Jak se spontánně přihlásit do firmy: 5 tipů, jak poslat životopis naslepo

11. 3. 2024

5 min.

Jak se spontánně přihlásit do firmy: 5 tipů, jak poslat životopis naslepo
autor
Matěj Moravec

Absolvent FSV a FF Univerzity Karlovy v Praze, věnuje se copywritingu a překladům a soustředí se na oblasti obchodu, marketingu a projektového řízení.

Hledáte práci. Prohrabujete se desítkami pracovních inzerátů a prohlížíte profily nesčtených zaměstnavatelů. A najednou – narazíte na svatý grál. Na onoho ideálního zaměstnavatele. Firmu, která byla zdánlivě stvořená jen proto, abyste v ní pracovali. Má to jen jeden háček – a sice, že firma nenabírá. Nebo nenabízí takové místo, které by vám vyhovovalo. Měli byste i přesto do takové firmy poslat svůj životopis? Zeptali jsme se dvou odborníků na nábor, jestli je posílání životopisu „naslepo“ dobrý nápad, jak by takový životopis měl vypadat a jaká byste v takovém případě měli mít očekávání.

Pokles v nabídce pracovních míst?

Je možné, že jste si všimli, že někteří zaměstnavatelé teď nenabízejí tolik otevřených pozic jako před nedávnou dobou. Jak ukazují statistické údaje ze začátku roku, firmy po celém světě aktuálně omezují stavy, šetří výdaje nebo mají stop stav na nábor. Některé firmy dokonce začaly propouštět – a to se týká i některých českých technologických společností.

Také se čím dál více rozevírají nůžky mezi počtem kandidátů a počtem nabízených pozic. I když se nezaměstnanost v Česku stále drží na velmi nízké úrovni, v lednu 2024 nepatrně stoupla na 4 procentní body. A uchazečů o zaměstnání tak bylo na začátku roku 2024 o necelých 30 tisíc víc než volných pracovních míst. Jak uvádí ČSÚ, jedná se tak o výrazně odlišnou situaci například oproti období před dvěma lety – v lednu 2024 totiž nabízeli zaměstnavatelé o třetinu méně volných pracovních míst než v lednu 2022.

Proč nemá můj favorit mezi zaměstnavateli uveřejněné žádné pracovní nabídky?

Mohou být výše uvedená čísla jedním z důvodů, proč zrovna váš vysněný zaměstnavatel nenabírá? Může. Mnohem pravděpodobněji se ale jedná jenom o náhodu nebo třeba o stop stav na nábor vyplývající z nějaké aktuální situace.

Jak navíc uvádí psycholožka a HR konzultantka Soňa Šafářová, to, že firma nemá aktuálně zveřejněné žádné pracovní inzeráty, nemusí nutně znamenat, že nikoho nehledá. „Mnoho pozic se z nejrůznějších důvodů hledá v tzv. confidential – tedy utajeném – režimu přes agentury a headhuntery, kde není název společnosti uveden,“ vysvětluje.

Za pokus nic nedáte (kromě chvíle svého času)

Podle Miroslava Sendlaie, specialisty na náborovou strategii, existují i určité signály, které vám napoví, že by firma mohla brzy nabírat nové zaměstnance, i když ještě zatím žádné uveřejněné inzeráty nemá.

Mezi tyto signály patří například ohlášení nového projektu, spojení s jinou společností, expanze na nový trh nebo spuštění výroby nové řady produktů. Dobrým znamením také je, když má firma aktualizovanou kariérní stránku nebo když skrz svůj profil na profesních portálech nebo sítích aktivně propaguje svoji značku zaměstnavatele.

„Ale nejlepší způsob, jak zjistit, jestli firma opravdu nemá volné pracovní pozice, je přímo ji kontaktovat,“ radí Miroslav Sendlai.

Profesionální náborář si s největší pravděpodobností bude vážit toho, že se mu ozýváte sami – a tím prokazujete opravdový zájem u firmy pracovat. Jak uvádí Soňa Šafářová, náborář by neměl váš životopis v takovém případě hodit do koše.

„Náborář by se vám měl minimálně ozvat, i pokud vás neuplatní v žádném z otevřených výběrových řízení, a přiblížit vám aktuální situaci ve firmě. Případně si vás dá to tzv. ,talent poolu‘, kde mohou firmy po nějakou dobu, s ohledem na GDPR, uchovávat životopisy zajímavých uchazečů.“

Pokud vás tedy zaměstnavatel zajímá, nic vám nebrání v tom zkusit poslat svůj životopis. Nic za to nedáte, kromě trochu svého času. A pokud zrovna firma nemá volnou pozici, která by pro vás byla vhodná, váš životopis se může dostat do šuplíku potenciálních kandidátů do budoucna.

Jak ale zajistit, aby měl váš životopis co největší šanci na úspěch?

Tipy, jak poslat firmě přihlášku „naslepo“

Pojďme si projít krok po kroku, jak by takové zaslání životopisu „naslepo“ mělo ideálně probíhat.

Krok 1: Ujistěte se, že firma opravdu nemá otevřenou pozici

Prvním krokem je ujistit se, jestli firma doopravdy nenabízí volnou pozici, která by vám vyhovovala. Hlásit se na konkrétní místo totiž je (i vzhledem ke snazšímu zpracování vaší přihlášky) vždy lepší než posílat životopis „naslepo“.

Projděte si proto kariérní stránky zaměstnavatele, jeho profil na pracovních portálech i na sociálních a profesních sítích.

Krok 2: Zjistěte, kam životopis budete vlastně zasílat

Když tedy žádnou relevantní pozici v nabídce firmy nenajdete a rozhodnete se kontaktovat zaměstnavatele napřímo, kam byste měli životopis poslat?

„Poměrně běžné je, že firmy samy vyzývají na svých kariérních stránkách k tomu, aby jim kandidáti poslali životopis, i když žádná pozice zrovna není obsazovaná. Například protože vědí, že se v blízké budoucnosti otevřou nové pozice, a mít připravené kandidáty předem se jim hodí,“ vysvětluje Miroslav Sendlai.

Zkontrolujte proto, jestli není na kariérních stránkách firmy přímo formulář nebo e-mailová adresa určená pro zasílání životopisů. Pokud žádný podobný kontaktní kanál není k dispozici, můžete se obrátit na HR oddělení, případně na vedoucího týmu, ve kterém si sami sebe představujete.

„V malé společnosti (například do 20 osob) bych pak doporučila poslat požadavek přímo na vedení,“ radí Soňa Šafářová.

Další možností je oslovit náboráře dané společnosti například přes LinkedIn – ovšem pouze za předpokladu, že vidíte, že je dotyčný náborář na síti aktivní. Jinak by váš životopis mohl zůstat dlouho neotevřený v jeho přijatých zprávách.

„Také bych si v tomto případě dal pozor, aby to, co máte v životopisu, korespondovalo s tím, co máte v profilu na LinkedInu. Recruiter totiž dovede velmi rychle zjistit, že něco nesedí,“ radí Miroslav Sendlai.

Krok 3: Sepište „standardní“ CV, ale doplňte jej personalizovaným průvodním dopisem

A jak by mělo vypadat CV, které posíláte „naslepo“? Víceméně by se nemělo lišit od standardního životopisu, který posíláte jako reakci na inzerát. Jako vždy platí, že životopis by měl být stručný, výstižný, přehledný a měl by zdůrazňovat vlastnosti, dovednosti a zkušenosti, které odpovídají zaměření firmy. Dobrým zvykem je se na začátku své zprávy omluvit za nevyžádanou zprávu.

Zvýšenou pozornost byste pak měli věnovat průvodnímu dopisu (například e-mailové zprávě, se kterou životopis posíláte) nebo motivačnímu dopisu připojenému k životopisu. V něm byste měli dobře vysvětlit, proč vás zrovna daná firma zaujala natolik, že jí posíláte nevyžádaný životopis. Jasně vysvětlete, v čem můžete firmě přinést hodnotu. A také byste měli popsat, jaký druh práce nebo jakou konkrétní pozici byste si pro sebe představovali – opět na základě svých dovedností.

Zkuste také dohledat dřívější pracovní inzeráty, které firma zveřejnila v minulosti. Mohou vám poskytnout užitečný vhled do toho, na jaké dovednosti a hodnoty klade firma důraz při hledání zaměstnanců.

Krok 4: Připomeňte se

Kontakt jste dohledali a životopis spolu s motivačním dopisem odeslali. Co teď? Teď nastává doba čekání.

„Důležité je v každém případě ,nestalkovat‘ recruitera nebo manažera, pokud vás odmítnou. Jestli se neozvou zpět, zkusila bych se po 2–3 týdnech připomenout, ale to je vše,“ radí Soňa Šafářová.

Krok 5: Nezapomeňte reagovat a poděkovat. A to především v případě, že nepochodíte

A když vám náborář dá negativní odpověď? Ani tak byste neměli zapomínat na dobré vychování. Je tak určitě namístě odpovědět a poděkovat – i navzdory odmítnutí byste se totiž nikdy neměli přestat chovat profesionálně.

Mimo jiné tak zvýšíte své šance, že si na vás náborář v dobrém vzpomene, až se bude v budoucnu snažit obsadit nějakou relevantní pracovní pozici.

Co od přihlášky „naslepo“ realisticky očekávat?

Jaká je tedy pravděpodobnost, že vám zaslání nevyžádaného životopisu přinese úspěch?

To samozřejmě záleží na mnoha okolnostech. Je logické, že šance na úspěch jsou podstatně nižší, než když se hlásíte přímo na inzerovanou pozici. Proto je potřeba jít do této akce s předpokladem, že nemusí přinést žádné ovoce.

Jak navíc uvádí Soňa Šafářová, i přesto, že většina náborářů uvítá, když se jim kandidát ozve takříkajíc „na blind“, existují i tací, kteří tento proaktivní přístup uchazeče neocení. Například z toho důvodu, že mají ve firmě jasně nastavený, rigidní systém přijímání uchazečů na základě konkrétních volných pozic. A bezprizorní životopis umí jenom těžko zpracovat.

Zůstaňte ale optimisté! Máte několik es v rukávu. Tak například – když se firmě ohlásíte sami od sebe, budete zápasit s mnohem menší konkurencí, než kdybyste se přihlásili na inzerci.

„Dále tím ukážete iniciativu, což mohou ve firmě pozitivně hodnotit jako známku motivace a odhodlání. V neposlední řadě můžete zástupce firmy natolik zaujmout, že vám bude vytvořena pozice na míru,“ uzavírá Soňa Šafářová. „Riziko ,skončení v koši‘ existuje, ale i tak to podle mého názoru za zkoušku stojí.“

Takže ostych stranou a směle do toho!

Foto: Thomas Decamps for Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Hľadáte svoju ďalšiu pracovnú príležitosť?

Viac ako 200 000 kandidátov našlo prácu s Welcome to the Jungle

Preskúmať pracovné miesta