Práce v Bratislavě

Jul 02, 2020

6 mins

Práce v Bratislavě
author
Lenka Hudáková

Lenka Hudáková je novinářka a žije v Paříži. Spolupracuje s BBC, píše také pro slovenský Denník SME a Denník N.

Bratislava – jako jedno z nemnoha evropských měst – změnila své jméno před pouhými sto lety — do té doby byla známá jako Prešporok! Svědčí to o dynamičnosti hlavního města Slovenska, které se třicet let po pádu komunismu stává každým dnem otevřenějším a příjemnějším místem pro život. I když byla dlouho ve stínu Budapešti a Vídně, dnes už je nepřehlédnutelná. Bratislava je na jedné straně živým a hektickým centrem nadnárodních firem, na druhé straně pak ohniskem kreativní energie. Za posledních deset let se počet cizinců pracujících v Bratislavě zvýšil čtyřnásobně, ale Bratislava si navzdory rychlému růstu zachovává svoji komorní atmosféru. „Je to skrytý klenot,“ myslí si Steven Gouws z Jihoafrické republiky, který se sem přestěhoval před deseti lety. Pokud i vy máte v úmyslu najít si práci v hlavním městě Slovenska, čtěte dál!

Pracovní trh

Od roku 2013 nezaměstnanost na Slovensku klesá, v květnu loňského roku dokonce poprvé klesla pod historickou hranici 5 %. V Bratislavě se míra nezaměstnanosti za poslední dva roky pohybuje těsně okolo hranice tří procent, ačkoliv je možné, že krize covid-19 s těmito statistikami ještě zamává. Je to kraj s nejnižší nezaměstnaností a nejvyššími platy na Slovensku: průměrná hrubá měsíční mzda činí téměř 1600 eur. Čerství absolventi vysokých škol mohou očekávat plat v rozmezí 1100 až 1600 eur, přičemž vše závisí na oboru a velikosti firmy. V Bratislavě existuje v rámci Slovenska rovněž největší šance vydělávat více než 2000 eur – takový plat anebo i vyšší pobírá až 17 % obyvatel hlavního města.

Vstup Slovenska do EU v roce 2004 přilákal do Bratislavy nadnárodní společnosti z automobilového, elektrotechnického a IT sektoru, které přinášejí nové možnosti pro Slováky i cizince. Mezi největší mezinárodní zaměstnavatele v Bratislavě patří IBM, Lenovo, Dell, Amazon, AT&T, Accenture, Jaguar Land Rover, Deutsche Telekom, Siemens, Mondelēz International a jiné. „Myslím, že uplatnění zde najde každý zájemce. Nabídek je poměrně hodně, pokud to srovnám se svými dosavadními zkušenostmi,“ říká Terézia Saxunová, která pracuje jako CTOO asistentka v mezinárodní pojišťovací společnosti. Do Bratislavy přijela pracovat před třemi lety po několikaletých zkušenostech v zahraničí.

Volné pracovní pozice najdete zejména v oblasti IT, marketingu, obchodu, telekomunikací, ekonomiky a administrativy – naopak méně příležitostí nabízejí oblasti kultury, rozvoje a výzkumu. Průzkumy trendů na trhu práce ukazují i to, že Bratislava bude v následujících letech čelit nedostatku pracovních sil, a to hlavně v sektorech obchodu, prodeje, administrativy a v centrech podpory.

Bratislava, lídr v „brain business“ sektoru

Bratislava je podle švédské studie z roku 2017 městem, které zaměstnává nejvíce lidí v „brain business“ sektoru v rámci hlavních měst EU – až 18 % zaměstnanců, tedy téměř každého pátého člověka. Jedná se o pracovní pozice v inovativních společnostech (tzv. knowledge-intensive businesses), které vyžadují zaměstnance s odbornými znalostmi a schopnostmi. Pod brain business jobs patří pozice programátorů, designerů, marketérů, vydavatelů, architektů a podobně. Soustředí se do čtyř hlavních odvětví:

  • technologie (výroba, výzkum, inženýrství a architektura),
  • ICT (programátorství, IT služby a telekomunikace),
  • advanced services (management, reklamní a tržní průzkumy),
  • kreativní průmysl (vydavatelství, film, TV, hudba).

Podle studie se Bratislava stala centrem kreativních a vývojářských povolání ze tří důvodů: lze zde najít řadu šikovných programátorů, náklady na zaměstnance jsou nižší a město leží v bezprostřední blízkosti Vídně. Není tedy ničím překvapujícím, že Bratislava je rovněž živnou půdou pro start-upy. Mezi ty nejúspěšnější patří Exponea. V roce 2019 se dařilo i Minit, Photoneo, Hopin, SurgLogs, MultiplexDX a eyerim.

Korporátní život

Na Slovensku je pracovní doba stanovena na 40 hodin týdně, což se víceméně respektuje. Protože nikdo netouží příliš prodlužovat dobu strávenou v práci, polední přestávka je krátká a trvá půl hodiny. Řada firem dnes nabízí flexibilní pracovní dobu a práci z domova. „Po dohodě s manažerem a v závislosti na pozici může zaměstnanec pracovat v rozmezí od šesti ráno do desíti večer,“ vysvětluje Terézia Saxunová. Kromě flexibilní pracovní doby firmy často nabízejí řadu dalších benefitů: firemní akce, nápoje a občerstvení zdarma na pracovišti, sick days (dny, kdy můžete zůstat doma bez nutnosti doložit potvrzení od lékaře), příplatky na veřejnou dopravu, stravenky a jazykové kurzy zdarma. O čtyřdenním pracovním týdnu anebo možnosti čerpat sabatikl (dlouhodobou placenou tvůrčí dovolenou) se začíná diskutovat a v některých firmách (zatím však velmi ojediněle) už s těmito opatřeními začali experimentovat. Zatím se ale jedná spíše o jednotlivé pokusy než o začátek trendu.

Přítomnost nadnárodních firem, jakož i center sdílených služeb, přitahuje do města na Dunaji stále více talentů ze zahraničí, ale také Slováků, kteří hledají práci v multikulturním kolektivu. Před deseti lety pracovalo v Bratislavě téměř 5500 cizinců, v prosinci 2019 se jejich počet vyšplhal už na více než 22 000. Cizinci představují přibližně 10 % obyvatel hlavního města, což má přímý dopad na identitu Bratislavy: stává se kosmopolitnějším a tolerantnějším místem pro život. „Už jen za ty dva roky, co zde žiji, jsem zaznamenala drastické změny,“ tvrdí Alexandra Gustavová z Portugalska. Do Bratislavy přijela před dvěma lety na stáž a dnes pracuje jako B2B Account Assistant. „Slováci, s nimiž pracuji, jsou otevřenější. Myslím si, že je to tím, že nastupuje ta generace Slováků, která měla možnost odejít na studia anebo na stáže do zahraničí. Je pro ně zcela běžné pracovat v mezinárodním kolektivu,“ doplňuje Alexandra.

Komu sedne Bratislava?

Bratislava se rychle mění a zatím si svoji identitu stále hledá. Pokud žijete podle hesla „změna je život“, život v hlavním městě Slovenska by vás měl nadchnout. Přibývají nové kavárny, restaurace, cyklostezky – a hlavně nové budovy. Developerské projekty jsou pro město stejně tak dobrou zprávou, jakož i prokletím: zatímco některé části města zoufale volají po renovaci, výstavba výškových budov je přinejmenším živelná.

S růstem přirozeně přichází i stále větší městský ruch. Steven Gouws, který v Bratislavě pracuje už deset let jako lektor anglického jazyka, se domnívá, že identita města se v posledních letech výrazně změnila. „Bratislava je dnes hektickým městem, v němž panuje pracovní atmosféra. Lidé pobíhají všemi směry a tváří se, jako by jim každý měl uhýbat z cesty.“ Terézia s ním souhlasí: „Typický Bratislavan je pohlcen hektickým životem plným stresu.“

I když Bratislava stále hledá svoji DNA, už dnes se v ní soustřeďuje kreativní energie z celého Slovenska. Stala se „hlavním městem toho, co je cool“, napsal nedávno deník New York Times, který zdůraznil zejména úspěch a originalitu slovenských značek, které se etablovaly v Bratislavě. Občanská aktivizace se zde zasloužila o vznik takových unikátních míst, jako je např. Stará tržnice, která nabízí trhy a kulturní události. Ve městě najdete téměř 50 muzeí a 40 divadel. Bratislava je rovněž ideální základnou pro digitální nomády, kteří hledají způsob, jak snížit životní náklady, žít v blízkosti mezinárodních letišť, a zároveň mají potřebu zakoušet kreativní energii lokální komunity. Proudí sem lidé ze všech krajů Slovenska.

Pozitiva

  • „Městská hromadná doprava je úžasná a jezdí pravidelně,“ říká Steven. Mix nových tramvají, (starších) autobusů a trolejbusů, které nabízejí praktické a časté spoje.
  • Stále více cyklistických tras. Bratislava je z větší části rovinatá a na kole se zde dostanete téměř všude. I řidiči si na cyklisty postupně zvykají, i když stále je příjemnější (a bezpečnější) jezdit klidnějšími uličkami.
  • Bratislava je strategicky situovaná nedaleko Vídně (1 h), Budapešti (3 h) a Prahy (4 h), s nimiž má husté autobusové a vlakové spojení.
  • Netrpí masovým turismem jako Praha.
  • V Bratislavě nestrávíte čtvrt dne docházením do práce anebo na setkání: je to kompaktní město, kde se na většinu míst dostanete do 10 minut tramvají.
  • Pokud chcete uniknout ruchu velkoměsta, Bratislava nabízí řadu přírodních atrakcí: výstup na středověký hrad Děvín nebo na vrch Děvínská Kobyla, procházky v dolině Železná studnička či výstup na vrch Kamzík, v létě jezero Zlaté písky anebo jezero Draždiak.
  • Můžete si zaběhat podél Dunaje a zúčastnit se pravidelných běžeckých akcí.
  • Jsou zde živé městské komunity a dobře etablované dobrovolnictví.
  • Délka mateřské dovolené je 34 týdnů.

Negativa

„Ceny nájmů jsou zde šílené,“ říká Alexandra. Pohybují se od 400 do 600 eur za malý byt v relativní blízkosti centra.

  • Rovněž ceny v restauracích se blíží západoevropskému standardu. Za polední menu zaplatíte od 7 do 10 eur.
  • Stavitelský boom, který ovládl Bratislavu a okolí, má negativní dopad na kvalitu ovzduší a plynulost dopravy.
  • Ve službách a veřejných institucích můžete narazit na neochotu, přičemž nezáleží na tom, zda jste Slovák, anebo pocházíte ze zahraničí. „Lidé navenek působí ne zrovna vstřícně a v tom lepším případě vám nedají najevo, že je otravujete,“ říká Terézia.

Informace o rozpočtu

Nájem

Ceny nájemného jsou nekompromisní: pokud chcete bydlet sami v garsonce anebo v jednopokojovém bytě v relativní blízkosti centra, zaplatíte od 450 do 600 eur. Pokud bydlíte v páru, nájem vás vyjde na 300–350 eur.

Zdraví

Zdravotní pojištění je na Slovensku povinné. Každý zaměstnanec i zaměstnavatel musí proto měsíčně přispívat do jedné ze tří zdravotních pojišťoven (jedna je státní, dvě jsou soukromé). V Bratislavě se nachází čtyři hlavní fakultní nemocnice.

Internet a mobilní telefony

Čtyřmi hlavními operátory jsou O2, Orange, Slovak Telecom a 4ka. Nabízejí měsíční paušály od 10 eur, ale pokud chcete mít přístup na internet, je nutné počítat s 20–30 eury.

Doprava

Bratislava má dobře fungující síť tramvají, trolejbusů a autobusů. Základní jízdenka stojí 0,7 eura. K dispozici je v papírové i elektronické formě (ta je o několik centů levnější). Ceny jízdného se liší i podle zón, ale pokud cestujete v rámci Bratislavy, jde o zóny 100+101, které se vždy prodávají společně. Můžete si zakoupit předplacenou jízdenku, tzv. tramvajenku, přímo na kreditní kartu, anebo můžete mít zvlášť čipovou kartu. Měsíční tramvajenka stojí zhruba 27 eur a zaměstnavatel může nabízet částečnou úhradu těchto nákladů v rámci firemních benefitů. Pro orientaci v dopravě existuje několik aplikací: UBIAN je aplikace pro cestování veřejnou dopravou po celém Slovensku, přes aplikaci HOPIN si můžete objednat taxi a sledovat také aktuální polohu spojů MHD v Bratislavě.

Výsledek?

I když není šampionem v počtu muzeí, ani nejkrásnějším městem Evropy, Bratislava je rozmanitá, živoucí, ambiciózní. „Po 30 letech od pádu komunismu je Bratislava přibližně ve stadiu, v jakém se nachází 30letý člověk. Hledá sám sebe, poznává, zkouší,“ myslí si Lucia Kmecová, učitelka na bilingvním gymnáziu, která se do Bratislavy přestěhovala z východního Slovenska. „Vývoj potřebuje svůj čas, ale navzdory tomu jsem přesvědčená, že Bratislava nabízí široké spektrum pracovních míst a umí být oporou a podporou člověku, který svoje uplatnění teprve hledá. Bratislava na sobě pracuje, a proto je ideálním městem pro ty, kteří na sobě také chtějí pracovat a kteří chtějí spoluvytvářet lepší prostředí.“

Přeložila Zita Mudráková

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Topics discussed