Green flags v pracovní nabídce. Jak vypadá dobrý pracovní inzerát?

06 may 2024

3 min

Green flags v pracovní nabídce. Jak vypadá dobrý pracovní inzerát?

Hledáte práci, pročítáte inzeráty, luštíte mezi řádky a snažíte si udělat nějakou představu o tom, jak by mohla vypadat vaše budoucnost, kdyby to vyšlo. Dáváte si dobrý pozor na varovné signály (tzv. red flags), které okamžitě napoví, že SEM tedy životopis rozhodně posílat nebudete. Ale hledáte také pozitivní signály neboli green flags? Čím se od ostatních liší pracovní nabídky, které člověku dodají pocit klidu a chuť se přihlásit o práci? Ptáme se, jaká kritéria se musí objevit v inzerátu, aby bylo poznat, že tady se vám bude pracovat dobře.

Nabízené platové rozpětí

Pracovních nabídek, které otevřeně zmiňují peníze, je jako šafránu. Mzdu uvádí v inzerátech jen čtvrtina firem, přitom se jedná o naprosto klíčovou informaci sloužící k začátku budování důvěry k zaměstnavateli. Stačí orientační platové rozpětí a uchazeči poznají, že ve firmě funguje transparentní platová politika a mzdy nejsou rozdělovány náhodně.

Dobrou zprávou je, že éra inzerátů, u nichž člověk neví, jestli se uchází o minimální mzdu, nebo plat Elona Muska, se chýlí ke konci, protože od června 2026 budou muset začít firmy uvádět v pracovních nabídkách alespoň platové rozpětí, když ne konkrétní částku. Evropská směrnice o transparentnosti odměňování totiž stanoví právo uchazečů na informace o nabízeném platu. Jakmile bude tato směrnice provedena v českém právním řádu, už se budete moci hlásit jenom na nabídky, které vám budou platově vyhovovat. Dokonce by to mohlo pomoci snížit nerovnosti v odměňování mužů a žen! Když se to tak vezme, informace o platu v inzerátu brzy nebudou green flag, ale standard.

Konkrétní popis pracovní náplně, žádné vágní naznačování

Důležitost přesného a vyčerpávajícího popisu náplně práce se dost často podceňuje. Přitom se jedná o základ vaší budoucí pracovní smlouvy! Jestli se vám zdá, že dávají odrážky náplně práce smysl, a nevypadá to, že se od vás bude chtít od všeho trochu, je to dobré znamení. Podle toho totiž poznáte, že zaměstnavatel dobře ví, co práce ve vašem oboru obnáší, jaké jsou k ní potřeba dovednosti a jak budou zhruba vypadat vaše každodenní povinnosti. Snižuje se tím riziko, že pro zaměstnavatele budete „holka pro všechno“, naloží vám práci tří lidí a bude chtít, abyste se rozkrájeli.

Popis fází přijímacího řízení

Není nic horšího, než když nemáte naprosto žádný přehled o tom, jak bude probíhat přijímací řízení. I uchazeč je člověk a jeho čas je stejně cenný jako čas ostatních, navíc má často nervy napnuté k prasknutí. Nejdřív přijde nadšení, když narazí na inzerát snů, pak tréma před pohovorem, pak nekonečné čekání na rozhodnutí… Člověk je v takových chvílích vděčný za jakoukoli informaci o tom, co může čekat a kdy!

Každá firma, která si dá tu práci a stanoví deadline pro zasílání životopisů a vysvětlí jednotlivé fáze procesu, si zaslouží velký dík. Díky těmto informacím si může člověk velmi rychle v hlavě srovnat, jak moc o tu práci stojí – je motivace dost velká na to, aby vydržela celou avizovanou dobu přijímacího řízení? Pokud navíc sdílené informace naznačí, že přijímací řízení má smysluplné podmínky, je to jen další plus!

Pracovní doba není tajemstvím

Jako šafránu je taky inzerátů, které obsahují popis pracovní doby. Podle studie společnosti OpinionWay vadí 43 % uchazečů, že je prakticky pravidlem v pracovních nabídkách pracovní dobu neuvádět. Stanovením rozmezí, odkdy–dokdy budete muset být v práci (i kdyby se mělo jednat o flexibilní pracovní dobu nebo orientační údaj podléhající změnám), dává zaměstnavatel najevo, že nechce mlžit, aby vás následně mohl sedřít z kůže, a že respektuje oddělení pracovního života od soukromí.

Transparentnost se cení. Díky jasným informacím si uchazeči mohou představit, jak bude práce pro danou firmu vypadat, a mohou se rozhodnout, zda to odpovídá jejich požadavkům a očekáváním.

Jasná pravidla práce na dálku

V inzerátu by se měla rozhodně objevit informace, jestli je na nabízené pozici možný home office, a pokud ano, jaké jsou jeho přesné podmínky. Čím přesnější informace, tím lépe – kdo může pracovat na home officu, jak často a co to obnáší? Jestli práce na dálku možná není, tak proč? Možnost home officu se stává jedním ze základních kritérií při volbě zaměstnání a často je to hlavní podmínka, přes kterou pro řadu uchazečů nejede vlak.

Proto je nejlepší mít v tom jasno co nejdřív. Zaměstnavatelé, kteří možnosti home officu otevřeně uvádějí v inzerátech, mají zjevně s prací na dálku zkušenost a umějí nastavit vyhovující podmínky. Vědí, co zaměstnanci moderní doby očekávají.

Fluktuace zaměstnanců

Fluktuace zaměstnanců společnosti, tedy počet nově příchozích a končících zaměstnanců za rok, je dobrý ukazatel toho, jestli má firma zdravou pracovní kulturu. Vysoká fluktuace může naznačovat, že tam něco není v pořádku: může to být toxický management, negativní atmosféra na pracovišti, příliš velká pracovní zátěž… Naopak nízká fluktuace je signálem, že jsou tam zaměstnanci spokojení. Dalším plusem je, že HR tým věnuje těmto statistikám pozornost, a firma tedy proaktivně usiluje o to, aby u ní byli zaměstnanci spokojení.

Ale pozor, vysoká fluktuace zaměstnanců nemusí nutně znamenat, že na pracovišti vládne toxická atmosféra. U některých profesí jsou časté změny kariéry běžné, například u obchodních zástupců. Stejně tak jsou některé obory k fluktuaci pracovníků náchylnější. Platí to například pro pohostinství, gastronomii či cestovní ruch, kde může fluktuace zaměstnanců dosahovat 70 %. Poskytované údaje je proto potřeba brát s rezervou.

Společenská odpovědnost podložená důkazy

Greenwashing, pinkwashing, femwashing… Nenechte se zmást proklamovanou angažovaností zaměstnavatele: neexistují-li konkrétní důkazy, které by podpořily jeho tvrzení o společenské odpovědnosti, pak si asi na dobrého anděla jenom hraje. Společnosti, které naopak potvrdí svůj progresivní přístup statistikami o poměru mužů a žen ve vedení, případně mají certifikaci ekologického provozu nebo sledují svou uhlíkovou stopu, ty mají bod k dobru. Nestačí se společenskou odpovědností ohánět na každém rohu. Je potřeba ji dokázat na konkrétních opatřeních, argumentech a výsledcích. To je jediný způsob, jak nabýt jistotu, že potenciální budoucí zaměstnavatel nemá silné řeči jen na papíře, ale že se skutečně snaží něco změnit.

Překlad: LexiPro
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Las temáticas de este artículo