Životopis studenta: Jak napsat CV, když chcete pracovat při škole

05. 2. 2024

7 min.

Životopis studenta: Jak napsat CV, když chcete pracovat při škole
autor
Sylvain Guillet

Journaliste web

Chystáte se vstoupit do světa práce, ale jednou nohou ještě zůstat ve škole? Odborná praxe je skvělý způsob, jak přičichnout k práci v reálu a propojit teorii s praxí. Nejdřív ale musíte najít někoho, kdo vás vezme. První kontakt, který budete s potenciálními zaměstnavateli mít, proběhne pravděpodobně prostřednictvím vašeho životopisu. Měli byste si na něm dát tedy opravdu záležet. Důležitá je forma i obsah. Ale jak napsat atraktivní životopis, když vám chybí zkušenosti? O radu jsme požádali Olivii Curnierovou, kariérní poradkyni a zakladatelku personální agentury UBoost.

Životopis studenta: Nemám praxi, tak co tam mám napsat?

Příprava životopisu sice není úplně totéž jako psaní románu, ale spisovatelský blok vás může postihnout v obou případech. Studenti často nevědí, jak by mělo jejich „CVčko“ vypadat, a bojí se, že vlastně nemají nic, co by stálo za zmínku. Na rozdíl od spisovatelů jejich blok nesouvisí s chybějící inspirací, spíš se jedná o malé sebevědomí a pocit vlastní neschopnosti srovnatelný se známým syndromem podvodníka. „Jak se můžu někam hlásit o práci při studiu, když nemám (prakticky) žádné předchozí zkušenosti, které bych napsal/a do životopisu?“

Buďte v klidu, stážisté a praktikanti se nevybírají podle toho, jak mají dlouhý seznam předchozí praxe, a existuje mnoho jiných důvodů, proč jsou firmy ochotné přijímat studenty na částečný úvazek ještě během studií. „Každý musí nějak začít! Doporučuji v životopise uvést všechny dosavadní brigády, ale hlavně k nim napište, co jste se na nich naučili! Konkrétně potřebujeme vědět, jak přesně vám předchozí zkušenosti (jedno jaké) umožnily rozvíjet potřebné dovednosti, upozorňuje Olivia Curnierová.

Jednoduše řečeno, musíte se naučit, jak se prodat na papíře. Když uvedete prosté: „Obsluha stánku se zmrzlinou na koupališti“, budete pro náboráře atraktivní asi jako okurka v regálu s chipsy. Ale když napíšete, že jste se díky této letní brigádě naučili být v každodenním kontaktu s lidmi, museli jste prokazovat vynalézavost a flexibilitu, hned z toho bude poznat, že dva měsíce prodávat zmrzlinu turistům člověka profesně taky nějak posune!

Při psaní o dosavadních zkušenostech (brigádách, stážích nebo mimoškolních aktivitách, jako je třeba šachový kroužek) se držte následujících rad Olivie Curnierové:

  • Jestli jste dosáhli nějakých cílů nebo je dokonce překročili, napište to tam. Čísla mají velkou moc.
  • Jestli jste neměli žádné kvantifikovatelné výsledky, sepište dokončené projekty nebo spolupráce.
  • Jak vaše iniciativa přispěla firmě nebo týmu? (Nemluvíme tu o žádných světoborných nápadech, prostě jak jste přispěli svou troškou do mlýna.)

Jinak řečeno, zamyslete se nad tím, jak vás dosavadní životní zkušenosti (pracovní i nepracovní) připravily na zastávání pozice, o kterou se nyní ucházíte.

Měkké vs. tvrdé dovednosti a jak se vzájemně doplňují

Uchazeči jsou často mylně přesvědčeni o tom, že když náboráři vybírají, koho přijmou na praxi, jsou posedlí tím, jaké má kdo předchozí pracovní zkušenosti. Jenže vhodnost uchazeče nezáleží jen na tom, kolik času už stihl strávit za kancelářským stolem, ale také na jeho dovednostech, které můžeme rozdělit do dvou skupin:

  • měkké dovednosti (tzv. soft skills) a
  • tvrdé dovednosti (tzv. hard skills).

Měkké (nebo také jemné) dovednosti se týkají sociálních a interpersonálních schopností. Určují to, jací jste a jak se chováte k ostatním, a nenaučíte se je nikde ve škole, ale používáte je ve svém životě každý den. Je to umění naslouchat, organizovanost, emoční inteligence, odolnost a tak dále. Některých soft skills si náboráři obzvlášť cení, protože odborné věci se můžete naučit za chodu, zatímco měkké dovednosti jsou vzácnější komoditou, neboť musí být součástí vaší osobnosti.

Olivia Curnierová se s námi podělila o seznam měkkých dovedností, které patří mezi náboráři k těm nejpoptávanějším:

  • zvídavost,
  • přizpůsobivost,
  • umění řešit problémy,
  • kreativita,
  • samostatnost,
  • odolnost vůči stresu,
  • vlastní iniciativa,
  • rychlé učení,
  • vytrvalost.

Naopak mezi hard skills uchazeče se počítá veškeré know-how, tedy znalosti z oboru. Například truhlář musí umět celou řadu věcí souvisejících s výrobou nábytku: zpracování nářezového materiálu, zahlubování, montáž, lakování, soustružení, práci s různými nástroji…

Sdílíte obsah na YouTube a používáte pravidelně software pro úpravu videa? I to může být jedna z tvrdých dovedností ceněných ve vašem budoucím povolání. Určitě to proto zařaďte do svého životopisu, až se budete hlásit někam na praxi.

Totéž platí pro veškeré měkké dovednosti: zdůrazněte hlavně ty, co vám budou užitečné tam, kam se hlásíte, i když vám třeba chybí potřebné odborné zkušenosti.

Už tři roky děláte kapitána sportovního družstva? Pak je jasné, že máte vůdčí schopnosti a týmového ducha. „Záleží na tom, kam se hlásíte. Každé místo má své základní požadavky, na které musíte upozornit, například ovládání Excelu, když se hlásíte na pozici analytika, Photoshopu, když chcete dělat grafika, nebo jazyka, hlásíte-li se na praxi do zahraničí,“ říká Olivia Curnierová. Je proto klíčové napsat dovednosti do životopisu tak, aby co nejvíce odpovídaly povaze dané pozice.

Jak má vypadat dokonalý životopis uchazeče o praxi

To nejrychlejší řešení nebývá tím nejlepším, hlavně co se životopisů týče, bez urážky. Nestačí jen do Googlu napsat „vzorový životopis“ a doufat, že vám to vyplivne špičkový dokument (spíš pak budete muset doufat, že vám na něj pak neplivne náborář, tedy metaforicky). Olivia Curnierová říká, že: „Není žádný zásadní rozdíl v tom, jestli se hlásíte na praxi při škole, nebo na nějaké první stálé místo po dokončení studií. Ale je pár věcí, na které byste si měli dát pozor.“ Pojďme si tedy projít jednotlivé aspekty životopisu a jeho rozvržení, abyste věděli, na co se při hledání odborné praxe zaměřit.

Vzhled

Říká se, že pravá krása se skrývá uvnitř. Ale co může platit pro vzájemnou přitažlivost, nemusí platit pro životopis – na vzhledu opravdu záleží! Dbejte na stylový vzhled, ať váš životopis vypadá moderně, ale zase ne moc okázale. Design by měl odpovídat povaze práce, o kterou usilujete: „Nechcete-li nad tím strávit spoustu času, ale současně chcete profesionální práci, zkuste se podívat na bezplatné šablony webu Canva (tedy pokud nepatříte ke zkušeným uživatelům Photoshopu nebo Illustratoru),“ radí Olivia Curnierová.

Rozvržení

Životopis by měl mít jasnou strukturu a oddělené sekce, současně se musí vejít na jednu stránku (pokud jste ve fázi hledání odborné praxe, tak by to neměl být problém). Stručnost je vítána, ale nesmíte vynechat přesná data, dosavadní zkušenosti a typy spolupráce (zda se jednalo o brigádu, stáž, práci na smlouvu apod.): „V životopisech uchazečů o praxi se většinou na prvním místě uvádí oddíl ‚vzdělání‘. Následují pracovní zkušenosti, dovednosti, jazyky, zájmy apod. Nezapomeňte uvést jasně vyznačené kontaktní údaje – e-mail, telefonní číslo a odkaz na profil na LinkedInu. Když je těžké v životopisu najít kontakt, vyvolá to velmi rozpačitý dojem. Vždyť váš primární cíl přece je, aby vám co nejrychleji zavolali,“ připomíná Olivia Curnierová.

Písmo

V životopisu používejte dostatečně velká písmena a pohodlné řádkování, aby bylo jeho čtení snadné. „Minimální velikost textu by měla být 8 (pokud potřebujete uvést hodně informací) a maximální 11 až 13, podle délky obsahu (velikost 11 je ideální). Mezi každým oddílem se doporučuje udělat mezeru, aby byl životopis co nejčitelnější,“ upřesňuje odbornice. Také byste měli věnovat pozornost výběru fontu. Vyhněte se stylům typu Gothic a vůbec čemukoli, co byste použili na pozvánce na narozeninovou oslavu. Zvolte něco dobře čitelného, klidně se spolehněte na starou dobrou klasiku (Arial, Calibri, Verdana).

Nadpis a úvod

Náboráři prolétnou životopis uchazeče během několika sekund. Proto je klíčové uvést jasný působivý nadpis a úvodní představení. „Musíte náboráři okamžitě naservírovat informace, které hledá: název pozice, požadovanou dobu a formát odborné praxe, to jsou klíčové věci!“ připomíná Olivia Curnierová. Příklad úvodního slova: „Mám zájem o roční odbornou praxi při magisterském studiu, hlásím se na pozici online projektového manažera s pracovní dobou na tři dny v týdnu a nástupem od května 2024.“ Stručně a jasně! Co se nadpisu týče, vsaďte opět na jednoduchost a efektivitu – použijte název hledané pozice: „Praxe: Projektový manažer pro online marketing“.

Obsah

„Z obsahu vašeho životopisu musí náborář získat jasnou představu o tom, na čem jste dosud pracovali a jakých jste dosáhli výsledků. Je to naprosto klíčové, přesto v tomto ohledu mnoho životopisů selže. Je to vaše příležitost se odlišit od ostatních uchazečů!“ tvrdí Olivia Curnierová. Takže určitě v životopise vypište své dosavadní úspěchy, ale zas to nijak nepřehánějte, jen uveďte nutné podrobnosti. Váš životopis bude o to osobnější a náborář si bude moci udělat jasnou představu o tom, kdo vlastně dokument zaslal.

Fotografie

O tom, jestli fotka do životopisu patří, nebo ne, se vedou diskuze: „Není to povinné, pokud s tím nemáte problém, tak ji tam dejte. Já patřím k těm, co fotku spíš přivítají, protože je díky tomu životopis osobnější a jsem ráda, že si mohu ke jménu hned připojit obličej,“ potvrzuje Olivia Curnierová.

Jestli se rozhodnete pro fotku, pak naše odbornice radí nepodceňovat její výběr:

  • Měla by to být fotka obličeje nebo horní poloviny těla.
  • Ostrá a kvalitní.
  • Pořízená profesionálem (zapomeňte na fotky z dovolené s brýlemi na hlavě).
  • Na bílém či jednobarevném pozadí.
  • Příjemná (úsměv!).
  • Tradiční (radši se vyhněte neobvyklým detailům).

A co reference? „Není nutné v životopise uvádět reference, protože byste tím porušili důvěrnou povahu kontaktních údajů daných osob. Schovejte si je na později, protože vás o ně během přijímacího řízení určitě někdo požádá,“ upřesňuje Olivia Curnierová.

5 klíčových informací, které u praktikantů hledá každý náborář

Když zapomenete dát na pizzu olivy, nic tak strašného se nestane. Ale když zapomenete na rajčatovou omáčku nebo na sýr, už půjde o celkem zásadní problém. U studentských životopisů je to podobné – některé ingredience můžete klidně vynechat. Ale následujících pět informací váš medailonek prostě obsahovat MUSÍ:

1. Obor

Zní to jako naprostý základ, ale často to považujeme za tak evidentní, že na něj zapomeneme.

2. Pracovní doba

U odborné praxe či stáže je zásadní, jestli musíte chodit tři dny do školy a dva dny na praxi, nebo jestli můžete do práce docházet vždy na dva týdny v měsíci. Náboráři musejí vědět, jaké jsou vaše školní povinnosti, aby mohli rozhodnout, jestli to bude fungovat.

3. Možný nástup

Chcete nastoupit za 14 dní? Nebo za půl roku? Řekněte to jasně, protože některé firmy si mohou dovolit počkat, zatímco jiné chtějí někoho okamžitě.

4. Délka spolupráce

Jasně, odborná praxe není závazek na celý život, ale i tak byste měli náborářům dát najevo, jak dlouho můžete ve firmě zůstat.

5. Klíčové kompetence

Už jsme o tom hovořili výše – jde o měkké a tvrdé dovednosti. Můžete jim v životopise vyhradit malý oddíl a vyjmenovat je třeba následovně: analytické a logické myšlení, kreativita…

Až budete mít životopis hotový, pozorně si ho zkontrolujte, abyste měli jistotu, že obsahuje všech pět výše uvedených informací.

Nejčastější chyby, kterým byste se měli vyhnout, když žádáte o praxi

Každý holt někdy udělá nějakou chybičku, to se nedá nic dělat, ale když píšete životopis a chcete se dostat na odbornou praxi, udělejte všechno pro to, aby se vám to nestalo. Olivia Curnierová má mnohaletou praxi v oblasti náboru, a díky tomu vám může nabídnout seznam chyb, se kterými se v životopisech často setkává:

  • Absence některé z výše uvedených pěti klíčových informací, jako je například možný nástup, klíčové kompetence apod.
  • Životopis není přizpůsoben pozici a firmě, do které jej uchazeč posílá.
  • Pravopisné chyby.
  • Překlepy.
  • Minimum informací.
  • Chybějící konkrétní příklady.

Nikdo není dokonalý, a tak poproste někoho dalšího, aby si váš životopis přečetl a zkontroloval ho kvůli možným překlepům. Druhý pár očí třeba uvidí i možné nejasnosti nebo nepřehlednost obsahu. Pokud jste článek dočetli až sem, pak nemáme žádné pochyby o tom, že váš životopis bude naprosto dokonalý.

Překlad: LexiPro
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Hľadáte svoju ďalšiu pracovnú príležitosť?

Viac ako 200 000 kandidátov našlo prácu s Welcome to the Jungle

Preskúmať pracovné miesta