4 dohody: Učenie starých Toltékov, ktoré vám pomôže pochopiť svet

24. 6. 2020

4 min.

4 dohody: Učenie starých Toltékov, ktoré vám pomôže pochopiť svet
autor

Každý deň sa snažíme porozumieť svetu, no priznajme si, že to nie je vôbec ľahké! Autor Don Miguel Ruiz vo svojej spásonosnej knihe „Štyri dohody“ ponúka rady, ako sa oslobodiť od obmedzujúcich myšlienok, ktoré nám spôsobujú zbytočné utrpenie a bránia nám žiť šťastný a plnohodnotný život. Ako sa oslobodiť od okov spoločnosti, ktoré nám viažu ruky na ceste k slobode a využitiu nášho potenciálu? Don Miguel Ruiz nadviazal na učenie mexických šamanov a ponúka návod na cnostný, rozumný a plnohodnotný život prostredníctvom štyroch dohôd, ktoré musí človek uzavrieť sám so sebou.

„Aby ste si osvojili Štyri dohody, budete potrebovať silnú vôľu – ale ak dokážete s týmito dohodami žiť, dôjde vo vašom živote k prekvapujúcej zmene. Uvidíte, ako dráma pekla mizne pred vašimi očami. Miesto života vo sne pekla si vytvoríte nový sen – váš osobný sen nebies.“

Dohoda č. 1: Nepreviňujte sa slovom

V rámci prvej dohody je nutné zamyslieť sa nad tým, akú majú naše slová moc a aké je ohováranie škodlivé. „Ja viem, že som nemožný, keď mám prehovoriť na verejnosti.“ „Vždy mi hovorievali, že nemám tvrdé lakte, aby som mohol viesť tím.“ „Zdá sa mi, že šéf ma nepovažuje za takého kreatívneho, v porovnaní s mojimi kolegami.“ „Stážistka pracuje veľmi pomaly!“ Či už hovoríme o sebe, alebo o druhých, naše slová, aj tie nevypovedané, majú svoju váhu. Don Miguel Ruiz odporúča nekarhať sa a nesúdiť sa len tak pre nič za nič. Byť dokonalý znamená konať tak, aby ste nešli sami proti sebe. Rozumne zvážte, do čoho investujete energiu. Znamená to vážiť slová, aby sme sa oslobodili od každodenného pekla a obmedzení.

„Predstavme si, vzhľadom na každodenné medziľudské vzťahy, ako často sa svojimi slovami navzájom zaklíname. Postupom času sa z toho stáva najhoršia forma čiernej mágie, ktorá sa volá ohováranie.“

Uplatnenie dohody č. 1 v pracovnej sfére

  • Nedovoľte, aby vás váš vnútorný hlas tyranizoval a prinútil vás nad svojimi schopnosťami pochybovať. Áno, máte na to venovať sa takému a takému prípadu, áno, vy to dokážete a dokážete to aj zrealizovať, ak sa toho chytíte. Nie. nie je neskoro vzdelávať sa a budovať si nové schopnosti, bez ohľadu na váš vek!
  • V rámci pracovnej sféry nikoho neohovárajte, pretože sa to môže rýchlo preniesť negatívnym spôsobom na vašich kolegov a vašu prácu.
  • Nezaoberajte sa názormi druhých, aj keď sú absolútnym opakom tých vašich.

Dohoda č. 2: Neberte si nič osobne

Autor vo svojej knihe vysvetľuje, že ak vám záleží na rečiach druhých na vašu adresu, dávate svoj súhlas na to, aby klebety pokračovali aj naďalej. Pamätajte si, že my nie sme zodpovední za to, čo si o nás ľudia myslia, čo o nás hovoria alebo čo robia. Don Miguel Ruiz dodáva, že ak vás aj urážajú, s vami to nemá nič spoločné. Ľudia si formujú svoj názor na základe svojej vnútornej reality. Cudzí jed vás nesmie otráviť! Autor odporúča obrniť sa voči názorom ostatných. Vy sa predsa nemusíte obhajovať. Predovšetkým sa vyhnite konfliktom, pretože obhajoba svojich vlastných presvedčení vás bude stáť energiu.

„Všetci ľudia žijú vo svojom vlastnom sne, vo svojej vlastnej mysli, ich svet je úplne odlišný od sveta, v ktorom žijeme my. Keď si berieme niečo osobne, vlastne predpokladáme, že oni vedia, aký je náš svet, a tým sa pokúšame podsunúť im náš svet namiesto ich sveta.“

Uplatnenie dohody č. 2 v pracovnej sfére

  • Netrucujte, ak sa s kolegom dostanete do ostrejšej konfrontácie, ak sa s niekým na niečom nezhodnete alebo ak sa míting skončí fiaskom.
  • Necíťte sa ukrivdene a nenoste si domov pracovné problémy. Nemáte absolútne žiadny dôvod brať si pracovné veci osobne, bez ohľadu na to, ako sa váš pracovný život vyvíja.

Dohoda č. 3: Nevytvárajte si domnienky

Don Miguel Ruiz tvrdí, že sa často snažíme interpretovať, čo tým dotyčný myslel alebo čo robil, čím vznikajú dezinterpretácie. V konečnom dôsledku aj uveríme, že sú tieto domnienky pravdivé. Ak si budete vytvárať domnienky, ste na najlepšej ceste privolať si problémy a brať si veci osobne. Autor odporúča vždy si všetko vyjasniť, v akejkoľvek oblasti. Ak vám niečo nie je jasné, alebo niečomu nerozumiete, opýtajte sa! Pravda vás oslobodí od domnienok a mylného výkladu reality, a tým pádom sa môžeme vrátiť k Dohode č. 1 o našej komunikácii.

„Očakávame, že celý svet bude vidieť realitu tak, ako ju vidíme my. Vytvárame si domnienku, že každý vidí život tak, ako ho vidíme my. Predpokladáme, že ostatní myslia rovnako, ako myslíme my, posudzujú všetko rovnako ako my a zneužívajú všetko rovnako ako my. Toto je najväčšia domnienka, akú si ľudia vytvárajú. A z tohto dôvodu máme strach byť sami sebou uprostred iných, pretože si myslíme, že nás bude každý súdiť, robiť z nás obeť, zneužívať nás a obviňovať podobne, ako to robíme my sami.“

Uplatnenie dohody č. 3 v pracovnej sfére

  • Nepredpokladajte, že váš šéf vie, čo zamýšľate, že vedia o tom, ako túžite po povýšení alebo po zmene pozície.
  • Hovorte, vyjadrite sa, a klaďte adekvátne otázky, aby ste veciam lepšie rozumeli.
  • Uistite sa, že so svojimi kolegami a tímom komunikujete efektívne.
  • Neklamte sami seba o tom, čo skutočne chcete, bez podceňovania alebo preceňovania sa.
  • Príliš neinterpretujte postoje ostatných.

Dohoda č. 4: Vždy robte všetko najlepšie, ako viete

Cieľom štvrtej dohody je premeniť všetky tri predchádzajúce dohody na solídnu súčasť vášho života. Nech už je vaša situácia akákoľvek, autor v knihe radí, aby sme zo seba vydali vždy to najlepšie. Ani viac, ani menej. Inak to znamená zbytočne plytvať energiou pre neuspokojivý výsledok. Keď sa vám darí menej v porovnaní s tým, čo bežne dokážete, prichádzajú pocity frustrácie, viny a ľútosti. Môže sa zmeniť vaša nálada, fyzická kondícia, doľahne na vás únava… Ak ale zo seba vydáte maximum v rámci vašich aktuálnych dispozícií, nemusíte sa neskôr hanbiť alebo trestať sa, ak sa niečo nevydarí.

„Dobrý príklad pochádza z príbehu Forresta Gumpa. Nemal žiadne veľké nápady, ale konal. Bol šťastný, pretože všetko, čo robil, robil najlepšie, ako dokázal. Bohato ho odmenili, aj keď žiadnu odmenu neočakával.“

Uplatnenie dohody č. 4 v pracovnej sfére

  • Vždy sa snažte zabezpečiť si čo najlepšie možné pracovné podmienky, fyzické aj psychické.
  • Využite tie chvíle, keď pracujete najproduktívnejšie, aby ste v čo najväčšej miere dokázali napredovať a byť produktívnymi. Naopak, nebuďte k sebe prísni a kritickí, ak veci nepôjdu podľa vašich predstáv.
  • Buďte ohľaduplní nielen k sebe a k ostatným, ale tiež k ich úspechom.
  • Snažte sa dodržiavať prvé tri dohody. Vďaka nim pochopíte, ako pracovný svet funguje!

Preložila Zuzana Chovancová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, prihláste sa na odber noviniek a nechajte si posielať naše články každý týždeň.

Hledáte svou další pracovní příležitost?

Více než 200 000 kandidátů našlo práci s Welcome to the Jungle

Prozkoumat pracovní místa