Práca v Bratislave

26. 2. 2020

6 min.

Práca v Bratislave
autor
Lenka Hudáková

Lenka Hudáková je novinárka a žije v Paríži. Spolupracuje s BBC, píše tiež pre Denník SME a Denník N.

Bratislava ako jedno z mála európskych miest zmenilo len pred storočím svoje meno — dovtedy bola známa ako Prešporok! Svedčí to o dynamickosti hlavného mesta Slovenska, ktoré sa tridsať rokov po páde komunizmu stáva každým dňom otvorenejším a príjemnejším miestom na život. Ak bola dlho zatienená Budapešťou a Viedňou, dnes ju už na mape neprehliadnete. Bratislava je na jednej strane živým a hektickým centrom nadnárodných firiem, na druhej strane ohniskom kreatívnej energie. Za posledných desať rokov sa počet cudzincov pracujúcich v Bratislave štvornásobil, ale Bratislava si napriek rýchlemu rastu zachováva svoju komornú atmosféru. “Je to skrytý klenot,” myslí si Steven Gouws z Juhoafrickej republiky, ktorý sa sem presťahoval pred desiatimi rokmi. Ak aj vy rozmýšľate nad prácou v hlavnom meste Slovenska, čítajte ďalej!

Pracovný trh

Od roku 2013 nezamestnanosť na Slovensku klesá, v máji minulého roka dokonca po prvýkrát klesla pod historickú hranicu 5 %. V Bratislave sa miera nezamestnanosti posledné dva roky pohybuje tesne okolo hranice troch percent. Je to kraj s najnižšou nezamestnanosťou a najvyššími platmi na Slovensku: priemerná hrubá mesačná mzda predstavuje takmer 1600 eur. Čerství absolventi vysokých škôl môžu očakávať plat v rozmedzí od 1100 až 1600 eur, aj keď všetko závisí od odboru a od veľkosti firmy. V Bratislave máte v rámci Slovenska tiež najväčšiu šancu zarábať viac ako 2000 eur – taký plat alebo vyšší zarába až 17 % obyvateľov hlavného mesta.

Vstup Slovenska do EÚ v roku 2004 prilákal do Bratislavy nadnárodné spoločnosti z automobilového, elektrotechnického a IT sektora, ktoré prinášajú nové možnosti pre Slovákov aj cudzincov. V Bratislave patria medzi najväčších medzinárodných zamestnávateľov IBM, Lenovo, Dell, Amazon, AT&T, Accenture, Jaguar Land Rover, Deutsche Telekom, Siemens, Mondelēz International a iné. “Myslím, že uplatnenie si tu nájde každý. Ponúk je pomerne veľa, ak to porovnám s mojimi doterajšími skúsenosťami,” hovorí Terézia Saxunová, ktorá pracuje ako CTOO asistentka v medzinárodnej poistnej spoločnosti. Do Bratislavy prišla pracovať pred tromi rokmi po viacerých skúsenostiach v zahraničí.

Voľné pracovné pozície nájdete najmä v oblastiach IT, marketingu, obchodu, telekomunikácií, ekonomiky a administratívy – naopak, menej príležitostí ponúkajú oblasti kultúry, rozvoja a výskumu. Prieskumy trendov na trhu práce tiež ukazujú, že Bratislava bude v nasledujúcich rokoch čeliť nedostatku pracovnej sily, a to hlavne v sektoroch obchodu, predaja, administratívy a v centrách podpory.

Bratislava, líder v “brain business sektore”

Bratislava je podľa švédskej štúdie z roku 2017 mestom, ktoré zamestnáva najviac ľudí v “brain business” sektore v rámci hlavných miest EÚ – až 18 % zamestnancov, teda takmer každého piateho človeka. Ide o pracovné pozície v inovatívnych spoločnostiach (tzv. knowledge-intensive businesses, ktoré vyžadujú zamestnancov s odbornými vedomosťami a schopnosťami. Pod brain business jobs si treba predstaviť pozície programátorov, dizajnérov, marketérov, vydavateľov, architektov, a podobne. Sústredia sa do štyroch hlavných odvetví:

  • technológie (výroba, výskum, inžinierstvo a architektúra),
  • ICT (programátorstvo, IT služby a telekomunikácie),
  • advanced services (manažment, reklamné a trhové prieskumy)
  • kreatívny priemysel (vydavateľstvo, film, TV, hudba).

Podľa štúdie sa Bratislava stala hubom kreatívnych a vývojárskych povolaní z troch dôvodov: nájde sa tu veľa šikovných programátorov, náklady na zamestnanca sú nižšie, ale mesto je v bezprostrednej blízkosti Viedne. Vôbec vás teda neprekvapí, že Bratislava je tiež živnou pôdou pre startupy. Medzi najúspešnejšie patrí Exponea. V roku 2019 sa tiež darilo Minit, Photoneo, Hopin, SurgLogs, MultiplexDX a eyerim.

Korporátny život

Na Slovensku je pracovný čas stanovený na 40 hodín týždenne, ktorý sa viac-menej rešpektuje. Keďže nikto nechce príliš predlžovať čas strávený v práci, obedná prestávka je krátka a trvá pol hodiny. Mnohé firmy dnes ponúkajú flexibilný pracovný čas a prácu z domu. “Po dohode s manažérom a v závislosti od pozície môže zamestnanec pracovať v rozmedzí od šiestej ráno do desiatej večer,” vysvetľuje Terézia Saxunová. Okrem flexibilnej pracovnej doby firmy často ponúkajú mnohé iné benefity: firemné akcie, nápoje a občerstvenie zadarmo na pracovisku, sick days (dni, keď môžete zostať doma bez nutnosti dodať potvrdenie od lekára), príplatky na verejnú dopravu, stravné lístky a jazykové kurzy zdarma. O štvordňových pracovných týždňoch alebo možnosti ísť na sabatikal (dlhodobú platenú dovolenku) sa začína diskutovať a v niektorých vzácnych firmách už s týmito opatreniami začali experimentovať. Zatiaľ ale ide skôr o jednotlivé pokusy ako začiatok trendu.

Prítomnosť nadnárodných firiem, ako aj centier zdieľaných služieb, priťahuje do mesta na Dunaji čoraz viac talentov zo zahraničia, ale aj Slovákov, ktorí hľadajú prácu v multikultúrnom kolektíve. Pred desiatimi rokmi pracovalo v Bratislave takmer 5500 cudzincov, v decembri 2019 sa ich počet už vyšplhal na viac ako 22 000. Cudzinci predstavujú približne 10 % obyvateľov hlavného mesta, čo priamo vplývu na identitu Bratislavy: stáva sa kozmopolitnejším a tolerantnejším miestom na život. “Už len za tie dva roky, odkedy som tu, som si všimla drastické zmeny,” hovorí Alexandra Gustavo z Portugalska. Do Bratislavy prišla pred dvom rokmi na stáž a dnes pracuje ako B2B Account Assistant. “Slováci, s ktorými pracujem, sú otvorenejší. Myslím, že je to tým, že prichádza tá generácia Slovákov, ktorá mala možnosť ísť študovať alebo stážovať do zahraničia. Je pre nich úplne normálne pracovať v medzinárodnom kolektíve,” dopĺňa Alexandra.

Komu sadne Bratislava?

Bratislava sa rýchlo mení a zatiaľ si svoju identitu hľadá. Ak žijete podľa hesla “zmena je život”, život v hlavnom meste Slovenska by vás mal nadchnúť. Každý deň tu pribúdajú nové kaviarne, reštaurácie, cyklotrasy – a hlavne nové budovy. Developerské projekty sú pre mesto rovnako dobrou správou aj prekliatím: síce niektoré časti mesta zúfalo volajú po renovácii, výstavba výškových budov je prinajmenšom živelná.

S rastom prichádza, prirodzene, aj stále väčší zhon v meste. Steven Gouws, ktorý v Bratislave pracuje už desať rokov ako lektor anglického jazyka, si myslí, že identita mesta sa za posledné roky výrazne zmenila. “Bratislava je dnes hektické mesto, v ktorom panuje pracovná atmosféra. Ľudia utekajú všetkými smermi a tvária sa, že im máte uhnúť z cesty.” Terézia s ním súhlasí: “Typický Bratislavčan je pohltený hektickým životom plným stresu.”

Aj keď Bratislava stále hľadá svoju DNA, už dnes sa v nej sústredí kreatívna energia z celého Slovenska. Stala sa “hlavným mestom toho, čo je cool”, napísal nedávno denník New York Times, ktorý vyzdvihol hlavne úspech a originalitu slovenských značiek, ktoré sa etablovali v Bratislave. Vďaka občianskej aktivizácii tu vznikli tiež unikátne miesta ako Stará tržnica, ktorá ponúka trhy a kultúrne podujatia. V meste nájdete takmer 50 múzeí a 40 divadiel. Bratislava je tiež ideálnou základňou pre digitálnych nomádov, ktorí hľadajú spôsob, ako znížiť životné náklady, zostať blízko medzinárodných letísk, a zároveň potrebujú cítiť kreatívnu energiu lokálnej komunity. Prúdia sem ľudia zo všetkých krajov Slovenska.

Pozitíva

  • “Mestská hromadná doprava je úžasná a jazdí pravidelne,” hovorí Steven. Mix nových električiek, (starších) autobusov a trolejbusov, ktoré ponúkajú praktické a časté spoje.
  • Stále viac cyklistických trás. Bratislava je rovinatá a bicyklom sa tu dostanete všade. Aj vodiči si na cyklistov pomaly zvykajú, aj keď je stále príjemnejšie (a bezpečnejšie) poznať tiché uličky.
  • Bratislava je strategicky situovaná blízko Viedne (1 hod.), Budapešti (3 hod.) a Prahy (4 hod.), s ktorými ma časté autobusové a vlakové spoje.
  • Netrpí masovým turizmom ako Praha.
  • V Bratislave nestrávite štvrť dňa dochádzaním do práce alebo na stretnutia: je to kompaktné mesto, kde na väčšinu miest prídete do 10 minút električkou.
  • Ak potrebujete uniknúť ruchu mesta, Bratislava ponúka mnoho prírodných miest: výstup na stredoveký hrad Devín a Devínsku Kobylu, prechádzky v doline Železná studnička a výstup na vrch Kamzík, v lete jazero Zlaté piesky.
  • Môžete chodiť behať popri Dunaji a zúčastniť sa pravidelných bežeckých podujatí.
  • Sú tu živé mestské komunity a dobre etablované dobrovoľníctvo.

Negatíva

  • “Ceny nájmov tu sú šialené”, hovorí Alexandra. Pohybujú sa od 400 do 600 eur za malý byt v relatívnej blízkosti centra.
  • Ceny v reštauráciách sa tiež blížia západoeurópskemu štandardu. Za obedné menu zaplatíte od 7 do 10 eur.
  • Staviteľský boom, ktorý ovládol Bratislavu a okolie, má negatívny vplyv na kvalitu ovzdušia a plynulosť dopravy.
  • V službách a vo verejných inštitúciách sa môžete stretnúť s neochotou, pričom je jedno, či ste Slovák, alebo zo zahraničia. “Ľudia tu môžu byť málo ústretoví a v tom lepšom prípade vám nedajú pocítiť, že ich otravujete,” hovorí Terézia.

Informácie o potrebnom rozpočte

Nájom

Ceny nájmov sú nekompromisné: ak chcete bývať sami v garsónke alebo v jednoizbovom byte v relatívnej blízkosti centra, zaplatíte od 450 do 600 eur. Ak bývate vo dvojici, nájom vás vyjde na 300 – 350 eur.

Príspevok na presťahovanie

Ak ste našli zamestnanie v Bratislave, ale odrádzajú vás ceny nájmu, úrad práce ponúka tiež príspevok na presťahovanie za prácou. Môžete oň požiadať, ak je vaše trvalé bydlisko vzdialené o viac ako 70 km od Bratislavy a ak ste boli minimálne tri mesiace vedení ako nezamestnaní. Žiadosť treba predložiť do šiestich mesiacov po presťahovaní a je potrebné k nej pripojiť kópiu nájomnej a pracovnej zmluvy. Príspevok sa poskytuje najviac počas dvoch rokov, a to maximálne 4000 eur v úhrne.

Doprava

Bratislava má dobre fungujúcu sieť električiek, trolejbusov a autobusov. Základný cestovný lístok stojí 0,7 eura. Existuje v papierovej aj elektronickej forme (ten je o niekoľko centov lacnejší). Ceny lístkov sa líšia aj podľa zón, ale ak cestujete v rámci Bratislavy, ide o zóny 100+101, ktoré sa vždy predávajú spolu. Môžete si kúpiť predplatný lístok, tzv. električenku, priamo na kreditnú kartu, alebo mať zvlášť čipovú kartu. Mesačná električenka stojí okolo 27 eur a zamestnávateľ môže ponúknuť čiastočnú úhradu týchto nákladov v rámci firemných benefitov. Na zorientovanie sa v doprave existujú tiež viaceré aplikácie: UBIAN je aplikácia na cestovanie vo verejnej doprave po celom Slovensku, cez aplikáciu HOPIN si môžete objednať taxík a sledovať aj aktuálnu polohu spojov MHD v Bratislave.

Síce nie je šampiónom v počte múzeí ani najkrajším mestom Európy, Bratislava je rozmanitá, živá, ambiciózna. “Po 30 rokoch od pádu komunizmu je Bratislava približne v rovine, v akej sa nachádza 30-ročný človek. Hľadal sa, spoznával sa, skúšal,” myslí si Lucia Kmecová, učiteľka na bilingválnom gymnáziu, ktorá sa do Bratislavy presťahovala z východného Slovenska. “Vývoj chce svoj čas, no napriek tomu som presvedčená, že ponúka široké spektrum pracovných miest a vie byť oporou a podporou človeku, ktorý ešte len svoje uplatnenie hľadá. Bratislava na sebe pracuje, a preto je ideálnym mestom pre tých, ktorí chcú tiež na sebe pracovať a spoluvytvárať lepšie okolie.”

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Probíraná témata