Těhotenství a hledání práce? Poradíme, jak to zvládnout

27. 2. 2024

4 min.

Těhotenství a hledání práce? Poradíme, jak to zvládnout
autor
Jessica Beebe

Freelance writer, reporter

Hledání nového zaměstnání je náročné a stresující snad úplně pro všechny. Když ale ještě k tomu zrovna čekáte dítě, je to úplně jiná liga. Těhotné uchazečky o zaměstnání musí řešit daleko víc věcí než ostatní – kolik informací sdílet během pohovorů, jaká jsou jejich zákonná práva, jestli nabízí potenciální zaměstnavatel ty správné benefity, a jak si v tom kolotoči zachovat duševní pohodu.

Dle údajů Českého statistického úřadu se během roku 2021 narodilo 111,8 tisíce dětí, o 1,6 tisíce více než v roce 2020. Třetina matek přiznává, že mělo narození dítěte negativní vliv na další vývoj jejich kariéry. Přesto ženy pracují i během těhotenství a hledají nové pracovní příležitosti napříč všemi obory.

O těhotenství otevřeně?

Co je nejlepší řešení? Poskytnout během přijímacího řízení potenciálnímu zaměstnavateli informace o stavu těhotenství, nebo naopak mlčet?

„Jak já to vidím, tak pokud první kontakt proběhne po telefonu, nic neříkejte a nejdřív se rozhodněte, jestli o tu práci máte vůbec zájem,“ říká kariérní poradkyně Lynn Bergerová. „Ale pokud se přijímací řízení rozběhne a chcete se s nimi setkat osobně a začít vážně(ji) vyjednávat, je podle mě lepší to říct.“ Bergerová dodává, že to samozřejmě závisí na tom, „jestli vám to není nepříjemné“ a „jaké mohou být negativní důsledky“, ale celkově vzato se domnívá, že většina zaměstnavatelů přijme podobné oznámení s porozuměním.

Zuzana (36) pracuje jako vedoucí v reklamě a vzpomíná, že když čekala své první dítě, účastnila se současně přijímacího řízení v jedné prestižní agentuře. V té době na ní ještě nebylo nic poznat a nebyla si jistá, jestli se má o tu novinku s možným budoucím zaměstnavatelem podělit. „Bylo to těžké rozhodování, protože jsem nechtěla, aby mě kvůli tomu, ač třeba podvědomě, nediskriminovali,“ říká. „Věděla jsem, že nabízí velmi dobré benefity pro rodiče s dětmi, ale tak úplně jsem si nebyla jistá, jak moc se jim bude chtít přijmout někoho, kdo jim za pár měsíců odejde na mateřskou.“ Zuzana se nakonec rozhodla jim o těhotenství říct a bylo pro ni úlevou, když se setkala s pochopením, což se ale nemusí stát vždycky.

Těhotné uchazečky a jejich práva

Ačkoliv většina právních předpisů na ochranu proti diskriminaci se týká především již zaměstnaných osob, lidé hledající práci jsou také chráněni zákonem. I když je na ženě těhotenství jasně poznat, nemá ze zákona povinnost tuto informaci u pohovoru sdělit, pokud nechce. Náboroví pracovníci by se mohli dostat do potíží, pokud by se na to ptali – těhotenství patří na seznam otázek, na které se ze zákona uchazečů nesmí ptát.

Podle § 12 odst. 2 zákona o zaměstnanosti se jedná o diskriminaci, která je zakázána. Kromě toho je v § 316 odst. 4 zákoníku práce uvedeno, že zaměstnavatel nesmí požadovat informace o těhotenství, protože bezprostředně nesouvisí s výkonem práce. Takže zaměstnavatel ze zákona nesmí uchazečku odmítnout na základě toho, že je těhotná, stejně tak ji následně nemůže propustit, protože po dobu těhotenství a mateřské dovolené je žena chráněna ochrannou dobou. Po návratu do práce má právo na úpravu pracovní doby. Na druhou stranu ale může být žena propuštěna z jiných důvodů – například v případě hrubého porušení pracovních povinností.

Pokud oznámení těhotenství není přijato kladně a zaměstnavatel odvolá svou nabídku práce, pak má daná osoba možnost podat žalobu podle zákona o rovném zacházení, má-li důvod se domnívat, že k odmítnutí došlo z důvodu jejího těhotenství.

Přesné informace

Uchazečky v očekávání nutně potřebují detailní informace o tom, jak to ve firmě funguje a jestli budou na pracovišti spokojené. Je proto klíčové zjistit toho co nejvíc o věcech, jako je firemní kultura a zaměstnanecké benefity.

Na co by se měla během pohovoru zaměřit každá těhotná uchazečka:

  • Jaké jsou příspěvky zaměstnavatele na pojištění.
  • Jak je zajištěno pohodlí nastávajících maminek a jaké jsou podmínky po návratu z mateřské dovolené.
  • Jak je to s OČR a nemocenskou – jak ovlivní pohyblivé složky platu.

Než kývnete na jakoukoli práci, měly byste vědět, jaké benefity budete mít k dispozici. Některé organizace nemusí být tak benevolentní jako jiné. Jak říká Bergerová: Informace, informace, informace,“ to je to, co potřebujete, ale ne všechno si můžete vygooglovat. „Promluvte si s lidmi, co už tam pracují, abyste získaly představu o tom, jak to tam chodí,“ doporučuje Bergerová kontaktovat a požádat o schůzku některé ze zaměstnanců. „Zkuste se zeptat, jak se firma v minulosti stavěla k těhotenství a návratu z mateřské.“

Zuzana, výše zmíněná pracovnice v reklamě, radí ptát se na podrobnosti radši dříve než později. „Stalo se mi, že jsem to odkládala do chvíle, kdy mi tu práci nabídli spolu se všemi podmínkami a nabízenými benefity,“ říká. „Celou dobu jsem si říkala, proč jsem se na to prostě nezeptala hned, místo abych se pak celé přijímací řízení stresovala, že to možná bude nakonec problém. Až později jsem se dozvěděla, že je během pohovorů diskriminace z důvodu těhotenství zakázána, takže jsem se nemusela ostýchat a jasně se zeptat: Co odchod na mateřskou, jak se k tomu stavíte?“

Když čekáte dítě a zvažujete, jestli se hlásíte na to pravé pracoviště, musíte vzít v úvahu také to, aby žádná část náplně práce nezahrnovala povinnosti, které nebudete fyzicky schopny vykonávat.

Zvládání stresu

Minimalizace stresu v těhotenství je velmi důležitá věc, což platí dvojnásob, pokud si ještě k tomu zrovna hledáte práci. Výběr zaměstnání a zvládání těhotenství se všemi jeho nástrahami může být fyzicky, ale i psychicky vyčerpávající. Odborníci se shodují, že během tohoto období je klíčové zvládat emoce a vyhnout se potenciálnímu vyhoření. Podle Zuzany je nejlepší vsadit na otevřenost a na všechno se ptát, hned jak začne první kolečko pohovorů, protože jen tak vytřídíte nevhodná pracoviště a vyhnete se zbytečnému přidávání duševní zátěže.

„Během těhotenství je skutečně zásadní stres co nejvíce minimalizovat,“ dodává Bergrová. „Až se tedy pustíte do hledání práce, musíte mít jasno v tom, jak vidíte svou kariéru do budoucna a co přesně právě teď hledáte a proč – je to vaše vlastní iniciativa, nebo jen reakce na něco/někoho? Je třeba si velmi dobře rozmyslet, kolik stresu si na svá bedra naložíte, jestli je ta správná chvíle pro změnu kariéry a jak může nová práce ovlivnit hladinu vašeho stresu. Ale samozřejmě platí, že pokud prostě potřebujete práci, tak je to bez diskuze. Jen si musíte všechno dobře zvážit.“

Překlad: LexiPro
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Preberané témy
Novinky, ktoré to vyriešia

Chcete držať krok s najnovšími článkami? Dvakrát týždenne môžete do svojej poštovej schránky dostávať zaujímavé príbehy, ponuky na práce a ďalšie tipy.

Hľadáte svoju ďalšiu pracovnú príležitosť?

Viac ako 200 000 kandidátov našlo prácu s Welcome to the Jungle

Preskúmať pracovné miesta