko je tichšie, bližšie a lepšie sa vám tam pracuje. Získate tak obrovskú výhodu, ak viete dokázať, že budete pracovať rovnako efektívne ako v kancelárii, ak nie ešte efektívnejšie.

4. Zostaňte v spojení

Zamestnávatelia rozumne zvažujú ponuku práce na diaľku, ak nijak nebráni bežnému chodu firmy ako celku. Poskytnite konkrétne príklady toho, ako plánujete ostať v pravidelnom kontakte pomocou technológií, ako sú videohovory, posielanie správ a interné čety. Skôr ako začnete vyjednávať, mali by ste zvážiť, aká konkrétna technológia bude vhodná vo vašej firme. Buďte strategickí ohľadom vášho návrhu: nežiadajte o prácu z domova v deň, keď bude prebiehať pravidelný míting či tímové raňajky.

5. Zvýšte svoju motiváciu a zredukujte PN

Ak sa váš zamestnávateľ stále zdráha, pretože vás nie je jednoduché ako zamestnanca nahradiť, dokážte mu, že práca na diaľku je zárukou, že s firmou ostanete. Odpočinok motivuje. Podľa štúdie o práci z domova počas karantény 40 % britských zamestnancov vymenilo čas, ktorý by inak strávili cestou do práce, za spánok. Lepší pomer pracovného a osobného života je tiež spojený so zvýšenou vernosťou a lojalitou zamestnancov. Vysvetlite svojmu zamestnávateľovi, že zmeny by ozvláštnili vašu rutinu a motivovali vás. Po pár dňoch tvrdej práce bez rozptýlenia budete šťastní, že znova uvidíte kolegov.

6. Vyberte si prostredie vhodné na prácu

Aby bol váš návrh realizovateľný, ubezpečte sa, že máte dobré pracovisko doma alebo inde. Ubezpečte aj svojho zamestnávateľa, že viete efektívne vykonávať svoje povinnosti počas bežných pracovných hodín. Buďte profesionálni: ukážte, že vás nebudú pokúšať špinavé riady v kuchyni, pohodlná posteľ či pozorovanie ľudí z balkóna. Buďte ohľadom svojho domáceho pracoviska transparentní. Váš šéf bude potom vedieť, že vaše pracovné prostredie je podobné tomu, čo máte v kancelárii.

7. Navrhnite skúšobnú lehotu

Zatiaľ čo karanténa v rámci pandémie bola skúšobnou lehotou pre celú firmu, je možné, že váš zamestnávateľ stále nie je presvedčený. Ak všetky vaše náležite premyslené argumenty nepadajú na úrodnú pôdu, navrhnite, že im môžete dokázať, že práca z domu funguje. Na dobu, na ktorej sa zhodnete, pracujte na diaľku jeden či dva dni v týždni. Keď táto skúšobná lehota vyprší, prediskutujte výsledky so svojím šéfom či manažérom. Ak bol váš výkon bezchybný a pre firmu nevznikli žiadne nevýhody, váš zamestnávateľ jasne uvidí, ako by to mohlo prospieť všetkým zúčastneným.

Teraz máte k dispozícii množstvo rozumných argumentov. Je čas porozprávať sa so svojím nadriadeným. Máte dve možnosti: ak má vaša firma k dispozícii technológie a vyhovie vám ohľadom flexibilnej práce, obráťte sa proste na svojho manažéra, aby ste dohodli podrobnosti. Ak on či ona bude okamžite súhlasiť, požiadajte o potvrdenie súhlasu emailom, aby ste to mali aj oficiálne. Ak je vaša firma viac old school, napíšte krátky email, ktorý bude obsahovať vašu žiadosť a argumenty. Čím bude prepracovanejší, tým ťažšie bude odmietnuť.

Preložila Dorota Bachratá

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.