Ako sa správať v spoločných priestoroch kancelárie?

15 jul 2020

1 min

Ako sa správať v spoločných priestoroch kancelárie?

Je teraz rozumné schádzať sa s kolegami v kuchynke či oddychovej zóne „ako kedysi“? Na schádzanie v obľúbených spoločných priestoroch tak, ako si to pamätáme, si budeme musieť ešte nejaký čas počkať. Aj keď spoločné ranné a poobedné kávy patria k najobľúbenejším kancelárskym rituálom, momentálne by mali ísť bokom. Aj napriek tomu, že už po prvých mesiacoch klesli obavy zo šíriaceho sa koronavírusu a denný počet nových prípadov kolíše pri spodnej hranici čísel, rozhodne urobíme lepšie, ak aj na pracovisku budeme stále dodržiavať dvojmetrové odstupy.

Netreba zabúdať, že z populárnych kancelárskych miest sa nechtiac stali rizikové zóny, preto by sme napríklad aj počas obeda mali za stolom sedieť maximálne dvaja, a to oproti sebe. V ideálnom prípade by malo to isté platiť aj o sedení v našich kanceláriách.

Odborníci tiež radia zbytočne neprepĺňať priestory zasadačiek a nevyhnutné mítingy plánovať do čo najviac otvorených priestorov. Samozrejme, aj tu dbajte na značné rozstupy a dôsledné vetranie priestoru. Zodpovedne treba narábať aj s časom, ktorý spolu s kolegami trávime. Európska únia v tomto prípade odporúča 15 minút na nevyhnutný blízky kontakt s kolegami.

TIP: Pravidlo pravej ruky nepatrí len na cesty. Skúste ho uplatniť aj pri samotnom pohybe zamestnancov. Predídete tak kolíziám a osobnému kontaktu.
V neposlednom rade stále platí, že podávanie rúk by ste mali zredukovať na minimum. V prípade, že tak urobíte, by malo nasledovať poriadne umytie rúk aspoň 20 – 30 sekúnd. Pravidelné čistenie nielen rúk, ale aj povrchov, smartfónov, či iných zariadení, by malo byť ešte stále neoddeliteľnou súčasťou každého dňa.

Las temáticas de este artículo