Online networking: Záchranné koleso pre introvertov

26. 11. 2020

5 min.

Online networking: Záchranné koleso pre introvertov
autor
Cristina Fernández

Periodista Freelance

Networking je efektívny nástroj na nakopnutie vašej pracovnej kariéry. Ak ste však introvert a komunikácia s cudzími ľuďmi je pre vás odstrašujúca, rozšíriť si sieť kontaktov môže byť tŕnistá cesta. Pandémia preniesla väčšinu eventov a pracovných stretnutí do online sveta, čo je pre túto časť populácie určite dobrá správa. Odpadáva totiž bremeno nepríjemnej blízkosti osobných stretnutí. Okrem toho, vlastnosti typické pre introvertov by vám teraz mohli byť veľmi užitočné, dokonca by ste vďaka nim mohli aj vyniknúť. V článku vám vysvetlíme ako.

Stojíte zoči voči skupine ľudí, ktorých nepoznáte, a aby toho nebolo dosť, musíte sa s nimi aj rozprávať. Vyzerá takto nejako vaša nočná mora? Neznášate small talk a sám seba charakterizujete ako niekoho, kto radšej počúva, než rozpráva? Byť v centre pozornosti si vôbec neužívate? Ak je to tak, asi budete introvert.

Americká spisovateľka Susan Cainová venovala veľkú časť svojej kariéry práve zviditeľňovaniu pozitívnych stránok introvertizmu. Svoje zistenia zhrnula v knižke, ktorá v roku 2012 vyšla v českom preklade pod názvom „Ticho. Síla introvertů ve světě, který nikdy nepřestává mluvit”. Autorka vysvetľuje, že introverti na vonkajšie podnety reagujú inak ako extroverti a zákonite inak pristupujú aj k budovaniu vzťahov. Pre introvertov môže byť ťažké vytvárať vzťahy vo veľkých skupinách a v hlučnom prostredí, no na druhú stranu majú sklon vynikať v individuálnych rozhovoroch, prebiehajúcich v intímnejšom prostredí, v ktorom sa cítia pohodlnejšie.

Networking a introverti – komplikované, ale nie nemožné

Možno sa domnievate, že vaša uzavretosť a ťažkosti pri spoznávaní nových ľudí vám zabraňujú úspešne rozširovať svoju sieť kontaktov. Opak je však pravdou. Ako introvert môžete vytvárať intímnejšie a dlhodobejšie vzťahy, čo je vlastne najzákladnejší cieľ fungujúceho networkingu.

Spomína to aj Devora Zacková vo svojej knihe Networking for People who Hate Networking (Networking pre ľudí, ktorí nenávidia networking, pozn. prekl.). Autorka poukazuje na to, že väčšina rád ohľadom networkingu cieli hlavne na extrovertov. Tým pádom strácajú relevantnosť pre ľudí z introvertného spektra.

Okrem iného sa za posledné desaťročie zmenil aj spôsob, akým sa nadväzujú profesijné vzťahy. Už to nie sú len preteky v navštevovaní eventov a zbieraní vizitiek. Internetový boom umožnil, aby networking fungoval aj na diaľku a sprostredkoval tak bezbolestné nadväzovanie kontaktov aj pre tých plachejších, ktorí osobným stretnutiam až tak neholdujú.

Pravidlá online networkingu pre introvertov

Podľa Devory Zackovej sú introverti „uvážliví, sústredení a sebestační.” Na základe týchto troch vlastností autorka definuje 3 základné pravidlá online networkingu pre introvertov:

1. Terénne prípravy

Prvé pravidlo, ktoré Zacková vo svojom diele spomína, je späté so spôsobom, akým introverti premýšľajú. Podľa nej potrebujú viac času na plánovanie, spracovanie informácií a premýšľanie pred tým, ako odpovedia. „Introverti si stratégiu radšej dopredu naplánujú, zvážia všetky možnosti a určia všetky ciele ešte predtým, než podniknú konkrétne kroky,” potvrdzuje expertka a dodáva, že toto všetko funguje oveľa efektívnejšie práve v online svete. A preto:

  • Aké sú vaše ciele? Sieť kontaktov vám môže pomôcť kariérne sa posunúť v mnohých smeroch. Zviditeľniť sa vo vašom odbore alebo nájsť nové príležitosti. Definujte si najskôr svoj cieľ a na základe toho si vypracujte stratégiu, ako ho dosiahnuť.
  • Vytvorte silný a konzistentný digitálny obraz. Ak chcete do svojej siete prilákať nové kontakty, musia si byť vedomí toho, kto ste a čo robíte. V reálnom živote sa to dá dosiahnuť tým, že sa osobne odprezentujete veľkej skupine neznámych ľudí. Spôsob, ako to dosiahnuť virtuálne, spočíva vo vytvorení solídnej osobnej značky. Musíte sa ubezpečiť, že ľuďom vo vašej sieti je zrejmé, aký máte talent a čo vás odlišuje od ostatných vo vašom odbore.
  • Je jednoduchšie hovoriť o svojich úspechoch online. Využite to. Neradi sa vychvaľujete pred ostatnými osobne? Spoza klávesnice v pohodlí internetu je to jednoduchšie a pôsobí to aj menej invazívne. Nebojte sa využiť online prostredie na sebaprezentáciu. O svojich úspechoch môžete informovať atraktívnym profilom na LinkedIn alebo blogujte o nových trendoch vo vašom odvetví. Svoj názor môžete stručne a výstižne vyjadriť aj na Twitteri alebo v komunitách, ako je Reddit. Ak postupujete koherentne s cieľmi, ktoré ste si stanovili, ľahko sa vyprofilujete ako odborník v konkrétnej oblasti a prilákate komunitu súvisiacu s vašou sieťou bez námahy, ktorú si budovanie spoločenských kontaktov osobne vyžaduje.

2. Preskúmajte svoju komfortnú zónu

Druhé pravidlo sa zameriava na spôsob, akým introverti nadväzujú vzťahy. Všeobecne platí, že sú selektívni v tom, s kým a kde budú tráviť svoj čas.

  • Vyberte si online eventy, ktoré vás zaujímajú. Ako sa vyjadrila Zacková pre Forbes, ak ste introvert, jedným zo spôsobov, ako si uľahčiť networking, je vytvoriť si zoznam udalostí, ktoré vás môžu reálne obohatiť, takže účasť na nich nebude iba nutným zlom. Najlepšou stratégiou pre úspech je zvoliť si eventy, ktoré vás skutočne zaujímajú, aj keď nesúvisia s vašou kariérou. „Zaujíma vás umenie? Zúčastnite sa otvorenia galérie,“ radí odborníčka. Čo to pre vás znamená? Namiesto zamerania sa na hľadanie udalostí s jediným úmyslom nadviazať nové kontakty, môžete premýšľať o účasti na webinároch alebo online konferenciách s tematikou, ktorá vás zaujíma. Je pravdepodobné, že ľudia, ktorí sa zaregistrujú na tieto udalosti, budú mať podobné záujmy ako vy. Takto s nimi ľahšie nájdete spoločnú reč, nadviažete vzťah a bezbolestne rozšírite svoju sieť.
  • Rozhodnite sa, koho si chcete pridať do svojej siete kontaktov. Ak chcete nadviazať kvalitné, dlhotrvajúce vzťahy, ktoré vás obohatia, skúste „sa sústrediť na hľadanie ľudí, ktorých spoločnosť si budete užívať, ľudí, ktorých máte úprimne radi a s ktorými chcete zostať v kontakte,“ tvrdí Cainová. „Vaším cieľom v živote a pri vytváraní siete kontaktov by malo byť nájsť ľudí na rovnakej vlnovej dĺžke.”Môžete kontaktovať bývalých kolegov, priateľov alebo vysokoškolských učiteľov. Prevezmite iniciatívu a spojte sa cez LinkedIn so zaujímavými ľuďmi, ktorých ste stretli na seminároch alebo online eventoch.

3. Spracujte informácie

Tretí a posledný tip od Devory Zackovej súvisí so spôsobom, akým introverti dobíjajú energiu, aby zostali aktívni. Ako vysvetľuje, introverti „sa uťahujú dovnútra“, potrebujú sa zastaviť, nájsť si čas na spracovanie informácie, „aby sa mohli vyjadriť jasne a presne.“ Výhodou kontaktov v online sieti je, že nevyžadujú okamžitú odpoveď, na rozdiel od telefonátu či rozhovoru tvárou v tvár.

  • Na odpoveď si doprajte čas. Ak sledovanie komentárov na fórach a sociálnych sieťach alebo reagovanie na e-maily vo vás vyvoláva úzkosť, s ktorou si neviete poradiť, skúste si na túto činnosť vymedziť konkrétne časové okno. Odpovedať môžete, keď sa na to budete cítiť, bez toho, aby ste riskovali, že zabudnete reagovať na dôležitý e-mail alebo komentár.
  • Popremýšľajte, akú pridanú hodnotu môžete poskytnúť svojim kontaktom. Tu sa všetky učebnice o networkingu zhodujú: vzťahy fungujú obojstranne. Nejde teda iba o hľadanie kontaktov, ktoré môžete využiť na svoj kariérny rast, je vhodné ukázať aj ochotu pozitívne ich ovplyvniť. Aby to však fungovalo, musíte nájsť zaručený win-win pre obe strany. Musí existovať skutočný spoločný záujem. Neváhajte a podporte svoje kontakty zdieľaním ich blogov a článkov, pridávaním komentárov, označovaním pri zaujímavých témach alebo účasťou v ich komunitách či zapojením sa do diskusií.

Ak je pre vás ťažké byť otvorení a spontánne nadväzovať vzťahy s ľuďmi, ktorých nepoznáte, môže byť prechod na online networking vaša záchrana. Sociálne siete a internet všeobecne vám môžu dobre poslúžiť pri nadväzovaní kontaktov online. Dajte o sebe svetu vedieť, vyjadrite svoj názor, alebo dokonca oslovte veľkú komunitu bez toho, aby ste vstali od notebooku a museli podstupovať osobné stretnutia. Pamätajte, ako introvert máte tendenciu vytvárať síce menej vzťahov, ale budú o to vrúcnejšie. Využite pohodlie online prostredia na stretnutie so zaujímavými ľuďmi, ktorí môžu rozšíriť a obohatiť sieť vašich kontaktov.

Preložila Veronika Michalková

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Probíraná témata