Práce ve start-upu: Jaké jsou výhody a nevýhody?

16 mar 2021

6 min

Práce ve start-upu: Jaké jsou výhody a nevýhody?
autor
Barbora Vičarová

Barbora Vičarová se věnuje nejčastěji digitálním a technologickým tématům, marketingu nebo sociálním sítím. V současnosti pracuje pro Českou televizi, kreativní studio artBLOCK a píše pro Marketing Journal.

Hledáte práci, projíždíte pracovní nabídky a váháte, zda zvolit zajeté koleje korporátu, anebo uvolněně vyhlížející start-up – poprosili jsme ty zkušenější, kteří už se start-upy mají zkušenost, aby si posvítili na hlavní výhody a nevýhody. Jak to dopadlo? Tady jsou přehledně shrnuté výhody a nevýhody!

Výhody

Pracovní svoboda

Jednou z prvních výhod, která napadne většinu dotazovaných, je svoboda. Start-upy bývají většinou vnímány jako opak svázaného, zkostnatělého a byrokratického prostředí státních institucí nebo korporátů. „Pracovní svoboda pro mě neznamená jen flexibilní pracovní dobu – jsem sova a občas jsem efektivnější v noci než ráno –, ale především možnost mít příležitost cokoliv v rámci firmy změnit či vylepšit v krátkém časovém horizontu,“ říká Pavla Umlaufová, která pracuje jako PR a brand strategist ve start-upu Vacuumlabs.

A má pravdu, právě svobodné a uvolněné prostředí i atmosféra často patří mezi jednu z hlavních výhod, po kterých zejména mladí lidé v práci touží. Ve start-upech většinou nenajdete formální dress code nebo píchačku u vstupu, která hlídá na minutu přesný příchod. A to může být zásadní hodnota, která zájemce o práci láká. „Za mě je výhodou určitě mindset jako takový, který lidé okolo start-upů mají. To zapálení rozjíždět věci, zkoušet nové přístupy, prošlapávat neprošlapané cesty. A zmínila bych také flexibilitu, sbalit si jenom laptop a odjet na měsíc na Srí Lanku nebo do Vietnamu a pracovat odtamtud,“ shoduje se i výpověď Míši Dvořákové ze start-upu Beat Games, který stojí třeba za velmi úspěšnou VR hrou Beat Saber.

„V práci trávíme většinu času svého dospělého života a je potřeba se v pracovním prostředí cítit co nejvíce komfortně.“ – Pavla, Vacuumlabs

Inspirativní prostředí

„Na start-upovém prostředí mám rád jeho dynamičnost a uvolněnost, líbí se mi, když lidé dělají, co je skutečně baví a naplňuje, a všichni se podílejí na úspěších projektu,“ říká Filip Kirschner, spoluzakladatel a COO z Appliftingu. Právě zapálení kolegové, se kterými sdílíte nadšení a máte si co říct i ve volném čase, mohou být žádanou inspirací, kterou v nudné kanceláři nenajdete. S tím souhlasí i Michael Petrus, kreativec a spoluzakladatel technologického start-upu Nanits Comics a ilustrátorského studia artBLOCK: „Z mé zkušenosti je pozitivem dynamické prostředí, kde může být člověk opravdu hybatelem věcí. Když něco vymyslí, může relativně rychle vidět výsledky své práce zapracované do produktu nebo služby, kterou tvoří.“

Právě inspirativní prostředí pak může vést i k založení svého vlastního start-upu. „Inspirovali mě úspěšní podnikatelé, kteří vybudovali skvělé firmy. Chtěli jsme s kolegy z IBM také zkusit něco vlastního. Od začátku jsme chtěli zásadně pozitivně ovlivnit život lidí v budovách a tato vize nás hnala dopředu,“ vysvětluje Max Verteletskyi, CEO & co-founder start-upu Spaceti. „V minulosti jsem měla štěstí pracovat nebo spolupracovat s neuvěřitelně zapálenými a agilními týmy, které si tuhle mentalitu držely a neustále je poháněla dopředu. Když okolo sebe vidíte lidi, kteří se nebojí do toho opřít, mají talent a vizi, hrozně vás to inspiruje a nakopne,“ potvrzuje i Míša z Beat Games.

Možnost rozvoje

Právě nápady, inovace a originální řešení jsou ve start-upu ceněným artiklem. Zajímavé pak může být sledovat, jak vám takový nápad doslova roste pod rukama. „Vznikli jsme jako typická garážovka, která se rozrostla do velkého vývojového studia o 120 lidech s pobočkou v Londýně. Už nejsme start-up, nicméně v rámci firmy máme vlastní start-upový ‚inkubátor‘, který nově vedu, plánujeme validovat nápady, které v Appliftingu vznikají, a přijít s vlastním start-upem, na kterém se budou applifteři podílet,“ naznačuje Filip právě neomezené možnosti, které jejich firma zaměstnancům nabízí.

Právě inovace nebo neotřelý nápad jsou mnohdy impulsem k tomu, začít ve start-upu pracovat nebo rovnou nějaký svůj vlastní založit, jako to udělal třeba Michael, který využil svojí zkušenosti s komiksy a ilustrací a spoluzaložil technologickou platformu Nanits Comics: „V danou chvíli a za daných podmínek pro mě byla cesta start-upu jediná pro realizaci myšlenky, kterou jsme měli s týmem v hlavě. Jedna věc byla vysoce kreativní činnost na denní bázi, druhá ale byly finance pro rozjezd, které jsme získali skrze první investice.“

„Jednoznačnou výhodou je možnost adaptace, což koneckonců ukázala také pandemie – zatímco mají korporáty problémy, ve start-upovém prostředí se daří. Pozitivně vnímám využívání moderních technologií, které si start-upy osvojují daleko rychleji než velké společnosti.“ – Filip, Applifting

Firemní kultura a benefity

„10 % pracovního času na sebevzdělávání, firemní teambuildingy, neomezený home office, různé vychytávky v kanceláři, ovoce a zelenina, dog friendly office a k tomu fajn tým talentů, s kterým tvoříme partu i po pracovní době,“ vyjmenovává Pavla benefity, které se týkají mnoha start-upů, a třeba právě i toho, ve kterém pracuje ona sama. Start-upy často lákají právě výhodami, moderním zázemím nebo benefity, které v korporátu nenajdete. „To je pro mě důležité, přeci jenom v práci trávíme většinu času svého dospělého života a je potřeba se v pracovním prostředí cítit co nejvíce komfortně,“ dodává Pavla.

Technologie a schopnost adaptace

„Jednoznačnou výhodou je možnost adaptace, což koneckonců ukázala také pandemie – zatímco mají korporáty problémy, ve start-upovém prostředí se daří. Pozitivně vnímám využívání moderních technologií, které si start-upy osvojují daleko rychleji než velké společnosti,“ říká Filip. Právě technologie jsou velkým lákadlem a start-upy jimi mnohdy předčí obrovské firmy, pro které je každé zavedení nového systému transformací na dlouhá léta. „Start-upy jsou vesměs všechny plně digitálními firmami a mohou pracovat i v době home office. V Appliftingu jsme tak prakticky jen rozvezli lidem křesla a monitory a všichni můžeme vyvíjet z domova,“ uzavírá Filip.

Právě rychlý start i následný vývoj je velkou výhodou pro ty, kteří nechtějí věnovat roky života budování si kariéry ve velké organizaci se spoustou stupňů řízení. „V rámci start-upu se vaše zkušenosti akcelerují. Zkušenosti, které posbíráte za rok ve start-upu, často nezažijete ani za 5 let v korporaci,“ shrnuje další z výhod Max ze Spaceti. S pestrou paletou zkušeností souhlasí také Míša z Beat Games: „Vždy jsem oceňovala to, jak mi práce ve start-upu umožňuje v mém oboru vyzkoušet různé věci, jednou byla v marketingu potřeba vyřešit něco kolem PR, jindy zase kreativu, pak třeba připravit kampaň, zorganizovat event nebo se podílet na vývoji produktu.“

„V rámci start-upu se vaše zkušenosti akcelerují. Zkušenosti, které posbíráte za rok ve start-upu, často nezažijete ani za 5 let v korporaci.“ – Max, Spaceti

Nevýhody

Zodpovědnost

Jedna z hlavních výhod, tedy svoboda, s sebou nese i jeden z mínusů, který ve start-upech nemusí vyhovovat každému. „Se svobodou také přichází velký kus zodpovědnosti,“ říká Pavla z Vacuumlabs. Nespoutané prostředí rozjíždějící se firmy totiž může mnohdy znamenat také neomezené možnosti a množství situací, které řešíte poprvé, a tak se logicky několikrát spálíte, než najdete to ideální řešení. „Jde většinou o mladé začínající firmy, kterým občas na vyšších pozicích chybí senioři s dlouholetou praxí v oboru, což se mnohdy odráží negativně především na strategických a finančních rozhodnutích,“ naznačuje Pavla časté negativum, které se se start-upy pojí.

„Nevýhoda, na kterou jsem časem narazila, jsou asi vlastní limity ve vědomostech a know-how. Občas člověk prostě kvůli nedostatku zkušeností nedokáže efektivně vyřešit nějaký problém nebo maximalizovat výsledky, i když má zapálení a snaží se, jak to jde,“ přiznává i Míša z Beat Games a zajímavě tím reflektuje, co může být důvodem špatné strategie nebo nedobrých rozhodnutí ve start-upu.

Sezení na více židlích

Právě chybějící pozice a menší tým může způsobit, že ačkoliv do start-upu nastoupíte jako specialista na sociální sítě, časem se stanete také markeťákem, PPCčkařem, webdesignérem, fotografem a recepční v jedné osobě. Start-upy často mají jen pár zaměstnanců, a proto v nich musíte zvládat mnoho rolí a být neustále připraveni čelit novým výzvám, což ale nemusí vyhovovat každému. „Co se týče různorodosti náplně práce v malém týmu, tak tu někdo oceňuje, pro někoho to může být noční můra a dává přednost tomu, když se může specializovat například jen na jednu konkrétní oblast ve svém oboru. Pro takové lidi asi rozjíždějící se start-up s malým týmem, kde každý dělá ‚trochu od všeho‘, možná nebude nejlepší volba,“ shrnuje Míša.

Mnoha lidem pak více vyhovuje spíše úzce vymezená odpovědnost, kterou větší firma může nabídnout a nevadí jim, že plní úzce vymezenou část práce a nijak nemohou ovlivnit chod firmy jako celku. „Jako součást korporátního stroje má oproti práci v menší firmě člověk přesně definovanou roli a kompetence. Jeho vliv na směřování firmy je zanedbatelný, takže to často znamená, že se nemusí (a vlastně ani nemůže) angažovat ve změně aspektů své práce, které mu nevyhovují,“ říká Filip z Appliftingu. V tomto případě je tedy dobré si upřímně položit otázku, jaký jste zrovna vy typ člověka a který přístup vám bude vyhovovat více.

„Start-upy nesou svá rizika. Nejste ve stabilní organizaci a často se střídají ‚ups and downs‘. Zažíváte velká vítězství i prohry. Důležité je sledovat, jestli se po roce, dvou, třech posouváte dopředu a správným směrem.“ – Max, Spaceti

Velký tlak

Právě velký tlak a nutnost přežít může být pro jedince poměrně stresující. „Start-up potřebuje prokazovat výsledky. Je jedno, jestli jsou to prodeje, počty uživatelů nebo jiné metriky. Ale tlak na dosahování výsledků v daném čase tam může být o dost vyšší. Ostatně potřebujete v co nejrychlejším čase prokázat nějaké své hypotézy a otestovat svůj produkt nebo službu,“ shrnuje nevýhodu Michael Petrus z artBLOCKu. Zatímco ve velké firmě si tak můžete odjet na dovolenou a máte třeba hned několik kolegů, kteří vás mohou zastoupit, se start-upy se často pojí usilovná práce ve dne v noci a dlouhé čekání na vysněný úspěch.

Nejistota

Pokud nastupujete do zavedené firmy, která má tisíce zaměstnanců a je velkým kolosem, pravděpodobně se nemusíte bát jejího krachu. U start-upu s krátkou historií však nejistota může být jednou z nevýhod. „Obecně si nemyslím, že by samotná práce ve start-upu měla velké nevýhody, ale je zde určitá nejistota v tom, zda start-up se svým projektem uspěje. Určitě je potřeba mít dobrý business plán a správné partnery, jak na straně investorů, tak v týmu,“ říká Filip.

S tím souhlasí také Max ze Spaceti: „Start-upy nesou svá rizika. Nejste ve stabilní organizaci a často se střídají ‚ups and downs‘. Zažíváte velká vítězství i prohry. Důležité je sledovat, jestli se po roce, dvou, třech posouváte dopředu a správným směrem.“ I zde je tedy potřeba zvážit, co má pro vás větší cenu – práce, která vás baví a naplňuje, ačkoliv třeba není úplně jisté, jak dlouho bude za daných podmínek trvat, anebo raději méně stresující zaměstnání, u kterého můžete odpoledním odchodem vše pustit z hlavy. Na které straně jste vy?

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Las temáticas de este artículo