Když to skřípe hned na začátku. Jak na výpověď ve zkušebce

05. 2. 2024

4 min.

Když to skřípe hned na začátku. Jak na výpověď ve zkušebce
autor
Lucie Mottlová

Externí autorka české redakce

Hledání práce snů, dlouhé pročítání inzerátů, hodiny ladění životopisu a motivačního dopisu, k tomu nervy v kýblu před přijímacím pohovorem… abyste nakonec zjistili, že to není ono? Poradíme vám, jak postupovat, když potřebujete podat výpověď ve zkušební době (ze dne na den). Na co se připravit a co nepodcenit?

Prezentace firmy při pohovoru versus realita může být dost odlišná. Možná je to i váš případ. „Po vysoké škole jsem našla inzerát sice mimo můj obor archeologie, ale líbila se mi možnost podílet se na firemních projektech, na budování značky a přípravě grafiky pro potisky na cokoli. Zaujalo mě to, protože mě táta učil pracovat s grafikou, navíc jsem měla za sebou střední uměleckou školu,“ vzpomíná na svoji první pracovní zkušenost archeoložka Klára Nenutilová.

Začátek byl značka ideál. „Ale po měsíci dva starší nadřízení úplně otočili, když jsem se zeptala na možnost zapojit se do grafiky, nebo jsem chtěla probrat nějaké nápady, co by šlo dělat. Najednou bylo vše problém a já jsem jen ve výrobě, tak co se do toho pletu,“ vypráví Klára, která nakonec podala výpověď. Nechtěla totiž promarnit nejlepší roky ve firmě, kde se necítila dobře a měla pocit, že zabíjí svůj potenciál. Svou roli hrála i nižší finanční odměna, která se lišila od toho, co bylo uvedeno v inzerátu. Ale po škole neměla takové sebevědomí, aby se ozvala. A tak odešla.

„‚Víš, kolik práce, času a peněz nás stálo tě zaškolit? Vzali jsme tě na speciální školení do Ostravy a ty odcházíš? To sis to nemohla rozmyslet ještě před nástupem, aby měl šanci někdo, kdo bude za tuhle práci vděčný?‘ – Ten výraz a rudou barvu ve tváři nadřízené asi nikdy nezapomenu. Na druhou stranu se tak naštvala, že mi řekla, že můžu odejít hned, že si k těm strojům jde stoupnout sama,“ vzpomíná Klára, které se neskonale ulevilo. Sbalila si věci a s lehkostí odkráčela.

Výpověď ve zkušební době ze strany zaměstnance není nic, za co byste se měli stydět. To potvrzuje i Petra Kubita Nulíčková, HR manažerka z Pale Fire Capital, která zažila několikrát za svou kariéru situaci, kdy se zaměstnanec rozhodl odejít z firmy během zkušebního období.

Mezi nejčastější důvody pro výpověď podle expertů patří:

Ať už vás k výpovědi z práce donutilo cokoliv, máme pro vás několik rad a tipů, jak postupovat.

Na co nezapomenout a jak ideálně postupovat při výpovědi

1. Přečtěte si svou pracovní smlouvu

Víte, že zkušební doba není automatická a není ze zákona povinná? Důkladně si proto přečtěte svou pracovní smlouvu, jestli opravdu jste ve zkušební době, a také zjistěte, jak ji máte dlouhou. Seznamte se i s podmínkami týkající se výpovědi. Zjistěte, jak dlouhá je výpovědní doba a jaké jsou případné sankce. „Například pokud vás ve zkušební době firma pošle na nějaké školení třeba i do zahraničí, tak už může mít nastavenou kvalifikační dohodu jako součást smlouvy,“ vysvětluje Gabriela Lesňáková, HR expertka z pojišťovny UNIQA. Ve zkušební době můžete skončit ze dne na den, ale je dobré si zjistit, co z toho pro vás vyplývá, doporučuje Nulíčková.

2. Přímá komunikace s vedením

Mlčeti zlato v našem případě vůbec neplatí. Otevřenou komunikaci, pokud se tak chová i druhá strana, doporučuje Petra Kubita Nulíčková. „Předtím než podáte výpověď, může být užitečné diskutovat o svých obavách s nadřízeným nebo HR. Někdy lze najít řešení problémů. Zamyslete se, zda jde opravdu o neřešitelné věci, a podle toho se rozhodněte,“ říká Nulíčková. Pozor na to, abyste si nestěžovali všude možně po firmě, bez komunikace se svým přímým nadřízeným.

3. Promyslete si důvody

Výpověď můžete podat ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu, ale i bez jeho uvedení. Připravte se, budou se ptát. I když ze zákona nemáte povinnost odpovídat, měli byste mít jasno… pomůže vám to i během jednání. Promyslete si, proč uvažujete o výpovědi, a zajistěte, aby byly důvody opodstatněné. To může zahrnovat pracovní podmínky, profesní růst nebo osobní okolnosti. Někdy to může být i velmi nepříjemný pocit z nové práce, doplňuje Petra Kubita Nulíčková.

4. Co je psáno, to je dáno

Výpověď ve zkušební době musíte podat písemně, jinak se k ní nepřihlíží, uvádí to příručka Ministerstva práce a sociálních věcí. Tedy nestačí jen vykřiknout já tu končím a odejít. Pracovní poměr by v tomto případě nadále trval, i kdyby nebyla výpověď napadena soudní cestou.

5. Vzor písemné výpovědi

V záhlaví (vlevo nahoře) musíte uvést, komu výpověď adresujete, tedy: název společnosti, sídlo/adresa zaměstnavatele a jeho IČO. Jako předmět uveďte: Věc: Zrušení pracovního poměru ve zkušební době. Pokud byste neuvedli: Výpověď ve zkušební době, není to přesný termín a váš dokument by byl neplatný.

Samotný text může znít například takto, chybějící si doplňte: Na základě pracovní smlouvy ze dne dd. mm. rrrr pracuji ve Vaší společnosti na pozici Název pozice. V pracovní smlouvě se mnou byla uzavřená zkušební lhůta do dd. mm. rrrr. Oznamuji Vám tímto, že pracovní poměr ve smyslu § 66 zákoníku práce ruším ve zkušební době, a to ke dni dd. mm. rrrr.

Na závěr dokumentu připište dataci (například V Praze dne 1. 1. 2024) a také vaše jméno, trvalou adresu a datum narození. Nezapomeňte dokument také ručně podepsat. Pracovní poměr skončí dnem doručení zrušení, není-li v něm uveden den pozdější.

Pokud nepatříte mezi psavce, nemusíte se trápit. Vyplnit můžete snadno tento vzor.

6. Rychlá akce

„V rámci zkušebního období je loučení se opravdu rychlé, pokud chcete odejít a myslíte, že si vás zaměstnavatel nechá další dva týdny, tak s tím bych nepočítala,“ doplňuje Petra Kubita Nulíčková. Připravte se, že po ukončení poměru budete opět v procesu hledání nového místa, případně budete znovu řešit úřad práce.

7. Na co se připravit po výpovědi ve zkušebce?

Uf, výpověď máte za sebou. A co teď? Po skončení pracovního poměru se nezapomeňte evidovat do tří dnů na úřadu práce v případě, ze nemáte již práci novou. „Zároveň pokud práci budete hledat, doporučuji si připravit dobrou argumentaci k tomu, proč k výpovědi ve zkušební době došlo,“ radí Lesňáková.

Některé firmy také uplatňují konkurenční doložku na zaměstnance: „Když člověk skončí a nemůže ke konkurenci, ale v praxi jsem to viděla asi dvakrát za posledních devět let,“ vysvětluje Petra Kubita Nulíčková. Tento závazek může trvat maximálně rok, zároveň je zaměstnavatel povinen po tuto dobu poskytnout zaměstnanci přiměřené finanční vyrovnání. Smlouva musí být uzavřena písemně. Podle advokáta Davida Pytely lze od smlouvy o konkurenční doložce odstoupit, v případě jejího porušení umožňuje zákoník práce i smluvní pokuty.

Podle zkušených personalistů můžete této situaci předcházet několika triky: dopředu si definujte představu o svém budoucím zaměstnání, firemní kultuře, očekávání od nadřízeného a benefitech. „Doporučuji si na tyto oblasti připravit vhodné otázky už na přijímací pohovor. Ideálním způsobem, jak si vše ověřit, je strávit v týmu minimálně půl dne ještě před nástupem. K eliminaci budoucích nedorozumění je vhodné na začátku vyžadovat adaptační plán, cíle na zkušební dobu a pravidelné schůzky 1:1 s nadřízeným, pokud to v dané firmě nebo týmu už není standardem,“ uzavírá Gabriela Lesňáková, HR expertka z pojišťovny Uniqa.

Foto: Thomas Decamps z Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Preberané témy
Hľadáte svoju ďalšiu pracovnú príležitosť?

Viac ako 200 000 kandidátov našlo prácu s Welcome to the Jungle

Preskúmať pracovné miesta