Praktický průvodce všemi druhy pracovních úvazků (nejen) pro studenty

16 may 2024

6 min

Praktický průvodce všemi druhy pracovních úvazků (nejen) pro studenty
autor
Petra Němcová

Externí redaktorka

Svět práce může být občas trochu složitý, a když se začneme bavit o smlouvách a právních aspektech, celá věc se značně komplikuje. Máte nastoupit na hlavní pracovní poměr? Dohodu? Nebo jako dodavatel služeb na IČO? Co vlastně který typ úvazku znamená pro vás i pro zaměstnavatele? A kdo se v tom proboha má vyznat? Nemějte obavy, pomůžeme vám.

HPP: Klasický zaměstnanec na celý úvazek

Jedním z nejčastějších pracovních úvazků je ten hlavní neboli HPP (hlavní pracovní poměr). Znamená to, že máte u zaměstnavatele podepsanou smlouvu, která vás i jeho zavazuje ke specifickým věcem. Standardní úvazek má 40 hodin týdně a může být sjednaný na dobu určitou i neurčitou.

Podle zákoníku práce je stanovená dovolená na minimálně 4 týdny (160 hodin) ročně. Výjimku tvoří státní zaměstnanci, pedagogičtí pracovníci a lidé vykonávající práci pod zemí či jinak náročnou práci. Na dovolenou vzniká nárok v momentě, kdy má zaměstnanec odpracováno alespoň 60 dnů u jednoho zaměstnavatele. Ná zmíněné 4 týdny máte nárok, pokud u zaměstnavatele odpracujete celý rok. Dovolená se jinak poměrově snižuje podle toho, jak dlouho jste zaměstnaní.

Při HPP se zaměstnavatel zavazuje odvádět za zaměstnance sociální a zdravotní pojištění, které mu i zčásti hradí. Pokud nepracujete nikde jinde, tak za vás zaměstnavatel zpracuje i roční zúčtování daní. Pokud však máte k HPP ještě nějakou dohodu či jste třeba OSVČ na vedlejší činnost, musíte si podat daňové přiznání.

Pro koho se tento úvazek hodí?

HPP je výhodný pro ty, co touží po bezpečí. Díky smlouvě máte totiž jistotu mzdy, placené dovolené, odvodů a dalších benefitů. Pokud si nechcete hledat svoje vlastní zakázky a nevadí vám menší flexibilita, je HPP úvazek vhodný pro vás. Naopak velmi nevhodný je tento úvazek v případě, kdy vám nevyhovuje vztah nadřízený/podřízený a chcete pracovat naprosto podle sebe – a to jak časově, tak i obsahem práce, provedením nebo výběrem klientů.

Jak je to s HPP na částečný úvazek?

Částečný úvazek znamená, že člověk nepracuje na plný úvazek 40 hodin týdně, ale má úvazek snížený dle domluvy. Zákoník práce proto ani pojem „částečný úvazek“ nezná a hovoří se pouze o kratší pracovní době. Pracovní podmínky jsou v ten moment stejné, nicméně mzda nebo třeba dovolená budou poměrově zkráceny. Částečný úvazek může zaměstnavatel nabízet rovnou nebo o něj můžete požádat časem, například z důvodu péče o děti.

A jak je to s odvody? Z hrubé mzdy se odvádí záloha na daň ve výši 15 %, a pokud není podepsané růžové prohlášení (které vám vysvětlíme za chvilku), tak i daň srážková. Z hrubé mzdy se také odvádí sociální a zdravotní pojištění. Pokud však máte úvazek tak malý, že vaše příjmy nepokryjí ani minimum pro odvody, budete je muset doplatit.

DPP: Přivýdělek s ročním omezením odpracovaných hodin

Dalším typem pracovněprávního vztahu je DPP – tedy dohoda o provedení práce. Tato dohoda vám umožňuje odpracovat 300 hodin ročně u jednoho zaměstnavatele a používá se především pro kratší pracovní úvazky.

Pokud vyděláte měsíčně do 10 000 korun a je to váš jediný zdroj příjmu, musíte myslet na to, že za vás nikdo nehradí zdravotní a sociální pojištění. Sociální pojištění není povinné, ale zdravotní ano, a tak musíte pojistné odvést sami. Pokud si však měsíčně vyděláte 10 001 korun a více, tak již zdravotní i sociální zaměstnavatel za zaměstnance odvádí a částečně hradí. Má to ale háček. Zmíněných deset tisíc platí pouze do června tohoto roku. Od července 2024 totiž vejdou v platnost dva konsolidační balíčky, a to:

  • Limit pro dohodu o provedení práce u jednoho zaměstnavatele bude 10 500 Kč.
  • Limit při souběhu více dohod o provedení práce u více zaměstnavatelů bude 17 500 Kč.

Od nového roku vznikl zaměstnancům na DPP nárok na čerpání dovolené. Podmínkou je to, že dohoda musí být uzavřena minimálně na 4 týdny a zároveň musí během jednoho kalendářního roku odpracovat alespoň 80 hodin (4násobek fiktivní 20hodinové pracovní doby) u stejného zaměstnavatele. Podle počtu odpracovaných hodin roste i počet hodin dovolené.

Pro koho se tento úvazek hodí?

Protože můžete na tuto dohodu odpracovat pouze 300 hodin ročně, hodí se pro kratší zaměstnanecké poměry, jako třeba letní brigády. Nejste tolik chráněni jako u HPP, ale na oplátku dostanete vyšší míru flexibility. Vyplatí se studentům a důchodcům, pokud si vydělají do 10 000 měsíčně. Zdravotní a sociální za ně totiž platí stát, a jestliže mají ještě navíc podepsané růžové prohlášení, netýká se jich ani 15% srážková daň. Tento typ dohody není vhodný pro člověka, který pobírá sociální dávku podpory v nezaměstnanosti. Při uzavření DPP o tento příspěvek přijdete.

DPČ: Přivýdělek s omezením hodin na týden

Druhá z dohod je dohoda o provedení pracovní činnosti. Hlavním specifikem je to, že nesmí v průměru překročit polovinu stanovené týdenní pracovní doby, a tedy je běžnou pracovní dobou na DPČ 20 hodin týdně.

To, jestli musíte platit pojištění, závisí na tom, zda překračuje váš výdělek tzv. rozhodnou částku. Ta v roce 2024 činí 4000 korun. Pokud vyděláte do této částky, a zároveň jste student, důchodce, na rodičovské apod., jste oproštěni od placení sociálního a zdravotního pojištění. Pokud za vás však pojištění neplatí stát ani zaměstnavatel, musíte stejně jako v předchozím případě uhradit zdravotní pojištění vy sami. Pokud vyděláváte nad 4000 korun měsíčně, odvádí se sociální a zdravotní pojištění.

Minimální hodinová mzda je pro rok 2024 stanovena stejně jako u HPP, tedy 112,50 korun.

Pro koho se tento úvazek hodí?

DPČ je výhodnější než DPP v momentě, kdy budete pracovat pro daného zaměstnavatele konstantně určitý počet hodin v každém týdnu po delší dobu. Při práci 20 hodin týdně totiž za rok napracujete zhruba 1000 hodin, což by s DPP kvůli omezení 300 hodin nebylo možné.

Můžu mít dohod více?

Pokud chcete mít uzavřených více DPP u více zaměstnavatelů, není to problém. Maximálních 300 hodin ročně se počítá pro každou z dohod zvlášť. Je ale potřeba dát si pozor na to, že od nového roku platí, že při součtu 17 500 korun za měsíc odvádíte sociální a zdravotní pojištění.

I DPČ můžete během roku uzavřít více, nicméně i zde je omezení. U jednoho zaměstnavatele nesmí odpracovaná doba překročit 20 hodin týdně.

Při kombinování DPP a DPČ platí stejná pravidla, případně i při kombinování dohod a HPP. Je ale třeba pohlídat si podání daňového přiznání.

Růžové prohlášení – co to je a jak to funguje?

Formulář prohlášení poplatníka neboli růžové prohlášení je dokument, který umožňuje uplatnit slevu na dani. To znamená, že stanovuje způsob zdanění. Na základě tohoto formuláře se sráží daň ze mzdy a zohledňují se slevy (např. na studenta, na dítě, na ZTP atd.).

Je důležité vědět, že tento dokument můžete mít podepsaný pouze na jednom místě v jednom měsíci. To znamená, že v jednom měsíci můžete mít prohlášení podepsané u jednoho zaměstnavatele a další měsíc již u jiného, nikdy však nesmíte uplatňovat prohlášení na dvou místech v jednom měsíci najednou. Tam, kde budete mít podepsané prohlášení, vám nebude odečtena 15% srážková daň. Pokud máte více dohod najednou, vyplatí se prohlášení podepsat na místě, kde máte nejvyšší příjmy.

Práce „sám na sebe“ (OSVČ)

Osoby samostatně výdělečně činné označujeme zkratkou OSVČ. Samostatně výdělečnou činnost můžeme rozdělit na dva druhy, a to hlavní a vedlejší. Jak již název napovídá – u hlavní se jedná o váš jediný a hlavní příjem, u vedlejší činnosti jste zaměstnaní na HPP, studujete, pobíráte důchod apod.

Na živnost můžete pracovat skoro v každém oboru, k některým je však trošku složitější dostat povolení. Živnosti můžeme rozdělit na dvě základní, a to ohlašovací a koncesované. Pod ohlašovací spadají živnosti volné (nejčastější, obecnější), řemeslné (je třeba prokázat odbornou způsobilost), vázané (je třeba prokázat odbornou způsobilost) a tím druhým typem je zmiňovaná koncesovaná (speciální úřední povolení).

Jako podnikatel na OSVČ musíte hradit sociální a zdravotní zálohy na pojištění. V roce 2024 to je:

Sociální pojištění

  • OSVČ vykonávající činnost jako hlavní: 3852 Kč.
  • OSVČ vykonávající činnost jako vedlejší: 1413 Kč.

Zdravotní pojištění

  • OSVČ vykonávající činnost jako hlavní: 2968 Kč.
  • OSVČ vykonávající činnost jako vedlejší: neplatí se.

Druhou variantou je placení daně paušální. Jednou měsíčně odvedete danou částku, která pokryje sociální, zdravotní i daň z příjmu. Částka se vypočítá podle vašeho příjmu a oblasti, ve které podnikáte.

Co se stane, když mám IČO na vedlejší činnost a přestanu být student?

Je možné, že již během studia se vám podaří najít své vlastní klienty a zakázky, a uděláte si proto živnostenský list. V momentě, kdy ukončíte studium (státní závěrečná zkouška, přerušení…), je třeba nahlásit tuto skutečnost do 8 dnů živnostenskému úřadu, zdravotní pojišťovně a ČSSZ. Z vedlejší činnosti se totiž stane hlavní. V tomto případě si musíte dát pozor na to, že vám tím zároveň vzniká povinnost platit za sebe sociální a zdravotní pojištění.

Pro koho se tento úvazek hodí?

Tento typ zaměstnání je vhodný pro člověka, který chce vše v práci podřizovat sám sobě. To, kdy budete pracovat, jak to uděláte a kolik za to dostanete peněz. Nicméně je to podmíněno starostí se sháněním vlastních klientů a zakázek a občas náročnější byrokracií. Pokud tedy chcete mít „klid“ a o nic se moc nestarat, nebude pro vás tento typ úvazku vhodný.

A podle čeho je tedy dobré vybírat?

Základem je zvážit to, co od práce chcete a požadujete. Jestli je pro vás priorita bezpečí a jistota, bude pro vás ideální klasická smlouva a hlavní pracovní poměr. Pokud chcete kombinovat několik zaměstnání, budete pravděpodobně volit cestu zkrácených úvazků nebo dohod. No a pokud je pro vás prioritou volnost a flexibilita, bude nejlepší volbou OSVČ.

Foto: Thomas Decamps for Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.