Assessment centrum: Čo to je a ako sa naň pripraviť?

14. 6. 2021

6 min.

Assessment centrum: Čo to je a ako sa naň pripraviť?
autor
Matěj Moravec

Absolvent FSV a FF Univerzity Karlovy v Praze, věnuje se copywritingu a překladům a soustředí se na oblasti obchodu, marketingu a projektového řízení.

Dostali ste pozvánku na pohovor a zistili ste, že bude prebiehať formou assessment centra? Neviete, čo si pod týmto pojmom predstaviť? Assessment centrum predstavuje špecifickú formu výberového konania a jeho pôvod sa dá podľa britskej organizácie Assessment Centre Group vystopovať do obdobia po prvej svetovej vojne, kedy sa tento postup začal používať k selekcii dôstojníkov do nemeckej armády. Od tej doby sa metodika assessment centra rozšírila do celého sveta a dnes ju pri výbere nových kandidátov používa nielen britská armáda alebo americká CIA, ale aj rad menších firiem i veľkých firemných korporátov, najčastejšie pri obsadzovaní obchodných, manažérskych alebo analytických pozícií. V tomto článku vám priblížime, ako assessment centrum prebieha, čo sa jeho pomocou snažia náboroví pracovníci zistiť, či sa na neho vôbec dá nejako pripraviť a ako môžete maximálne zvýšiť svoje šance na úspech. A tiež si ukážeme, že assessment centrum síce môže mať rad rôznych podôb, ale jedno je celkom isté – nudiť sa nebudete.

O čo v assessment centre vlastne ide?

Assessment centrum je akousi situačnou skúškou, ktorá slúži ako zhodnotenie vhodnosti jednotlivých kandidátov na danú pozíciu. Jedná sa o jednu z časovo a organizačne najnáročnejších foriem selekcie uchádzačov. Spravidla prebieha skupinovo, na mieste sa teda stretnete s niekoľkými ďalšími kandidátmi. Assessment centrum trvá rádovo dlhšie ako bežný pohovor, pretože sa najčastejšie jedná o sériu skupinových aktivít, kolektívnej práce a individuálnych úloh, ktoré majú hodnotiteľom ukázať, ako si vediete pri práci v tíme.

Niektoré assessment centrá môžu trvať niekoľko hodín, iné celý deň a vo výnimočných prípadoch môžu byť aj viacdenné. Celý priebeh assessment centra zaznamenáva viacero hodnotiteľov naraz – niektorí organizujú aktivity, iní len sledujú a zaznamenávajú, čo sa deje a ako spolu jednotliví účastníci interagujú. Konečná podoba daného assessment centra sa samozrejme odvíja od pozície, na ktorú sa hlásite, ale všeobecne môžete očakávať:

  • Predstavenie účastníkov. Prvým krokom je väčšinou predstavenie jednotlivých účastníkov. Očakávajte, že budete s ostatnými zdieľať základné informácie o sebe.
  • Skupinové aktivity. Veľmi pravdepodobne budete dostávať k riešeniu skupinové úlohy, ktoré musíte riešiť ako kolektív. Hodnotitelia si tak budú všímať, ako pracujete v kolektíve, ako prispievate k riešeniu situácie a či viete prakticky využiť svoje teoretické znalosti.
  • Nečakané zvraty alebo náhle zmeny zadania. Cieľom assessment centra je dostať kandidátov pod tlak a vidieť, ako v praxi riešia stresové a krízové situácie. Môže sa teda ľahko stať, že počas práce na úlohách vám budú priebežne dodávané nové informácie, bude sa vám skracovať čas alebo meniť pravidlá, podľa ktorých máte postupovať. To všetko má jediný účel – vyviesť vás z miery a sledovať, ako budete reagovať.
  • Individuálne úlohy a pohovory. Organizátori si vás tiež môžu individuálne „vyťahovať“ a baviť sa s účastníkmi jednotlivo, prípadne ich napríklad testovať z cudzieho jazyka alebo iných potrebných zručností a znalostí.

Ďalej môže byť súčasťou assessment centra aj krátka prezentácia na určitú tému alebo predstavenie vlastného spracovania domácej úlohy, ktorá bola zadaná vopred. V takýchto prípadoch ale dá spravidla zástupca firmy kandidátom vedieť dopredu, aby si mohli materiály a prezentácie pripraviť.

Dá sa na assessment centrum pripraviť?

Ak vám príde, že vôbec neviete, čo čakať, že je celá vec okolo assessment centrá trochu tajuplná a že sa cítite zľahka stratení či dokonca vystrašení, vôbec nezúfajte. Je to úplne normálne. Detaily priebehu assessment centra totiž v drvivej väčšine prípadov nie sú účastníkom poskytnuté vopred. Účastníci majú prísť nepripravení, aby tak mohli hodnotitelia v praxi sledovať ich autentické reakcie na rôzne modelové situácie a úlohy. Z toho vyplýva, že na assessment centrum sa nedá vopred nijako zásadnejšie pripraviť. Naopak – ak by ste sa o to snažili a pripravili sa na nejaký očakávaný priebeh, môže vás o to viac rozhodiť, keď bude výsledná podoba úplne iná.

Napriek tomu existujú všeobecné poučky, čo robiť vopred, aby ste potom v assessment centre mohli podať maximálny výkon:

  • Príďte oddýchnutí. Najlepšou prípravou je dobre sa vyspať, kvalitne sa naraňajkovať, nestresovať sa a prísť na miesto úplne čulý a v dobrej nálade i fyzickej kondícii.
  • Psychicky sa pripravte na akýkoľvek priebeh. Prijmite ako fakt, že vopred neviete, čo vás čaká, a skúste sa mentálne pripraviť na to, že assessment centrum môže prebiehať skutočne akokoľvek. Majte otvorenú myseľ a pristupujte k celej záležitosti pozitívne. Koniec koncov – nie každý má tú príležitosť sa assessment centra počas svojho života vôbec zúčastniť, a aj keby ste neuspeli, jedná sa o skúsenosť, vďaka ktorej sa veľa dozviete o sebe samom.
  • Oblečte sa elegantne, ale pohodlne. Váš duševný i fyzický komfort je alfou a omegou úspešného absolvovania assessment centra. Oblečte sa tak, aby ste sa cítili sebavedome, ale zároveň sa musí jednať o funkčný odev, v ktorom sa budete dobre cítiť aj fyzicky. Predsa len sa dá očakávať určitý pohyb aj dlhšie sedenie.
  • Zistite si čo najviac o danej firme a odbore, v ktorom sa pohybuje. Ak budete poznať odbor, v ktorom firma podniká, budete poznať jej históriu, firemnú kultúru a princípy, môže vám to len pomôcť. A to tým, že budete chápať dianie v širšom kontexte priorít a fungovania danej firmy.
  • Pripravte si krátku prezentáciu seba samého. S najväčšou pravdepodobnosťou dôjde na predstavovaniu účastníkov. Pripravte si preto v niekoľkých vetách, čo o sebe ostatným poviete.

Ako v assessment centre podať maximálny výkon

Každé assessment centrum prebieha inak a v každom sa u jednotlivých uchádzačov hodnotia aj iné parametre. Všeobecne ale môžete svoje šance výrazne zvýšiť, ak sa budete držať nasledujúcich tipov:

Nesnažte sa byť niekým, kým nie ste

Posudzovať vás bude tím skúsených hodnotiteľov, pred ktorými len tak niečo neskryjete. Nie je výnimkou, že okrem personalistov a manažérov sú medzi hodnotiteľmi aj psychológovia alebo špecialisti na andragogiku. Zabudnite teda na to, že sa budete snažiť „hrať“ nejakú rolu alebo predstierať, že ste niekto iný, než v skutočnosti ste. Ak sa napríklad budete za každú cenu snažiť preberať iniciatívu či viesť ostatných a tento prístup nie je v súlade s vaším osobnostným typom, skôr si uškodíte.

Najväčšiu šancu budete mať, keď sa budete správať autenticky a budete sa snažiť maximálne využiť svoj potenciál a silné stránky. Rozhodne totiž neplatí, že hodnotiteľa oslníte napríklad silnými manažérskymi sklonmi. Každý úspešný tím totiž pozostáva z celého radu rôznych rolí a aj človek, ktorého napríklad nie je toľko vidieť či počuť, ale ktorý robí kľúčovú analytickú prácu na pozadí prebiehajúcich projektov, hrá v príslušnej pracovnej skupine úplne zásadnú úlohu. V assessment centre často neviete, koľko nových pracovníkov celkom firma hľadá alebo akú úlohu by mali novoprijatí zamestnanci v tímoch hrať. Preto je tou najlepšou voľbou správať sa prirodzene a využívať svoje silné stránky.

Pozorne počúvajte zadania

Čaká vás séria kolektívnych a individuálnych úloh, niektoré náročnejšie, niektoré jednoduchšie. U niektorých bude zadanie úplne jasné, u niektorých môže byť vágne alebo dokonca úplne absurdné či odporujúce bežnému chápaniu. V každom prípade ale platí, že jedným z hlavných kritérií, na základe ktorých budete hodnotení, je vaša schopnosť počúvať a porozumieť zadanie a schopnosť pracovať na základe inštrukcií.

Pri zadávaní úloh preto pozorne počúvajte. Ideálne si všetko dôležité zapisujte. A ak vám niečo nie je jasné, spýtajte sa. Hodnotitelia oveľa radšej vidia, keď sa účastníci vopred pýtajú na veci, ktoré im nie sú jasné, než aby pri plnení úlohy robili zbytočné chyby len kvôli tomu, že nepochopili niečo v zadaní. Rovnako tak môže byť v zadaní nejaký chyták alebo chyba a vašou úlohou je tento problém vopred zachytiť.

Vaším hlavným cieľom je dosiahnuť kolektívny úspech

Keďže je primárnym účelom assessment centrá zistiť, ako si vediete v tíme, mali by ste všetky svoje aktivity podriadiť tomu, aby ste čo možno najväčšou mierou prispeli k úspechu celej skupiny. Nesmiete ostatných uchádzačov vidieť ako svojich konkurentov. Musíte ich vidieť ako svojich parťákov a členov jedného tímu. Ak niekomu niečo nejde, pomôžte mu. Snažte sa u každého uchádzača nájsť, čo je jeho expertíza a čím by mohol celej skupine prispieť.

Rozhodne nikoho nezhadzujte, nesnažte sa nad ostatných povyšovať alebo využívať neúspech niekoho iného k tomu, aby ste sa sami takpovediac „blysli“. Podobné prejavy sa totiž celkom určite obrátia proti vám, pretože hodnotitelia usúdia, že sa u vás jedná o prejav nedostatku tímového ducha. Neosočujte nikoho z toho, že vám „kazí“ prácu. To, že vám príslušný účastník nedokázal pomôcť, je totiž neúspech celej skupiny, teda aj váš.

Prejavom nešportového alebo netýmového správania sa vyvarujte aj mimo zrak hodnotiteľov. V niektorých assessment centrách totiž môže byť jeden z hodnotiteľov tajne „nastrčený“ aj medzi účastníkmi, aby skúmal ich reakcie priamo v kolektíve alebo aby vyvolával v skupine určité situácie.

Nebojte sa vystupovať

Nemusíte vás byť za každú cenu stále počuť a vidieť. Pokiaľ ale máte relevantné informácie alebo nápad, ktorý by skupine pri plnení úlohy prospel, nebojte sa ozvať a povedať ho. Rovnako ak s niečím nesúhlasíte alebo chcete navrhnúť alternatívu.

Buďte primerane aktívni, ale zároveň konštruktívni. Ak sa napríklad veci nehýbu z miesta, môžete sa začať ostatných účastníkov pýtať, čo si o tom myslia alebo aké majú nápady. Hodnotiteľa určite nezaujmete, ak budete celý čas pasívne sedieť v kúte a nebudete sa k dianiu nijako vyjadrovať.

Nestrácajte trpezlivosť

Udalosti v assessment centre vás pravdepodobne dostanú pod tlak. Budú sa meniť zadania, nebudete mať dosť času, bude vás frustrovať výkon ostatných ľudí v tíme alebo si nebudete vedieť rady. V každom prípade je nutné nestrácať trpezlivosť a riešiť jednu úlohu za druhou s maximálnym nasadením. To posledné, čo chcete v assessment centre urobiť, je rozhodiť rukami a vyhlásiť, že toto robiť nebudete alebo že na niečo nemáte dosť času.

Opancierujte sa preto trpezlivosťou a húževnatosťou, nestrácajte za žiadnych okolností pozitívny nadhľad a berte celé assessment centrum ako zábavnú a akčnú táborovú hru – tú totiž nezriedka assessment centrum pripomína.

Preklad: Lingo
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Probíraná témata