Číst mezi řádky... popisu pracovní pozice. Co všechno z něj dokážete poznat?

19. 1. 2023 - aktualizované 19. 1. 2023

3 min.

Číst mezi řádky... popisu pracovní pozice. Co všechno z něj dokážete poznat?
autor
Cécile Nadaï

Fondatrice de Dea Dia

Popis práce bývá často prvním kontaktem, který uchazeči se společností mají. Dává potenciálním zájemcům představu o tom, zda je to nabídka pro ně a jestli by se měli na danou pozici hlásit. Popis práce funguje jako síto, a abyste na nabídku byli schopni příslušně reagovat, musíte vědět, jak jej rozluštit a náležitě přizpůsobit svou přihlášku. Na následujících řádcích naleznete pár tipů, které vám s dekódováním pomohou.

Co je to popis práce?

Když firma potřebuje vyplnit prázdné pracovní místo, pracovník personálního oddělení nebo zprostředkovatelské agentury sepíše danou pracovní náplň. Je v zájmu firmy dát zájemcům o práci představu o nabízené pozici.

Jaké informace musí popis práce zahrnovat

  • Přinejmenším: název pozice oddělení, pozice v rámci firemní struktury, povinnosti a odpovědnost související s příslušnou funkcí.
  • Popis zdrojů dostupných k výkonu práce: spolupracovníci, asistenti nebo váš tým, technické vybavení, finanční a logistické zdroje atd.
  • Profil ideálního uchazeče: požadované vzdělání, školení a diplomy, očekávaná úroveň zkušeností, předchozí zaměstnání v příslušných odvětvích, nejdůležitější osobnostní rysy.
  • Praktické informace: pracovní doba a místo, specifické podmínky – časté cestování, noční směny atd., rozsah mzdy, který může být uveden i neurčitě, např. „v závislosti na zkušenostech“ nebo „dohodou“.

Co je psáno mezi řádky

Přestože se různé pracovní nabídky v zásadních bodech příliš neliší, jejich struktura může vypadat různě. Způsob formulace vám může napovědět spoustu informací o společnosti, která pozici nabízí, a dostupných pracovních místech. Schopnost rozluštit popis práce je nezbytná pro pochopení toho, jak se efektivně o danou práci hlásit.

Čtěte pozorně

Ten, kdo popis pracovní pozice dával dohromady, svoje slova pečlivě vážil, tudíž forma textu je indicií sama o sobě.

Je okamžitě jasné, že se na práci hodíte, pokud bez problému rozumíte celému popisu. Například pokud je zde užíváno technických výrazů nebo oborového žargonu, společnost jasně cílí na velmi specifické kandidáty. Pokud je to pro vás španělská vesnice, očividně nemáte pro danou práci potřebnou kvalifikaci.

Styl popisu bývá taktéž volen záměrně. Je formální, či neformální? Působí nenuceně, nebo konvenčně? Toto jsou základní prvky, které zcela jistě odráží pracovní prostředí, jaké ve firmě naleznete. Zvažte, jestli vám příslušná firemní kultura vyhovuje, než se o práci začnete ucházet. Jakmile se ocitnete u pohovoru, mějte tento styl komunikace na paměti a odpovídajícím způsobem přizpůsobte své odpovědi.

Struktura popisu napovídá, jakou bude mít strukturu samotná práce

Způsob, jakým je popis práce strukturován, často odráží ducha společnosti, která hledá nové pracovníky. Pokud popis obsahuje velmi konkrétní informace – týkající se úkolů, očekávaného vzdělání, data, kdy máte do práce nastoupit, nebo typu pracovního poměru – firma přesně ví, koho hledá. Budete mít menší volnost v tom, jak k práci přistupovat. Na druhou stranu budete přesně vědět, co se od vás očekává.

Pokud je však popis spíše neuspořádaný, špatně strukturovaný nebo obsahuje protichůdné informace, může vám připadat, že firma ve skutečnosti neví, koho chce. Lze to vykládat různě. Je společnost jednoduše špatně organizovaná? Jedná se o malý podnik, který hledá někoho na různé druhy úkolů nebo vysněného všeuměla? Je to startup, jenž záměrně nabízí pozici s vágním popisem, který se vyjasní, jakmile se připojíte k týmu?

Samozřejmě žádná z těchto možností nepředstavuje zásadní problém, přes který nejede vlak. Mnoho žadatelů by si představovalo pozici, která jim bude šitá na míru, a rádi by dané oddělení efektivněji reorganizovali nebo by chtěli do všeho fušovat, aby daný podnik poznali skrz na skrz. Tyto věci je dobré si dopředu ujasnit. Můžete se tak hlásit na pozici s vědomím, do čeho jdete.

Správně si vyložte, co po vás firma požaduje

Ujistěte se, že skutečně rozumíte tomu, na kterých vlastnostech uvedených v popisu firmě u kandidáta skutečně záleží. Například „smysl pro týmového ducha“ není to samé jako „vedení týmu“. Stejně tak „seriózní vystupování“ nemusí nezbytně znamenat, že se hledá někdo přísný a bez smyslu pro humor. Může to jednoduše znamenat, že firma hledá někoho zodpovědného, dochvilného a svědomitě plnícího své povinnosti, na druhou stranu ale usměvavého, uvolněného a laskavého.

Stejně tak „kreativní“ jedinec neznamená impulzivní nebo bujarý. S největší pravděpodobností se hledá někdo, kdo je schopen přicházet s originálními nápady a inovativními řešeními a kdo se umí zároveň chovat profesionálně. Věnujte pozornost použitým přídavným jménům a poznáte, které ze svých vlastních zkušeností u pohovoru zdůraznit.

Můžu se přihlásit, i když nemám veškeré požadované zkušenosti?

Jen výjimečně na vás bude sedět každý bod v popisu práce. Často vám budou chybět buďto schopnosti, znalosti, nebo zkušenosti, ale pokud čekáte na pracovní nabídku, která bude sedět přesně na vás, (téměř) nikdy se k ničemu nedostanete.

Nezbytné a volitelné dovednosti

V závislosti na znění popisu si můžete vytvořit obrázek o tom, jakou váhu firma přikládá různým uvedeným schopnostem. Některé mohou být „vyžadované“, „nezbytné“ nebo „nutné“, kdežto u jiných může být uvedeno „žádoucí“ nebo „považuje se za plus“.

Pokud vám chybí „nezbytná“ dovednost, tím, že se na pozici přihlásíte, budete akorát ztrácet čas svůj i ostatních. Není ideální, pokud by se od vás očekávala znalost konkrétního programovacího jazyka, který jste nikdy předtím neviděli. Ze stejného soudku: neucházejte se o pozici, na kterou potřebujete plynnou španělštinu, ale přitom umíte jen pár slovíček.

Když vám však chybí nějaké „bonusové“ dovednosti, vyzdvihněte ostatní, které máte, a dejte náborářům najevo, že jste více než ochotni se příslušným dovednostem přiučit, jakmile práci dostanete. Tím ukážete své odhodlání učit se a rozvíjet.

Rozklíčování popisu práce vyžaduje pochopení toho, co společnost dává všanc a co naopak očekává od vás, abyste se mohli na tyto požadavky zaměřit a podat žádost s dobrou šancí na úspěch. Podívejte se na věc z úhlu pohledu náboráře a ukažte jim, že na to máte.

Foto: Welcome to the Jungle
Přeložila: Eva Mazalová
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Hľadáte svoju ďalšiu pracovnú príležitosť?

Viac ako 200 000 kandidátov našlo prácu s Welcome to the Jungle

Preskúmať pracovné miesta