Vědecky ověřeno: Stěžování si (v malých dávkách) může zvyšovat produktivitu

20. 3. 2024

3 min.

Vědecky ověřeno: Stěžování si (v malých dávkách) může zvyšovat produktivitu

Ne že bychom se chtěli nějak zastávat stěžování si a negativity... Ale chceme. Ve světě, kde je optimismus bernou mincí, laskavost důvodem ke gratulaci a ohleduplnost k oslavě, není, jak se zdá, pro mrzouty místo. Nebo ano? Ano. Navzdory všem očekáváním totiž výzkumy potvrdily, že dočasná špatná nálada má i své světlé stránky. Vzpomeňte si na to, až příště vstanete z postele špatnou nohou napřed.

O pozitivních dopadech dobré nálady a spokojenosti v práci už se toho namluvilo dost. Ale existují také studie, které potvrzují že „trudnomyslnost“ může mít nečekaně prospěšný účinek. Zatím se nijak nerozčilujte, vysvětlíme.

Zlepšuje špatná nálada kreativitu?

V roce 2009 provedl Matthijs Baas z Amsterdamské univerzity zajímavý experiment. Jednu skupinu dobrovolníků rozhněval, druhou udržoval v neutrální náladě a pak otestoval kreativitu obou. Nejenže naštvaní účastníci experimentu přišli s větším počtem nápadů, ale také byli originálnější a neobvyklejší. Dosažené výsledky komentuje autor experimentu tak, že hněv v malých dávkách měl stimulující účinky a podněcoval „ničím neohraničené“ myšlení. Konkrétně to znamená, že pokud jste právě absolvovali nepříjemný rozhovor se šéfem, asi vás v ten moment napadne daleko víc možností kreativního použití sešívačky, než kdybyste se zrovna vrátili z kafíčka s oblíbeným kolegou.

Zlepšuje špatná nálada dobrý úsudek?

Přenesme se teď na malou chvíli do Austrálie, kde jeden z předních odborníků na špatnou náladu, psycholog Joseph Forgas, provedl experiment s podobnou tematikou. Požádal dvě skupiny dobrovolníků, jednu v dobré náladě, druhou ve špatné, aby ohodnotili pravdivost různých známých městských mýtů, například to, že za atentátem na Kennedyho stála americká CIA.

Vypozoroval, že dobře naladěné osoby měly menší sklony ke skepticismu a byly výrazně důvěřivější. Vysvětluje to tím, že dobrá nálada podporuje „automatické přemýšlení“, zatímco rozmrzelost nutí ke kritice, brzdí smířlivost a odklání od špatného úsudku. Zkuste si na to vzpomenout, až budete příště trčet v dopravní zácpě. Berte ji jako příležitost promyslet všechny klíčové prvky projektu, na kterém právě pracujete, a rozhodnout, co povede k úspěchu a co k neúspěchu.

Zlepšuje špatná nálada paměť?

Joseph Forgas (ano, znovu on) také dokázal, že negativita zlepšuje koncentraci a paměť. V roce 2005 během dalšího experimentu požádal dobrovolníky, aby si vzpomněli na jeden konkrétní den v nedávné minulosti. Zjistil, že špatně naložené osoby si dokázaly vzpomenout na více detailů a s větší přesností než ostatní. Jak je to jenom možné? Došel k názoru, že mrzutost snižuje zkreslení a umožňuje jasnější úsudek. Nenasazuje mozku růžové brýle. A to se vyplatí.

Během dalšího výzkumu podobným způsobem dokázal, že dobrovolníci, kteří mají převyprávět právě zhlédnutý film, mají tendenci uvádět jasnější a kvalitnější informace, pokud jsou zrovna rozmrzelí. „Nelžou tolik a nevymýšlí si, řeknou toho více méně slovy,“ doplňuje. Že by právě došlo k objevu klíče k efektivnější komunikaci?

A to stále není všechno. Kromě toho, že má špatná nálada své (nečekané) výhody, naopak předstíraný relax a spokojenost vedou ke snižování produktivity. Minimálně to alespoň tvrdí studie University of Michigan, která varuje před riziky falešné pozitivity. Řadí mezi ně emoční vyčerpání, tendence k izolaci, zhoršování nálady… Takže co kdybychom se přestali nutit k předstíranému nadšení a místo toho začali sklízet plody dočasné negativity, aniž to nějak ublížilo kolegům kolem?

Máte den blbec? Vytěžte z toho co nejvíc. 5 praktických rad

Existuje zhruba stejně odborných studií na téma prospěšnosti špatné nálady v práci jako těch o prospěšnosti nálady dobré. V žádném případě proto neříkáme, abyste byli na svou negativitu pyšní a začali házet sešívačky proti zdi (nebo proti vedení). Krátkodobá trudnomyslnost má své výhody, pokud ovšem víte, kde je hledat… A pak se zase můžete vrátit k pozitivnímu naladění!

Rada č. 1: Najděte příčinu

Než začnete těžit z výhod, které špatná nálada nabízí, musíte si ujasnit, co vás do ní dostalo. Spor s kolegou? Moc práce? Rozbitý kávovar? Jasné pochopení problému slouží k získání kontroly nad situací. Rovněž vám to pomůže nalézt účinné a trvalé řešení. (Ale až později, teď je potřeba trochu tu skepsi podojit.)

Rada č. 2: Držte se dál od lidí

Špatná nálada není jako bonboniéra, tak se o ni s nikým nedělte. Je jen a jen vaše a není důvod, aby trpěli i ostatní (i když to může být nakrásně jejich vina). Takže si radši zavřete dveře od kanclu nebo si nasaďte sluchátka, ať vás nikdo neruší, a nevylívejte si svou zlost na nevinných kolemjdoucích.

Rada č. 3: Přizpůsobte pracovní úkoly aktuálnímu rozpoložení

Jak už teď víte, negativita má blahodárné účinky: zlepšuje koncentraci, paměť, kreativitu, kritické myšlení… Takže nastal čas vyřídit všechny povinnosti, na které se vaše nové superschopnosti hodí nejvíc.

Rada č. 4: Nedělejte žádná unáhlená rozhodnutí

Možná budete mít pocit, že jste právě dostali nápad století nebo vynalezli dokonalý recept na úspěch problematického projektu… Ale pozor, hlavně postupujte s rozvahou. Ať neuděláte nějaké zásadní rozhodnutí v opojení špatné nálady, raději chvilku počkejte, než se vám vrátí lepší rozpoložení, a ověřte si, jestli váš nápad obstojí i v pozitivnějším světle. Jestli přesto musíte rozhodovat rychle, raději se poraďte s blízkým kolegou, ať získáte pohled zvenčí.

Rada č. 5: Dostaňte to ze sebe

Podařilo se vám vytěžit všechny kreativní a produktivní výhody špatné nálady? Pak nastal čas jít zase o dům dál. Udělejte si chvilku pauzu, dejte si kafíčko s kolegou, jděte na vzduch, namalujte obrázek, spojte nějaké papíry sešívačkou… Zkrátka a dobře, nějak to udělejte, abyste se těch negativních emocí zbavili, a záleží jen na vás, jak to uděláte.

I velikáni našeho světa, od Newtona přes Beethovena až po Jeffa Bezose, měli a mívají často temperamentní a popudlivé povahy. Co pak máme dělat my, ubozí smrtelníci? Je naše plné právo se občas na malou chvíli utápět v pesimismu. Vzhledem k tomu, jaké to má (výše popsané) výhody, to platí dvojnásob. Máte to ve svých rukou: Připravit ke startu, pozór, koutky dolů!

Překlad: LexiPro
Foto: Thomas Decamps z Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Preberané témy
Hľadáte svoju ďalšiu pracovnú príležitosť?

Viac ako 200 000 kandidátov našlo prácu s Welcome to the Jungle

Preskúmať pracovné miesta