9 trochu extrémnych typov manažérov počas nútenej karantény

15. 10. 2020

3 min.

9 trochu extrémnych typov manažérov počas nútenej karantény
autor
Clémence Lesacq Gosset

Editorial Manager - Modern Work @ Welcome to the Jungle

Pracujete na diaľku počas núdzového stavu? Stavíme sa, že ste v posledných týždňoch zaznamenali drobné zmeny v správaní vašich manažérov. (Možno ste aj vy sami manažérom. V takom prípade sa pripravte preukázať, že si dokážete vystreliť zo seba samého.) Medzi záchvatmi paniky, prehnaným líderstvom a trochu násilnou empatiou sme vypracovali nie príliš vyčerpávajúci zoznam extrémnych typov šéfov (žien či mužov) v krízovej situácii.

  1. Ten, ktorý je (nadmieru) vystresovaný
  2. Ten, ktorý nie je dostatočne vystresovaný
  3. Ten, ktorý má problémy s internetom
  4. Kolapsológ
  5. Ten, ktorý zahviezdil
  6. Ten príliš empatický
  7. Ten, ktorý je posadnutý kontrolou
  8. Ten, ktorý si musí najprv zmanažovať deti
  9. Ten, ktorý zmizol

1. Ten, ktorý je (nadmieru) vystresovaný

Nikto nepopiera, že súčasnosť je pre manažérov tým najstresujúcejším obdobím. Vo veľkej či malej firme – je to tak všade. Problémom je, že vášho manažéra Mateja stres zaplavil doslova. Odteraz si dá ristretto 8x denne („Musím si udržať rytmus, vieš!“), týždeň sa nevyspal a poslal 6 mailov plných chýb. Matej sa v momente unaví, no predovšetkým unavuje VÁS. Je vždy a všade, a preto je absolútne neproduktívny. Poslednou kvapkou bolo, že ste ho museli úpenlivo prosiť, aby si vzal dovolenku: včera sa vám o ňom (ešte stále) snívalo.

2. Ten, ktorý nie je dostatočne vystresovaný

Ide o zvláštny fenomén, pretože s pribúdajúcim počtom dní karantény lineárne rástol aj počet jeho utvrdení počas videoporady: „Len žiadne obavy! Všetko bude dobré!“ Vo svojej náhradnej kancelárii si prezlieka svoje na mieru šité sako za voľné hipisácke tričká, sŕka pri tom matcha čaj a hladká mačku. Na konci večerného piatkového callu vás dokonca poháňa: „Choďte! Užite si dovolenku!“

3. Ten, ktorý má problém s internetom

Päťdesiatnik Patrik je vo firme už 10 rokov a doteraz nemal žiadne problémy. Vyčnievajúce čierne tričko a vždy dobré nápady sú dôvodom, prečo v ňom 50 členov jeho tímu vidí ďalšieho Steva Jobsa. Úctu vzbudzuje aj to, že putuje z kancelárie do kancelárie a SKUTOČNE komunikuje bez pomoci e-mailov. Zlom prišiel v momente, keď mal zorganizovať prvý míting na Zoome. „Funguje to? Počujete ma? Vidíte ma? LEBO JA TOMUTO ABSOLÚTNE NEROZUMIEM!“ Hoci ste mu odvtedy na Slacku poslali tutoriály na Zoom, Skype aj Teams, nič sa nezmenilo. Má problém komunikovať cez tri rôzne komunikačné kanály a so svojím tímom takmer prerušil všetky kontakty. Skutočnosť, že si nevedel ani stiahnuť Slack, hovorí za všetko.

4. Kolapsológ

Vždy motivovaná, vždy inšpiratívna! Mária je typ pracovitej ženy, ktorá je idolom všetkých v open space kancelárii. Až do jedného pekného rána, keď vám predviedla prezentáciu s rozsahom 10 slidov, pričom kedysi dala 50 za víkend. Jej správ a nevhodných lajkov na internom čete postupne ubúda. Dokonca znížila všetky méty tímu a zrušila všetky mítingy až do 31. decembra 2020. Znepokojuje vás najmä jej podpis: „Načo sa vôbec snažiť? Mária.“

5. Ten, ktorý zahviezdil

Buďte (prosím) úprimní. V čase krízy by ste na neho nestavili ani cent. Nie je príliš charizmatický, no štýl svojho manažovania viedol primerane – ani príliš prísne, ani príliš laxne. A potom prišla karanténa. S rovnakými okuliarmi na nose ako Peter Parker sa premenil na supermanažéra. To nevymyslíte. Kto ako prvý zorganizoval krízovú poradu, keď boli všetci paralyzovaní? On. Kto svoj tím povzbudzoval bez toho, aby jednotlivcov vystavoval tlaku? On. Kto majstrovsky vedie svoj tím štýlom „COVID nás nezlomí?“ Stále on! Na vašom mieste by sme o mieste v jeho tíme žobronili.

6. Ten príliš empatický

„Ako sa dnes máme? Veď viete, že mi môžete všetko povedať. Podeliť sa o svoje emócie je dôležité.“ Presne takýto odkaz si nájdete s kolegami na internom čete vždy ráno o 9.00. Neskôr nasleduje individuálny 15-minútový hovor s názvom „Čas len pre vás“. Prvý týždeň sa vám záujem svojho nadriadeného o vašu pohodu zdal geniálny. Dnes škrípete zubami. Psychologické hodinky, organizovanie kolektívnych športových seáns, nutričné rady a čitateľské tipy pre „spríjemnenie vašej karantény“. Týmto si váš manažér zamieňa akúkoľvek empatiu s otravovaním. Veľa šťastia!

7. Ten, ktorý je posadnutý kontrolou

Nebolo to ideálne ani za normálu, no teraz to zašlo už príliš ďaleko. Dobre vie, že sa vaše pracovné zaťaženie znížilo na polovicu a nemá zmysel predstierať nasadenie od 8.00 do 21.00. Vaša manažérka sa však napriek tomu rozhodla, že bude všetko zisťovať, merať a kontrolovať. Každá minúta vašej agendy je odteraz načasovaná: ranné úlohy, individuálne úlohy, tímové aktivity, porady, záver týždňa. Vytiahla nejaké staré záležitosti a dostali ste deadline na nasledujúci deň, aby ste vypracovali report. A ani sa neodvažujte napiť vody medzi prestávkami, môžete si byť istí, že práve VTEDY vám napíše: „Si tu? Si k dispozícii? Môžeme si zavolať o tom reporte?… Haló???“

8. Ten, ktorý si musí najprv zmanažovať deti

Vy tu nie ste na to, aby ste rozdávali rady tým, ktorí už rodičmi sú, ale predsa. Keď Tomáško a Lucka prídu v priebehu pol hodiny trikrát, aby „tatina“ potiahli za rukáv, zatiaľ čo diskutujete o ďalšej postkaranténnej komunikačnej kampani s rozpočtom 500 000 eur, rozmýšľate, ako môže (napriek tomu super šéf!) zrazu pri svojich deťoch zaujať taký ľahkovážny prístup! Zorné pole jeho webkamery odhaľuje nekonečné bojisko s kopou hračiek, medvedíkov a roztrhnutých škatúľ od dinosaurov v pozadí. S neustálym úsmevom na perách jemne odtlačí tie malé príšerky a ukončí vaše stretnutie: „Dobre, prepáč, ale musím ísť dať deťom jesť. Preberieme to neskôr, ok?“ Áno… možno po skončení núdzového stavu.

9. Ten, ktorý zmizol

Natália, to je ten malý čierny rámček na obrazovke počas mítingu, ktorý už týždne neprehovoril ani slovo. Vypnutý mikrofón. Ani maily, ani telefonáty. Občas jej guľôčka na Skype zabliká na zeleno, no pýtate sa sami seba, či to nie je len očný klam. Natália, ako sa o nej vraví, zmizla zo zemského povrchu. Už viac nemá chuť manažovať. Áno, aj také prípady existujú.

Preložila Zuzana Chovancová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.