Práca v Rio de Janeiro

31. 12. 2019

6 min.

Práca v Rio de Janeiro
autor
Anouk Renouvel

Freelance @ Communication numérique

Takže vy chcete žiť v Brazílii aj napriek nedávnemu politickému konfliktu? Obdivujeme vašu odvahu! V tomto článku sme pre vás pripravili všetky potrebné informácie na to, aby ste sa mohli presunúť do legendárneho mesta Rio de Janeiro.

Pracovný trh

Napriek nedávnej ekonomickej kríze a miere nezamestnanosti vyššej než 12 % vnímajú Brazílčania mesto Rio de Janeiro ako kraj neobmedzených možností. Vo svojej medzinárodnosti presahuje aj hlavné mesto Brazíliu. Ak ste však kvalifikovaný pracovník, je dôležité ovládať portugalčinu.

Pre platených zamestnancov

Ak chcete získať pracovné víza, je kľúčové mať za sebou pár rokov skúseností. Nech ide o akúkoľvek prácu, pri pohovoroch sú Brazílčania pred cudzincami uprednostňovaní. Krajina je známa svojimi administratívnymi procesmi, ktoré vyžadujú nekonečné papierovanie, takže buďte pripravení a udržte si chladnú hlavu. Najjednoduchšie získate víza tak, že sa dostanete do brazílskej divízie vašej firmy, prípadne vyhľadajte firmy, ktoré majú kancelárie v Brazílii.

Pre podnikateľov

Máte šťastie, pretože proces získania statusu podniku jednotlivca sa pred niekoľkými rokmi výrazne zjednodušil. Zatiaľ čo predtým proces mohol trvať až 5 mesiacov, dnes je možné získať ho do piatich dní. Napriek tomu v septembri 2018 nazval redaktor BBC Brazíliu ako „jedno z najspiatočnejších miest na svete“. Skôr ako sa do toho pustíte, naštudujte si radšej stav trhu. Podľa CB Insights mala krajina v januári 2019 len dva „jednorožce“ (startupy, ktorých trhová hodnota presahuje miliardu dolárov). USA ich malo v tej dobe 178. Je to prekvapujúce, ak vezmeme do úvahy, že Brazílčania prešli na úplne bezdrôtový život. V krajine pripadá cca 229 miliónov aktívnych telefónov na 212 miliónov obyvateľov. Poznačte si, že samotné Rio de Janeiro je domovom 136 startupov, a v máji 2017 mesto hosťovalo prvý ročník .Futuro | Rio, dôležitú konferenciu o digitálnej inovácii.

Populárne pracovné oblasti

  • Nové technológie. Weboví vývojári môžu očakávať plat 1800 € mesačne.
  • Marketing. Priemerný plat v tomto odvetví je 1100 € mesačne.
  • Inžinierstvo (v ropnom, potravinárskom a chemickom priemysle). Mesačné platy dosahujú výšku 2600 € mesačne.
  • Predaj. Predajcovia a manažéri môžu zarábať 1300 € až 4800 € mesačne. Výška platu záleží od firmy.
  • Turizmus. V prvej polovici roku 2018 bol počet návštev turistov do Brazílie o 8 % vyšší než v tom istom období v roku 2017. Prekonal sa tak nový turistický rekord. Ministerstvo turizmu očakáva, že konečné čísla za rok 2018 sa budú pohybovať okolo 6,8 milióna turistov. Tohtoročný karneval v Riu privítal viac než 1,6 milióna turistov.

Korporátny život

Legálne môžete pracovať až 44 hodín týždenne. Je však prijateľné pracovať osem hodín denne. Za akékoľvek nadčasy by ste mali byť kompenzovaní, a dokonca by ste za ne mali dostať dvojnásobnú mzdu. Čo sa však tohto pravidla týka, brazílske firmy sú tak trochu ako firmy kdekoľvek inde: príliš striktne sa ho nedržia. Je preto na vás, aby ste zistili postoj firmy voči tejto problematike ešte skôr, než podpíšete zmluvu. Berte do úvahy, že Brazílčania sú veľmi neformálni. Ako potvrdzuje Julien, ktorý žil v Brazílii 6 rokov: „Veľa dôležitých rozhovorov sa deje na káve, na pive, pri obede, alebo dokonca počas večere. A aj keď prídete do práce neskoro, prvých 20 minút strávite rozhovorom o všetkom inom než o práci.“ Pre budovanie dobrých vzťahov s kolegami je preto dôležité naučiť sa nezáväzne konverzovať. Všímajte si však aj určite hranice: rešpekt voči autoritám je v brazílskej kultúre veľmi dôležitý. Ak nechcete v pracovnom prostredí vyvolať napätie, vyhýbajte sa aj citlivým témam, ako je politika a náboženstvo.

Pozitíva

  • Brazílska dobrá nálada nie je mýtus. „Budete sa usmievať viac než v Paríži, to vám garantujem.“ tvrdí Julien.
  • Churrasco – brazílske grilované mäso!
  • Karneval, samozrejme.
  • Za rok máte právo na 30 dní plateného voľna a krajina má 13 štátnych sviatkov!
  • Celý rok je tu slnečno a teplo, takže máte zaistené kvalitné opálenie!
  • Ikonické pláže Ipanema a Copacabana sú priamo v meste.

Negatíva

Komu Rio vyhovuje?

Celoročné teplo, svetoznáme pláže, socha Krista Spasiteľa, divoké karnevalové oslavy, národný park Tijuca a kokteil caipirinha za dve eurá – čo viac by ste chceli? Rio prezývajú Mestom Zázrakov a je to skutočný raj na zemi. Milovníci nočného života sa stretávajú v preplnených salsa kluboch, kde môžu pretancovať celú noc. Nadšenci pre fitnes si môžu vybrať z mnohých mestských pláží, či už na nich behať, surfovať, alebo podľa miestnych hviezd Ronaldinha a Neymara kopať do futbalovej lopty. Rovnako sa nevyhnete prekypujúcej kulinárskej scéne, so všetkými svojimi barmi, reštauráciami a pouličnými predajcami. Ako vraví študent Damien, ktorý strávil semester v Brazílii: „Oni jedia celý deň!“ Ale dávajte si pozor. Rio môže byť nebezpečným mestom a opatrnosť je na mieste. Svoj iPhone si dobre schovajte vo svojej taške a netúlajte sa po pochybných favelách. Naučte sa byť trpezlivými, najmä počas dopravnej zápchy, ktorá počas dopravnej špičky ochromí celé mesto. Veľmi rýchlo si však zvyknete na uvoľnenú brazílsku náturu: nech sa deje čokoľvek, „Tudo bem!“ ako vravia miestni.

Praktické informácie

Nájom

Najlepšie bude, ak si nájdete dôveryhodného realitného agenta, ktorý pre vás nájde výhodné byty. Myslite však na to, že nájomníci platia agentúram poplatky. Za garsónku v centre Ria očakávajte nájom priemerne 411 € mesačne. To možno znie dostupne, ale je to viac než priemerný brazílsky plat (385 € mesačne podľa štatistiky z mája 2019). Vyberte si svoje susedstvo opatrne a nechajte si poradiť od miestnych, aby ste sa vyhli nepríjemnostiam.

Zdravie

Brazília má štátne zdravotné poistenie, ktoré môžete využívať, ak budete plateným zamestnancom. Nanešťastie sú nemocnice a ostatné štátne zariadenia známe svojou neefektivitou. Samozrejme, súkromné inštitúcie sú oveľa drahšie. Odporúčame vám preto zaplatiť si vlastné zdravotné poistenie pre prípad akýchkoľvek problémov.

Doprava

Mestská hromadná doprava v Riu pozostáva z metra, autobusovej a lodnej siete. Táto sieť sa rapídne rozrástla od olympijských hier v roku 2016, ale stále je nepostačujúca. Počas dopravnej špičky sú ulice upchaté autami a niektoré štvrte stále nemajú dobrý prístup k verejnej doprave (je to aj pre geografiu mesta, ktorá znemožňuje rozvoj podzemnej dráhy). Nech vás to však neodradí od kúpy cestovnej karty (stojí 1 €), ktorú si môžete dobíjať počas cesty. Jedna cesta metrom stojí približne rovnako. Kombinovaná cesta autobusom a metrom stojí okolo 1,30 €, zatiaľ čo lístok, ktorý umožňuje cestu metrom a BRT (autobus s prideleným pruhom) stojí cca 1,50 €. Ak cestujete metrom a loďou (áno, môžete ísť do práce loďou), jedna cesta stojí takmer 2 €. Zapamätajte si, že počas špičky sú niektoré vagóny metra rezervované len pre ženy. Za 4,40 € mesačne si môžete kúpiť poukaz na používanie miestneho systému zdieľaných bicyklov Bikerio. Oficiálne je v Riu 140 km cyklistických chodníkov, ale dávajte pozor na agresívnych šoférov.

Internet a mobilné telefóny

Pripravte si asi 29 € mesačne za router ADSL. Vybrať si môžete z rôznych ponúk mobilného pokrytia, od kreditných kariet, po paušálne programy. Porovnajte ponuky od rôznych operátorov (TIM, Claro a Brasil Telecom), aby ste našli možnosť, ktorá vám vyhovuje najviac.

Informácie o vízach

Brazília ponúka niekoľko druhov víz pre cudzincov. Je na vás vybrať si tie, ktoré vám budú vyhovovať najviac.

  • Dočasná priepustka Vitem V: vhodná pre tých pracovníkov, ktorí sa presúvajú do brazílskej pobočky svojej firmy alebo tých, ktorí majú dokázateľne vyhľadávané zručnosti.

  • Dočasná technická priepustka Vitem V: vhodná pre tých, ktorí by sa radi v Brazílii zúčastnili krátkeho pracovného projektu. Tieto víza vám umožňujú zostať v krajine maximálne 90 dní.

  • Vitem II obchodné víza: vlastníci týchto víz majú tiež oprávnenie na 90 dní pobytu, ale táto doba môže byť predĺžená až na 5 rokov. Budete však musieť predložiť potvrdenie od svojej firmy.

  • Ak chcete permanentné víza, musíte splniť aspoň jednu z nasledujúcich podmienok:

  • byť v manželskom zväzku s občanom Brazílie,

  • mať brazílske dieťa,

  • byť nezávislým investorom,

  • byť špecializovaným vedcom,

  • byť riaditeľom alebo manažérom firmy alebo startupu.

Pre viac informácií preštudujte webovú stránku svojej miestnej brazílskej ambasády. Keď prídete do krajiny, musíte si zadovážiť svoje Cadastro de Pessoas Físicas (CPF) – číslo, ktoré potvrdzuje, že ste súčasťou Registra fyzických osôb. Budete ho potrebovať na to, aby ste si mohli otvoriť bankový účet, kúpiť si mobilný telefón a občas ho využijete pri rôznych zľavách! Vyberte sa do miestnej pobočky Banco do Brasil so svojím pasom a 5,50 R$ (cca 1,20 €). Musíte sa takisto prihlásiť na brazílskej federálnej polícii. Budete platiť dve rôzne dane: poplatok za registráciu cudzinca (takmer 25€) a daň za cudzineckú identifikačnú kartu (cca 45 €). Tieto dane zaplatíte tak, že svoje meno zaregistrujete na webstránke polície a následne navštívite banku. Ďalej si dohodnete schôdzku na federálnej polícii (toto je povinné). Na stretnutie si vyhraďte pol dňa. Musíte priniesť vyplnený formulár RNE (Registro Nacional de Estrangeiros), potvrdenie o platbe daní, dôkaz o svojej brazílskej adrese, svoj pas, dve identifikačné fotografie s bielym pozadím, kópiu každej stránky svojho pasu a čo je najdôležitejšie, vstupnú kartu do Brazílie (dokument, ktorý vypĺňate v lietadle).

Veľa šťastia!

Čo poviete? Všetko, čo teraz musíte urobiť, je sadnúť na najbližšie lietadlo do Rio de Janeiro a začať si užívať život pod kokosovými palmami. Už teraz vám závidíme!

Preklad: Dorota Bachratá

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Probíraná témata