Pracovat v Amsterdamu

Dec 31, 2019

5 mins

Pracovat v Amsterdamu
author
Anouk Renouvel

Freelance @ Communication numérique

V hlavním městě Nizozemska je pořád co dělat! Je to přístav plný pracovních příležitostí, malebných kanálů a prosperujícího kosmopolitního obyvatelstva. Jenom klid. Než se dáte do práce, vězte, že stěhováním se nemusíte stresovat, jelikož jsme udělali většinu za vás. Takže na váš hladký přechod k životu v Nizozemsku!

Pracovní příležitosti

S mírou nezaměstnanosti pod 4 % Nizozemsko pomalu, ale jistě míří k dosažení 100% národní zaměstnanosti. A jelikož Amsterdam udává směr, najít si zaměstnání je hračka. Ani se předem nemusíte učit jazyk. Ale když dáte najevo, že se chcete nizozemsky učit a začnete chodit na kurzy, pomůže vám to k integraci.

Mějte na paměti, že se od vás bude čekat slušná úroveň angličtiny: Musíte být schopni plynně komunikovat a spolupracovat s kolegy. Ve skutečnosti více než 50 % populace pochází ze zahraničí, takže máte slušnou šanci, že nebudete jediným cizincem ve firmě! Ne náhodou si nadnárodní společnosti jako Netflix, Tesla a Uber založily svá evropská ústředí právě tady. Můžete si vybrat!

Podnikatelská situace

Pokud tíhnete ke start-upům, má Amsterdam mnoho co nabídnout. Holandská metropole nepřímo těží z Brexitu. V březnu 2019 se Evropská agentura pro léčivé přípravky přestěhovala z Londýna do Amsterdamu, a tím posílila přítomnost průmyslu zdravotnických prostředků a technologií v hlavním městě. Rozvoj sociálních technologií má v Nizozemsku také velkou budoucnost. Bas Beekman, ředitel StartUpAmsterdam, programu na podporu místních start-upů, se v září 2018 vyjádřil pro Wired UK: „V příštích dvou letech bude klíčovým tématem společenský dopad technologií.“ A Amsterdam je připraven – jen se podívejte na masivní incubator B. nebo Ace Venture Lab, vypomáhající start-upům v oblasti vědy a špičkových technologií. Také můžete vyzkoušet The Start-Up Orgy, populární prostor pro coworking a networking.

Odvětví, která nabírají

  • Technologie: Vývojáři mohou očekávat plat začínající na 40 000 € ročně.
  • Marketing a komunikace: Za práci v tomto odvětví očekávejte mezi 3 000 € a 5 000 € měsíčně.
  • Technické obory: Platy inženýrů se průměrně pohybují kolem 55 000 € ročně.
  • Obchod: Obchodní zástupci a account manažeři mohou očekávat výdělek 40 000 € ročně.

Firemní kultura

Maximální týdenní pracovní doba je 45 hodin, ale smlouvy na více než 40 hodin jsou neobvyklé a kratší pracovní týden – zejména čtyřdenní (35 hodin) – má velkou podporu. To zaměstnancům umožňuje mít více volného času a chodit třeba na večerní kurzy nebo se věnovat dobrovolnické práci. A můžete dát sbohem přesčasům, které jsou v zemi goudy kulturním tabu. Ze zákona můžete pracovat maximálně 12hodinové směny, ale reálně budete v práci 8 hodin denně s kratší přestávkou na oběd. Poklidné obědy nepřipadají v úvahu – lidé obvykle zhltnou sendvič nebo salát, když hovoří s kolegy, a hned se vrátí do práce. Sven, který se sem přistěhoval v roce 2018 za prací v oboru finančních technologií, popisuje atmosféru v práci jako uvolněnou a bez zbytečného mikromanagementu, ale dodává, že: „Od prvního dne na vás padá spoustu zodpovědnosti a musíte být připraveni ji přijmout, včetně úspěchů i nezdarů.“

Výhody

  • Kolo je preferovaným způsobem přepravy, díky čemuž je město příjemnější k životu a je zde méně provozu a znečištění.
  • Jste v zemi bez předsudků: Nizozemsko bylo první zemí na světě, která legalizovalo manželství stejného pohlaví.
  • Vláda toleruje prodej marihuany v coffee shopech, a země se blíží k legalizaci jejího pěstování.
  • Ženy mají 16 týdnů mateřské dovolené, během níž matka pobírá plnou mzdu (do maxima 203,85 € za den).

Nevýhody

Komu bude nejvíce vyhovovat?

Amsterdam je evropskou metropolí s důrazem na jednotlivce. Sven v tom vidí ideální rovnováhu, když říká: „Je to město zároveň poklidné i plné života. Když si chci vyjít ven, můžu jít s přáteli do centra, a když chci být o samotě, můžu si vybrat jeden z mnoha parků.“ Je to místo, kde můžete nalézt veškeré vymoženosti velkoměsta – restaurace, kluby a koncerty –, aniž by s tím ruku v ruce šlo mnoho nevýhod. „Přeprava je jednoduchá a vzdálenosti jsou kratší,“ pokračuje Sven. Můžete si vychutnat veškeré kulturní bohatství hlavního města Nizozemska, které nabízí Van Goghovo muzeum, Rijksmuseum, Rembrandtův dům a samozřejmě Heineken Experience.

Na místních obyvatelích je patrný zdravý životní styl. Holanďané jsou velmi aktivní a často navštěvují množství veganských restaurací a módních kaváren, které doplňují architekturu města. Také je snadné vytvořit si nové společenské kontakty: Holanďané jsou přátelští a rádi na ulici zapředou konverzaci s cizím člověkem. „Je to hodně mezinárodní město, což znatelně usnadňuje integraci,“ říká Sven. „Všichni mluví anglicky.“ Amsterdam má také perfektní pozici pro výlety za dobrodružstvím napříč Evropou. „Schiphol je třetí nejrušnější letiště v Evropě a létá sem spoustu nízkonákladových linek,“ dodává. Pro ty, kdo raději zůstanou na zemi, je tu výběr několika železničních dopravců: Do Amsterdamu jezdí vlaky společností Thalys, Eurostar a ICE.

Praktické informace

Nájem

Amsterdam je malým městem s osmým nejdražším nájemným v Evropě. Buďte připraveni skočit po nabídkách, které vás zaujmou, protože možností je málo. A začněte s hledáním hned, jakmile dorazíte, jelikož vlastníci nemovitostí na vás nepočkají. Ceny nájemného jsou srovnatelné s městy, jako je Paříž, sahající od 1 100 € za vybavenou garsonku do 2 000 € za větší vybavený byt. Všimněte si, že jako všude jinde, čím dále jste od centra, tím jsou ceny nižší. Dostupné jsou také samostatné pokoje, které začínají zhruba na 500 € měsíčně. Nemusíte si lámat hlavu nad horou papírování: Vašemu budoucímu domácímu bude stačit jeden dokument prokazující váš příjem.

Ujistěte se, že byt splňuje podmínky pro burgerservicenummer (neboli BSN, což je Holandská obdoba čísla sociálního zabezpečení): Na jeden byt je povoleno pouze omezené množství lidí. Pokud se plánujete stěhovat s partnerem nebo spolubydlícím, zeptejte se nejprve agentury nebo vlastníka nemovitosti. Abyste splnili tyto podmínky, hledejte nájem (nikoliv podnájem) se smlouvou uzavřenou na delší dobu (více než rok). Doba by měla být specifikována ve smlouvě.

Zdravotní péče

Sami si vyberete plán zdravotní péče, který vám bude nejvíc vyhovovat, a budete do něj přispívat měsíčními platbami. Je spoustu možností, ze kterých si můžete vybírat, ale obecně platí, že čím více vás to stojí, tím více dodatečných služeb vám bude k dispozici (jako péče o zrak nebo gynekologické služby). Tady naleznete stránky, které porovnávají různé nizozemské plány zdravotní péče. Ale dávejte si pozor: Musíte zaplatit pojištění za každý měsíc, který v zemi strávíte (na základě vašeho BSN), a to i zpětně. Neztrácejte čas!

Doprava

Pokud chcete využívat veřejnou dopravu, pořiďte si dobíjitelnou OV kartu na vaše jméno nebo anonymně. Karta vás bude stát 7,50 € a jednoduše ji dobijete podle potřeby. Platíte za počet ujetých kilometrů bez ohledu na dopravní prostředek – tramvaj, metro nebo autobus – a tento systém funguje po celé zemi – jak praktické! Bohužel, cena za kilometr není pevná, takže si musíte zkontrolovat cenu, pokud někam vyrazíte.

Nebo buďte jako místní a jezděte na kole. Bohužel brzy zjistíte, že kola v Amsterdamu nevydrží dlouho kvůli závažnému problému s krádežemi, takže buďte připraveni investovat do kvalitního zámku. Pokud se rozhodnete pro kolo z druhé ruky, prověřte si prodávajícího, abyste nekoupili kolo kradené. Jakmile bude vaše, zaregistrujte si ho v systému Paravol, abyste ho našli v případě odcizení. Můžete také zvážit nákup nového „chytrého“ kola amsterdamské společnosti VanMoof – ty jsou vybaveny systémem proti krádeži a zabudovaným trackerem. Pokud na tom tolik netrváte, je jednoduché si kolo půjčit, což stojí mezi 16,50 € a 19,50 € měsíčně. Než vyrazíte do ulic, naučte se pořádně brzdit a dávejte si pozor na skútry, které jsou na cyklostezkách také povoleny.

Internet a mobilní operátoři

Máte na výběr z desítek operátorů s nabídkami začínajícími na 9 €. Vyberte si toho, který vám nejvíce vyhovuje! Zkontrolujte si, pomocí jakého kabelu je zapojen váš modem (telefonní, televizní, nebo optický), a vyberte si nabídku pohybující se mezi 30 € a 50 € měsíčně.

Registrace sociálního zabezpečení

Vítejte v zemi efektivní byrokracie. Administrativa všeobecně probíhá hladce, ale je zde pár menších formalit, o které se musíte postarat: Pokud chcete pracovat, otevřít si bankovní účet, využít lékařských služeb (doktora či nemocnice) nebo požádat o dávky, musíte mít své vlastní BSN. K tomu potřebujete místní adresu (jak jsme uváděli výše, budete potřebovat nájemní smlouvu na více než jeden rok), a následně zamiřte na amsterdamskou radnici: V závislosti na situaci budete mít domluvenou schůzku během dvou až čtyř týdnů. Vezměte si s sebou nájemní smlouvu, pas a rodný list a do 15 minut dostanete své BSN!

Poslední věc, co vám teď chybí, je letenka za vaším novým životem v Amsterdamu. Popravdě si nemyslíme, že se budete chtít vůbec vracet.

Přeložil: Jindřich Klimeš

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Objevte Work in, naši novou sérii zaměřenou na komunitu expatů v různých evropských městech. Ulehčete si stěhování a získejte inspiraci díky tipům od místních. První zastávka, Barcelona!

Topics discussed