Chystáte se na mateřskou, nebo se mateřská chystá na vás? Víme, co a jak v roce 2024

Dec 19, 2023

3 mins

Chystáte se na mateřskou, nebo se mateřská chystá na vás? Víme, co a jak v roce 2024
author
Markéta Mazačová

Absolventka mediálnych štúdií a súdobých dejín na Karlovej univerzite v Prahe. Dcéra, sestra, matka, manželka, redaktorka a copywriterka.

Jak je to s mateřskou v roce 2024? Na rozdíl od rodičovského příspěvku se žádná změna nechystá. Pojďme si ale zopakovat, koho se vyplácení mateřského příspěvku týká, koho nikoli, a co si pohlídat, aby se týkal i vás. Zvlášť matky na OSVČ by měly zpozornět, pokud chtějí mít na příspěvek nárok. A zpozornět by měly i ženy, které o čerpání mateřského příspěvku uvažují v roce 2025. Některé podmínky se sčítají za poslední dva roky. Tak hurá na to, mateřská dovolená nepočká.

Co je to „mateřská dovolená“ a co „rodičovská dovolená“?

Tak předně to nejsou dovolené, že? Haha, díky, pokračujeme dál. Mateřská dovolená je každopádně půlroční období, které začíná několik týdnů před porodem a pokračuje i po něm a během něhož můžete čerpat peněžitou pomoc v mateřství (PPM), neboli „mateřskou“. Tu vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení.

Nárok na rodičovský příspěvek, který vyplácí Úřad práce ČR, mají naopak úplně všichni. Ti, kdo nemají nárok na PPM, začínají hned po porodu čerpat právě rodičovský příspěvek. Ženy, které čerpají mateřskou, následně navazují rodičovskou (na kterou můžou ale i otcové). Ten od roku 2024 činí 350 tisíc korun, které lze rozložit do vámi potřebného období. Délku jeho čerpání, a tím i měsíční výši, si lze upravit dle potřeby kdykoli v průběhu. Na rodičovské se lze také libovolně vystřídat s otcem nebo jiným pečujícím.

Pokud chcete čerpat PPM, máte povinnost nastoupit na mateřskou 6–8 týdnů před termínem porodu. A pozor, opravdu je třeba nastoupit na ni včas, jinak jste o výplatu dávky od 6. týdne až do porodu krácena – PPM nelze čerpat až po porodu.

Kolik to dělá? Na výpočet mateřské existují různé online kalkulačky a její výše se počítá z vaší hrubé mzdy. Obecně platí, že je to 70 % z vaší měsíční hrubé mzdy za posledních 12 měsíců na dobu 6 měsíců. V případě, že se vám narodí dvě či více dětí, máte nárok na delší podporu – místo 28 týdnů na celých 37 týdnů.

Kdo má na mateřskou nárok?

Podmínky jsou v podstatě dvě, aby mateřská dovolená proběhla:

  • Žena musí být v době nástupu na dávku nemocensky pojištěna. To znamená, že zaměstnavatel za ni odvádí pojistné na sociální zabezpečení, nebo musí trvat ochranná lhůta ze skončeného nemocenského pojištění (tato lhůta je týden po skončení zaměstnání).
  • Druhou podmínkou je, že žena musí být nemocensky pojištěna minimálně 270 dnů v posledních dvou letech před nástupem na mateřskou, to je zhruba 9 měsíců nemocenského pojištění v rozložení dvou let. Tato podmínka nemusí být splněna jen u jednoho zaměstnavatele. V období dvou let lze sčítat doby z různých zaměstnání.

V podstatě jde tedy o to, aby žena byla zaměstnaná (nebo těsně po skončení zaměstnání) a aby za poslední dva roky byla zaměstnaná v součtu alespoň 9 měsíců, což lze sčítat u různých zaměstnavatelů.

Na mateřskou dovolenou vzniká nárok i v případě, že k vám miminko přichází v předadopční péči, a na 14 týdnů placené mateřské vzniká nárok i ženám, kterým se dítě nenarodilo živé. Zde je třeba brát na vědomí hranici 22. týdne těhotenství. Před touto hranicí se právně jedná o potrat, po ní již o porod s nárokem na PPM.

Nárok na PPM nemají studentky, studium se nepovažuje za dobu pojištění, čerpají tak pouze rodičovský příspěvek.

Jak je to s mateřskou a OSVČ?

Ženy na OSVČ mají nárok na peněžitou pomoc v mateřství, jen pokud si dobrovolně a po určitou dobu platí nemocenské pojištění. Platit ho musí alespoň po dobu 180 dnů (cca půl roku) v období jednoho roku přede dnem nástupu na PPM. Současně musí účast na nemocenském pojištění (ze zaměstnání nebo z podnikání) trvat alespoň 270 kalendářních dnů (cca 9 měsíců) v posledních dvou letech přede dnem nástupu na dávku. Pokud byla tedy žena v posledních dvou letech zaměstnaná, i to se počítá.

Zní to složitě? Pokud plánujete rodičovství, začněte odvádět nemocenské pojištění třeba jen pár týdnů před tím, než se do „realizace“ pustíte. I za předpokladu, že se vám hned ukážou dvě čárky na testu, bude to stačit pro splnění podmínek. Přišlo těhotenství neplánovaně? Neváhejte a utíkejte se přihlásit k platbě nemocenského pojištění. Pokud jste to nezjistili pozdě, je možné, že to ještě stihnete. Mateřská dovolená se vás bude týkat. Pokud nestihnete, máme pro vás tip v závěru článku, jak o PPM přece jen nepřijít.

Potřebné dokumenty

Co komu kdy odevzdat? Tohle není složité. Žádost o dávku, tedy o PPM vám dá vyplněnou váš gynekolog a vy ji předáte zaměstnavateli, který ji za vás podá dle zákoníku práce na OSSZ. Pokud jste OSVČ, ale chcete a můžete dávku čerpat, tak žádost od svého gynekologa podáte na příslušné OSSZ sama.

Práce během mateřské dovolené

Ženy na OSVČ nemusí svou činnost během PPM nijak formálně přerušovat nebo pozastavovat, ale neměly by ji samy vykonávat. Počítá se s tím, že jejich podnikání běží dále, například prostřednictvím zaměstnanců. Ženy zaměstnankyně nemohou pokračovat v práci, na kterou čerpají PPM, ale mohou vykonávat práci jinou.

Tip chytré horákyně

Pokud je žena OSVČ a nesplňuje podmínky, nebo je nezaměstnaná, je tu pořád šance PPM čerpat. Pokud podmínky odvedeného nemocenského pojistného splňuje otec, může půlroční mateřskou čerpat on a za 70 % svého původního platu strávit první měsíce miminka doma s partnerkou. Partnerka v tomto případě normálně čerpá rovnou rodičovský příspěvek. Muž nenastupuje PPM před porodem, ale až po skončení šestinedělí. Má tedy po porodu ještě čas vše vyřídit, ačkoli je nepochybně fajn na to zaměstnavatele připravit. Nebudeme lhát. Je to velmi málo využívané řešení, které pro muže obnáší i nějaké ty papíry z gynekologie, přesto nám to přijde jako skvělá možnost zvlášť pro páry, které do budoucna zvažují střídání i v čerpání rodičovského příspěvku.

Zkuste si vše nastavit tak, abyste o PPM nepřišli. Jedná se o dávku, která dělá první měsíce s miminkem rozhodně ekonomicky veselejší. Následný rodičovský příspěvek, ať už si ho rozložíte v podstatě jakkoli, už pravděpodobně takové měsíční výšky nedosáhne.

Foto: Thomas Decamps for Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Topics discussed