Jaké soft skills zajímají zaměstnavatele v roce 2024?

04. 3. 2024

3 min.

Jaké soft skills zajímají zaměstnavatele v roce 2024?
autor

Svět práce se neustále vyvíjí a vždycky nás překvapí něčím novým. Dny, kdy stačilo vystudovat vysokou, najít si práci a v té se usadit, jsou ty tam. V dnešní době se náboráři zaměřují hlavně na naše lidské vlastnosti – interpersonální dovednosti, kreativitu, kritické myšlení a schopnost řešit problémy.

Technické znalosti jsou pořád důležité, ale důraz na soft skills čím dál tím víc roste v návaznosti na to, že naše pracovní role už tolik nezapadají do úhledných, předem definovaných kategorií a přizpůsobují se potřebám moderní společnosti. Cesta k úspěchu v osobním i profesním životě vede skrze zdokonalování sociálních kompetencí a vyhovění požadavkům neustále se vyvíjejícího pracoviště.

Takže co přesně zaměstnavatelé v roce 2024 hledají, pokud jde o vaše soft skills? Odpovědi jsme hledali u dvou kariérních kouček, které nám prozradí, jaké měkké dovednosti jsou letos trendy, jak je rozvíjet a zároveň získávat nové a jak tyto dovednosti prodat ve svém životopise, motivačním dopise a na pohovoru.

Čeho si zaměstnavatelé v roce 2024 v oblasti sociálních dovedností cení nejvíc?

Podle Tiffany Waddell Tateové, zakladatelky a generální ředitelky poradenské firmy Career Maven Consulting, jsou na prvním místě komunikační schopnosti, kreativní řešení problémů a emoční inteligence. Tateová přikládá těmto dovednostem zvláštní význam a dodává: „Schopnost zapojit se do týmu a inspirovat ostatní, zvláště v hybridním režimu nebo při práci na dálku, je v dnešním dynamickém pracovním prostředí klíčová.“

Dále poukazuje na to, že sebeuvědomění a umění naslouchat zkušenostem a názorům druhých představuje esenciální nástroj do výbavy empatického manažera, zvláště během těžších období, kdy je potřeba efektivně zvládat změny a stres. Podle naší koučky „z vás tyto dovednosti nejen dělají všestranného kandidáta, ale jsou nezbytné pro přežití v dnešním rychle se vyvíjejícím pracovním prostředí“.

Kariérní koučka a poradkyně Lynn Bergerová s názory Tateové souzní a opakuje, že dnešní hybridní a dálkové pracovní režimy vyžadují od kandidátů flexibilitu a vysoce vyvinuté komunikační schopnosti. Jako cennou komunikační dovednost ještě zdůrazňuje aktivní naslouchání, které vám zaručí předávání a zpracovávání informací efektivním a srozumitelným způsobem.

Jak mohou uchazeči o práci rozvíjet svoje soft skills a určit si, na čem musí zapracovat?

Když už máte představu o tom, co zaměstnavatelé v této oblasti letos budou hledat, další krok je vyhodnotit vlastní dovednosti a místa, která nabízí prostor ke zlepšení. „Nejjednodušší je vyžádat si zpětnou vazbu od vašich nadřízených nebo kolegů na to, jak působíte v práci, jak jednáte s klienty a jaký máte přístup k ostatním partnerům vaší firmy nebo komunity,“ říká Tateová.

Uděláte si obrázek o tom, jak si stojíte a na co se do budoucna zaměřit. Expertka pokračuje: „Vystupte ze své komfortní zóny a přidejte se k novým projektům nebo se vystavte netradičním zkušenostem, kde můžete získanou zpětnou vazbu uplatnit.“ Takový praktický a proaktivní přístup k rozvoji dovedností je podle ní možný hlavně prostřednictvím „efektivního profesního rozvoje založeného na praktickém vzdělávání, které vám přijde vhod v běžném pracovním životě“. Spojením konstruktivní zpětné vazby a praktických zkušeností mohou jednotlivci aktivně vypilovávat svoje měkké dovednosti a růst v rámci pracovní role.

Bergerová připomíná, že každý z nás má jiné silné a slabé stránky. „Někteří lidé přirozeně vynikají v něčem, co může jiným dělat problém,“ vysvětluje, „takže se podívejte, co vám v minulosti nešlo, a snažte se tyhle mezery vyplnit.“ Rozhodně neodsuzuje přístup, kdy těžíme z našich silných stránek. Neměli bychom se ale vyhýbat situacím, kde si uvědomujeme naše domnělé slabiny a které od nás vyžadují více úsilí. Jak se říká, žádný učený z nebe nespadl.

Jak vyzdvihnout soft skills v žádosti o práci, životopise a na pohovoru?

Tateová upozorňuje, že nestačí tyto dovednosti získat, ale umět je prokázat a využít v náš prospěch. „Sociální kompetence můžete ukázat na konkrétních příkladech, kdy měly zásadní dopad na vaše kolegy, projekty nebo pracoviště,“ navrhuje koučka.

Uvádí to na vlastní zkušenosti, kdy jí její schopnost efektivní komunikace v rámci firmy umožnila plně informovat všechny zainteresované osoby, a to i při řízení tzv. cross-functional týmů. Všichni členové věděli, co se od nich očekává, kolik na to mají času a co je potřeba k úspěšnému dokončení projektových sprintů.

Zdůrazňuje, že „nestačí takové dovednosti ovládat, ale umět vyčíslit jejich hodnotu na hmatatelných dopadech na práci, za kterou odpovídáte“.

Co si z toho odnést? Na jaké soft skills se zaměřují zaměstnavatelé v roce 2024?

Pojďme si zrekapitulovat, na jakých sociálních dovednostech je třeba v roce 2024 zapracovat.

  • Jaké soft skills si osvojit: Zaměstnavatelé budou v roce 2024 upřednostňovat komunikaci, kreativní řešení problémů a emoční inteligenci, aby byli jejich zaměstnanci schopni přizpůsobit se dynamickému pracovnímu prostředí. Získají tak zaměstnance, kteří budou sebeuvědomělí a empatičtí vůči potřebám ostatních.
  • Zpětná vazba a proaktivní vzdělávání: Rozvíjejte ty měkké dovednosti, na které vás upozorní feedback od nadřízených a kolegů. Zapojte se do projektů mimo svoji komfortní zónu, abyste mohli zpětnou vazbu aplikovat v praxi a dále se vzdělávat.
  • Vyčíslení vlastní hodnoty: Uveďte konkrétní případy, kdy jste ze svých soft skills těžili, a dokažte jejich dopad na kolegy, projekty a pracoviště. Nezbytné je hodnotu svých sociálních kompetencí ukázat hlavně při žádostech o zaměstnání a pohovorech.

Mezilidské vztahy a účinná komunikace jsou stěžejní pro spokojenost v práci a kariérní postup, a proto vede rozvíjení měkkých dovedností k dlouhodobému profesnímu úspěchu. Neustálé vzdělávání a pilování dovedností je neodmyslitelné jak u vedoucích pozic, tak u jednotlivců, kteří cílí na úspěch v měnícím se pracovním prostředí.

Bergerová vzkazuje uchazečům o práci, aby využili začátek nového roku a postavili se téhle výzvě čelem. „Neusněte na vavřínech,“ radí Bergerová, „teď je ten správný čas se zaměřit na seberozvoj.“

Tateová dodává, že lidé, kteří opustí svoje zaměstnání, tak obvykle činí z jiných důvodů, než je vyčerpání technických dovedností. Spíše se jim pocuchají vztahy s nadřízenými (nebo s kolegy) a řeší nefungující mezilidskou komunikaci. Proto přikládá sociálním kompetencím tak velkou váhu. „Ať už jste ve vedoucí pozici, nebo ne, bez kontinuálního vzdělávání, zpracovávání zpětné vazby a obrušování měkkých dovedností se v dnešní době prostě neobejdete,“ uzavírá expertka.

Překlad: Eva Mazalová
Foto: Welcome to the Jungle
Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, LinkedInu nebo Instagramu a nenechte si ujít žádné novinky.

Preberané témy
Novinky, ktoré to vyriešia

Chcete držať krok s najnovšími článkami? Dvakrát týždenne môžete do svojej poštovej schránky dostávať zaujímavé príbehy, ponuky na práce a ďalšie tipy.

Hľadáte svoju ďalšiu pracovnú príležitosť?

Viac ako 200 000 kandidátov našlo prácu s Welcome to the Jungle

Preskúmať pracovné miesta