Swipe pro novou práci: Najdete práci na seznamovacích aplikacích?

Feb 29, 2024

4 mins

Swipe pro novou práci: Najdete práci na seznamovacích aplikacích?

Žijeme ve světě, kde máme aplikaci na všechno. Můžeme si do nich zapisovat, co všechno jsme ten den snědli, najít někoho, kdo nám vyvenčí psa, parťáka na hory, novou kamarádku nebo adepta na rande. Stojíme ale před novým trendem, kdy na seznamovacích aplikacích můžeme kromě lásky najít i práci. Tenhle netradiční způsob hledání práce už tu s námi nějakou dobu je, ale pozornosti se mu dostalo až v poslední době díky zmínkám v The Wall Street Journal, Vice a Fortune.

Je pravdou, že jedna z prvních otázek na rande většinou směřuje k tomu, co děláme za práci. Ale někteří lidé z toho dnes těží víc než jiní. Funguje to vůbec? Jak nám to může reálně pomoct? Nebude z toho více škody než užitku? Rozhodli jsme se tento fenomén prozkoumat s pomocí Renee Conklinové, zakladatelky poradenské firmy RC HR Consulting, a Carrie Princeové, mentorky v poradenské platformě You Can Do Better v oblasti online seznamek.

Začátky

Myšlenka zkombinovat hledání práce a randění se objevila už před deseti lety a aplikace toho hned využily. Všechno to začalo v roce 2014 s vytvořením aplikace Shapr, kterou v říjnu 2016 spustil Ludovic Huraux, člověk stojící za úspěšnou seznamkou Attractive World. Shapr byl inovativní, ale velice jednoduchý – byl to takový Tinder pro pracovní prostředí. Okamžitě si ho nainstalovala spousta lidí a dnes se může pochlubit 1,5 milionem uživatelů hlavně v USA, Velké Británii a Francii.

Tam ale příběh nekončí. Krátce poté vstoupily na pracovní trh i čistě seznamkové aplikace. Jedna z nich byla Bumble, kterou v roce 2011 založila Whitney Wolfe Herdová (spoluzakladatelka Tinderu) a v roce 2017 do ní přidala funkci „Bizz“. Ta umožnila uživatelům vytvořit si na profilu speciální sekci věnovanou jejich dovednostem a portfoliu, a ukázat tak potenciálním protějškům, čím se živí.

Od té doby Bumble zaznamenává 17 milionů nových „matchů“ týdně a 64 tisíc uživatelů aplikaci používá denně v USA, Kanadě, Velké Británii, Francii a Německu. Když přeskočíme do roku 2019, najdeme v aplikaci i novou funkci „Women in Bizz“, která umožňuje pracovní komunikaci výhradně mezi ženami.

A co přinese rok 2024? Tahle zvláštní kombinace randění a hledání práce je v oblibě čím dál tím víc, takže se zdá, že to nebude jen přechodný trend, ale hlubší změna v přístupu k budování profesionální sítě kontaktů.

Proč zrovna seznamky?

Situace na trhu práce byla v roce 2023 mimořádně náročná, jelikož některá odvětví expandující během pandemie (jako např. technologický sektor) musela v tomto roce začít propouštět ve velkém, čímž se vyostřila konkurence mezi kandidáty. „Proto uchazeči sahají po každém myslitelném způsobu, jak navázat kontakty, vyniknout mezi ostatními a jít vstříc novým příležitostem,“ komentuje Conklinová. „Mají totiž pocit, že už vyčerpali všechny tradiční možnosti a vnímají seznamky jako potenciální kanál, který je propojí s novou skupinou lidí.“

„Každá sociální platforma bude dříve nebo později využita k účelům nad rámec svého původního záměru,“ dodává Princeová. Zejména seznamovací aplikace nabízejí tu výhodu, že vám toho o uživatelích prozradí spoustu, obvykle zdarma a v uvolněnějším prostředí, např. přibližné bydliště, rodinný stav, ale i úroveň vzdělání, zájmy, politické názory a mnoho dalšího. „Je to zlatý důl pro někoho, kdo hledá zákazníka, šéfa nebo kolegu.“

Navíc seznamky nejsou tak formální, takže se v klidu a bez zbytečného stresu dostanete k lidem, kteří vám můžou doporučit volnou pozici nebo se přidat do vaší profesní sítě. „Lidé jsou tu méně ostražití a otevření navázat nové kontakty,“ tvrdí Conklinová, „ale je třeba dát jasně najevo, co od propojení očekáváte, tj. jestli chcete pracovní konexi, nebo lásku a vztah.“

Úspěch…

Jak účinná tahle metoda vlastně je? „Zřídkakdy se setkám s úspěšným příběhem a těch odstrašujících taky není málo,“ shrnuje Conklinová.

Je možné, že navážete cenná pracovní spojení nebo se seznámíte s osobou, která je ochotná předat váš životopis svému nadřízenému. Takový příběh koloval na Twitteru a v něm se chlubil uživatel Bumble, jak se seznámil s někým z personálního oddělení jednoho startupu a že se z toho vyklubala pozvánka na pohovor.

Pokud například žijete v komunitě, v níž dominuje jedno odvětví (jako např. IT v San Franciscu), tak můžete mít na seznamkách větší šanci než při běžném hledání práce. Stačí se propojit s odborníky ve vašem odvětví nebo v dané společnosti a navázat konverzaci, a jednoduše se tak dostanete k praktickým tipům nebo rovnou k volným pozicím.

Některá modernější odvětví takovému inovativnímu přístupu můžou být dokonce otevřená a podporovat seznamovací aplikace jako legitimní metodu, jak se ucházet o práci. „Randění toho má vlastně s hledáním práce spoustu společného. U obou musíte vystoupit z komfortní zóny a zkusit svoje štěstí,“ říká Conklinová.

… nebo riziko?

Ale i tahle metoda má svoje stinné stránky. Častější používání seznamovacích aplikací na nábor a networking s sebou přináší notnou dávku bezpečnostních nástrah. Pokud si uživatelé nebudou dávat pozor na to, co za informace sdílí na svém profilu, riskují, že budou jejich osobní údaje zneužity. Uvádí se například, že jeden ze šesti uživatelů seznamovacích aplikací se stal obětí doxingu, což je praktika zveřejňování osobních informací o jednotlivci nebo organizaci online bez jejich souhlasu.

Taková spousta osobních údajů navíc láká podvodníky. „Slyšela jsem o děsivých případech, které se většinou točily okolo podvodů s kryptoměnami nebo lapení se do vztahu s až moc dobře vypadajícím cizincem, ze kterého se vyklubal podvodník,“ varuje Conklinová.

Neměli bychom opomínat ani skutečnost, že takovým jednáním můžeme ublížit někomu, kdo na seznamovací platformě skutečně hledá romantický vztah, a způsobit mu možná víc než jen emocionální újmu. „Vzhledem k tomu, jak si tyto aplikace hlídají svoje zásady, takové chování může mít vážné důsledky, jako nahlášení správci a zrušení účtu,“ dodává Princeová.

Etická stránka

Pokud se chceme na seznamovacích aplikacích chovat eticky, měli bychom co nejdříve druhého upozornit, že je používáme na profesionální networking, a nikoli na randění. Nejen že budeme mít čisté svědomí, ale nebudeme působit neupřímně. „Svůj záměr dejte okamžitě najevo, aby druhá strana neměla pocit, že se ji snažíte oklamat,“ radí Conklinová.

Druhá expertka k tomu dodává: „Randění je už tak plné nástrah na to, abychom si ještě zahrávali s city druhých. Proto jsem vlastně došla k závěru, že je tahle metoda neetická,“ vysvětluje Princeová. Když do světa seznamek přizveme další neupřímné uživatele s postranními úmysly, akorát tím přilijeme olej do ohně.

„Ať klidně existují aplikace, které kombinují profesionální networking a randění, ale pouze pokud jsou tak od začátku nabízeny uživatelům, kteří s tím musí souhlasit,“ pokračuje Princeová. „Dokážu si představit nové aplikace, kde se uživatelé budou moct v tomhle směru socializovat, ale už teď máme spoustu platforem, které tohle umožňují.“

Stojí to tedy za to?

Obě naše odbornice se shodují, že ačkoli se v tomto ohledu setkaly s úspěšnými příběhy, používání seznamovacích aplikací za účelem hledání práce a networkingu se neřadí mezi ty nejúčinnější strategie.

„Seznamovací platformy mají svůj specifický účel,“ tvrdí Conklinová, „většina uživatelů na nich hledá lásku, ne práci! Musí být demotivující, když se s vámi lidé chtějí seznámit jen kvůli firmě, ve které pracujete, vaší pozici nebo specializaci.“
Princeová souhlasí a dodává: „Nemyslím si, že při randění je etické myslet na to, co bych z toho mohla vytěžit profesně. Takové účelné taktiky si zahrávají s lidmi a jejich city. Pokud networking z konverzace vykrystalizuje organicky, tak proč ne. Ale vytvořit si profil na seznamce s vidinou nalezení vysněné práce? Tak to ani náhodou.“

Překlad: Eva Mazalová
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Topics discussed
Looking for your next job opportunity?

Over 200,000 people have found a job with Welcome to the Jungle.

Explore jobs